Eenmanszaak: Oprichting, aansprakelijkheid, rechtsvorm, management & belastingen
Eenmanszaak (EU) – De eenmanszaak is een Duitse rechtsvorm die – zoals de naam al doet vermoeden – wordt opgericht en geleid door één persoon. Hieronder vallen freelancers, kleine bedrijven en geregistreerde handelaren. Wil je je eigen bedrijf opzetten en meer te weten komen over “ondernemingsvormen en de vastgoedsector”? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder vind je alles wat je moet weten over het opzetten van een eenmanszaak. Hoe word je een eenmanszaak? Wat zijn de verschillen tussen freelancers, kleine bedrijven en geregistreerde handelaren? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Hoe richt ik een bedrijf op? Wat is een bedrijf? Je vindt antwoorden op al deze vragen en meer – eenvoudig en snel uitgelegd. Plus alles wat je moet weten over belastingen in Duitsland en handel in onroerend goed. Terug naar alles: Rechtsvormen.
Eenmanszaak: oprichting, voor- en nadelen
Als je overweegt een eenmanszaak op te richten, is het eerste wat je moet weten het opstartproces: Wie kan wat precies opzetten, wanneer, met hoeveel… wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende eenmanszaken? Het is net zo belangrijk dat je de voor- en nadelen van eenmanszaken kent: Van winstuitkering tot belastingbesparing – een overzicht van de zeven belangrijkste beslissingscriteria voor jou.
Vermijd fiscale struikelblokken! Ontdek hoe je je vastgoedinvesteringen kunt optimaliseren en winstgevender kunt maken met onze belastingcoaching op maat. Lees nu meer: Fiscale coaching [jaar].
Wat zijn de beslissingscriteria?
- Aantal aandeelhouders
- Beheer
- Stichting
- Bedrijfsnaam
- Financiering
- Aansprakelijkheid
- Winstverdeling
Eenmanszaak: Snel en eenvoudig zelf op te zetten
In de ondernemerswereld zijn er veel verschillende soorten bedrijven om uit te kiezen. Ze zijn grofweg onderverdeeld in twee categorieën, namelijk eenmanszaken en vennootschappen, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in onvolledige vennootschappen – waaronder slapende vennootschappen en BGB-vennootschappen – en volledige vennootschappen – maatschappen, vennootschappen en nog een aantal.
De eenmanszaak – of kortweg eenmanszaak – is de eenvoudigste Duitse rechtsvorm voor het oprichten van een bedrijf, omdat in principe iedereen zonder veel moeite een eigen bedrijf kan oprichten als eenmanszaak. In tegenstelling tot het oprichten van een maatschap of vennootschap is er naast jezelf geen ander stichtend lid nodig en zijn de algemene voorwaarden duidelijk en gemakkelijk te begrijpen.
Overzicht: Freelancers, kleine bedrijven en geregistreerde handelaren
Als je een eenmanszaak wilt beginnen, zijn er verschillende rechtsvormen waaruit je kunt kiezen: Je kunt je eigen bedrijf opzetten als freelancer, een kleine bedrijfseigenaar worden of je aansluiten bij het vakmanschap. In beide gevallen ben je de enige oprichter van het bedrijf en neem je ook het management op je. Er zijn echter ook verschillen tussen de drie rechtsvormen waarvan je op de hoogte moet zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het type bedrijf dat het beste bij jou en je plannen past, voordat je zelfstandig wordt.
- Freelancer
- Kleine handelaren
- Geregistreerde handelaren (e. K.)
Overeenkomsten en verschillen kort uitgelegd
Als eenmanszaak ben je eigen baas: je bent oprichter, aandeelhouder en directeur tegelijk en kunt je eenmanszaak helemaal naar eigen wens inrichten. Het maakt niet uit voor welke rechtsvorm je uiteindelijk kiest. Er zijn ook geen verschillen tussen de afzonderlijke bedrijfsvormen op het gebied van financiering, aansprakelijkheid en winstverdeling. Alleen het opstartproces en de plannen voor de bedrijfsnaam verschillen, afhankelijk van of je besluit zelfstandig ondernemer te worden als freelancer, als kleine ondernemer of als zakenman of -vrouw.
Je kunt de financiering volledig naar eigen inzicht regelen, dus je kunt het in theorie helemaal zonder startkapitaal stellen. Het is echter aan te raden om bepaalde reserves te hebben en een financieringsplan op te stellen, zodat je financieel voorbereid bent in het geval van onaangename verrassingen. Het bedrijfsrisico wordt altijd gedragen door de eenmanszaak en als er iets misgaat, ben je niet alleen aansprakelijk met je bedrijfsvermogen, maar ook privé! Bovendien is je winst 100 procent van jou en hoef je die met niemand te delen.
