Scheidingsjaar: alimentatie, vorm, nieuwe partners – Hoe werkt het scheidingsjaar?
Scheidingsjaar – In elk huwelijk zijn er crisissen. Als deze echter onoverkomelijk zijn, komt het vaak tot een scheiding en ontstaat de wens tot echtscheiding. Voordat dit wettelijk bindend kan worden gemaakt, moet het echtpaar echter een scheidingsjaar doorlopen. Maar waarom is dit scheidingsjaar überhaupt nodig en hoe verloopt de scheiding na dat jaar? Terug naar de gids: Echtscheiding en onroerend goed.
Het Scheidingsjaar – Noodzaak, Voordelen & Verzoeningen
Het scheidingsjaar is bedoeld om echtgenoten een laatste kans op verzoening te geven en voldoende tijd om over deze levensveranderende beslissing na te denken. De wet geeft hier veel richtlijnen waar paren zich aan moeten houden. De deskundigen van Lukinski onthullen hoe het scheidingsjaar precies in zijn werk gaat en hoe echtparen het scheidingsproces het gemakkelijkst kunnen maken. Veel gestelde vragen tijdens de echtscheiding zijn boven alles:
- Hoe snel kunt u een scheiding aanvragen?
- Hoe snel kun je weer scheiden?
- Hoeveel kost de scheiding?
- Wat heb je nodig voor de scheiding?
U vindt alle antwoorden iets verderop in het artikel!
- Tip! Pas gescheiden? Onze gids met tips over het verkopen vaneen huis en appartement in geval van scheiding
De basis – Waarom überhaupt een jaar scheiden?
Het huwelijk en het gezin worden beschouwd als een van de belangrijkste sociale instellingen in het rechtsstelsel. Het scheidingsjaar is dus bedoeld om een preventieve werking te hebben tegen mogelijk verkeerde, louter emotionele en slechts tijdelijke beslissingen waar men achteraf spijt van zou kunnen krijgen. Ook al wordt het scheidingsjaar door veel echtparen als een kwelling of een pure last gezien, de bedoeling van de verordening is duidelijk, de beslissing binnen de gegeven tijd te herzien en onder bepaalde omstandigheden te herzien. Bovendien is de tijd nuttig om een aantal zaken te regelen die van belang zijn voor het verdere verloop van de echtscheiding. Hoewel er een verplichting bestaat om aan te tonen dat het scheidingsjaar is voltooid, is het niet mogelijk om het begin van het jaar bij de rechtbank aan te vragen of om het notarieel te laten vastleggen. Daarom is het zinvol het begin schriftelijk vast te leggen.
Een verkorting of zelfs een volledig achterwege laten van het scheidingsjaar kan alleen worden bewerkstelligd door een beslissing van de rechtbank inzake onbillijkheid overeenkomstig § 1565, lid 2. Een voorbeeld van een dergelijke beslissing kan extreem huiselijk geweld zijn, dat door de rechtbank als ongepaste hardheid wordt aangemerkt.
- Het scheidingsjaar moet een periode van bezinning zijn voor het echtpaar
- De verkorting van het jaar van scheiding is slechts in bijzondere gevallen toegestaan.
Pogingen tot verzoening – de richtsnoeren in de wet
Pogingen tot verzoening tijdens het scheidingsjaar zijn zeker toegestaan. Deze zijn echter onderworpen aan bepaalde richtsnoeren. Pogingen tot verzoening die niet langer dan drie maanden duren, leiden niet tot een onderbreking van het scheidingsjaar. De tijd gedurende welke de scheiding werd onderbroken, telt dus mee voor de berekening van de 12 maanden van het scheidingsjaar. Voor alle pogingen die langer dan drie maanden duren, gaat de familierechtbank ervan uit dat de echtgenoten opnieuw met elkaar in contact zijn getreden. Het echtpaar heeft ook de mogelijkheid om het verzoek tot echtscheiding zelf binnen dit jaar in te trekken. Als de echtscheiding daarna nog moet plaatsvinden, moet een nieuw verzoek tot echtscheiding worden ingediend en begint het scheidingsjaar weer van voren af aan.
