Brexit: bijzonder risico voor banken in de vastgoedsector – Immo News

Brexit – Het vastgoednieuws van deze week gaat ook over het onderwerp Brexit. Manager Magazin schrijft over analisten die onthullen dat er een bijzonder risico zou kunnen bestaan voor Aareal Bank, Deutsche Pfandbriefbank en Deutsche Hypothekenbank. Deze banken zijn vooral gericht op de financiering van commerciële vastgoedtransacties op de Britse vastgoedmarkt. De Frankfurter Allgemeine meldt dat de regering haar streefcijfer voor nieuwbouw bij lange na niet haalt door een gebrek aan bouwgrond. Woningnood is een van de grote sociale vraagstukken van deze tijd. Hoewel de politici dit hebben ingezien, worden er steeds meer belemmeringen voor huisvesting opgeworpen.

Brexit-risico’s voor Duitse hypotheekbanken

Brexit houdt de media en de mensheid bezig met de vraag wat er nu gaat gebeuren. Wat betekent dit voor de vastgoedsector? Het Amerikaanse ratingbureau Moodys heeft een aantal Duitse hypotheekbanken onder de loep genomen in het geval van een Brits vertrek uit de EU. Analisten zien een bijzonder risico voor Aareal Bank, Deutsche Pfandbriefbank en Deutsche Hypothekenbank. Alle drie zijn zij gespecialiseerd in de financiering van commerciële vastgoedtransacties en zijn zij in het bijzonder betrokken bij de Britse vastgoedmarkt.

Drie Duitse banken zijn in gevaar

Voor Aareal Bank, Deutsche Pfandbriefbank en Deutsche Hypothekenbank kan het dus gevaarlijk zijn, aldus de analisten. Waarom kan het gevaarlijk worden voor deze banken? Als een Brexit wordt gesloten zonder contractuele basis met de EU, wat steeds meer mogelijk lijkt na de recente verkiezingsnederlagen van premier Theresa May. Een “harde Brexit”, zo meldt Moodys, maakt aanzienlijke ontwrichtingen op de Britse vastgoedmarkten mogelijk. In dit verband worden scherpe prijsdalingen verwacht.

Beleggers op de beurs reageren verschillend

Op de beurs kunnen verschillende reacties van beleggers worden waargenomen. Het aandeel van de Deutsche Pfandbriefbank verloor 0,6 procent aan waarde, terwijl Aareal Bank 0,8 procent aan waarde won. Er is al maanden sprake van prijsdruk, die ook wordt toegeschreven aan het Brexit-risico. De nederlagen bij het referendum houden de markt in spanning en het blijft onzeker hoe de ontwikkeling uiteindelijk zal uitpakken.

Gebrek aan bouwgrond: regering haalt doelstelling voor nieuwe gebouwen bij lange na niet

Het is duidelijk dat de federale regering haar doelstelling van 375.000 nieuwe woningen dit jaar niet zal halen. Het aantal zal naar verwachting rond de 250.000 liggen. Dit meldt de brancheorganisatie BFW na een economische enquête onder 1600 middelgrote aangesloten bedrijven. Woningnood is een van de grote sociale vraagstukken van deze tijd. Hoewel de politici dit hebben ingezien, worden er steeds meer obstakels opgeworpen voor de woningbouw. De voltooide bouw zou met 50% per jaar moeten toenemen om het streefcijfer van de federale regering te halen.

Meer nieuws van de afgelopen dagen:

Onroerend goed nieuws: Manager Magazin: Investeren in moeilijke tijden – Profiteren van de hausse in de vastgoedsector

Er zijn deze week ook nieuwe koppen uit Manager Magazin, zoals “Beleggen in moeilijke tijden: Profiteer van de vastgoedhausse – zonder flats te kopen”. Mark Böschen, financieel redacteur van Manager Magazin, adviseert dat investeringen in onroerend goed stabiliteit beloven, zelfs wanneer de economie onzeker is. Evenals “Grand City Properties ook wil kopen. Deutsche Wohnen voegt ongeveer 3000 appartementen toe”. Meer krantenkoppen:

