Rijkdom accumulatie: Onroerend goed, aandelen, cryptocurrency … ?! Kapitaalopbouw met 20, 30, 40 jaar – tips

Vermogensopbouw – Wanneer is het zinvol om te beginnen met vermogensopbouw door middel van strategisch intelligente investeringen? Op 20, 30, 40 of zelfs op 50? Bestaat er een eenvoudige formule of tips voor investeringen met een goed rendement? Hoe zit het met het risico, afhankelijk van het soort investering? Hier is een diepgaande kijk op vermogensopbouw, voor beginners. Zonder eigen vermogen en met weinig eigen vermogen. Van het principe van effectief handelen (sparen), rekenvoorbeelden, beleggingsideeën en eerste tips.

Planning op lange termijn: strategie voor vermogensopbouw

De vermogensopbouw op lange termijn begint niet wanneer de activa tijdig nodig zijn. Dit betekent bijvoorbeeld kort voor pensionering of kort voor een beslissing wanneer geld “moet” worden uitgegeven. Bijvoorbeeld aan het eind van het jaar of als het om grotere investeringen gaat, ook vóór verkiezingen, bijvoorbeeld de Bondsdagverkiezingen (momenteel met donatie / stichting WEG). Maar – we willen bij het begin blijven.

Vermogensopbouw op 20, 30, 40, 50 jaar?

Wanneer moet u beginnen met het opbouwen van vermogen? Wanneer u vermogen begint op te bouwen, hangt niet af van uw leeftijd. Wat belangrijk is, is dat u “zo vroeg mogelijk” begint met het aanpakken van de kwestie van de kapitaalaccumulatie. Elke euro die u beschikbaar hebt om te investeren, kan nieuwe winsten opleveren. De winsten kunnen op hun beurt opnieuw worden geïnvesteerd en zo is de toegevoegde waarde, de rendementsfactor van één euro, al aanzienlijk groter. Hoe langer je geld kan “werken”, hoe beter. Zoals blijkt uit het rekenvoorbeeld (later),

elke euro verdubbelt, elke 10 jaar, met een rendement van slechts 10% per jaar. (per anno = per jaar)

Op die manier groeit uw vermogen en kan steeds meer eigen vermogen worden gebruikt voor investeringen.

Of 20 jaar, 30, 40, 50 … het belangrijkste is: begin!

Tip! Handelen is nog nooit zo gemakkelijk geweest! Koop vanaf 1 euro met deze apps:

Downloaden (Android + iOS): eToro

En een kleine tip, Made in Germany:

Downloaden (Android + iOS) Handelsrepubliek

Vergelijking: Vermogensopbouw naar leeftijd

In deze vergelijking gaan wij uit van een investering van 50.000 euro. Hier ziet u het rendement tot de leeftijd van 60 jaar, tegen 10% per jaar:

 • 20 jaar > 1.870.217 euro op 60-jarige leeftijd
 • 30 jaar > 721.049 euro op 60-jarige leeftijd
 • 40 jaar > 277.995 euro op 60-jarige leeftijd
 • 50 jaar > 107.179 euro met 60 jaar

Zie je, hoe eerder je begint, hoe beter.

Tijd is geld!

Beleggingsvormen en leeftijd – Ook leeftijd speelt geen rol bij de keuze van de juiste beleggingsvorm. Het maakt niet uit of het gaat om een snelle investering, zoals in het geval van aandelen, of om een investering op lange termijn, zoals in het geval van onroerend goed als kapitaalbelegging. Hier vindt u een overzicht van beleggingsvormen, bijvoorbeeld Lijst: Kapitaalinvesteringen (extern, tijdschrift). De basis is de hoogte van uw eigen vermogen en de vraag: “Welke investering kan ik me veroorloven?

Hoe werkt het vergaren van rijkdom?

Ten eerste, er is een gouden regel waar je mee moet leven:

Veel helpt veel, wie een beetje, veel of zelfs heel veel kapitaal heeft, is in het voordeel

Waarom? Vermogende beleggers, bijvoorbeeld, kunnen zich belastingadviseurs veroorloven die zich ook met belastingontwijking bezighouden. Dus terwijl u vermogenswinstbelasting betaalt, gebruiken zij mazen in de wet om belasting te ontwijken. Wat volkomen legaal is. Als u weet hoe u belastingen kunt besparen, moet u uw kennis gebruiken – daarover later meer. Dus stellen wij:

Geld helpt veel: vergelijking eigen vermogen/rendement

Hun doel is:

Vermogensopbouw

Waarom “meer geld goed is”, kunt u hier zien. Kapitaal vermenigvuldigt zich slechts langzaam. Laten we eens een klein, reëel rendement berekenen dat u jaarlijks met uw financiële investering verdient.

