Bungalow: bouwen, kopen of prefab huis? Kenmerken en mogelijkheden van investering

Een bungalow kopen – U wilt uw geld investeren in de bouw van een woning en uw eigen huis creëren? Of het nu gaat om het bouwen, kopen of zelfs verkopen van een huis: een bungalow is een ideale kapitaalinvestering en investering in de toekomst. Er zijn veel verschillende soorten huizen voor gezinnen, zoals een massief huis, een villa of een rijtjeshuis. Maar de bungalow is ideaal voor gezinnen, en perfect voor een lang leven. Naast de speciale constructie van een bungalow, biedt deze nog vele andere voordelen. Kies uw eigen ontwerp of een geprefabriceerd huis. Plan de plattegrond, bereken de prijzen en ontwerp uw eigen moderne woning. In dit artikel leert u alles wat u moet weten over dit type gebouw. Van definitie tot financiering! Hier kunt u terugkeren naar het overzicht van de meest voorkomende woningtypes, hun definities, alsmede hun respectieve voor- en nadelen.

Bungalow. Wat betekent dat? Kenmerken & definitie

Een bungalow is vooral praktisch en modern. Dit type huis is vooral populair bij jonge gezinnen, omdat u alle kamers op één verdieping vindt, wat een groot voordeel is met kinderen. Bovendien is een bungalow uiterst duurzaam. Je kunt er als jongvolwassene intrekken en voor de rest van je leven in dit huis blijven wonen. Zelfs als gepensioneerde zijn het ontbreken van trappen en de gelijkvloerse verdieping een groot voordeel. Het kiezen van het juiste huis is niet eenvoudig. U investeert veel geld in bouwen of kopen en het is een beslissing voor het leven.

U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van landhuis tot rijtjeshuis!

Bijzonder kenmerk van een bungalow: groot, open en uitnodigend

Het belangrijkste kenmerk van een bungalow is waarschijnlijk de gelijkvloersheid. Alle leefruimtes bevinden zich op één verdieping en het perceel is navenant groot. Het huis is vrijstaand en heeft meestal een plat dak. Intussen kan men echter ook een andere dakvorm aantreffen, vooral in nieuw gebouwde huizen. De bungalow heeft meestal een verbouwde kelder en zolder, maar deze worden meestal uitsluitend voor opslag gebruikt. Binnen in een bungalow vindt u een grote, open leefruimte, ramen van vloer tot plafond en grote deuren. Het doel van dit ontwerp is om de woonruimte zo licht en open mogelijk te maken.

Kamerindeling: Alles op één verdieping

Omdat de woonkamer en de slaapkamer zich op één verdieping bevinden, zijn er niet veel mogelijkheden om de kamers in te delen. Gewoonlijk vindt u de woonkamer en de keuken aan de ene kant van het huis en de privévertrekken aan de andere kant. Meestal ziet u de klassieke verdeling van de kamers zodra u de bungalow binnenkomt. U komt binnen in een open woonkamer met een aangrenzende keuken en de woonkamer. In veel gevallen is er een hal aan de andere kant die leidt naar de slaapkamers en de hoofdbadkamer. Wanneer u een bungalow bouwt, hebt u natuurlijk de mogelijkheid om uw huis in te delen volgens uw wensen. Maar dit is de standaard.

Voordelen & nadelen van een bungalow: Tuin, geen trappen en meer

Voordat u besluit een huis te kopen of te bouwen, moet u altijd van tevoren de voor- en nadelen van dit type woning in overweging nemen. Bovenal speelt de financiële kwestie een belangrijke rol. U moet voor uzelf en misschien ook voor uw gezin beslissen of u in een bungalow zou passen en of u het eens bent met de nadelen van deze woning. Wij hebben de belangrijkste feiten voor u op een rijtje gezet.

Tip! Bent u geïnteresseerd in het kopen van een huis? Kom meer te weten over financiële planning, makelaars, leningen en bijkomende kosten!

Voordelen: geen treden, veel licht en grote tuin

Een van de grootste voordelen van een bungalow is de afwezigheid van trappen en de daarmee gepaard gaande toegankelijkheid. Dit is een groot voordeel, vooral voor kleine kinderen en senioren, omdat de gevaren tot een minimum worden beperkt. De grote raamfronten brengen veel licht in de grote leefruimte, en aangezien de tuin meestal helemaal rond het huis loopt, bieden veel bungalows vanuit elke kamer toegang tot de tuin. Het is ook niet ongewoon om een tweede terras aan een van de kamers toe te voegen. Dit is een groot voordeel, vooral voor oudere kinderen. Tenslotte speelt de individuele kamerindeling een belangrijke rol. Aangezien er in een bungalow geen dragende muren zijn, kunnen de kamers in een massief of geprefabriceerd huis individueel worden ontworpen.

