Omaflat: kopen, uitbreiden, huren en verhuren – gebruik, voor- en nadelen & financiering

Omaflats – U wilt een flat kopen? Dan moet u op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van het betreffende flat- of huistype. Er zijn veel verschillende soorten flats, zoals de oudbouwflat, de loft of de terrasflat. Hier stellen wij u de omaflat voor, een type flat dat vaak voor dit doel wordt gebruikt: Dit type appartement is bijzonder aantrekkelijk voor gezinnen die samen in een huis voor meerdere generaties willen wonen. Gezinnen kunnen samen onder één dak wonen, en toch biedt de aparte omaflat een toevluchtsoord en een mogelijkheid tot privacy in een vrijstaand huis. Populair vanwege de lage huur- en koopprijzen, is een omaflat voor veel mensen aantrekkelijk. Ze zijn meestal te vinden in de kelder of op zolder. Ontdek hier wat u moet weten over omawoningen! U kunt hier terugkeren naar het overzicht: Flat types.

Wat is een oma flat? Definitie en criteria

Overeenkomstig § 11 van de Duitse huisvestingswet wordt een omaflat als zodanig gedefinieerd indien de flat zich in een door de eigenaar bewoonde woning bevindt en indien zij van ondergeschikt belang is ten opzichte van de hoofdwoning. Indien deze ondergeschiktheid niet van toepassing is, spreekt men van een tweegezinswoning. Zelfs indien het bijgebouw een ondergeschikte rol in de woning moet spelen, geldt de regel dat noodzakelijkerwijs aan het criterium van de autonome huishouding moet zijn voldaan. Indien dit niet het geval is, spreekt men niet van een omaflat, maar van een kamerverhuur.

Een grote en beslissende rol in de definitie wordt gespeeld door de vlakke toegang. De toegang van een oma-appartement mag niet van buitenaf toegankelijk zijn. De enige toegang tot het appartement kan via de trap of een vestibule zijn. Architectonisch gezien bevindt de omaflat zich meestal op de zolder of in de kelder van het huis. Naar keuze kunnen gemeubileerde of ongemeubileerde appartementen te huur worden aangeboden. Deze extra betaling voor het meubilair kan als een eenmalige betaling worden gedaan of maandelijks in de huurprijs worden opgenomen. Ook huishoudelijke taken moeten in het contract worden vastgelegd, zoals bijvoorbeeld deelname aan tuinonderhoud of winterdienst.

Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!

Kamerindeling en gebruik: kantoor, hobbyruimte of onderverhuur

Afgezien van de voorwaarde dat het huishouden zelfstandig in de omaflat kan worden gevoerd, zijn er geen specifieke eisen of bepalingen voor de kamerindeling. De grootte en het aantal kamers is flexibel en individueel in elke omaflat. De enige vereiste is een totale minimumoppervlakte van 25 vierkante meter. Afhankelijk van de overeenkomst tussen verhuurder en huurder kunnen de buitenruimten, zoals tuin en terras, worden gedeeld.

Zelfstandigen kunnen de kamers in de omaflat gebruiken als kantoor of werkplaats. Op die manier is de werkplek in het eigen huis en toch gescheiden van het woongedeelte.

Andere mogelijke toepassingen van een oma-bijgebouw zijn bijvoorbeeld het gebruik van het pand als accommodatie voor gasten of als ruimte voor hobby’s en vrijetijdsbesteding. Fitnessruimten, wellnessparadijzen of hobbyworkshops zijn populaire mogelijkheden.

Voor- en nadelen van een oma-flat: prijs, privacy & opzegtermijn

Voor beide partijen, als huurder en verhuurder, brengt een omaflat veel verschillende voor- en nadelen met zich mee. Wanneer met een ander huishouden wordt samengewoond, moeten duidelijke regels worden opgesteld en in acht genomen. In de volgende twee paragrafen worden de voor- en nadelen van dit soort flat uiteengezet.

Voordelen: Lage prijs, hoge verkoopwaarde & sociale contacten

Het wonen in of bezitten van een omaflat brengt voor beide partijen een groot aantal voordelen met zich mee. De eigenaars van het huis hebben er voordeel bij dat geld kan worden verdiend met de anders ongebruikte ruimte. De extra inkomsten kunnen worden gespaard en gebruikt als pensioenspaargeld. Deze woonoptie is vooral populair bij meergeneratiehuishoudens. Hoewel de kinderen niet uit het ouderlijk huis hoeven te verhuizen, biedt de oma-flat hun veel privacy en kunnen zij zelfstandig wonen.

Hogere inkomsten kunnen worden verkregen indien het gehele huis wordt verhuurd in plaats van de flat en de omaflat wordt bewoond door de eigenaar. Een omaflat verhoogt ook de waarde van het huis wanneer het wordt verkocht. Een omaflat kan ook fiscale voordelen bieden. Een verlaging van de belastingdruk en aftrekbare kosten behoren ook tot de positieve aspecten.

Woningzoekenden vinden een omaflat een kosteneffectief alternatief voor een conventionele flat met één of twee slaapkamers.

  • Lage huurprijs
  • Alleen rekening houden met een buurman
  • Meestal gedeeld gebruik van de tuin
  • Vaak al gemeubileerd
  • Sociaal contact & burenhulp
  • Extra inkomsten voor de verhuurder
  • Huis heeft hogere verkoopwaarde
  • Ideaal voor meerdere generaties die samenwonen
  • Kosten kunnen worden afgetrokken van de belasting indien van toepassing

Nadelen: Gebrek aan privacy, opzegtermijn & Co.

Het grootste nadeel van een omaflat is de beperking van de privacy van beide partijen. Zowel de bewoner van de oma-aanbouw als de bewoner van het huis verliezen privacy omdat de ingang van de oma-aanbouw zich in het huis bevindt en de bewoner van het huis de woonvertrekken van het huis moet doorkruisen telkens wanneer hij of zij binnenkomt of vertrekt.

Het kan problematisch zijn voor verhuurders, aangezien een omaflat een langere opzegtermijn heeft. Dit kan bijzonder moeilijk zijn als er problemen zijn met de huurders of als de betaling vertraging oploopt.

  • Beperkte privacy voor beide partijen
  • Verlengde opzegtermijn
  • Mogelijk kleinere maat dan voor een normale flat
  • Deelname aan tuinonderhoud en winterdienst
  • Een goede relatie met de tegenpartij is een voordeel

Verhuurders en huurders: Geschikt voor gezinnen, studenten en alleenstaanden

Door de vele voordelen zijn omawoningen aantrekkelijk voor veel doelgroepen. Vooral families van verschillende generaties vinden een omaflat een perfecte oplossing om samen onder één dak te wonen. Meerdere generaties kunnen onder één dak wonen, maar de aparte omaflat zorgt voor privacy binnen een huishouden. Professionals die privé in een huishouden werken, zoals verzorgers of au pairs, vinden dit type flat een aantrekkelijke oplossing. Het woon-werkverkeer zou hier dus worden uitgespaard indien de werkgever in hetzelfde huis woont.

Alleenstaande professionals: betaalbare huur en bijstand in de buurt

Alleenstaanden kunnen vooral profiteren van de lagere huur. Jonge werkende volwassenen moeten zich niet laten afschrikken door het samenwonen met een ander huishouden, maar dit aangrijpen als een kans om te socialiseren en te profiteren van gemeenschappelijke avonden en burenhulp.

Studenten en stagiairs: Alternatief voor gedeelde kamers en studentenhuisvesting

Als alternatief voor een gedeelde kamer of een kamer in een studentenhuis is een omaflat een optie voor veel studenten en stagiairs. Het is goedkoper dan een flat en biedt een grotere mate van privacy dan een kamer in een gedeelde flat. Op zolder of in de kelder kunnen jongvolwassenen zich terugtrekken om te studeren en genieten van voldoende vrije ruimte.

Meergeneratiegezinnen: genoeg ruimte voor meerdere familieleden

Gezinnen kunnen zich perfect vestigen in een vrijstaand huis met een omaflat. Meerdere generaties van een familie kunnen hier samen onder één dak wonen en toch de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken dankzij het aparte appartement. Volwassen kinderen of grootouders kunnen een plek van privacy en retraite vinden in de oma flat. Een andere oplossing voor meerdere generaties in één huis zou een souterrainflat zijn. Deze bevindt zich in de kelders en is ideaal voor jongvolwassenen of zelfs senioren.

Wat u moet overwegen voordat u een oma-appartement koopt/huurt

Alvorens een huurovereenkomst voor een oma-flat aan te gaan, zowel als huurder als als verhuurder, moeten enkele belangrijke punten met de andere partij worden opgehelderd.

Een van deze belangrijke punten zijn de kwetsbare exploitatiekosten. Hierbij dient te worden opgemerkt dat deze slechts worden berekend als een percentage van de woonruimte. Het betere alternatief zou zijn een afzonderlijke watermeter en gas- en elektriciteitsmeters te integreren. Bijkomende kosten voor reparaties door handelaars worden eveneens tussen beide partijen verdeeld. In sommige gevallen zijn er ook extra maandelijkse kosten voor het meubilair van de verhuurder.

Een omaflat in een nieuwbouwwijk is bijzonder aantrekkelijk om te kopen. Een groot aantal bouwers die kapitaal nodig hebben om hun eigen huis te financieren, maken van hun kelder een souterrain-oma-flat en bieden die te koop aan. De aankoopprijs hiervan ligt meestal in het lage prijssegment en is aanzienlijk goedkoper dan een normale flat. Het is dus ook geschikt als investering voor het leven op gevorderde leeftijd.

  • Gemaakte bedrijfskosten
  • Bijkomende kosten voor een gemeubileerde flat
  • Aanbeveling voor aankoop oma-bijgebouw in nieuwbouwwijk

Tip! Lees hier meer over het kopen en huren van een flat.

