Financiële controle: bespaar op leningen, belastingen, rekeningen en creditcards

Financiële Check: Sparen – Als je geld wilt besparen, moet je niet beginnen met dingen als kleding en dergelijke. Nee, als je goed geld wilt besparen, moet je beginnen met je financiën! Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet die het voor u zeker kinderspel zullen maken om in de toekomst meer geld te sparen en zo uw vermogen op te bouwen. Klik hier om terug te keren naar het overzicht: Besparen.

Tips om te sparen – Een oogje op uw financiën houden

Het doel bij het besparen van geld is altijd “sparen zoals de Zwaben”. Om u daarbij te helpen, hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet over hoe u met uw financiën kunt omgaan. Zelfs als je maar 1 tip probeert te volgen, zul je veranderingen merken.

Stop je kleingeld terug in een spaarvarken

Kleingeld wordt als hinderlijk beschouwd, vooral in de portemonnee, omdat het niet alleen ruimte inneemt, maar ook het gewicht verhoogt. Dus als je te veel kleingeld hebt, moet je het zeker in een spaarpot doen en sparen. Als u vervolgens met het gespaarde kleingeld naar een bank gaat en het deponeert, zult u zeker aangenaam verrast zijn hoeveel geld u met kleingeld kunt verdienen!

Noteer waar je je geld aan uitgeeft

Om een overzicht van uw financiën te houden, moet u uw uitgaven opschrijven. Zo weet u hoeveel u waaraan hebt uitgegeven en waar u kunt besparen. Een begrotingsboek is ook hier een goed idee. Dit is een praktische manier om uw maandelijkse uitgaven bij te houden en te beheersen.

Houd een budgetboek bij

Als u een overzicht wilt hebben van uw uitgaven, is een begrotingsboek waarschijnlijk de beste keuze. Met een begrotingsboek heb je de mogelijkheid om achteraf te zien aan welke dingen je je geld hebt uitgegeven en of het echt de moeite waard was. Op lange termijn kan dit leiden tot minder uitgaven omdat u nu een beter overzicht hebt van de dingen die u koopt.

Hoe houd je een budgetboek bij?

Of het nu op papier is of digitaal in Excel of in een app – elke uitgave wordt geregistreerd. Door de uitgaven nauwkeurig te registreren, wordt u zich bewust van waar het geld naartoe gaat en denkt u er meestal nog eens over na of bepaalde dingen wel echt de moeite hebben geloond. Door de eigen uitgaven inzichtelijk te maken via een budgetboek, zal men op de lange termijn minder uitgeven.

Het begrotingsboek in een oogopslag

 • Om uw uitgaven te noteren
 • Geeft u een overzicht van uw financiën
 • U kunt zien wat de aankoop van een product de moeite waard maakte en waar dat minder het geval was.
 • U krijgt een beter overzicht van uw koopgedrag
 • Op papier, Excel of in een app

Tips en trucs voor het correct bijhouden van een begrotingsboek

Zet elke maand wat geld opzij

Het is belangrijk om geldreserves te hebben. U kunt deze creëren door elke maand wat geld opzij te zetten. Het hoeft niet altijd veel geld te zijn dat opzij wordt gezet. Het is ook genoeg als het 10-20 € per maand is. Na verloop van tijd kunt u ook een klein fortuin sparen.

Zet geld opzij aan het begin van de maand

Een grote fout is te wachten tot het einde van de maand om uw geld te sparen. De reden hiervoor is dat er aan het eind van de maand niet veel geld meer over is dat de moeite van het sparen waard is. Daarom moet u uw geld aan het begin van de maand opzij zetten. Op die manier kunt u niet alleen zelf beslissen hoeveel geld u opzij zet, maar hebt u ook een reserve voor de rest van de maand als dat zou gebeuren. Een belangrijke regel is dat wanneer het salaris komt, u eerst een deel ervan voor uzelf opzij moet leggen en dan de andere dingen moet betalen.

 • Het hoeft niet veel geld te zijn dat direct opzij wordt gezet
 • 5-20 euro per maand is genoeg
 • Aan het eind van de maand is er meestal niet veel geld meer over om opzij te zetten.
 • Dus zet je geld terug aan het begin van de maand

Stipte betaling van rekeningen – Een lager risico op schulden

Om aanmaningen en achterstandsrente te vermijden, is het belangrijk dat u uw uitstaande betalingen altijd op tijd betaalt. Dit geeft u niet alleen een beter overzicht van uw financiën, maar helpt u ook het risico op schulden te vermijden.