- Pogingen tot verzoening zijn toegestaan, maar zijn onderworpen aan bepaalde richtsnoeren
- Afstemmingen van minder dan drie maanden onderbreken het scheidingsjaar niet
Het voordeel – dit is wat je moet regelen in het jaar
Het scheidingsjaar moet niet alleen dienen om de juiste beslissing te toetsen, maar kan ook worden gebruikt om belangrijke zaken voor de scheiding te regelen. Deze dingen omvatten, bijvoorbeeld, verzekering. Met name de ziektekostenverzekering moet worden herschreven en gewijzigd, aangezien echtgenoten meestal samen verzekerd zijn in een gezinsverzekering. Gezamenlijke huurovereenkomsten voor onroerend goed moeten ook tijdig worden gewijzigd en herschreven. Bovendien moeten de eventuele gezamenlijke bankrekeningen worden gescheiden en moeten de gezamenlijke financiële verplichtingen, zoals kredieten en leningen, worden geregeld.
Waarschijnlijk het belangrijkste is echter de echtscheidingsovereenkomst. Dit kan door de echtgenoten tijdens de scheidingsperiode worden bepaald om dure onderhandelingen voor de familierechtbank te vermijden. In deze overeenkomst worden praktische zaken geregeld, zoals de omgang met de kinderen, hun onderhoud en voogdij, alsmede hun eigen onderhoud, de behandeling van vermogensrechtelijke aangelegenheden en de billijke verdeling van de huisraad. Als de echtgenoten het eens zijn, helpt dit document bij een snelle en goedkope echtscheiding. Het document moet door een notaris worden bekrachtigd en altijd schriftelijk worden vastgelegd.
- Het scheidingsjaar kan worden gebruikt om belangrijke zaken voor de echtscheiding te verduidelijken.
- Een echtscheidingsconvenant kan door het echtpaar worden opgesteld
Echtscheiding – Scheidingsjaar, verzoekschrift en kosten
Echtscheiding – minnelijk of betwistbaar
Een echtscheiding kan op twee verschillende manieren plaatsvinden. Er zijn betwiste echtscheidingen en minnelijke echtscheidingen. De rechtbank beslist hoe een echtscheiding zal verlopen. Indien het echtpaar reeds in het jaar van de scheiding een overeenkomst over de gevolgen van de echtscheiding heeft opgesteld en alle relevante punten onder vier ogen heeft opgehelderd, is er sprake van een echtscheiding met wederzijdse instemming, aangezien beide partijen het met elkaar eens zijn. In zo’n geval is er maar één advocaat nodig en zijn de kosten voor de rechtbank veel lager. Een dergelijke echtscheiding is waarschijnlijk ook het aangenaamst voor de echtgenoten, omdat zij geen deel hebben aan een geschil. Een betwiste echtscheiding is echter anders. Indien de echtgenoten het vooraf niet eens konden worden over de te bespreken punten, worden deze voor de familierechtbank opgehelderd. In dit geval hebben beide partijen een advocaat nodig, wat een grote kostenfactor is. Geschilpunten, zoals de voogdij over de gemeenschappelijke kinderen of de behandeling van eigendomskwesties, worden door de rechter met de partijen besproken en vervolgens vastgesteld. Een betwiste echtscheiding is waarschijnlijk nooit een eenvoudige zaak en kan vaak jaren aanslepen.
- Echtscheidingen met wederzijdse instemming zijn goedkoop en eenvoudig voor de echtgenoten
- Betwiste echtscheidingen kunnen vaak moeilijk worden en hoge kosten veroorzaken
De belangrijkste vragen over scheiden met een scheidingsjaar
Vooral in het geval van vechtscheidingen is de juridische situatie niet altijd duidelijk en zijn er veel onbeantwoorde vragen voor de echtgenoten. Om u precies op de hoogte te brengen van de regelgeving rond het scheidingsjaar, beantwoorden de experts van Lukinski de belangrijkste vragen.
