Micro-appartement: Voor- en nadelen, kosten, kleine flat – investering en kapitaalinvestering

Micro-appartement – U wilt een flat kopen? Er zijn veel opties om uit te kiezen. Het microappartement is de laatste jaren op de Duitse markt een zeer gegeerd goed geworden, waardoor het een uitstekende investering is. Steeds meer mensen verhuizen naar de grote steden en door de nabijheid van het stadscentrum, de flexibele indeling en de verhoudingsgewijs lage huren zijn microappartementen zeer in trek. Wilt u investeren in de aankoop van een microflat of wilt u deze eerst huren? In dit artikel vindt u veel nuttige tips, voor- en nadelen over dit speciale type woning. Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de meest voorkomende types flats.

Micro-appartement. Wat is een micro-appartement? – Definitie en kenmerken

Door de vele varianten en de verschillende eisen is er geen uniforme definitie van de term microappartement. In Duitstalige landen is een microappartement een kleine, gemeubileerde flat met meestal één of twee kamers en een oppervlakte van ongeveer 19 tot 36 vierkante meter.

Lees hier meer over de conventionele flat.

Kenmerken van een microappartement

Micro-appartementen worden in de meeste gevallen gemeubileerd verhuurd en zijn vaak voorzien van futons of uitschuifbare bedden, uitklapbare tafels en kleine of verborgen apparaten. In sommige gevallen zijn de kosten voor elektriciteit of internet ook al in het huurcontract opgenomen. Vaak zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes zoals fitnesszalen, dakterrassen of sportvelden.

  • Vaak gemeubileerd
  • Ruimtebesparende opstelling
  • Elektriciteit, internet inbegrepen in huurcontract
  • Gemeenschappelijke ruimtes: Fitnessruimtes, dakterras, enz.

Voordelen & nadelen van een microappartement: kosten, rendement & co.

Voordat u in een flat investeert, moet u de voor- en nadelen van elk type flat bekijken. Dit zal u helpen om te beslissen of dit type flat geschikt is voor u en of u de nadelen kunt aanvaarden. Vooral bij een oude flat is de constructie anders dan die van een nieuw gebouw. Wij hebben een lijst opgesteld van de belangrijkste aspecten, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Voordelen: Hoog rendement, veilig, centraal

Micro-appartementen hebben één zeer doorslaggevend voordeel: locatie en ligging. Dit type eigendom is meestal te vinden in stadscentra en zeer centraal. Dus als je in de stad wilt wonen maar niet veel wilt uitgeven, is een microappartement de juiste keuze.

Als u in een microflat wilt investeren, kunt u van één ding zeker zijn: Hoewel uw vastgoedinvestering een beheersbare kapitaaluitgave vereist, zijn het huurrendement en de huurinkomsten hoger dan die van andere flats, zoals de flat in het oude gebouw, de loft of de etagewoning. Bovendien zijn ze een veilige belegging die de moeite waard is voor beleggers met een lange tijdshorizon. Juist omdat de vraag groter is dan het aanbod, heeft u als verhuurder een hoge mate van huurzekerheid.

  • Als investering in onroerend goed vereisen microappartementen een beheersbare kapitaalinvestering
  • Opbrengst en huurinkomsten liggen aanzienlijk boven die van conventionele flats
  • Beleggen is de moeite waard voor beleggers met een lange tijdshorizon en een uitgesproken behoefte aan zekerheid

Nadelen: Klein, gemeubileerd

Wat voor sommigen een voordeel is, kan voor anderen een nadeel blijken te zijn. Gemeubileerde micro-appartementen verhinderen dat u uw eigen stijl of meubels in uw vier muren brengt. Bovendien zijn de flats erg klein en bieden ze weinig leefruimte.

  • Smal, klein
  • Meestal gemeubileerd

Micro-appartement: Voor wie is het geschikt? Alleenstaanden, paren, tweede huis

De doelgroep voor kleine flats bestaat hoofdzakelijk uit jonge, werkende alleenstaanden, die gemiddeld jonger zijn dan 30 jaar. Maar microappartementen zijn ook gedeeltelijk geschikt voor koppels en gedeelde flats, en voor oudere her-singles die niet veel ruimte nodig hebben. Micro-appartementen worden ook vaak gebruikt als tweede woning.

Singles: Flexibel, centraal

Micro-appartementen zijn vooral populair bij jonge volwassenen. Deze woningen liggen vaak in het centrum van de stad en zijn daarom ideaal voor studenten en alleenstaanden. De nabijheid van de universiteit en de flexibiliteit die dit biedt, is ook een groot voordeel. Meestal zijn dit soort eigendommen al volledig gemeubileerd en dus klaar voor onmiddellijke bewoning. Dit is een groot voordeel voor jongeren die nieuw zijn in een stad.

Senioren: goedkoop, modern

Net als voor jonge singles is dit type woning bijzonder geschikt voor alleenstaande senioren die nog steeds in de stad en centraal, maar ook goedkoop willen wonen.

Koppels: Kamer voor twee

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan een microflat ook gunstig zijn voor jonge koppels. Ondanks het kleine aantal vierkante meters, kan het appartement met de juiste en efficiënte inrichting en kamerindeling bijzonder gezellig zijn en voldoende ruimte bieden voor twee personen. Bovendien bespaart men geld met de huur.

Tweede verblijf: vakantiehuis, forens

Als u bijvoorbeeld op het platteland woont en voor uw werk naar de stad pendelt, kunt u een microflat kopen of huren als tweede huis. Dit bespaart tijd en, afhankelijk van de afstand, zelfs kosten. Micro-appartementen kunnen echter ook zonder bijzondere bestemming worden gekocht en als tweede woning of vakantiewoning worden verhuurd.

Wat u moet overwegen alvorens een microappartement te kopen/huren

Vooral bij oudere gebouwen is het heel belangrijk dat u zelf een indruk krijgt van de flat voordat u hem koopt/huurt. Informeer u precies over het type constructie en het gebouw, zodat u op alles bent voorbereid. Wij hebben deze voor u samengevat, zodat u alles vooraf kunt verduidelijken en u later geen onverwachte kosten te wachten staan.

Waarop moet men letten bij de aankoop?

Eerst en vooral moet u zich informeren over de staat van uw potentiële eigendom. Oude gebouwen moeten vaak worden gerenoveerd en gemoderniseerd, wat tot extra kosten kan leiden. Wij raden u aan een specialist en een makelaar te raadplegen die u kunnen helpen bij de aankoopbeslissing en u inzicht kunnen geven in de kosten die hiermee gemoeid zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de buitengevel beschadigd is en dat vocht in de flat kan binnendringen, met schimmelvorming tot gevolg. Het is ook niet ongewoon dat de statica van oude eigendommen moet worden hersteld om de stabiliteit te verzekeren. Reparatiewerkzaamheden zijn soms ook noodzakelijk. Laat u dus helpen door een specialist, zodat er niets mis kan gaan. Of het nu gaat om een bestaand pand of een nieuwbouw – een deskundige helpt u niet alleen bij de taxatie volgens bouwjaar, maar ook bij de technische inspectie en de commerciële inspectie van het pand.

  • Structurele toestand
  • Statica
  • Reparatiewerkzaamheden

Als u meer wilt weten over het kopen van een woning, vindt u nuttige tips over dit onderwerp in het artikel Een appartement kopen.

Afspraak voor bezichtiging: Wat te overwegen & checklist

U investeert in een onroerend goed en deze beslissing moet niet lichtvaardig worden genomen. Investeringen zijn altijd een goed idee, maar vooral bij oude gebouwen moet je op een paar dingen letten om onverwachte kosten te vermijden. Wij hebben voor u een checklist opgesteld met de belangrijkste aspecten die u in overweging moet nemen bij het bezichtigen van een woning om te kopen of te huren.

U wilt in de grote steden van Duitsland wonen en een flat in de duurste straten hebben? Hier vindt u de duurste straten in Berlijn en Hamburg!

