Vermogensbeheer: bewaking, beheer en winstgevende belegging van activa

Vermogensbeheer wordt ook wel het beleggen van de rijken genoemd. Het is een feit dat beleggen bij vermogensbeheerders slechts boven een bepaald bedrag winstgevend is en voor kleine beleggers geen verstandige optie is. Hoe werken vermogensbeheerders precies en vanaf welk punt is het zinvol om uw geld door iemand anders te laten beheren?

Vermogensbeheerders, particuliere beleggers en vermogen

Het onderwerp vermogensbeheer heeft vele facetten en is slechts voor bepaalde mensen de moeite waard. Vooral voor institutionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen, is de investering de moeite waard. Hier vindt u alle belangrijke feiten over vermogensbeheer, de verschillende beleggers en de beste tips om het juiste vermogensbeheer te vinden.

De belangrijkste in een oogopslag:

  • Vermogensbeheerders bewaken en beheren de activa van cliënten en treden tegelijkertijd op als beleggers
  • In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen vermogensbeheer voor institutionele en particuliere beleggers
  • Institutionele beleggers zijn bijvoorbeeld stichtingen, verzekeringsmaatschappijen of vermogende particuliere beleggers wier vermogen individueel wordt beheerd. Particuliere beleggers hebben de keuze tussen gestandaardiseerd en individueel vermogensbeheer
  • De keuze van het juiste vermogensbeheer is zeer belangrijk om het geld winstgevend te beleggen.

De feiten – vermogensbeheer voor beleggers

Vermogensbeheerders doen niets anders dan beleggingsbeslissingen nemen voor hun cliënten. Als cliënt wordt een volmacht afgegeven die de vermogensbeheerders in staat stelt hun eigen vermogen te beheren, te behartigen en verstandig te beleggen. Cliënten kunnen uiteraard specifieke kaders vaststellen voor hun vermogensbeheerder en zo zelf de belangrijkste beslissingen nemen. De zogeheten vermogensbeheerders, of vermogensbeheerders, beheren en controleren het vermogen van anderen en treden tegelijkertijd op als beleggers. Bij vermogensbeheer kan in principe een onderscheid worden gemaakt tussen vermogensbeheer voor institutionele en particuliere beleggers.

  • Vermogensbeheerders bewaken en beheren de activa van cliënten en treden tegelijkertijd op als beleggers
  • In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen vermogensbeheer voor institutionele en particuliere beleggers

Institutionele en particuliere beleggers

De fundamentele verschillen in vermogensbeheer – Voor institutionele beleggers, zoals stichtingen of verzekeringsmaatschappijen, is een vermogensbeheerder zinvol die de institutionele activa optimaliseert en beheert volgens beleggingsstrategieën. Voor vermogende particuliere beleggers daarentegen is het zinvol een portefeuillebeheerder in te schakelen die de activa beheert en controleert, eenvoudigweg omdat het te veel tijd zou kosten om ze zelf te beheren.

Particuliere beleggers kunnen kiezen tussen gestandaardiseerd en individueel vermogensbeheer. Gestandaardiseerd vermogensbeheer wordt geleid door een beheerder die een grotere groep cliënten met vergelijkbare beleggingsdoelstellingen groepeert en aan hen werkt als één portefeuille. Individueel vermogensbeheer daarentegen wordt individueel op een cliënt toegesneden. Een beleggingsplan wordt afgestemd op het vermogen van het individu met het oog op risico en rendement. De portefeuillebeheerder belegt vervolgens in aandelen, obligaties, indexfondsen of grondstoffen om het vermogen van de cliënt op winstgevende wijze te beleggen.

Aansprakelijkheid is belangrijk voor alle cliënten van vermogensbeheerders. In geval van insolvabiliteit van de vermogensbeheerder is deze niet aansprakelijk met zijn eigen vermogen. Gedurende het gehele proces van vermogensbeheer blijven deze tegoeden op rekeningen staan die op hun naam staan en waartoe de portefeuillebeheerder alleen toegang heeft met behulp van een volmacht.

  • Institutionele beleggers zijn bijvoorbeeld stichtingen, verzekeringsmaatschappijen of vermogende particuliere beleggers wier vermogen individueel wordt beheerd
  • Particuliere beleggers hebben de keuze tussen gestandaardiseerd en individueel vermogensbeheer

Waar je op moet letten – 4 stappen

Het vinden van de juiste vermogensbeheerder is niet altijd gemakkelijk. Het is echter van groot belang dat u vertrouwen heeft in uw eigen vermogensbeheerder, aangezien deze uw vermogen zal beheren en beleggen. Om u te helpen de juiste keuze te maken, hebben wij vier stappen voor u op een rijtje gezet om u te helpen de perfecte vermogensbeheerder te vinden:

Wanneer is vermogensbeheer de moeite waard?