Focus Online rapporteert over de overheidssubsidie voor huisvesting

Deze week werpt Focus Online een speciale blik op de politieke ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. De minister van Milieu wil strengere specificaties: Een miljoen huishoudens worden bedreigd met dure verbouwingen van schoorstenen en rookkanalen. En het draait allemaal om overheidssubsidies: een hervormde huisvestingssubsidie zal meer helpen dan de bouwsubsidie. Meer nieuws van Focus Online:

IM Immobilienmanager: Rock en Planworx bouwen open ruimteconcept in de regio München

Deze week in IM Immobilienmanager onder meer de artikelen “New Flag huurt 10.300 vierkante meter nieuw logistiek gebouw bij Ingolstadt” en “Colliers: divisie Residential Investment groeit”. Meer nieuws vindt u hier:

Frankfurter Allgemeine: Gebrek aan bouwgrond – regering schiet haar doel voor nieuwbouw voorbij

Er zijn deze week boeiende verhalen uit de Frankfurter Allgemeine, bijvoorbeeld “Gebrek aan bouwgrond: regering blijft ver achter bij haar doelstelling voor nieuwbouw”. Het ziet ernaar uit dat de federale regering het streefcijfer van 375.000 flats dit jaar niet zal halen. Verwacht wordt dat het aantal rond de 250.000 zal liggen. Woningnood is een van de grote sociale vraagstukken van deze tijd. Andere onderwerpen zijn “Huurprijzen stijgen snel: bijna geen vrije flats meer in Frankfurt”. Meer nieuws van de afgelopen dagen:

Het Handelsblatt bericht over recycling tegen stijgende bouwkosten

Daarentegen bericht het Handelsblatt deze week over “Economische zorgen drukken het sentiment in de vastgoedsector” en “Hoe recycling kan helpen tegen stijgende bouwkosten”. Meer krantenkoppen van de week:

Ster: Onroerend goed financiering – bespaar 70.000 euro op de rente

Sterns blog gaat over “Migratie: Exodus van gezinnen: Hoe de woningnood steden verandert”. Waar gaat de trend heen, naar de stad of is het plattelandsleven aantrekkelijker? Het Institut für die Deutsche Wirtschaft in Keulen heeft de migratie in Duitsland onder de loep genomen. Andere onderwerpen zijn “Financiering van onroerend goed: hoe 70.000 euro te besparen bij de aankoop van een huis, alleen op de rente. En “Bestellerprinzip: Makelaarskosten bij het kopen van een huis: Zal onroerend goed goedkoper worden als gevolg van deze veranderingen. Informatie over het nieuws hier:

Er is een tekort aan woningen: betaalbare appartementen zijn niet gemakkelijk te vinden

Het is niet gemakkelijk om huisvesting te vinden, vooral in stedelijke agglomeraties en grote steden. Altijd een grote uitdaging, vooral voor gezinnen. Hier is een verslag van WDR over de moeilijke situatie van de huisvestingsbehoeften.

Haufe bericht over meer middelen voor betaalbare huisvesting in Beieren

Nieuw van Haufe deze week is, onder andere, “Beieren verhoogt financiering voor betaalbare huisvesting”. De Beierse regering is van plan om voor de dubbele begroting 2019/2020 1,7 miljard euro extra uit te trekken voor de bevordering van betaalbare woningen. Het gemeentelijke stimuleringsprogramma voor huisvesting zal worden verlengd tot 2025. We vervolgen met het onderwerp “De WEG is niet aansprakelijk voor vertraagde of gebrekkige herinrichting”. Meer onroerend goed nieuws voor huurders, kopers en verkopers:

T-Online: Onroerend goed financiering – De vijf meest voorkomende fouten bij een bouwlening

Deze week heeft T-Online onderwerpen als “Nieuwe regelgeving gepland – EPD: verhuurders moeten alleen onroerendgoedbelasting betalen” en “Betaalbare huur – Zeven tips over hoe je nog steeds een goedkope flat kunt vinden”. Het is niet makkelijk om een goedkope flat te vinden. Bij het zoeken naar een betaalbare flat spelen niet alleen de inrichting en de ligging een rol. Hier zijn tips om goed over de situatie na te denken en nieuwe wegen te vinden. Andere nieuwe onderwerpen van de week:

Süddeutsche Zeitung: Wat te doen als een kandidaat-huurder niet voldoende Duits spreekt

De blog van de Süddeutsche Zeitung gaat deze week over de volgende onderwerpen: “Als woorden tekortschieten”: Wat te doen als een kandidaat-huurder niet genoeg Duits spreekt? U kunt onroerend goed Engels leren tijdens seminars. “Moscow’s Gold”, de Russische staat en oligarchen verstoppen geld in Londen, de parlementsleden willen dit niet langer accepteren. “Nieuw bouwgebied in Moosen”. Er werd een besluit van de gemeenteraad genomen voor nog een bouwterrein in Moosen. Updates en nieuws van de blog:

Bundesanzeiger: Waar zijn de prijzen van onroerend goed bijzonder sterk gestegen?

De Bundesanzeiger behandelt deze week onder meer het thema “Waar de prijzen bijzonder sterk zijn gestegen”. De afgelopen jaren is het kopen van een huis in de overgrote meerderheid van de gevallen een goede deal geweest. Niet alleen in de steden, maar ook daarbuiten, zo blijkt uit een nieuwe IW-studie. Zelfs kleine steden als Wolfsburg en Ratingen kunnen blij zijn met een sterke waardestijging. Er staan interessante feiten op “De nieuwe stedelijke exodus”. Nieuwe krantenkoppen en trends hier:

  • De nieuwe stedelijke exodus
  • Waar de prijzen bijzonder sterk zijn gestegen
  • ZIA eist: Een Europese aanpak van het klimaatbeleid

Woningnood in Beieren: wat kan men zich nog veroorloven?

De prijzen van onroerend goed en de huurprijzen stijgen al jaren. München is een goed voorbeeld van hoe mensen vaak jarenlang zonder succes op zoek zijn naar een nieuwe woonplaats. Wie kan zich nog een goede woning veroorloven? Wat kan er gedaan worden? Hier volgt een verslag van BR over de moeilijke situatie in Beieren, die exemplarisch is voor veel stedelijke situaties.

Berlijn.de: Strengere aanpak van vakantieverhuurportaal Airbnb

Nieuwe artikelen en berichten van Berlin.de deze week zijn onder meer “Lompscher wil strenger optreden tegen vakantiehuizenportalen”. Particuliere huizenbezitters moeten zich laten registreren bij de autoriteiten. Stadsontwikkeling senator Katrin Lompscher kondigt een hardere aanpak tegen Airbnb aan om te voldoen aan een registratieplicht. De administratieve rechtbank in München had Airbnb bevolen om informatie over zijn verhuurders te verstrekken. En andere onderwerpen zoals “Minder gedwongen uitzettingen in Berlijn”. Meer nieuws van de week:

Immobilien Zeitung: Beleggers houden vooral van kantoren

Deze week heeft Immobilien Zeitung interessante onderwerpen als “Woningbouwprojecten op de terugtocht, kantoren in de lift” en “Beleggers houden vooral van kantoren” in het blad. De berichten en meer tips zijn hier te vinden:

Spiegel: Stiftung Warentest over vastgoedleningen – verkeerde keuze kan veel geld kosten

Spiegel bericht deze week over “Controversieel bedrijf: Deutsche Wohnen koopt bijna 3.000 extra panden” en “Vastgoedmarkt vóór Brexit: Londense luxetorens schudden op hun grondvesten”. Voorts wordt door de Stiftung Warentest verslag uitgebracht over het onderwerp leningen voor onroerend goed. De keuze van de verkeerde bank kan 70.000 euro kosten. De Stiftung Warentest heeft in haar nieuwe uitgave van het tijdschrift Finanztest verslag uitgebracht over de voorwaarden van gangbare financieringsmodellen: Meer nieuws van deze week:

https://ihrhausverkauf.de/immobilienzeitung-die-passenden-news-fuer-sie/

https://ihrhausverkauf.de/immobilien-fachzeitschriften-das-passende-online-magazin-oder-ein-abonnement-fuer-zuhause/