Vennootschapsbelasting (KSt) eenvoudig uitgelegd: UG, GmbH & andere rechtsvormen
Vennootschapsbelasting – De meeste rechtsvormen van ondernemingen zijn aan belasting onderworpen. Naar gelang van de rechtsvorm zijn
Vennootschapsbelasting (KSt) – belasting voor rechtspersonen
De vennootschapsbelasting – afgekort KSt – wordt gewoonlijk geheven over het inkomen of de winst van in Duitsland gevestigde rechtspersonen en is dus een aanvulling op de inkomstenbelasting (ESt), die gewoonlijk op natuurlijke personen wordt geheven. Belastingplichtigen zijn doorgaans vennootschappen, verenigingen, coöperaties en stichtingen. Een beperking van de vennootschapsbelasting is bijvoorbeeld aan de orde wanneer de leiding en de zetel van de rechtspersoon in het buitenland zijn gevestigd. Politieke entiteiten, federale vennootschappen, staatsbanken en sociale fondsen, beroepsverenigingen en nog enkele andere zijn volledig vrijgesteld van de verplichting om vennootschapsbelasting te betalen.
Andere belastingen voor ondernemingen:
Inkomstenbelasting (ESt) Vermogenswinstbelasting (KapESt) - Belasting over de toegevoegde waarde (BTW)
Handelsbelasting (GewSt)
Als u meer wilt weten over belastingen voor vastgoedondernemingen, kunt u hier meer te weten komen:
Vennootschapsbelasting in detail: inning, heffing en aftrek
De vennootschapsbelasting geldt als een communautaire belasting en wordt geheven door zowel de federale regering als de deelstaten. Het bedrag van de heffing wordt vastgesteld op basis van het belastbaar inkomen, dat het resultaat is van de winst verminderd met de bijzondere lasten en buitengewone lasten, en bedraagt momenteel 15 procent plus de solidariteitstoeslag (SolZ), wat resulteert in een totale belastingdruk van 15,825 procent. De vennootschapsbelasting is betaalbaar per kwartaal op 10 maart, 10 juni, 10 september en 10 december in gelijke delen bij wijze van voorschot en wordt verrekend met de werkelijk verschuldigde belasting na het einde van elk boekjaar.
Data voor de vooruitbetaling van de vennootschapsbelasting:
- 10 maart
- 10 juni
- 10 september
- 10 december
In de regel moet de aangifte in de vennootschapsbelasting uiterlijk op 30 april van het volgende jaar worden ingediend voor het voorgaande belastingtijdvak. Verlenging is onder bepaalde omstandigheden mogelijk. Voor belastingconsulenten gelden doorgaans andere termijnen voor de indiening van de aangifte in de vennootschapsbelasting.
Vergoedingen voor ondernemingen zonder winstuitkering
Ondernemingen zonder winstoogmerk – bijvoorbeeld verenigingen zonder winstoogmerk – kunnen gebruik maken van een toelage van momenteel 5.000 euro, terwijl landbouw- en bosbouwcoöperaties en -verenigingen recht kunnen hebben op een toelage van 15.000 euro. Voor ondernemingen die verliezen boeken binnen het geldige belastingtijdvak, is de belastingheffing in het geheel niet van toepassing.
Welke vennootschappen zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting?
De meeste rechtspersonen zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting. Alle vennootschappen – naamloze vennootschappen (GmbH), naamloze vennootschappen (AG), commanditaire vennootschappen op aandelen (KGaA), enz. – alsook coöperaties en bedrijfscoöperaties worden er gewoonlijk door getroffen. Daarnaast moeten onderlinge verzekeringsmaatschappijen en verenigingen van onderlinge pensioenfondsen voldoen aan hun verplichting om vennootschapsbelasting te betalen, evenals instellingen, stichtingen, verenigingen, enz. Commercieel actieve overheidsbedrijven – bijvoorbeeld vervoersmaatschappijen of openbare nutsbedrijven – worden ook getroffen door de vennootschapsbelasting.
- Verenigingen
- Instellingen
- Stichtingen
- Corporaties
- Inkoopcoöperaties
- Bedrijfscoöperaties
- Onderlinge verzekeringsmaatschappijen
- Onderlinge pensioenfondsen
- Publiekrechtelijke handelsvennootschappen
Personenvennootschappen zoals de vennootschap onder firma (OHG) of de commanditaire vennootschap (KG) zijn in beginsel niet onderworpen aan de vennootschaps- of inkomstenbelasting, maar de natuurlijke personen en rechtspersonen met de hoedanigheid van vennoot die er deel van uitmaken wel. De door de maatschap gegenereerde winst wordt op uniforme en afzonderlijke wijze vastgesteld en rechtstreeks toegerekend aan de afzonderlijke vennoten overeenkomstig hun rechtsvorm: Rechtspersonen moeten hun winstaandelen aan de vennootschapsbelasting onderwerpen, natuurlijke personen aan de inkomstenbelasting.
- Partnerschappen: Rechtspersonen met winstaandelen
Politieke partijen, beroepsverenigingen, liefdadigheidsinstellingen en federale ondernemingen zijn over het algemeen vrijgesteld van vennootschapsbelasting.
Vennootschapsvormen in een oogopslag
Meer informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u onder de volgende links. Beginnend met de eenmanszaak en de geregistreerde handelaren… aan de verschillende partnerschappen en corporaties… tot andere vennootschappen zoals de familiestichting – alle essentiële aspecten van oprichting, aansprakelijkheid, belastingdruk en meer worden eenvoudig en begrijpelijk uitgelegd! Allereerst een overzicht van de afzonderlijke rechtsvormen van vennootschappen:
- Eenmanszaak (EU)
- Freelancer
- Kleine handelaren
- Geregistreerde handelaren (e. K.)
- Stille genootschappen
- BGB-vennootschappen / burgerlijke maatschap (GbR)
- Partnerschappen
- Commanditaire vennootschap (KG)
- Vennootschap onder firma (OHG)
- Naamloze Vennootschap en Compagnie Limited Partnership(GmbH & Co KG)
- Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en Vennootschap onder firma(GmbH & Co OHG)
- Corporaties
- Naamloze vennootschap (AG)
- AG & Co KGaA
Commanditaire vennootschap op aandelen (KGaA) - Naamloze vennootschap (GmbH)
- GmbH & Co KGaA
- Ondernemingsvennootschap / UG (beperkte aansprakelijkheid)
- Europese vennootschap / Societas Europaea (SE)
- SE & Co KGaA
- Naamloze vennootschap (AG)
- Andere bedrijven
- Stichtingen / Familiestichtingen
- Verzekeringen
- Partnerschappen
- Geregistreerde verenigingen (e. V.)
- Geregistreerde coöperaties (e. G.)
Belastingen in Duitsland: Lijst
Vennootschapsbelasting (KSt), inkomstenbelasting (ESt), vermogenswinstbelasting (KapESt), omzetbelasting (USt), bedrijfsbelasting (GewSt) – wie betaalt wat? In dit overzicht van de verschillende soorten belastingen in Duitsland vindt u relevante belastingen voor u als individu en voor uw onderneming, afhankelijk van de rechtsvorm die u hebt gekozen. Ook, na de belasting lijst: Hoe werkt de belastingcyclus rond het maandelijks financieel overzicht, het jaarlijks financieel overzicht en de balans? Een beetje inzicht voor degenen die hun eerste bedrijf opzetten. Welke belastingen zijn er? Eenvoudige uitleg, definities, belastingoptimalisering, inzicht in belastingen.
Belastingen: Lijst