Voorbeeld 100.000 Euro eigen vermogen – Stel dat u een rendement van 10% per jaar behaalt, hetzij met onroerend goed (eigen vermogen min. ~ 20.000 Euro, u zult zo dadelijk zien waarom [hefboomeffect]) of een ETF fonds van diverse aandelen (eigen vermogen vanaf 100 Euro, voorbeeld zonne-energiesector), dan verhoogt u uw vermogen vanaf:

 • Geïnvesteerd: 100.000 euro
 • Terugkeer: 10.000 euro
 • Eigen vermogen (nieuw): 110.000 euro

Voorbeeld 10.000 euro aan eigen vermogen – Als je vermogensopbouw op kleinere schaal benadert, bijvoorbeeld met een portefeuille van cryptocurrency, aandelen of ETF’s, dan verdien je met 10.000 euro 1.000 euro plus.

 • Geïnvesteerd: 10.000 euro
 • Opbrengst: 1.000 euro
 • Eigen vermogen (nieuw): 11.000 euro

Laat geld “gewoon” werken

Dus als je “alleen maar” geld aan het werk zet, heb je veel geld nodig om van te leven, zonder te werken, bij wijze van spreken, als passief inkomen via “rente”. Met “slechts” 10.000 euro zou u 40 jaar nodig hebben om 50.000 euro aan eigen vermogen op te bouwen. Met een stabiel rendement van 10% per jaar.

Voorbeeld tabel:

En … dan komen de belastingen

Winsten en belastingen – Nog een nadeel voor mensen met weinig eigen vermogen: Belastingen. Zelfs de vermogenswinstbelasting, 25% op de vermogenswinst in beide gevallen, is niet meegerekend. Bijgevolg bedraagt het rendement op 10% in reële termen slechts 7,5%, d.w.z. na belastingen.

Grote beleggers hebben een doorslaggevend voordeel, zij kunnen zich belastingadviseurs veroorloven die weten hoe zij belastingen kunnen ontwijken via bedrijfsconstructies (zoals familiestichtingen) en andere verfijningen, bv. schenkingen binnen families.

Zo zie je maar:

Voor vermogensopbouw is eigen vermogen nodig, idealiter 100.000 euro en meer, zodat het “leuk” is; maar het is ook belangrijk: als u minder beschikbaar hebt, zie dan deze som van 100.000 euro eigen vermogen als uw eerste doel en stimulans!

Waarom? Als u op een bepaald moment in onroerend goed wilt investeren – wat alle grote beleggers doen – hebt u kapitaal nodig, bijvoorbeeld voor de aankoop, maar ook voor renovaties die eraan komen.

Nu u de uitgangssituatie kent, gaan we over naar de hulpmiddelen (kennis) die u nodig hebt.

Hefboomeffect en schuldkapitaal

Daarom is het zo belangrijk om een paar initiële mechanismen en hefbomen te leren kennen. Eerst:

Schuldkapitaal (leningen) maakt deel uit van de onderneming

Financieringsverrichtingenmet hefboomwerking, onroerendgoedtransacties en soortgelijke transacties zijn de middelen bij uitstek wanneer het eigen vermogen (via schulden) moet worden verhoogd.

Door deze hefboomwerking zou u een flatgebouw van 1 miljoen kunnen kopen, het vervolgens kunnen verhuren en slechts 100.000 tot 200.000 euro aan eigen vermogen hoeven bijeen te brengen om het pand te kopen.

In de regel heeft u (10 tot) 20% eigen vermogen nodig voor de eerste woning

Het is niet anders met aandelen en beurstransacties, een bepaald aandeel moet altijd als onderpand worden aangeboden wanneer u met een hefboom handelt. De makelaar leent u geld voor uw investering. De bank leent u geld voor uw investering in onroerend goed. Zoals ik al zei, geleend kapitaal (leningen) maakt deel uit van de deal.

Uw rendementsbasis (bv. uit verhuur) is nu 1.000.000 euro in plaats van “slechts” 100.000 euro.

Hier hebben grote beleggers nog een voordeel: zodra er voldoende activa-aandelen zijn, keert het financieringsspel om. Plotseling hoeft u niet meer naar de bank te gaan en om financiering te vragen, banken benaderen u om samen met hen projecten te realiseren. Het komt alleen aan op kredietwaardigheid en uw vermogen.

Omgekeerd betekent dit voor alle beginners: breng geduld met u mee en concentreer u op een langetermijnstrategie voor het vergaren van rijkdom!

Formule: Excursus uit handelswetenschappen

Natuurlijk is er geen exacte formule om uw vermogen veilig op te bouwen. Volledigheidshalve dient echter te worden vermeld dat er een formule bestaat voor rendement op eigen vermogen uit de klassieke bedrijfsleer, die u kunt gebruiken om bijvoorbeeld verschillende perioden (maand, kwartaal of jaar) met elkaar te vergelijken.

Na de formule komen de tips!

Tips: Sparen, slim investeren, diversifiëren

 1. Sparen: Geld verdienen zonder te werken
 2. Investeer (in jezelf) in plaats van geld uit te geven
 3. Beleggingen diversifiëren: verliesrisico minimaliseren

Sparen: Geld verdienen zonder te werken

Cruciaal is dus wat u in het begin al hebt voorgelezen, denk op lange termijn! Het begint heel eenvoudig. Een snelle trip naar Starbucks, een luxe hotel op vakantie, altijd, meteen het nieuwste model smartphone.

De ultieme, eerste tip, vooral voor beginners: sparen zorgt voor meer rijkdom, altijd.

Het maakt niet uit of het Starbucks koffie is voor wie bijna geen eigen vermogen heeft of de “overbodige” boot (met vervolgkosten) voor wie al rijk is. Sparen is essentieel om rijkdom op te bouwen.

Om uw eigen vermogen te vergroten, moet u besparen op onnodige kosten, besparen is aan de orde van de dag! Een snel voorbeeld: ondernemers die zich niet aan vaste werktijden hoeven te houden, moeten bij het boeken van hun reis bijvoorbeeld gebruik maken van het laagseizoen, dan kost uw vakantie al 15% – 30% minder. Maar denk ook aan belastingen, ga de kwestie niet uit de weg! Belastingaftrek is geld dat u aan het eind van het jaar terugkrijgt.

Op kleine schaal in het geval van verbouwingskosten die in de belastingaangifte kunnen worden afgetrokken, op grote schaal bijvoorbeeld 500.000 euro aan belastingvrije vergoedingen bij de oprichting van een familiestichting (besparing van schenkingsrecht).

Van sparen tot belastingen, er is veel wat je hier kunt doen, zonder nieuwe rompslomp.

Laat uw financiën dus niet aan het toeval over, maar plan actief, voor uw eigen toekomst en als oudedagsvoorziening.

Investeer (in jezelf) in plaats van geld uit te geven

Investeer altijd in jezelf! Simpel gezegd, een dure auto als prestige, misschien “goed” voor het persoonlijke ego, afhankelijk van hoe je het bekijkt, maar slecht voor de balans als het gaat om het opbouwen van rijkdom. Als u daarentegen uw geld besteedt aan verdere opleiding, of het nu gaat om mechatronica of het ontwerpen van auto-industrie, dan is het geld goed besteed. Omdat het zal vermenigvuldigen naarmate je prestatie toeneemt.

Onderwijs is belangrijk, als verdere ontwikkeling, zoals in het voorbeeld van een webdesigner die zich verder bekwaamt in het ontwerpen van de auto-industrie, tot het onderwerp belastingen, zoals hierboven reeds vermeld.

Beleggingen diversifiëren: verliesrisico minimaliseren

Een ander belangrijk inzicht is niet te investeren in één enkel “kanaal”. Hoe gediversifieerder uw beleggingen, hoe kleiner het risico dat individuele aandelen mislukken. Stel dat u alles inzet op het aandeel van een fabrikant van elektrische auto’s. Plotseling zijn er meerdere, onvoorziene incidenten, misschien zelfs dodelijke slachtoffers op de weg, negatieve pers. De aandelenkoers kan nu aan een langdurige neerwaartse spiraal beginnen waarvan het herstel maanden of jaren kan duren.

Indien u binnen deze periode (lage prijs) over uw reserves zou moeten beschikken, zou dit alleen mogelijk zijn indien u een hoog prijsverlies aanvaardt.

Daarom diversifieert u uw beleggingen:

Bescherming tegen inflatie: Vastgoedbeleggingen

Onroerend goed beschermt nooit voor 100% tegen risico’s, maar het biedt wel een stabiele bescherming tegen inflatie. Ik laat zien wat dit betekent in deze gids over het onderwerp inflatiebescherming (devaluatie van valuta).

Vandaag in het nieuws: USA meer dan 5% inflatie!

Het grote spook van de inflatie is terug. Inflatie betekent “devaluatie van geld”. Wat, is mijn geld minder waard? Een schok voor iedereen, maar niet voor iedereen. Kopers van onroerend goed met een lening zijn blij met de inflatie! Geld is minder waard = goederen kosten meer geld om de devaluatie goed te maken. De eigenaars krijgen dus 1) meer huur voor hetzelfde geleende bedrag en 2) terwijl het geld in waarde daalt, blijft het eigendom evenveel waard.

 • Vastgoedbeleggingen: inflatie

Dat was een eerste, klein inzicht. Laten we nu dieper op de praktijk ingaan en beginnen met sparen:

Geld investeren en activa opbouwen

 1. Rijkdom door spaargeld: Zonder en met aandelenkapitaal
 2. De accumulatie van rijkdom op de beurs: Alternatief
 3. Aandelen en ETF’s
 4. Cryptocurrency

Rijkdom door spaargeld: Zonder en met aandelenkapitaal

Degenen die nog helemaal aan het begin staan wat vermogensopbouw betreft, hebben weinig of geen eigen vermogen beschikbaar. Daarom komen wij terug op een van de belangrijkste regels, de kosten verminderen. Hoe minder geld u hoeft uit te geven, hoe meer er in uw zak blijft om opnieuw te investeren.

Onze gratis gids biedt een zeer gedetailleerde basis. Van alledaagse huishoudens, tot winkelen, tot besparen op reizen. Belastingen, water, elektriciteit en nog veel meer!

Lees hier tal van tips over hoe u geld kunt besparen:

De accumulatie van rijkdom op de beurs: Alternatief

Voor velen is de aandelenmarkt de gemakkelijkste manier om te beginnen. Vandaag de dag kunt u met apps als eToro binnen enkele minuten deelnemen aan de beurshandel, ongeacht of het gaat om aandelen, valuta, ETF’s of cryptocurrency. Aan elke belegging zijn altijd risico’s verbonden, en daarom willen wij u hier een overzicht geven van de materie.

Aandelen en ETF’s

Verhoudingsgewijs weinig risico, met betrekking tot financiële beleggingen zoals cryptocurrencies maar ook valuta, wordt geboden door aandelen en nog minder risico door gebundelde aandelenpakketten, zogenaamde ETF’s. Maar de risico’s verschillen ook binnen afzonderlijke aandelen of sectoren. Als u bijvoorbeeld naar de grootste vastgoedaandelen kijkt, kunt u de gestage groei van de afgelopen jaren en decennia zien, en dus ook de dividenden voor de beleggers, evenals hun rendement wanneer de aandelen worden verkocht.

Cryptocurrency

Cryptocurrencies klinken in eerste instantie misschien als een klassieke valuta (FIAT currency), maar in principe gedraagt het zich meer als de aandelenmarkt, alleen zonder de tegenwaarde van het bedrijf. Want in de valutahandel, zoals u zo dadelijk zult leren, speculeert u in de vorm van valutaparen, of het nieuws en de informatie achter de economische/politieke systemen waaruit de respectieve valuta is opgebouwd.

Cryptocurrencies zijn meer een massaverschijnsel. Hoe meer mensen geloven in de waardestijging of zelfs de stabiliteit van de waarde, hoe meer er zullen investeren. Hoe minder er in geloven, hoe minder er zullen investeren. Er staat geen bedrijf achter het product, dus de prijs kan van de ene dag op de andere ver dalen, zelfs zonder negatief nieuws.

Waar het risico hoog is, zijn er ook hoge potentiële winsten. De handel met cryptocurrencies trekt dan ook veel mensen aan, vooral omdat je met een paar euro of dollar kunt investeren. Dus zelfs kleine beleggers kunnen aan de slag met zo weinig als 10, 100 of 1000 euro of dollar.

FIAT-valuta (euro, dollar, enz.) – uitweiding

Hier is een kleine uitweiding, als u geïnteresseerd bent in de valutahandel, hier is een ander informatief artikel dat al het materiaal over het onderwerp Forex samenvat.

Vermogensopbouw met onroerend goed

Minder risico, langetermijndenken – onroerend goed kopen is de naam van het spel als het gaat om solide, duurzame vormen van investering.

Voordelen, vereisten en ligging

Vermogensopbouw via onroerend goed begint van tevoren, met de overwegingen en planning voor de aankoop van onroerend goed.

