Inkomstenbelasting (ESt) eenvoudig uitgelegd: formulieren, basistabel, loonbelasting & Co.

Inkomstenbelasting – De meeste juridische bedrijfsvormen zijn onderworpen aan belasting. Naar gelang van de rechtsvorm zijn inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, bedrijfsbelasting en/of vermogenswinstbelasting wettelijk verschuldigd. Onder bepaalde omstandigheden is het voor sommige bedrijven mogelijk om vrijgesteld te worden van een of meer van deze soorten belastingen. Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen? Hoe bereken ik de inkomstenbelasting? Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik? Waar betaal ik inkomstenbelasting over? Een overzicht! Terug naar: Belastingen.

Inkomstenbelasting (ESt) – Belasting voor natuurlijke personen

Inkomstenbelasting – afgekort ESt – wordt gewoonlijk geheven over het inkomen van natuurlijke personen, naar gelang van hun draagkracht. Onder inkomen wordt verstaan de som van alle inkomsten uit arbeid in de zin van de wet op de inkomstenbelasting (EStG) minus de som van alle volgens de belastingwetgeving relevante aftrekposten – zoals eventuele toeslagen. Belastingplichtigen worden onderverdeeld in zelfstandigen, die hun inkomstenbelasting in het algemeen zelf moeten betalen, en werknemers, wier inkomstenbelasting door hun werkgever wordt ingehouden in de vorm van loonbelasting en namens hen wordt afgedragen aan de belastingdienst.

Andere belastingen voor ondernemingen:

Als u meer wilt weten over belastingen voor vastgoedondernemingen, kunt u hier meer te weten komen:

Inkomstenbelasting in detail – inning, heffing en belastingplicht

Deze belastingopbrengst is een gezamenlijke belasting en wordt verdeeld tussen de federale regering, de deelstaten en de gemeenten. De gemeenten ontvangen het volgens de federale wetgeving geldende tarief – thans 15 procent van de loonbelasting en de belasting op inkomen – terwijl het resterende bedrag in gelijke delen naar de federale regering en de deelstaten gaat. In het algemeen zijn alle natuurlijke personen inkomstenbelastingplichtig en moeten zij belasting betalen over hun inkomsten uit al dan niet zelfstandige bedrijfsuitoefening. De basisbeginselen van de inkomstenbelastingwetgeving zijn als volgt:

  • Netto beginsel
  • Periodiciteitsprincipe
  • Wereld Inkomens Principe
  • Beginsel van degressieve belastingtarieven
  • Belastingheffing naar draagkracht

Natuurlijke personen die in Duitsland wonen, zijn onbeperkt belastingplichtig; natuurlijke personen die in het buitenland wonen en in Duitsland inkomsten verwerven, zijn beperkt belastingplichtig.

Toelage voor laagverdieners & Aftrekbare beroepskosten

Natuurlijke personen met een laag inkomen kunnen een toelage voor zichzelf gebruiken tot een huidig bedrag van 9.168 euro – dit geldt zowel voor inkomsten uit zelfstandige bedrijfsuitoefening als voor inkomsten uit niet-zelfstandige bedrijfsuitoefening. Ondernemers die inkomstenbelasting verschuldigd zijn, kunnen ook de volgende aftrekbare bedrijfskosten declareren om hun winst en, bijgevolg, hun belastbaar inkomen te verminderen:

  • Huurkosten
  • Autokosten
  • Personeelskosten
  • Afschrijving
  • Aftrekbare voorbelasting
  • Betaalde omzetbelasting
  • Aankopen van goederen en diensten
  • Uitgaven voor activa met een lage waarde

Welke vennootschappen zijn onderworpen aan de inkomstenbelasting?

De meeste natuurlijke personen moeten inkomstenbelasting betalen. Daarom is dit soort belasting bijzonder relevant voor eenmanszaken (EU) en BGB-vennootschappen (GbR). Daarnaast zijn vennootschappen onder firma (OHG) en commanditaire vennootschappen (KG) gewoonlijk onderworpen aan inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting kan echter ook verplicht zijn voor een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (GmbH) of een vennootschap op aandelen (AG), indien van toepassing.

Personenvennootschappen zoals de vennootschap onder firma (OHG) of de commanditaire vennootschap (KG) zijn in beginsel niet onderworpen aan de vennootschaps- of inkomstenbelasting, terwijl de natuurlijke personen en rechtspersonen met de hoedanigheid van vennoot die er deel van uitmaken, dat wel zijn. De door de maatschap gegenereerde winst wordt op uniforme en afzonderlijke wijze vastgesteld en rechtstreeks toegerekend aan de afzonderlijke vennoten overeenkomstig hun rechtsvorm: Rechtspersonen moeten hun winstaandelen aan de vennootschapsbelasting onderwerpen, natuurlijke personen aan de inkomstenbelasting.

  • Partnerschappen: Natuurlijke personen met winstaandelen

Vennootschapsvormen in een oogopslag

Meer informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u onder de volgende links. Beginnend met de eenmanszaak en de geregistreerde handelaren… aan de verschillende partnerschappen en corporaties… tot andere vennootschappen zoals de familiestichting – alle essentiële aspecten van oprichting, aansprakelijkheid, belastingdruk en meer worden eenvoudig en begrijpelijk uitgelegd! Allereerst een overzicht van de afzonderlijke rechtsvormen van vennootschappen:

Belastingen in Duitsland: Lijst

Vennootschapsbelasting (KSt), inkomstenbelasting (ESt), vermogenswinstbelasting (KapESt), omzetbelasting (USt), bedrijfsbelasting (GewSt) – wie betaalt wat? In dit overzicht van de verschillende soorten belastingen in Duitsland vindt u relevante belastingen voor u als individu en voor uw onderneming, afhankelijk van de rechtsvorm die u hebt gekozen. Ook, na de belasting lijst: Hoe werkt de belastingcyclus rond het maandelijks financieel overzicht, het jaarlijks financieel overzicht en de balans? Een beetje inzicht voor degenen die hun eerste bedrijf opzetten. Welke belastingen zijn er? Eenvoudige uitleg, definities, belastingoptimalisering, inzicht in belastingen.

  • Belastingen: Lijst