Betaal contant in plaats van met kaart

Het is vaak gemakkelijker om met uw kaart te betalen dan met contant geld. Dit is echter een van de grote valkuilen waar u in trapt als het erom gaat daadwerkelijk geld te besparen. Met een kaart verlies je snel uit het oog wat je uitgeeft, en daarom is het slimmer om met contant geld te betalen. Zo krijgt u een beter overzicht van uw financiën en weet u wanneer u misschien moet stoppen met geld uitgeven.

Los schulden zo snel mogelijk af – bespaar geld door geen rente te betalen

Het is niet ongewoon dat iemand in de schulden raakt. Dit kan zeer uiteenlopende redenen hebben, maar de gemeenschappelijke factor is dat het belangrijk is de schulden zo snel mogelijk af te lossen. De reden hiervoor is dat u, door uw schulden af te lossen, geen rente meer hoeft te betalen en dus veel geld bespaart.

Hou altijd uw bankkosten in het oog

Iedereen die een rekening bij de bank heeft, weet dat je jaarlijkse kosten moet betalen. Naast de jaarlijkse kosten kunnen er echter ook nog andere kosten zijn. Het gaat bijvoorbeeld om buitenlandse betalingen of kosten die worden aangerekend wanneer u geld opneemt bij een buitenlandse bank. Houd dus altijd uw bankkosten in de gaten om onaangename verrassingen te voorkomen.

Waar moet je op letten:

 • Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van een bank van een derde partij?
 • Moet u kosten betalen als u geld in het buitenland wilt opnemen?
 • Moet u kosten betalen voor rekeningafschriften?

Open een spaarrekening en behoud zo de waarde van uw zichtrekening

Als u geld wilt sparen, is het geen goed idee om het op uw lopende rekening te laten staan. Dat komt omdat het geld op uw lopende rekening elk jaar 1,5 procent van zijn waarde verliest dankzij de inflatie. Om dit te vermijden, is een spaarrekening aan te raden. Hier kunt u uw geld veilig op een rekening laten staan en sparen zonder bang te hoeven zijn dat uw financiën minder waard worden.

Heeft u leegstaande eigendommen? Waarom verhuur je ze niet!

Als u een leegstaand pand bezit of zelfs maar een kamer, is het raadzaam deze te verhuren. U kunt dit niet alleen doen als een typische verhuurder die een maandelijkse huur ontvangt, maar ook voor mensen die op vakantie willen gaan. U kunt dit doen via verschillende portalen en zo uw maandelijkse kosten drukken.

 • Waarom verhuurt u uw woning niet voor Bed & Breakfast aanbiedingen?
 • Of als vakantiehuis
 • U hoeft uw eigendom niet te verhuren zoals een typische huisbaas met maandelijkse huur

Lees meer over het onderwerp: Verhuur van onroerend goed.

Geld besparen in het dagelijks leven – 8 bespaartips

Leningen en belastingen – Waar en hoeveel u kunt besparen

Veel mensen associëren leningen en belastingen met iets negatiefs, omdat hier in de loop van de tijd veel geld wordt betaald. Maar wat velen misschien niet weten, is dat u ook hier heel wat geld kunt besparen.

Hoe u geld kunt besparen door uw leningen te herschikken

Als u een lening hebt die lang geleden is aangegaan, is de kans groot dat u die nu tegen gunstiger voorwaarden kunt herfinancieren. Dit betekent dat u een nieuwe en dus goedkopere lening aangaat om de oude lening af te lossen.

 • Oude leningen zijn vaak al lang geleden afgesloten
 • Grotere kans dat u de lening tegen gunstiger voorwaarden kunt herschikken
 • Dus je neemt een nieuwe en goedkopere lening
 • De nieuwe lening vervangt de oude lening

Vergelijk uw kredietkaart met andere aanbieders

Net als met andere dingen is het een goed idee om de verschillende kredietkaartaanbieders te vergelijken. Zorg ervoor dat u een kredietkaart gebruikt die bij uw betalingsgewoonten past.

Gebruik maken van niet-geplande aflossingen op leningen – Om de totale kosten van een lening te verminderen

Indien u een lening bent aangegaan, moet u er zeker van zijn dat u deze te allen tijde kosteloos kunt terugbetalen. Hier is het een goed idee om gebruik te maken van de niet-geplande aflossingen en zo de totale kosten van de lening te verminderen.