Met onroerend goed heeft u verschillende voordelen, zo nemen de huurders en de staat een groot deel van de maandelijkse kosten op zich. U moet er alleen voor zorgen dat u altijd over voldoende kapitaal beschikt, bijvoorbeeld voor renovatie, herinrichting en leegstand (vaker voorkomend in C-locaties).

Onroerend goed, of het nu gaat om een condominium, een huis of een flatgebouw, op A- en B-locaties, is een veilige bank. Dus de allereerste stap is altijd, het eerste bezit. Meer informatie over het onderwerp vindt u hier:

Residentieel, commercieel, door de eigenaar bewoond of gehuurd

Maar kopen is niet genoeg, nu komt de vraag van eigenaar-bewoner of huurder? Hier, duidelijk huren! Als het gaat om de vraag of het residentieel of commercieel eigendom is, is het duidelijk residentieel eigendom. In veel stadscentra staan commerciële panden leeg. Dus opnieuw verhuren is veel moeilijker.

Laten we verder gaan met het onderwerp belastingen. Welke belastingen moet u betalen als u een flatgebouw of een huis koopt? Het onderwerp belastingen kan eindeloos doorgaan. Een belastingadviseur kan de juiste impulsen geven. Belastingen zijn echter in de regel een zaak van de baas en zijn dus onderworpen aan uw persoonlijke planning, in overleg met de belastingadviseur.

Voorbeeld: Speculatiebelasting op wederverkoop

Een gemakkelijk te onthouden soort belasting is bijvoorbeeld de speculatiebelasting. Daarin staat dat onroerend goed na 10 jaar belastingvrij kan worden doorverkocht. Dus als u uw eigendom tien jaar aanhoudt en het dan verkoopt, bent u vrijgesteld van speculatiebelasting. Iemand die alleen een condominium bezit en er niets vanaf weet, en het condominium na negen jaar verkoopt, zal voor het eerst met de speculatiebelasting te maken krijgen. Dus weer de omgekeerde conclusie: U bent de beste organisator voor uw vermogensopbouw!

Vermogensopbouw met onroerend goed is dus alleen mogelijk als u uw portefeuille geleidelijk uitbreidt. Vermogensopbouw met onroerend goed is niet voldoende om een solide basis voor de oude dag te leggen. In het ideale geval koop je een eigendom en verhuur je het.

Om u een beetje inzicht te geven in hoe belastingen kunnen worden vermeden, bijvoorbeeld door middel van bepaalde rechtsvormen/constructies, volgen hier twee voorbeelden. Wanneer het niet meer alleen om individuele eigendommen gaat, maar misschien wel om 50, 100, 500 of zelfs 5.000 wooneenheden, hebt u andere constructies nodig dan de typische, individuele naamloze vennootschap. Als u wat dieper wilt ingaan op de materie van onroerend goed, investeringen en belastingen, zijn hier nog twee goede voorbeelden van wat er mogelijk is wanneer u uiteindelijk het punt bereikt dat u “het gemaakt hebt”.

Typisch voor families, vooral om vermogen door te geven aan de volgende generatie, maar ook om winsten gedeeltelijk belastingvrij te kunnen doorgeven, wordt vaak de familiestichting.

Familiestichting – voorbeeld

Heel eenvoudig uitgelegd: als u veel onroerend goed bezit, kunt u een familiestichting oprichten. Het voordeel: met een familiestichting betaalt u slechts 15% vennootschapsbelasting op de huur van onroerend goed en de meerwaarden zijn belastingvrij (na de speculatieperiode). Het wordt nog beter, bijvoorbeeld bij de oprichting. Bij de overdracht van activa bij de oprichting kan tot 500.000 euro belastingvrij (vrij van schenkingsrecht) worden overgedragen aan de begunstigde van de stichting (belastingvrije som).

Het wordt later nog groter, veel, veel later in het vermogensbeheer.

Beheer van activa – voorbeeld

Vermogensbeheer wordt ook wel het beleggen van de rijken genoemd. Het is een feit dat beleggen bij vermogensbeheerders slechts boven een bepaald bedrag winstgevend is en voor kleine beleggers geen verstandige optie is. Hoe werken vermogensbeheerdiensten precies en wanneer is het zinvol om iemand anders uw geld te laten beheren? Het onderwerp vermogensbeheer heeft vele facetten en is slechts voor bepaalde mensen de moeite waard. Vooral voor institutionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen, is de investering de moeite waard.