Belastingen in Duitsland: Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, vermogenswinstbelasting, bedrijfsbelasting & Co. – Lijst

Belastingen in Duitsland – vennootschapsbelasting (KSt), inkomstenbelasting (ESt), vermogenswinstbelasting (KapESt), omzetbelasting (USt), handelsbelasting (GewSt) – wie betaalt wat? In dit overzicht van de verschillende soorten belastingen in Duitsland vindt u relevante belastingen voor u als individu en voor uw onderneming, afhankelijk van de rechtsvorm die u hebt gekozen. Ook, na de belasting lijst: Hoe werkt de belastingcyclus rond het maandelijks financieel overzicht, het jaarlijks financieel overzicht en de balans? Een tipje van de sluier voor wie voor het eerst een bedrijf opricht en op zoek is naar een goede belastingadviseur. Welke belastingen zijn er? Eenvoudige uitleg, definities, inzicht in belastingen.

Vennootschapsbelasting (KSt)

Vennootschapsbelasting – De meeste rechtsvormen van ondernemingen zijn aan belasting onderworpen. Naar gelang van de rechtsvorm zijn inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, bedrijfsbelasting en/of vermogenswinstbelasting wettelijk verschuldigd. Onder bepaalde omstandigheden is het voor sommige ondernemingen mogelijk om vrijgesteld te worden van een of meer van deze soorten belastingen. Wie betaalt de vennootschapsbelasting? Hoeveel bedraagt de vennootschapsbelasting? Waarvoor moet men vennootschapsbelasting betalen?

Inkomstenbelasting (ESt)

Inkomstenbelasting – De meeste juridische bedrijfsvormen zijn onderworpen aan belasting. Naar gelang van de rechtsvorm zijn inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, bedrijfsbelasting en/of vermogenswinstbelasting wettelijk verschuldigd. Onder bepaalde omstandigheden is het voor sommige bedrijven mogelijk om vrijgesteld te worden van een of meer van deze soorten belastingen. Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen? Hoe bereken ik de inkomstenbelasting? Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik? Waarvoor betaal ik inkomstenbelasting?

Vermogenswinstbelasting (KapESt)

Vermogenswinstbelasting – De meeste legale bedrijfsvormen zijn onderworpen aan belasting. Naar gelang van de rechtsvorm zijn inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, bedrijfsbelasting en/of vermogenswinstbelasting wettelijk verschuldigd. Onder bepaalde omstandigheden is het voor sommige bedrijven mogelijk om vrijgesteld te worden van een of meer van deze soorten belastingen. Welk percentage is vermogenswinstbelasting? Wat is het vrijstellingsbedrag voor de vermogenswinstbelasting? Wanneer is vermogenswinstbelasting verschuldigd? Hoeveel bedraagt de vermogenswinstbelasting?

Belasting over de toegevoegde waarde (BTW)

Omzetbelasting – De meeste rechtsvormen van ondernemingen zijn aan belasting onderworpen. Naar gelang van de rechtsvorm zijn inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, bedrijfsbelasting en/of vermogenswinstbelasting wettelijk verschuldigd. Onder bepaalde omstandigheden is het voor sommige bedrijven mogelijk om vrijgesteld te worden van een of meer van deze soorten belastingen. Hoeveel bedraagt de BTW? Wat is het verschil tussen BTW en omzetbelasting? Wat is omzetbelasting, eenvoudig uitgelegd?

Handelsbelasting (GewSt)

Handelsbelasting – De meeste juridische bedrijfsvormen zijn onderworpen aan belasting. Naar gelang van de rechtsvorm zijn inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, bedrijfsbelasting en/of vermogenswinstbelasting wettelijk verschuldigd. Onder bepaalde omstandigheden is het voor sommige bedrijven mogelijk om vrijgesteld te worden van een of meer van deze soorten belastingen. Wanneer is de bedrijfsbelasting verschuldigd? Hoeveel bedraagt de bedrijfsbelasting? Wie is onderworpen aan de bedrijfsbelasting? Wanneer hoeft u geen bedrijfsbelasting te betalen?

Belastingcyclus: belastingen eenvoudig uitgelegd

Voor degenen die voor het eerst met het onderwerp belastingen worden geconfronteerd, volgt hier een korte uitleg van de typische “belastingcyclus”.

Belastingen eenvoudig uitgelegd: belasting op inkomen en winst

Belastingen zijn complex en een eenvoudige uitleg is moeilijk te vinden, maar mogelijk als u begint met het volgende:

  1. Alle inputs/outputs zijn gedocumenteerd (boekhouding)
  2. Alle inkomsten moeten worden belast
  3. De uitgaven worden in mindering gebracht op de inkomsten
  4. Maandelijkse indiening bij de belastingdienst als “tussentijdse balans
  5. Jaarlijks financieel overzicht als “balans
  6. U betaalt belasting over uw winst

Bereken de winst (eenvoudig):

Winst / Verlies = Inkomsten – Uitgaven

Voorbeeldfactuur:

  • 10.000 euro = 100.000 euro – 90.000 euro

Hier is nog een blik op het mechanisme achter het belastingstelsel:

Maandelijkse afsluiting: regelmatige indiening

Ongeacht of het om een vennootschap of een particulier gaat, eenmaal per maand worden “de rekeningen vereffend” en eenmaal per jaar wordt een “algemene conclusie” getrokken (balans).

Particulieren – Particulieren hebben betrekkelijk weinig te maken met deze maandelijkse evaluatie. Het werk wordt “gedaan” door je werkgever. Het brutosalaris is uw salaris voordat u belastingen en sociale premies hebt betaald. Alles is al van het nettoloon afgetrokken. Particulieren, of werknemers, krijgen dus theoretisch de maandelijkse afrekening en de bijdragen automatisch. Voor bedrijven ligt het anders, zij moeten deze “verklaring” zelf opstellen.

Bedrijven – De meeste bedrijven dienen hun cijfers elke maand in. De zogenaamde maandelijkse verklaring. De inkomsten en uitgaven worden hier samengevat en vervolgens naar de belastingdienst gezonden. Hetzij door de ondernemer zelf, hetzij door een aangestelde belastingadviseur.

Maandafsluiting – De maandafsluiting bevat dan, zoals zojuist beschreven, alle inkomsten en uitgaven van de onderneming. Dit omvat alle posten die door de onderneming worden opgelopen:

  • Aankoop materiaal
  • Vermogen
  • Communicatiekosten
  • Lonen voor werknemers
  • Bijdragen voor ziektekostenverzekering

Natuurlijk ook de inkomsten uit leveringen en diensten, maar ook vermogenswinsten. Beide worden verschillend belast! Terwijl de inkomstenbelasting, of de bedrijfsbelasting, relatief hoog is, bedraagt de vermogenswinstbelasting slechts 25%.

Daarom loont het de moeite om geld te laten “werken”, via aandelen, valutahandel of veel minder riskant: onroerend goed als kapitaalbelegging.

Uitzonderingen (per kwartaal) – Er zijn een paar kleine uitzonderingen, bijvoorbeeld als het bedrijf nog erg klein is en weinig omzet heeft. Na een bepaalde periode, b.v. twee of drie jaar, mogen dergelijke ondernemingen hun omzet op kwartaalbasis indienen. Dit gebeurt echter niet met investeerders in onroerend goed.

Jaarlijks financieel overzicht: De balans opmaken

Eenvoudig uitgelegd, wordt de balans aan het eind van het jaar opgesteld. Net zoals de maandelijkse jaarrekening een overzicht geeft van de kalenderdagen van een maand, geeft de jaarlijkse jaarrekening een overzicht van de twaalf maanden van het jaar. Op basis hiervan stelt u (of meestal uw belastingadviseur) uw balans op.

Op deze balans staan dan alle rekeningen, activa, de belangrijkste overzichten en kerncijfers van uw onderneming. Samengevat, het jaarlijks financieel overzicht.

Het belastingspel zelf is dus relatief eenvoudig

Zodra u een vennootschap hebt geregistreerd, stelt u een maandelijks financieel overzicht op aan het begin van de nieuwe maand, uiterlijk op de 10e van de volgende maand (uiterste termijn). Aan het eind van het jaar, of aan het begin van het volgende jaar, stelt u de jaarrekening op, die een overzicht geeft van al uw financiële en boekhoudkundige activiteiten.

Wil je meer weten over belastingen? Lees vervolgens de verschillende soorten belastingen hierboven door, van inkomstenbelasting voor particulieren, tot vennootschapsbelasting voor ondernemingen, tot vermogenswinstbelasting, die zowel op particulieren als op ondernemingen van toepassing is. Natuurlijk zijn er ook andere, bijzondere gevallen, zoals de loonbelasting, en nog veel meer.

Eigenaars: belasting besparen met onroerend goed

Belastingen zijn een belangrijke kwestie. Hoe meer je verdient, hoe hoger de belastingdruk. Op een gegeven moment zijn belastingen je grootste kostenpost. Als verhuurder of vastgoedbelegger kunt u veel geld besparen door de juiste rechtsvorm te kiezen. Klassiekers zijn bijvoorbeeld de vastgoedvennootschap met beperkte aansprakelijkheid of de familiestichting. Leer hier meer over onroerend goed, belastingen en belasting besparen met onroerend goed.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.