Vergelijk verschillende leningen met elkaar

Net als bij creditcards moet u ook de verschillende leningen met elkaar vergelijken. U moet niet alleen de kosten van de verschillende leningen vergelijken, maar ook de verschillende leningsvoorwaarden.

Wat je moet vergelijken:

 • De kosten van de verschillende leningen
 • De kredietvoorwaarden
 • Of het krediet echt bij uw betalings- en koopgedrag past

Gebruik cashback-opties of bonusdiensten van creditcards

Als u een kredietkaart hebt, weet u dat u krediet krijgt wanneer u betalingen doet. U moet hier zeker gebruik van maken, want ze kunnen u veel geld besparen. Er zijn veel aanbieders die hun klanten verschillende voordelen bieden. Het gaat om voordelen zoals kortingen bij verschillende bedrijven, airmiles of andere zaken.

 • U krijgt vaak krediet wanneer u met een kredietkaart betaalt
 • Je krijgt kortingen bij veel verschillende bedrijven
 • U kunt profiteren van airmiles die u worden gecrediteerd

Welke kosten kunt u van de belasting aftrekken?

Als u niet op minibasis werkt, bent u verplicht elke maand belasting te betalen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat u sommige kosten van uw belastingen kunt aftrekken. Deze omvatten, bijvoorbeeld, kosten zoals:

 • Voor renovatie: voor een bedrag van maximaal € 6.000 kunt u tot 20 procent aftrekken
 • Voor kinderopvang: als u kinderen hebt die nog oppas nodig hebben of naar de crèche gaan, kunt u ook tweederde van de uitgaven fiscaal aftrekken, maar hier kunt u maximaal 4.0000 euro per kind aftrekken.
 • Voor communicatie: als u uw telefoon en/of internet ook voor zakelijke doeleinden gebruikt, kunt u tot 20 procent van uw belasting aftrekken, maar de limiet is hier € 20 per maand.
 • Voor diensten: Als u bedrijven of zelfstandigen inhuurt om werkzaamheden aan uw huis, woning of tuin te verrichten, kunt u ook 20 procent van de kosten aftrekken.
 • Voor gezondheid: als u boven een minimumgrens komt voor kosten van particulier betaalde medische behandelingen, kunt u deze kosten ook van uw belastingen aftrekken

Sparen: Adviseur en financiële controle

In de eerste plaats is het belangrijk om een stabiele basis te hebben. U moet steeds de regelmatige en eenmalige uitgaven in het oog houden. In onze gids vindt u waardevolle tips en trucs om stap voor stap een solide financiële basis te leggen.

Checklists: Bespaar op abonnementen, boodschappen, huishouden, elektriciteit & Co.

Bovendien zijn er nog veel afzonderlijke gebieden waarop gemakkelijk veel geld kan worden bespaard. Elke week, elke maand, zodat een solide financiële basis steeds dichterbij komt:

 • Abonnementen opslaan
 • Besparen
 • Rijden redden
 • Bespaar vrije tijd
 • Budget besparen
 • Bespaar Reizen
 • Elektriciteit besparen
 • Opslaan

Rijkdom accumulatie: Onroerend goed, aandelen, cryptocurrency … ?!

Wanneer is het zinvol om vermogen op te bouwen door strategisch intelligent te beleggen? Op 20, 30, 40 of zelfs op 50? Bestaat er een eenvoudige formule of tips voor investeringen met een goed rendement? Hoe zit het met het risico, afhankelijk van het soort investering? Hier is een diepgaande kijk op vermogensopbouw, voor beginners. Zonder eigen vermogen en met weinig eigen vermogen. Van het principe van effectief handelen (sparen), rekenvoorbeelden, beleggingsideeën en eerste tips.

De vermogensopbouw op lange termijn begint niet wanneer de activa tijdig nodig zijn. Dit betekent bijvoorbeeld kort voor pensionering of kort voor een beslissing wanneer geld “moet” worden uitgegeven. Bijvoorbeeld aan het eind van het jaar of als het om grotere investeringen gaat, ook vóór verkiezingen, bijvoorbeeld de Bondsdagverkiezingen (momenteel met donatie / stichting WEG). Maar – we willen bij het begin blijven.

 • Rijkdom accumulatie: Onroerend goed, aandelen, cryptocurrency … ?! Kapitaalopbouw met 20, 30, 40 jaar – tips