Wat moet worden overwogen? – Toestand, plattegrond en locatie

Kijk eens naar de staat van de flat. Afhankelijk van het bouwjaar, heeft elk huis zijn gebreken. Hoe ziet de plattegrond van het appartement eruit en voldoet het aan uw verwachtingen? Vaak moet je het aanpassen aan de woning. Besteed aandacht aan de ligging en de infrastructuur van het appartement, dit kan de prijs waartegen u het appartement zou verkopen verhogen of verlagen. Zijn de keuken en de badkamer geïnstalleerd en wat zijn de bijkomende kosten en de gebruikskosten? Is het micro-appartement verhuurd of onverhuurd? Dit zijn slechts enkele aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Wij hebben hieronder een checklist voor u samengesteld.

Checklist: Voor uw bezichtigingsafspraak

Hier vindt u een checklist met de belangrijkste factoren die u zeker van dichtbij moet bekijken wanneer u een flat bezichtigt.

  • Locatie
  • Instelling
  • Dienstverleningskosten
  • Internetvoorziening
  • Zonlicht
  • Parkeren
  • Huisdieren
  • Staat (moet gerenoveerd worden)
  • Plattegrond
  • Buren
  • Keuken/ Badkamer
  • Extra kamers
  • Verwarming, water, elektriciteit
  • Geluid

Broker: veilige belegging bij top – Broker –

Condominiums, zoals micro-appartementen, zijn ideaal als investering en zijn een zeer veilige investering. Vooral als u niet veel ervaring hebt met het kopen van onroerend goed, raden wij u aan een makelaar te raadplegen. Hij of zij zal u advies geven over belangrijke vragen, woningen voor u zoeken en samen met u de flats bezichtigen. Beleggingen in onroerend goed zijn niet bedoeld voor een geldvermeerdering op korte termijn, maar eerder voor een goede oudedagsvoorziening. Daarom moet u de zaak zeer zorgvuldig aanpakken en goed advies inwinnen.

Procedure voor de aankoop van onroerend goed

Allereerst overlegt u met de makelaar en krijgt u de gelegenheid uw wensen kenbaar te maken. De makelaar zal u nu vertellen wat mogelijk is en zal beginnen met het eerste onderzoek.

Dan begint de organisatorische administratie. Documenten en papieren die belangrijk zijn voor de aankoop van een onroerend goed worden verkregen. De makelaar gaat dan voor u op zoek naar potentiële verkopers en condominiums. Bezichtigingsafspraken worden georganiseerd en uitgevoerd.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, beginnen de onderhandelingen. Er worden onderhandelingen gevoerd met de verkoper en het koopcontract wordt opgesteld. Daarna is de makelaar aanwezig bij de overhandiging van de sleutels en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Ook nadat het contract is ondertekend, blijft de makelaar uw contactpersoon.

Bent u op zoek naar een professionele makelaar en wilt u meer weten over de voordelen? Kijk maar eens!

Financiering van een condominium: lening of eigen vermogen?

Wilt u uw droom van een eigen flatgebouw verwezenlijken of investeren in een appartement in een oud gebouw om het daarna te verhuren? Dan moet u precies uitzoeken hoe u zo’n woning kunt financieren. U moet beslissen over de juiste vastgoedlening en moet veel verschillende offertes verkrijgen en vergelijken. De keuze van de lening zal uiteindelijk bepalen hoe hoog de totale kosten van uw onroerend goed lening zullen zijn. Het is dus het beste om advies in te winnen en de juiste beslissing te nemen.

Leningen en financiering voor onroerend goed: tips, checklist en meer

Het financieren van een woning kan op vele manieren. Hier vindt u enkele van de financieringsmogelijkheden met korte samenvattingen. Daarnaast vindt u een link die u naar meer uitgebreide artikelen leidt.

Onroerend goed lening

  • Onroerend goed lening aangepast aan persoonlijke behoeften
  • Er moet worden gezorgd voor flexibiliteit
  • Een goede planning is belangrijk
  • Lening

Financiering van een flat

  • Geen huis, maar alleen een flat om te financieren
  • Vergelijking van verschillende aanbevolen huisvestingsfinancieringen
  • Raadpleging
  • Onroerend goed financiering