Kun je de scheiding aanvragen vóór het scheidingsjaar?
In principe kan de echtscheiding pas na het scheidingsjaar worden aangevraagd, aangezien volgens de Duitse wet de echtgenoten ten minste één jaar gescheiden moeten leven voordat een echtscheiding kan worden aangevraagd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de echtscheiding eerder worden aangevraagd.
Hoe lang duurt het van het echtscheidingsverzoek tot de echtscheiding?
De duur van de echtscheiding hangt meestal af van de vraag of het om een minnelijke dan wel een betwistbare schikking gaat. Minnelijke scheidingen kunnen tussen één en zes maanden duren, terwijl betwiste scheidingen meer dan een jaar in beslag kunnen nemen.
Kan de scheiding worden geweigerd?
In beginsel kan de echtgenoot een echtscheiding weigeren. Dit is echter niet mogelijk op permanente basis, aangezien een verplichte echtscheiding uiterlijk na drie jaar door de rechter kan worden uitgesproken.
Hoe kan het scheidingsjaar worden verkort?
Het scheidingsjaar kan in het algemeen niet worden verkort. Het inkorten of weglaten van het scheidingsjaar is over het algemeen alleen mogelijk als er bewijs is van onbillijkheid.
Wat kost een eenvoudige scheiding?
De kosten van een echtscheiding worden vastgesteld door de rechter en worden afgemeten aan de waarde van de procedure. Bij de berekening van deze waarde worden het inkomen en het vermogen van de echtgenoten in aanmerking genomen.
Wie draagt de kosten bij een echtscheiding?
De rechter bepaalt de kosten van de procedure, met inbegrip van de honoraria van de advocaat. Deze worden zo verdeeld dat elke partij haar eigen gerechtskosten en de helft van de gerechtskosten betaalt.
Wat heb je nodig voor de scheiding?
De volgende documenten zijn altijd vereist voor een echtscheiding: Huwelijksakte of familieregister in het origineel of in een gewaarmerkt afschrift, de geboorteakten van de minderjarige kinderen en eventuele huwelijkscontracten en/of echtscheidingsconvenanten.
Makelaar en consultant: Echtscheiding en gesprekken
Veel van onze cliënten bespreken de verkoop van hun onroerend goed met ons in de aanloop naar de echtscheiding. Waarom? De verkoop van een huis of een flatgebouw neemt veel tijd in beslag. Alle formaliteiten moeten vooraf bekend zijn, zodat er achteraf, na de scheiding, geen onaangename verrassingen zijn. Als makelaar in Frankfurt, Berlijn of Keulen wordt u vaak geconfronteerd met vragen over de procedure voor de verkoop van een huis, maar ook met algemene vragen die rijzen in de aanloop naar een echtscheiding.
Echtscheidingen komen voor om de meest uiteenlopende redenen en in alle fasen van een relatie. Het maakt niet uit of het de eerste paar maanden na een overhaast huwelijk zijn, het beroemde zevende jaar of een scheiding na tientallen jaren, in de tweede helft van het leven.
Top 5 redenen voor echtscheiding
- Te snel getrouwd – druk
- Gebrek aan communicatie
- Een nieuwe partner
- Fout van de andere
- Desinteresse in de partner
Te snel getrouwd – druk
Zoals zojuist gezegd, trouwde het paar niet 100% uit liefde, maar omdat het overhaast was of omdat hun eigen omgeving rond familie en vrienden druk opbouwde. Sommigen zijn ook getrouwd omdat zij druk op zichzelf hadden uitgeoefend, kort voor hun dertigste of al veel eerder, bijvoorbeeld met het eerste vriendje of vriendinnetje. Als de eigen wil er niet volledig was, gaan veel paren uit elkaar.
