Terrasflat: definitie, kosten, voordelen & nadelen voor huurders en kopers

Terras appartement – U wilt een appartement kopen, een appartement verkopen, of bent gewoon op zoek naar het juiste investeringsobject? Het maakt niet uit of het een oude flat, een loft of een penthouse is. U moet zich altijd informeren over de betreffende flat voordat u deze koopt. Hier introduceren wij het type terrasflat. Een terrasflat is een flat die uitsluitend wordt bepaald door het bezit van een terras. De grootte, de kamerindeling en het type flat kunnen sterk variëren. Dit artikel geeft een definitie van de term “terrasflat”, wijst op de voor- en nadelen, en stelt verschillende terrasflats voor. Er staan ook belangrijke punten in om u te helpen beslissen of ugaat huren of kopen! U kunt hier terugkeren naar het overzicht: Flat types.

Terrasflat: Wat is een terrasflat? – Definitie

In de vastgoedwereld wordt een terras meestal verkocht als het hoogtepunt van een flat. Maar wat is een terras eigenlijk? Aan welke criteria moet het voldoen om als zodanig te worden verkocht? Moet ik op iets speciaals letten in huurcontracten? Al deze vragen zullen in de volgende paragrafen worden beantwoord!

Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!

Aan welke criteria moet een terras voldoen?

De naam terras komt uit het Italiaans en is afgeleid van “terra”, wat “grond” of “aarde” betekent. Deze betekenis van de naam vat het typische kenmerk van een terras samen: een terras wordt klassiek gedefinieerd als een terras dat zich op de begane grond bevindt.

“Terras”: een gelijkvloerse ruimte die uitsluitend is bestemd voor een aangrenzende woonruimte, is voorzien van een vaste vloerbedekking en geschikt is voor het plaatsen van tafels en stoelen.”

Op juridisch niveau wordt een terras gedefinieerd als zojuist uitgelegd. Om u te helpen de valkuilen van de verhuurder te vermijden, d.w.z. niet te betalen voor een terras dat misschien niet als zodanig is gedefinieerd, hebben wij een overzichtslijst opgesteld waarin de belangrijkste aspecten worden belicht:

  • Gelijkvloers plein
  • Grenzend aan een leefruimte
  • Aanwezigheid van een vaste vloerbedekking
  • Terrasmeubilair (tafels, stoelen, enz.) moet kunnen worden opgesteld.

Klassiek terras vs. modern terras

De klassieke definitie van het terras beperkt duidelijk de creatieve speelruimte van diegenen. De 21e eeuw heeft dit concept opgerekt. Een terrasflat hoeft niet noodzakelijkerwijs op de begane grond te liggen met een terras op de begane grond. Hieronder volgt een overzicht van de meest populaire terras-appartement varianten:

  • Gelijkvloerse terrasflat met tuin
  • Moderne architectuur met terras-balkon
  • Droomterras in de vorm van een dakterras
  • Dakterras met uitzicht
  • Etc.

Grootte van de flat: Telt het terras mee voor de vloeroppervlakte van de flat?

Het vinden van een flat met terras geeft vaak aanleiding tot gevoelens van geluk. Wanneer echter de oppervlakte van de flat moet worden berekend, leidt dit vaak tot een bureaucratische chaos. Daarom rijzen vaak de volgende vragen: Telt de vierkante meter terras mee voor de vloeroppervlakte van de flat? In hoeverre moet een terras in aanmerking worden genomen bij de berekening van de woonoppervlakte? Zijn hier wettelijke bepalingen voor? Het antwoord is ja – er is een verordening, maar die geldt niet voor alle terrasvarianten.

In de WoFIV (Wohnflächenverordnung) 2004 is bepaald dat slechts 25 procent van het terrasvloeroppervlak in het totale vloeroppervlak wordt opgenomen. Er zijn echter ook uitzonderlijke gevallen. Hier moet rekening worden gehouden met het vakmanschap en de locatie. In het geval van een uiterst verzorgde afwerking en een uitzonderlijk goede ligging van het terras, kan tot 50 procent worden opgenomen. Deze berekeningswijze is het gevolg van het feit dat het terras slechts als een tijdelijk bruikbare oppervlakte kan worden beschouwd.

