Fouten bij het kopen van onroerend goed: eigenbelang, slechte locatie, doorverkoopwaarde & Co!

Fouten bij het kopen van onroerend goed – Wij hebben de grootste fouten bij het kopen van onroerend goed voor u op een rijtje gezet. Fouten kosten immers tijd en geld en veroorzaken onnodige extra inspanningen. Wilt u investeren in een huis als uw eerste woning? Of een huis kopen op een C-locatie omdat de voorgevel van het huis je aan je kindertijd doet denken? Ontdek in onze checklist welke fouten u koste wat kost moet vermijden, inclusief tips van onze vastgoedexperts!

Fouten bij het kopen van onroerend goed: u moet ze ten koste van alles vermijden!

Emotioneel onroerend goed kopen, een te bijzondere woning op een slechte locatie en een huis kopen voor eigen gebruik – de lijst van mogelijke fouten is lang. Ontdek hier wat u ten koste van alles moet vermijden!

Fout: slechte ligging van het pand

Een van de ernstigste fouten is het kopen van een eigendom op een slechte locatie. De vraag is laag, huren is moeilijk en het risico van leegstand is groot. Grote steden op gewilde B-locaties zijn het meest geschikt. Investeringen in onroerend goed zijn ook de moeite waard iets buiten de grote metropolen, in de voorsteden. Hier zijn de beste locaties in een oogopslag:

  • Kopen in grote steden (geen metropolen in top A-locaties)
  • Metropolitane gebieden, het beroemde Speckgürtel, met goede B-locatie
  • Gewilde steden met B-locatie

Fout: Uw onroerend goed is te specifiek

Hoe bijzonderder uw eigendom is, hoe moeilijker het is om het later te verkopen of te verhuren. Een chique loft met uitzicht op de skyline of een designer villa aan de rand van het bos klinken verleidelijk, maar ze zijn lang niet zo populair als een gemiddelde 1-3 kamer flat aan de rand van de stad. Onze tip: verdiep u dus in de verschillende soorten huizen en flats en de vraag ernaar voordat u op zoek gaat naar een woning en investeer niet in een te luxe woning.

Hoewel elk pand op de markt zijn eigen individuele charme heeft, is het misschien niet zo gemakkelijk om het later door te verkopen:

Fout: Aankoop van onroerend goed voor persoonlijk gebruik

Een van de meest fundamentele fouten die beginners maken is het kopen van een woning voor eigen gebruik. Het zijn immers niet de huurders en de fiscus die voor het onroerend goed betalen, maar u zelf. Dit maakt het bewonen van een eigen huis tot de duurste vorm van huisvesting. Daarom raden wij aan om eerst in een woning te investeren als kapitaalinvestering en pas daarna in koopwoningen.

Leestip: Persoonlijk gebruik of kapitaalinvestering? Voor- en nadelen

Fout: een huis kopen als uw eerste woning

Net als bij koopwoningen zit u 100% met de kosten opgescheept wanneer u een huis koopt. Investeer dus voor uw eerste woning niet in een huis, maar in een appartement. Als huiseigenaar moet u altijd alle kosten alleen dragen. Indien u echter eigenaar van een flat bent, worden deze kosten onder de partijen verdeeld.

Fout: Emotionele aankoop van onroerend goed

U hebt het onderwerp vastgoedbeleggingen, de verschillende soorten locaties en vastgoedtypes behandeld en de kwestie van investerings- of opbrengsteigendom verduidelijkt, en plots stoot u op een flat die u aan uw kindertijd herinnert? Het belangrijkste hier is: Koop nooit een eigendom op basis van je emoties. Blijf trouw aan uw strategie en uw doelstellingen en denk rationeel na over de aankoop.

Fout: Doorverkoopwaarde niet in beeld

Denk bij de aankoop van uw woning ook aan de doorverkoopwaarde. Het is immers niet de bedoeling dat u na een latere doorverkoop een groot verlies lijdt. Ook hier speelt vooral de locatie een belangrijke rol.

Hier is de vergelijking van de 3 soorten locaties en hun waardestijging:

  • A-locatie: Jaarlijkse waardestijging van 4-6%.
  • B-locatie: jaarlijkse waardestijging van 1-2%.
  • C-locatie: geen waardestijging (mogelijk kleine waardedaling)

Fout: kopen vanwege de topuitrusting

Als u een woning koopt omwille van de kenmerken ervan, kan het zelfs zo zijn dat u bij de aankoop ervan een onnodige premie betaalt. In plaats daarvan moet u de “buy and flip”-strategie gebruiken. Met andere woorden, u koopt een pand goedkoop, renoveert en knapt het op en maakt zo weer winst wanneer u het doorverkoopt. U kunt immers de vierkante meters van uw woning niet vergroten, maar u kunt altijd de voorzieningen verbeteren.

Eigendom kopen: Leren van A-Z

Als u nog meer wilt weten over de afzonderlijke bronnen van fouten, kijk dan eens naar onze gids:

Als u nog meer wilt weten over het kopen van een eigendom, voor eigen gebruik of als investering, vindt u bij ons talrijke artikelen, gidsen over het onderwerp verhuurd vs. onverhuurd, evenals checklists, allemaal gratis en 24 uur per dag online beschikbaar!

Flat, huis, appartementsgebouw, alles voor vastgoed beginners!

Nu nieuw op Immobilien-Erfahrung.de: