Belasting over de toegevoegde waarde (btw) eenvoudig uitgelegd: bedrag, levering & dienst – “btw” voor bedrijven
Omzetbelasting – De meeste rechtsvormen van ondernemingen zijn aan belasting onderworpen. Naar gelang van de rechtsvorm zijn
Belasting over de toegevoegde waarde (BTW) – Belasting voor levering en prestaties
De omzetbelasting – kortweg BTW – wordt gewoonlijk geheven over alle omzet die een onderneming in Duitsland voor BTW-doeleinden behaalt. Dit omvat alle leveringen en diensten – alsmede incidentele nevenverrichtingen – die de onderneming tegen betaling verricht in het kader van haar bedrijfsactiviteiten. Btw-bedragen die een onderneming heeft betaald voor ontvangen leveringen en diensten en die kunnen worden gestaafd, kunnen worden opgevoerd als aftrek van voorbelasting en zo de btw-last van de onderneming verminderen.
De belasting op de eigen omzet is dus een algemene verbruiksbelasting uit economisch oogpunt, maar functioneert in Duitsland uiteindelijk als een overdrachtsbelasting en wordt uiteindelijk aan de eindverbruiker doorberekend. Omdat zij wordt doorberekend, wordt de omzetbelasting gewoonlijk als een indirecte belasting aangemerkt. Momenteel bedraagt het normale Duitse BTW-tarief 19 procent – 7 procent op verlaagde goederen – en is het een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de financiering van de federale begroting.
Andere belastingen voor ondernemingen:
- Vennootschapsbelasting (KSt)
Inkomstenbelasting (ESt) Vermogenswinstbelasting (KapESt) - Handelsbelasting (GewSt)
Als u meer wilt weten over belastingen voor vastgoedondernemingen, kunt u hier meer te weten komen:
Welke bedrijven zijn BTW-plichtig?
De meeste ondernemingen verrichten niet alleen belastingvrije omzet en worden derhalve van nature belast met omzetbelasting. Daarom is deze vorm van belasting in principe relevant voor alle gangbare vormen van ondernemingsrecht, te beginnen met eenmanszaken (EU) en BGB-vennootschappen (GbR)… aan de vennootschappen onder firma (OHG) en de commanditaire vennootschappen (KG)…. tot vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (GmbH) en naamloze vennootschappen (AG).
In het gewone spraakgebruik wordt vaak de term belasting over de toegevoegde waarde – afgekort btw – gebruikt, die soms ook op facturen of kwitanties wordt vermeld. De naam komt voort uit het inzicht dat een belasting wordt geheven in de handel en de productie in verschillende stadia van de waardeketen, terwijl de omzetbelasting de omzet uit een verkoop of op een soortgelijke wijze als heffingsgrondslag gebruikt. In zuiver fiscale termen wordt in Duitsland echter niet meer gesproken van een belasting op de toegevoegde waarde, maar van een omzetbelasting met aftrek van voorbelasting.
Vennootschapsvormen in een oogopslag
Meer informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u onder de volgende links. Beginnend met de eenmanszaak en de geregistreerde handelaren… aan de verschillende partnerschappen en corporaties… tot andere vennootschappen zoals de familiestichting – alle essentiële aspecten van oprichting, aansprakelijkheid, belastingdruk en meer worden eenvoudig en begrijpelijk uitgelegd! Allereerst een overzicht van de afzonderlijke rechtsvormen van vennootschappen:
- Eenmanszaak (EU)
- Freelancer
- Kleine handelaren
- Geregistreerde handelaren (e. K.)
- Stille genootschappen
- BGB-vennootschappen / burgerlijke maatschap (GbR)
- Partnerschappen
- Commanditaire vennootschap (KG)
- Vennootschap onder firma (OHG)
- Naamloze Vennootschap en Compagnie Limited Partnership(GmbH & Co KG)
- Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en Vennootschap onder firma(GmbH & Co OHG)
- Corporaties
- Naamloze vennootschap (AG)
- AG & Co KGaA
Commanditaire vennootschap op aandelen (KGaA) - Naamloze vennootschap (GmbH)
- GmbH & Co KGaA
- Ondernemingsvennootschap / UG (beperkte aansprakelijkheid)
- Europese vennootschap / Societas Europaea (SE)
- SE & Co KGaA
- Naamloze vennootschap (AG)
- Andere bedrijven
- Stichtingen / Familiestichtingen
- Verzekeringen
- Partnerschappen
- Geregistreerde verenigingen (e. V.)
- Geregistreerde coöperaties (e. G.)
Belastingen in Duitsland: Lijst
Vennootschapsbelasting (KSt), inkomstenbelasting (ESt), vermogenswinstbelasting (KapESt), omzetbelasting (USt), bedrijfsbelasting (GewSt) – wie betaalt wat? In dit overzicht van de verschillende soorten belastingen in Duitsland vindt u relevante belastingen voor u als individu en voor uw onderneming, afhankelijk van de rechtsvorm die u hebt gekozen. Ook, na de belasting lijst: Hoe werkt de belastingcyclus rond het maandelijks financieel overzicht, het jaarlijks financieel overzicht en de balans? Een beetje inzicht voor degenen die hun eerste bedrijf opzetten. Welke belastingen zijn er? Eenvoudige uitleg, definities, belastingoptimalisering, inzicht in belastingen.
Belastingen: Lijst