Afspraak voor bezichtiging: Vragen, foto’s, uiterlijk – checklist

Een sympathieke uitstraling en een vriendelijke eerste indruk zijn bijzonder belangrijk voor een omaflat, aangezien u onder hetzelfde dak moet wonen als de huisbaas. Daarom moet u een bijzondere inspanning doen om er verzorgd uit te zien, zelfverzekerd over te komen en goed voorbereid te zijn op de bezichtigingsafspraak. Vragen die rijzen moeten van tevoren worden overwogen en genoteerd, zodat er aan het eind geen belangrijk punt over het hoofd wordt gezien.

Ook persoonlijke documenten zoals identiteitskaarten en bewijs van inkomen moeten ongevraagd worden meegebracht. Alle bruikbare lokalen moeten worden bekeken en bij voorkeur gedocumenteerd door middel van foto’s.

  • Sympathiek en professioneel voorkomen
  • Alle belangrijke vragen en punten moeten worden genoteerd
  • Breng persoonlijke documenten mee
  • Documentatie door foto’s

Financiering & Investering: Leningen, Kredieten & Eigen Vermogen

De inkomsten uit de verhuur van de omaflat kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als financiering voor het nieuw te bouwen huis. Leningen van de KfW worden per wooneenheid verstrekt. Aangezien een eengezinswoning met een bijgebouw twee wooneenheden vormt, worden hier dienovereenkomstig twee leningen toegekend. Als het huis voldoet aan de energienormen voor energie-efficiënt bouwen, kan KfW een lening met een lage rente van maximaal € 120.000 verstrekken.

Checklist voor oma’s flat: huurperiode, exploitatiekosten en co.

Het wonen in een omaflat brengt een aantal bijzondere punten met zich mee vanwege de onmiddellijke samenwoning waarmee rekening moet worden gehouden. Tijdens een inspectie van de flat kunnen relevante vragen rechtstreeks met de verhuurder worden opgehelderd. Tijdens deze persoonlijke ontmoeting kan ook worden bepaald of een huurcontract wel een optie is voor beide partijen, aangezien huurder en verhuurder dicht bij elkaar wonen.

Hier wijzen wij u op de belangrijkste vragen die u zich moet stellen voordat u het huurcontract voor de omaflat tekent:

  • Mogelijke huurperiode?
  • Vierkante meter?
  • Kelder of zolder?
  • Toegang tot de flat?
  • Inrichting van de badkamer?
  • Keuken apparatuur?
  • Te gebruiken lokalen?
  • Aparte watermeter, gasmeter en elektriciteitsmeter?
  • Voldoende geluidsisolatie?
  • Relatie met de huisbaas?
  • Gemeubileerd of ongemeubileerd?
  • Contractuele huishoudelijke taken zoals deelname aan tuinonderhoud en winterdienst?
  • Gezamenlijk gebruik van huishoudelijke apparaten en buitenruimtes?

Tips & tricks: verkoop, huurovereenkomst, financiering, belastingen & Co.

Bij het kopen, verkopen of verhuren van een woning komt meer kijken dan alleen het verhogen van de koopprijs. U krijgt te maken met selectie, taxatie, aankoop, verwerking, kosten en nog zoveel andere zaken. Hier vindt u een selectie van nuttige informatie en verdere artikelen over de onderwerpen huur-/koopovereenkomsten, belastingen en de aankoop van onroerend goed. Gebruik deze tips om typische fouten van kopers en verkopers te vermijden en succes te hebben met uw eigendom!

Controleer de koopovereenkomst: Voorwaarden en verborgen kosten

De huur- of koopovereenkomst bevat alle algemene voorwaarden en bepalingen waaraan beide partijen bij de koop moeten voldoen.

Een belangrijk punt dat in het contract moet worden vastgelegd is de deelname aan huishoudelijke gemeenschappelijke taken. Dit omvat onder meer deelname aan het tuinonderhoud en de winterdienst. Alle gemaakte kosten, met inbegrip van bijkomende kosten, het in rekening brengen van exploitatiekosten, alsmede kosten voor het meubilair van een gemeubileerde omaface. Lees meer over het kopen van een flat in dit artikel:

Belasting besparen met een grootmoedersflat

Om belasting te kunnen besparen op een oma-bijgebouw moet de achterstelling ten opzichte van de eigen woning duidelijk herkenbaar zijn, omdat de belastingvoordelen in de Duitse belastingwetgeving alleen gelden als het niet om een tweegezinswoning gaat.

Indien bij de bouw van de omaflat kosten zijn gemaakt die duidelijk alleen aan de omaflat kunnen worden toegerekend, kunnen deze kosten van de belasting worden afgetrokken. Een voorbeeld hiervan is de installatie van een keuken. Een verlaging van de belastingdruk kan worden bereikt, maar dit is afhankelijk van de voorwaarde dat de huuropbrengsten ook worden belast.

Land kopen: Bouwers, Zoeken, Kosten & Voorwaarden

Voordat het huis wordt gebouwd, moeten veel bouwers eerst een geschikt stuk grond kopen. Indien het de bedoeling is een stuk grond te kopen voor de bouw van een nieuw huis, moeten belangstellenden zich ervan vergewissen dat het werkelijk bouwgrond is en dat er een bouwvergunning voor is afgegeven. Verschillende hoofdstukken en belangrijke informatie over de aankoop van grond vindt u in het volgende artikel: