Verdeling van de nalatenschap: contractuele bepalingen

In gemeenschap geërfde eigendommen vormen een bijzonder probleem bij de verkoop. In het kader van een gemeenschap van erfgenamen zijn er verschillende eigenaars in het kadaster. Deze omstandigheid heeft een ongunstig effect op de belangstelling van potentiële kopers en bemoeilijkt het verkoopproces. Er is een oplossing om de afwikkeling te vereenvoudigen en tegelijkertijd te zorgen voor een duidelijke leidraad van alle erfgenamen met gelijke rechten. De afwikkeling van een nalatenschap betreft de ontbinding van een gemeenschap van erfgenamen, die geschiedt op basis van duidelijke contractuele regelingen en niet aan vorm gebonden is.

Belangrijke feiten over de verdeling van de erfenis: Hoe te handelen!

Overeenkomstig § 2042 van het Burgerlijk Wetboek kan elke mede-erfgenaam de vereffening van de nalatenschap vorderen en dit te allen tijde vanaf het begin van de erfopvolging. Een versnelde verdeling van de nalatenschap is gebaseerd op de betaling van het erfdeel waarop de mede-erfgenaam recht heeft. In beginsel is een vereffening van de nalatenschap alleen mogelijk door de verdeling van de nalatenschap en dus door de betaling van het respectieve erfdeel. Met name bij onroerend goed van grote waarde, gehuurd onroerend goed of bedrijfsmatig onroerend goed, is de verdeling van de nalatenschap een goede manier om geschillen binnen een gemeenschap van erfgenamen te voorkomen. Om de verdeling van de nalatenschap mogelijk te maken en de gemeenschap van erfgenamen in werking te stellen, moet de waarde van het goed vakkundig worden vastgesteld. Het aandeel per erfgenaam is afhankelijk van de marktwaarde en dus van de mogelijke verkoopopbrengst van het onroerend goed.

Vereenvoudiging van de verkoop van een huis door verdeling van de erfenis

Zelfs indien het huis niet wordt verkocht, maar in het bezit is van één erfgenaam, houdt de vereffening van de nalatenschap de betaling van alle mede-erfgenamen in. Het is raadzaam onderhands tot een verdeling van de nalatenschap te besluiten, omdat geschillen in erfgemeenschappen anders meestal leiden tot een veiling van het onroerend goed en de daarmee gepaard gaande financiële verliezen. Bedenk ook dat het voor een koper van een huis irritant is als er meerdere eigenaren zijn en er dus meerdere inschrijvingen in het kadaster zijn. U kunt de verkoop van het huis vereenvoudigen door de boedel te verdelen en uit te zoeken op welk aandeel elke mede-erfgenaam recht heeft vóór de verkoop op basis van de taxatie van de marktwaarde.

Meer informatie over het onderwerp “erfenis”:

Stap voor stap – ontbinding van de gemeenschap van erfgenamen

Om een gemeenschap van erfgenamen zonder geschillen te kunnen ontbinden, is het raadzaam bepaalde stappen te volgen. Van de juiste waardebepaling van de nalatenschap tot successierechten, er zijn belangrijke formaliteiten die in acht moeten worden genomen.

Onroerend goed bepalen

Een gemeenschap van erfgenamen kan niet worden verdeeld voordat de nalatenschap is vastgesteld. De erfgenamen ontvangen de meeste informatie van de bank waar de overledene rekeningen of deposito’s had. Om hiertoe toegang te krijgen, is een verklaring van erfrecht of een testament met een gerechtelijk bevel tot opening nodig. Schulden maken echter ook deel uit van de nalatenschap. Om de boedel volledig te bepalen, moeten de schulden en de bezittingen worden vergeleken en met elkaar in overeenstemming worden gebracht.

Schulden van de nalatenschap betalen

De schulden van de nalatenschap kunnen door de erfgenamen van de gemeenschap van erfgenamen uit de nalatenschap worden betaald. Het is niet ongewoon dat voor dit doel zaken die tot de nalatenschap behoren, zoals onroerend goed of grond, worden verkocht.

Rekening houden met giften en donaties

Indien een erfgenaam tijdens zijn of haar leven giften of schenkingen van de overledene heeft ontvangen, kunnen deze voor vergoeding in aanmerking komen. De schenkingen die aan verevening onderworpen zijn, verhogen de nalatenschap rekenkundig en worden in mindering gebracht op het erfdeel van de begiftigde. Elke erfgenaam kan de anderen om informatie over dergelijke giften verzoeken, zodat er op de juiste wijze rekening mee wordt gehouden.

Ondeelbare voorwerpen verkopen

Als een echte verdeling niet mogelijk is voor bepaalde zaken, zoals een goed in gemeenschap van erfgenamen, kan het zijn dat de erfgenamen dit goed moeten verkopen of het laten executeren. Daartoe moet eerst een realistische verkoopprijs worden vastgesteld. Indien hier geen overeenstemming wordt bereikt, kan door een van de erfgenamen een veiling bij afslag worden geïnitieerd.

Verdeel deelbare voorwerpen

De erfenis moet in de eerste plaats door de erfgenamen naar aard worden verdeeld. Elke erfgenaam kan dus in overleg met de andere erfgenamen voor zichzelf zaken uit de nalatenschap nemen. Geld en waardepapieren kunnen door de gemeenschap van erfgenamen worden verdeeld naar hun respectieve aandelen.

Rekening houden met zorgdiensten

Als een kind tijdens zijn of haar leven zonder tegenprestatie voor de overleden ouder heeft gezorgd, kan hiervoor een schadevergoeding worden geëist. Dit moet in verhouding staan tot de duur, de omvang en de waarde van de nalatenschap.

De notaris helpt

Indien geen overeenstemming kan worden bereikt, kan een notaris worden ingeschakeld door de gemeenschap van erfgenamen. De notaris bemiddelt tussen de erfgenamen om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. Er mag evenwel niet uit het oog worden verloren dat aan deze bijstand bepaalde kosten zijn verbonden.

Denk aan het belastingkantoor

Over een erfenis moet altijd successierecht worden betaald. Sommige zaken uit de nalatenschap kunnen echter van de belasting worden afgetrokken, zoals de kosten van de begrafenis of de honoraria voor het openen van het testament.