Afhankelijk van het soort beheer is vermogensbeheer pas zinvol vanaf een bepaald niveau van activa. Voor gestandaardiseerd vermogensbeheer bedraagt het minimumbedrag ongeveer 50.000 euro, afhankelijk van de bank. Individueel vermogensbeheer rendeert voor u echter pas vanaf een hoger vermogensniveau. Op dit gebied zijn er minimuminvesteringsbedragen van 500.000 euro en meer. Vermogensbeheer is derhalve niet de moeite waard voor kleine beleggers, omdat de kosten onevenredig hoog zijn in verhouding tot het belegde vermogen. Of vermogensbeheer in een individueel geval de moeite waard is, moet worden beslist na overleg met verschillende banken.

Echt en onecht vermogensbeheer

Aangezien de term vermogensbeheerder niet wettelijk beschermd is, mag u alleen vertrouwen op de benaming financieel portefeuillebeheer die door de BaFin is goedgekeurd. (§ 1 para. 1a no. 3 KWG) Deze vermogensbeheerders worden ook wel echte vermogensbeheerders genoemd, aangezien zij de taken van hen overnemen. De niet-originele vermogensbeheerders daarentegen zijn vaak slechts een adviesdienst die u tips kan geven over hoe u uw vermogen kunt opbouwen, maar nemen deze taak niet van u over.

Kenmerken van goed vermogensbeheer

Voor de erkenning van goed vermogensbeheer is de aanduiding financieel portefeuillebeheer echter niet voldoende. De termen Certified Financial Planner (CFP), Chartered Financial Analyst (CFA) of Certified International Investment Analyst (CIIA) geven daarentegen een betere indicatie dat de portefeuillebeheerder gekwalificeerd is in zijn of haar werk. Een ander belangrijk kenmerk is de persoonlijke indruk die de portefeuillebeheerder op u maakt. Als hij veel en intensieve vragen stelt over je persoonlijke leven en financiële situatie en een professionele afstand bewaart, zijn dit allemaal goede tekenen. Eenzelfde inzicht in risico’s is ook belangrijk om vertrouwen te kunnen wekken.

De kosten van vermogensbeheer

Als vuistregel voor de kosten van vermogensbeheer geldt dat de vergoedingen niet meer dan 1,5% per jaar mogen bedragen ten opzichte van het belegde bedrag. Voor het werk van een vermogensbeheerder betaalt u honoraria, winstdeling of forfaitaire vergoedingen bovenop de basisprovisies, afhankelijk van de overeenkomst.

Checklist vermogensbeheer

De belangrijkste punten voor het juiste vermogensbeheer in één oogopslag:

  1. Is uw investeringsbedrag voor vermogensbeheer hoog genoeg om de investering de moeite waard te maken?
  2. Bij de keuze van het vermogensbeheer moet de beschermde term financieel portefeuillebeheer opkomen.
  3. Controleer de professionele kwalificaties en ervaring van uw portefeuillebeheerder en luister naar uw buikgevoel.
  4. De provisies mogen niet meer bedragen dan 1,5% per jaar ten opzichte van het beleggingsbedrag.

Het grootste vermogensbeheer

De meeste van de grootste aanbieders van vermogensbeheerdiensten zijn in de VS gevestigd, maar ook Zwitserland is van oudsher vertegenwoordigd, vooral in de particuliere sector. Wij hebben de grootste vermogensbeheerders in de verschillende sectoren voor u op een rijtje gezet.

Top 5 grootste institutionele

Institutionele vermogensbeheerders werden in 2017 geleid door de VS. De top 5 grootste institutionele vermogensbeheerders:

  • 1e plaats: BlackRock met een vermogen van 6,288 miljard USD uit de VS
  • 2e plaats: Vanguard Group met een vermogen van 4,940 miljard USD uit de VS
  • 3e plaats: State Street Global met een vermogen van 2.782 miljard USD uit de VS
  • 4e plaats: Fidelity Investments met een vermogen van 2,449 miljard USD uit de VS
  • 5e plaats: Allianz Group met een vermogen van 2.358 miljard USD uit Duitsland

Top 5 grootste particuliere bedrijven

Particuliere vermogensbeheerders werden in 2018 aangevoerd door Zwitserland. De top 5 grootste particuliere vermogensbeheerders:

  • 1e plaats: UBS met activa van 2.404 miljard USD uit Zwitserland
  • 2e plaats: Morgan Stanley met een vermogen van 1.972 miljard USD uit de VS
  • Ranglijst 3: Bank of America met activa ter waarde van 1 950 miljard USD uit de VS
  • 4e plaats: Wells Fargo met activa van 922 miljard USD uit de VS
  • 5e plaats: RBC met activa van 791 miljard USD uit Canada