Kamerindeling: van 1-kamer flat tot oud gebouw tot luxe loft

Zo duidelijk als de term “terras” is, zo onduidelijk is de bij de terrasflat behorende kamerindeling. Er is hier geen typisch schema. Een terrasflat is eerder een aanvulling op de tot nu toe bekende soorten flats. Samenvattend kan worden gesteld dat elk type flat een terrasflat kan zijn. De kamerindeling varieert dan ook van woning tot woning. De gemiddelde grootte van een flat in Duitsland ligt tussen 30 en 150 m², waarbij het aantal kamers gewoonlijk varieert tussen één en vijf kamers. Hier volgen enkele voorbeelden om u een idee te geven van hoe een terrasflat qua ruimte kan worden ingedeeld:

  • 1-kamerappartement met terras
  • 3-kamer flat in oud gebouw
  • Terras en zolderappartement

Voor- en nadelen van een terrasappartement: frisse lucht vs. verborgen kosten

Bij het horen van het woord terrasflat, hoort men vaak alleen het woord terras. Beelden van uitbundige barbecues met vrienden, gezellige dineravonden en de ontspannen zomeravond met boek en wijn in de hand verspreiden zich voor ons innerlijk oog. We mogen echter het essentiële niet vergeten – het huis. Met zoveel voordelen die een terrasflat met zich meebrengt, is er ook zijn tegenhanger – de nadelen. Hieronder volgt een lijst van die twee, zodat u een goed oordeel kunt vellen!

Voordelen: betere kwaliteit van leven, extra bruikbare ruimte en co.

  • Buitenruimte direct toegankelijk
  • Frisse lucht / natuur
  • Verbetering van de levenskwaliteit
  • Extra bruikbare ruimte buiten
  • Populaire bruikbare ruimte voor recreatieve activiteiten

Nadelen: lelijk uitzicht, verborgen kosten en co.

  • Onaantrekkelijk uitzicht
  • Verborgen kosten (terrasoppervlakte is gedeeltelijk inbegrepen in de vloeroppervlakte)
  • Grotere kans op conflicten met buren
  • Privacyschermen, lelijke bekleding, enz.
  • Faciliteerde inbraken in het geval van een gelijkvloers appartement

Terras appartement: Voor wie is het geschikt?

De definitie “terrasflat” zegt niets over de flat zelf. Het dekt alleen het bezit van een terras. Afgezien van dit feit kan een terrasflat variëren van een éénkamerstudentenflat tot een populaire flat in een oud gebouw tot een luxueuze loft. Bijgevolg kan een terrasflat ook geschikt zijn voor verschillende huurders. Hier is een kort overzicht van welk model het meest geschikt is voor wie!

Gezinnen: Terras als oase in de natuur

De terrasflat geniet een gestaag groeiende populariteit. Vooral in grote steden, waar hectiek, stress en uitlaatgassen deel uitmaken van het dagelijkse leven, hebben mensen graag een toevluchtsoord in de vorm van een terras. Vooral kleine gezinnen huren of kopen steeds vaker dit soort woningen. Een terras biedt een betere levenskwaliteit, frisse lucht, een meestal prachtig uitzicht en een vleugje natuurgevoel. Perfecte leefomstandigheden voor kinderen en ouders in het midden van een grote stad!

Alleenstaanden en studenten: Terras als toevluchtsoord

De 1-kamerflat is een gewilde woning, vooral onder studenten en alleenstaanden. Het klassieke 1-kamer appartement bestaat uit een woon- of slaapkamer, een badkamer en een keuken. Het pand wint aanzienlijk aan waarde en populariteit met een inbegrepen terras. Frisse lucht, een terugtrekking uit de stress van de examens en een eventueel mooi uitzicht kunnen voor nieuwe motivatie zorgen en helpen bij de concentratie.

Gepensioneerden en senioren: drempelloos, frisse lucht en een uitzicht

Een terrasflat op de begane grond, die drempelloos toegankelijk is, heeft zich gevestigd als een van de aantrekkelijkste koopwoningen voor gepensioneerden en senioren. Trappen en trappen hoeven niet overwonnen te worden dankzij de ligging op de begane grond. Een bruikbare buitenruimte verbetert de levenskwaliteit, nodigt uit tot ontspannen en genieten en kan fungeren als ontmoetingsplaats voor familie en vrienden. Gepensioneerden en senioren vinden een terrasflat vaak de perfecte plek om van hun pensioen te genieten! Wist u dat loftwoningen ook ideaal zijn voor senioren? Ze hebben meestal één verdieping en zijn dus drempelvrij.

Kopen: Wat u moet overwegen voordat u een terrasflat koopt

Allereerst moet u beslissen of u een modern appartement wilt kopen dat niet gerenoveerd hoeft te worden of een appartement dat gerenoveerd moet worden. Vervolgens moet u beslissen of u het pand als investering wilt verhuren of als uw eigen huis wilt gebruiken. Hierna geven wij u enkele tips om uw beslissing te vergemakkelijken!

Moderne nieuwbouwflat of te renoveren terrasflat: voor- en nadelen

Het grote voordeel van een terrasflat die renovatie behoeft, is de relatief lage prijs en de vrijheid van inrichting. Het nadeel is dat u verdere opknapkosten en renovatietijd bij de aankoopprijs moet optellen. Aan de andere kant kunt u uw persoonlijke smaak in uw woning brengen. Ramen, vloeren en deuren kunnen in uw stijl worden gebouwd en de heringerichte kamerindeling kan een nieuwe sfeer creëren. Bovendien is de installatie van leidingen en elektrische kabels veel gemakkelijker tijdens een renovatie.

Kiest u voor de tegenhanger van de te renoveren terrasflat, de moderne terrasflat, dan moet u rekening houden met een hogere aankoopprijs. Deze terrasflats zijn al klaar voor bewoning en imponeren met een positieve energiebalans. Ook in het nieuwbouwtype is er ruimte voor uw individuele ideeën, maar in een beperktere variant in vergelijking met de te renoveren terrasflat.

Terrasflat: kapitaalinvestering of eigen woning

Zodra u het type terrasflat hebt gekozen, komt de tweede beslissing: het gebruik! Hoe zal uw toekomstige eigendom worden gebruikt? Wilt u het op de vrije woningmarkt verhuren en als belegging gebruiken, of zelf in de viermuur beleggen?

Checklist: Wat te overwegen bij het kopen van een terrasflat

Alvorens een flat te kopen – of het nu een terrasflat of een ander type flat is – moet u een aantal zaken in overweging nemen. Wij hebben deze voor u samengevat in een checklist, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw condominium koopt.

  • Waarde van de grond (meestal in € per vierkante meter)
  • Grootte van de flat
  • Toestand van het appartement (moet worden opgeknapt, gerenoveerd, enz.)
  • Ouderdom van de technische installaties (verwarmings-, water- en elektriciteitsleidingen)
  • Ligging van het terrasappartement (infrastructuur, winkels, scholen, enz.)
  • Inkomenswaarde (voor verhuurde flat)
  • Let op het “risico van huurderving”!

Huur: Wat u moet overwegen alvorens een huurovereenkomst voor een terrasflat te ondertekenen

Het huren van een flat gaat misschien gepaard met minder financiële druk, maar niet met minder verantwoordelijkheid. Vanaf de zoektocht naar de perfecte terrasflat, via het huurcontract tot het huurrecht, is het belangrijk om alle verplichtingen en rechten als huurder te kennen en na te leven. Het volgende geeft u een overzicht:

Afspraak voor bezichtiging, makelaar en co. voor een succesvolle huurovereenkomst

Bijzondere voorzichtigheid is geboden bij het bekijken van advertenties voor flats van particuliere eigenaars. Aantrekkelijke prijsaanbiedingen verleiden u er vaak toe de kleine lettertjes in het huurcontract over het hoofd te zien. Om te voorkomen dat u voor ongewenste kosten komt te staan, adviseren wij u om u bij het zoeken naar een woning te laten bijstaan door een makelaar. Met de hulp van een makelaar heeft u toegang tot een grote selectie van huurflats van verschillende grootte en prijsklasse.

Huurwet: Welke flats vallen onder deze wet?

Veel huurders van flats gaan ervan uit dat alle woningen onder de huurwet (MRG) vallen. Ze hebben het echter mis. Er zijn talrijke uitzonderingen waarmee rekening moet worden gehouden. Het moet dan ook een topprioriteit zijn om dit vóór de ondertekening van de huurovereenkomst te verduidelijken. De huurwet regelt zaken met betrekking tot de regels inzake opzegging, termijnen, waarborgsommen, alsmede regelingen in geval van overlijden en soortgelijke scenario’s. In het geval van uw toekomstige flat kan de MRG volledig van toepassing zijn, gedeeltelijk van toepassing zijn of niet van toepassing zijn.

Tip: Zoek uit hoe deze zaken geregeld zijn voordat u het huurcontract ondertekent.

Checklist: Wat te overwegen bij het huren van een terrasflat

Vooral als huurder moet u altijd voorzichtig zijn en de huurovereenkomst en de woning grondig controleren voordat u erin trekt. Om u hierbij te helpen hebben wij een checklist voor u samengesteld waarin u individuele factoren kunt afvinken en in één oogopslag kunt zien waar u op moet letten bij het huren van een terrasflat.

  • Bereken de benodigde ruimte
  • Kamerindeling (hoeveel slaapkamers, badkamers, enz.),
  • Speciale hoogtepunten (terras, balkon, enz.)
  • Gemeubileerd of ongemeubileerd
  • Stel budget
  • Een makelaar inhuren
  • Storting berekenen
  • Bureaucratische zaken regelen (banken, verzekeringsmaatschappijen, enz. inlichten)
  • Nieuw woonadres melden bij het gemeentekantoor (binnen twee weken)
  • Belangrijke dingen om op te merken! (verwarmingskosten, isolatie, huurperiode, huurcontract, enz.)