Gebrek aan communicatie
Gebrek aan communicatie tussen gehuwde paren is een veel voorkomende reden, vooral in relaties die al lang bestaan. Wanneer de “echtgenoot” weer alleen met zijn vrienden op stap is en geen tijd meer heeft voor tederheid, of wanneer de “echtgenote” liever thuis is, knuffelend en series kijkend op Netflix. In theorie is dit allemaal geen probleem, zolang de echtgenoten ook buiten de keukentafel met elkaar praten en communiceren.
Een nieuwe partner
De “nieuwe partner” die alles beter zal maken. Zij die gesetteld zijn, willen iets “nieuws” ervaren. Velen zoeken hobby’s of gaan op vakantie. Maar sommigen zijn op zoek naar een nieuwe partner die alles beter zal maken. Hier kan de communicatie er zijn, maar het innerlijk verlangen wordt te groot. Deze relatie-uitbarstingen komen niet alleen voor bij particulieren, maar ook bij grote sterren.
Fout van de andere
Als je altijd fouten in anderen zoekt, zul je niet gelukkig zijn. Zij die pessimistisch zijn en alleen maar naar de vlieg in de zalf zoeken, zullen niet gelukkig zijn. Niemand is perfect, niemand. Daarom horen kleine foutjes en vergissingen bij ons. Veel meer: ze maken ons tot wat we zijn. Ze maken ons uniek en speciaal. Maar niet iedereen ziet het zo. Als je ervan uitgaat dat alles wat mis kan gaan, ook mis zal gaan, loop je het risico je partner te verliezen.
Destinterese in het Parnter
Dit resulteert in een andere veel voorkomende reden, desinteresse in de partner. Degenen die geen belangstelling meer tonen voor hun echtgenoot, hebben het al opgegeven of zij beschouwen hun partner als vanzelfsprekend. Toch is het zo belangrijk om de ander voortdurend te laten zien dat hij of zij iets bijzonders voor je is.
Zoals u ziet, of het nu gaat om het ontvluchten van het huwelijk bij het geringste probleem of het ongeïnteresseerd en lui zijn in het hof maken van de ander na het huwelijk, de redenen voor echtscheiding zijn legio. Zij die zich in een dergelijke situatie bevinden, hebben bondgenoten aan hun zijde nodig om hun leven te reorganiseren en te herstructureren.
Ook in dergelijke situaties staan wij u met raad en daad terzijde.
Statistieken: Scheiding en echtscheiding
Meer statistieken vindt u hier: Onroerend goed statistieken.
Aantal echtscheidingen in Duitsland
Aantal echtscheidingen in Duitsland van 1990 tot 2017
Meer statistieken vindt u op Statista
Aantal gescheiden huwelijken naar duur van het huwelijk
Aantal gescheiden huwelijken naar duur van het huwelijk in 2018
Gemiddeld aantal huwelijken tot één echtscheiding
Gemiddeld aantal huwelijken op één echtscheiding in Duitsland van 1951 tot 2017
Meer statistieken vindt u op Statista
Gemiddelde leeftijd van gescheiden vrouwen op het moment van de scheiding
Gemiddelde leeftijd van gescheiden vrouwen op het moment van de echtscheiding in Duitsland van 2000 tot 2018
Meer statistieken vindt u op Statista
Meer statistieken vindt u hier: Onroerend goed statistieken.
Echtscheiding: gids, hulp en tips
Echtscheiding is ingewikkeld, dat is waar. Maar je bent niet alleen! Veel mensen gaan scheiden en de meesten vinden altijd een goede oplossing. Slechts een klein percentage eindigt met vechten. Zodat u zich goed kunt voorbereiden, vindt u hier onze kleine gidsen en tips over echtscheiding, familie, geld en onroerend goed.