  • Geen trappen en drempelvrij
  • Grote raamfronten
  • Grote tuin en toegang mogelijk vanuit alle kamers
  • Individuele kamerverdeling

Nadelen: groot onroerend goed met bijbehorende kosten en prijzen

De relatief hoge kostenfactor speelt bij een bungalow een bijzonder belangrijke rol. Aangezien je bij dit type huis niet in de hoogte kunt bouwen, maar alleen in de breedte, heb je een groter stuk grond nodig dan bij andere bouwtypes. U zult hier in de loop van dit artikel meer over te weten komen. Bovendien heb je meer vierkante meters nodig vanwege de gang, die naar elke kamer moet leiden. Bovendien is er meer isolatie nodig vanwege het grote dak, en vooral in oudere bungalows is de thermische isolatie meestal onvoldoende. U moet er ook rekening mee houden dat de vele raamfronten de mogelijkheden voor inbrekers om binnen te komen vergroten.

  • Eigendom groter en duurder
  • Meer m² door gang
  • Meer over isoleren (dak)
  • Oudere bungalows meestal slechte warmte-isolatie
  • Meer ingangspunten voor inbrekers

Perceel: selectie en kenmerken van het juiste perceel

Vooral bij een bungalow moet u op een paar dingen letten bij het kiezen van het juiste stuk grond. Bij dit type gebouw moet u de lengte en breedte van het gebouw niet verwaarlozen, want het volgende geldt: de woonoppervlakte is niet gelijk aan de oppervlakte van het perceel. Wij raden u aan professionele hulp te zoeken bij uw zoektocht. Vooral wanneer het gaat om de toestand en de geschiedenis van de grond, mag u aspecten als bouwgrondonderzoek of verontreinigde locaties niet vergeten, omdat deze later tot hoge kosten kunnen leiden. Wij hebben de belangrijkste kernpunten voor u samengevat en compact opgeschreven.

Wilt u meer weten over het onderwerp land? Hier vindt u een artikel met veel nuttige tips!

Welke grootte is er nodig voor het perceel?

Bij een stuk grond komt veel meer kijken dan alleen het woongebouw. U moet nu al plannen dat u niet in de hoogte kunt bouwen, maar alleen in de breedte. Toch mogen sommige dingen niet worden genegeerd. Groenstroken, opslagruimten, een garage of een oprit nemen meestal meer ruimte in beslag dan het eigenlijke gebouw. Deze dingen nemen samen met het huis veel ruimte in beslag en u moet hiermee rekening houden in uw budgetplanning. Dit is ook de reden waarom de prijs van grond voor een bungalow relatief hoog is.

Checklist: Het perfecte perceel kiezen

Voordat u het stuk grond van uw keuze koopt, moet u eerst het verkavelingsplan controleren. Ga na of het perceel al bebouwd is, d.w.z. of het is aangesloten op het openbare wegennet en op de nutsvoorzieningen (riolering, elektriciteit, water, eventueel gas). Indien dit niet het geval is, kan het zijn dat u toch zeer hoge bedragen moet betalen.

Vervolgens moet u eventuele rechten van overpad en de hypotheken in het kadaster controleren. Heeft iemand anders toestemming om uw eigendom zonder uw toestemming te betreden om bij iets te komen? En hoe is de hypotheek vastgelegd bij de kredietinstelling? Dit zijn allemaal zaken die in het kadaster zijn opgenomen en die u moet controleren voordat u iets koopt.

Als u er nog geen heeft, moet u een grondonderzoek laten uitvoeren. Vooral als u van plan bent een kelder te bouwen, moet u van tevoren nagaan hoe hoog het grondwater staat en of de bouw daadwerkelijk mogelijk is.

Last but not least, vergeet niet te controleren op vervuiling voordat u het koopcontract ondertekent. Het is mogelijk dat tijdens de bouw olie, schroot of chemicaliën worden aangetroffen. Wij raden u aan om de geschiedenis van het pand uit te zoeken. Praat met vorige eigenaars of kijk naar oude kaarten. Alle tekenen van verontreiniging moeten vóór de aankoop worden uitgesloten.

Hier volgt een korte samenvatting van de checklist:

  • Ontwikkelingsplan
  • Kadaster
  • Bodemonderzoek
  • Verontreinigde locaties

Uw omgeving: locatie is alles!

Een van de belangrijkste factoren is natuurlijk de locatie. Of je nu wilt bouwen of kopen. Uw bungalow moet een goede omgeving hebben. Hoe is de infrastructuur? Waar is de dichtstbijzijnde school of hoe ver is het naar mijn werk? Vind ik de omgeving leuk? Dit zijn allemaal aspecten die u moet overwegen alvorens te kopen. Praat met de buren en verken de locatie van tevoren. Het is mogelijk dat dit huis voor je hele leven zal zijn, dus je moet je er op je gemak voelen.

Bungalow als geprefabriceerd huis: kan dat? Criteria en planning

Een geprefabriceerd huis biedt een aantal voordelen tijdens de bouw. Het is onder andere sneller, u hoeft zich minder persoonlijk in te spannen en in de meeste gevallen kost het minder geld. Veel aanbieders hebben ook bungalows in hun repertoire en sommige zijn gespecialiseerd in gelijkvloerse woningen. Een van de grootste voordelen zijn de showhuizen. Er zijn kleine stadjes met huizen die je kunt bezoeken. U heeft de mogelijkheid om uw huis vooraf van buiten en van binnen te bekijken en u kunt wijzigingen aanbrengen. Hier tonen wij u de belangrijkste stappen voor het bouwen van uw bungalow als een prefab huis.

Correcte en doordachte planning

Allereerst moet u beginnen met het plannen van uw toekomstige huis. Ga naar een modelstad of zoek inspiratie op internet. Een huis bouwen is een grote stap en u moet alles zorgvuldig plannen. Hoe groot moet het huis zijn? Hoeveel kamers heb ik nodig? Aan wat voor soort constructie geef ik de voorkeur en zal ik het over 10, 20 of 30 jaar nog steeds mooi vinden? Dit zijn allemaal vragen die u voor uzelf moet beantwoorden voordat u gaat bouwen.

Vind de perfecte leverancier

Als u al uw vragen hebt beantwoord, kunt u op zoek gaan naar de juiste aanbieder. Niet iedereen zal het huis van uw dromen aanbieden en in de meeste gevallen zal er iets veranderd moeten worden aan de modelwoningen. U heeft echter een groot voordeel als u voor een bungalow kiest. Aangezien u in dit type woning geen aandacht hoeft te besteden aan dragende muren, heeft u de mogelijkheid om de inrichting van de ruimte individueel te wijzigen. Wij raden u aan veel toonzalen te bekijken en, indien nodig, een nieuwe leverancier te zoeken.

Perfectie tot in het kleinste detail: vloeren, badkamer & co.

De plattegrond en de kamerindeling liggen nu vast en u kunt zich bezighouden met de details in uw huis. Welke vloeren wilt u, hoe moeten de muren gestuct worden of hoe moet uw badkamer eruit zien? De verschillende leveranciers hebben verschillende ontwerpen en u kunt hen om advies vragen. Plan tot in het kleinste detail, zodat u tevreden bent met uw nieuwe huis.

Tips & manieren om uw bungalow te financieren

Een huis bouwen is altijd een grote investering, vooral in je eigen toekomst. Enerzijds gaat het om een kapitaalinvestering, anderzijds is het een groot voordeel om op oudere leeftijd huurvrij te kunnen wonen. U bent in dit opzicht onafhankelijk en hoeft zich geen zorgen te maken. Toch moet u eerst in staat zijn om de bouw van een bungalow te financieren, en daarom hebben wij hier enkele nuttige tips samengevat.

Prijs van een bungalow: De locatie maakt het verschil

Een bungalow is meestal duurder vanwege het grote stuk grond. De prijs van de bouw kan vaak in de orde van grootte van zes cijfers liggen, maar dit wordt beïnvloed door een aantal factoren. Naast de grootte van het huis en het perceel is ook de ligging een belangrijke factor. Als de bungalow in een landelijk gebied wordt gebouwd, is de prijs meestal lager. Als u in de buurt van het stadscentrum wilt bouwen, hebt u het voordeel van een goede infrastructuur, maar dit heeft ook gevolgen voor de prijs. Wij raden u aan verschillende offertes te vragen en uw persoonlijke prioriteiten te stellen, vooral wat de locatie betreft.

Financiering: Leningen, Eigen Vermogen & Co.

Om een huis te bouwen, moet je altijd een lening afsluiten, want bouwen met alleen eigen kapitaal is nauwelijks mogelijk. De vereisten voor het verkrijgen van een lening zijn onder meer een goede kredietwaardigheid en een vast inkomen. De kredietinstelling wil er zeker van zijn dat het geld regelmatig kan worden terugbetaald. Bovendien moet 20%-30% van de kosten uit uw eigen kapitaal komen. U kunt ook in aanmerking komen voor overheidssubsidies voor de bouw of aankoop van een bungalow. Vooral als u een groot gezin hebt en energiezuinig wilt bouwen. Wij raden u echter altijd aan meerdere offertes te bekijken en te zorgen voor een solide financiering.

Als u meer wilt weten over leningen voor onroerend goed, vindt u hier veel nuttige tips over leningen, eigen vermogen, rentetarieven & Co.