Optie 1: Stichting & bedrijfsnaam – freelancer
Vooral voor freelancers is het opstartproces snel en eenvoudig: het enige wat je nodig hebt is een fiscaal identificatienummer – kortweg tax ID – dat je kunt aanvragen bij het belastingkantoor dat verantwoordelijk is voor jouw administratief gebied. Vervolgens kun je je zelfstandig ondernemerschap registreren en meteen aan de slag gaan.
Omdat je als freelancer niet bent ingeschreven in het handelsregister, kun je geen officiële bedrijfsnaam hebben. Dit betekent dat je bedrijf geen bedrijfsnaam heeft, maar slechts een handelsnaam. De bedrijfsnaam bestaat uit de volledige naam van de eigenaar en kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld de sector. De gekozen bedrijfsnaam moet duidelijk aangeven welke diensten je als freelancer aanbiedt. Een individuele naam kun je geven door gebruik te maken van een bedrijfsnaam, die min of meer het boegbeeld is van je eenmanszaak.
Variant 2: Oprichting & bedrijfsnaam – kleine handelaren
Zelfs als kleine ondernemer is het relatief eenvoudig om je eigen bedrijf op te zetten: Ten eerste heb je, net als freelancers, een eigen fiscaal identificatienummer nodig van de belastingdienst en ten tweede moet je je kleine bedrijf registreren bij het relevante handelskantoor tegen een kleine vergoeding – meestal tussen de €10 en €65. Je hebt ook de optie om je bedrijf te registreren in het handelsregister, wat extra kosten met zich meebrengt. Je hebt ook de optie om je bedrijf te registreren in het handelsregister, wat extra kosten met zich meebrengt. Volgens het Duitse Wetboek van Koophandel (HGB) ben je dan een zogenaamde “Kann-Kaufmann”, en anders een “Nicht-Kaufmann”. Beide hebben voor- en nadelen en daarom moet je deze beslissing zorgvuldig overwegen.
Als niet-ondernemer gelden voor jou dezelfde vereisten als voor freelancers: je bedrijfsnaam moet dus minstens bestaan uit je volledige voor- en achternaam en kan optioneel worden aangevuld met een sectornaam of zelfs een verzonnen naam.
Variant 3: Oprichting & bedrijfsnaam – handelaren (e. K.)
Voor handelaren gelden de strengste eisen als het gaat om het oprichten van een bedrijf: naast het aanvragen van een fiscaal identificatienummer (tax ID) bij je belastingkantoor en het registreren van je bedrijf bij het handelskantoor, ben je ook verplicht om een notaris een inschrijving te laten doen in het handelsregister. Voor een bedrag van ongeveer 200 tot 300 euro krijg je de titel van koopman. Pas als je deze openbare registratie hebt voltooid, heb je je eigen bedrijf in juridische zin.
Je bent in veel opzichten vrij in de keuze van het type bedrijfsnaam, maar het moet informatie geven over je commerciële status en ook onderscheidend zijn van de bedrijven van andere handelaren. Je kunt een persoonlijk bedrijf oprichten dat jou als eigenaar gedetailleerder beschrijft, of een materieel bedrijf dat meer onthult over je zakelijke doel en de bijbehorende diensten, of zelfs een denkbeeldig bedrijf… Het is verplicht om het geslachtsneutrale achtervoegsel “e. K.” – of anders “e. Kfr.” voor geregistreerde zakenvrouwen of “e. Kfm.” voor geregistreerde zakenmannen – toe te voegen aan de aansprakelijkheidsrelaties van je eenmanszaak. Je kunt ook overwegen om je bedrijf en/of je bedrijfsnaam als handelsmerk te registreren om je naam of je bedrijf te beschermen.
Meer informatie over de geregistreerde handelaren vind je hier:
Voordelen: Eigen beslissingen, geen winstdeling, lage belastingen
Na de presentatie van de drie meest voorkomende eenmanszaken heb je waarschijnlijk al de voordelen gezien die deze rechtsvormen je bieden: Het opzetten van een bedrijf is relatief eenvoudig en je hebt geen startkapitaal nodig. Bovendien vloeit alle winst direct in je eigen zak zonder grote belastingaftrek – je kunt eventuele verliezen gemakkelijk compenseren met andere inkomsten. Misschien wel het belangrijkste voordeel: je bent je eigen baas en hoeft je beslissingen niet af te stemmen met andere aandeelhouders of directeuren: Je bedrijfscijfers blijven bij jou – je bent niet verplicht om ze openbaar te maken.
- Snelle en ongecompliceerde fundering
- Geen startkapitaal nodig
- Winstinstroom 100%
- Lage belastingheffingen
- Verliescompensatie via overige baten
- Eigen beslissingen nemen zonder coördinatie met anderen
- Geen openbaarmaking van bedrijfscijfers
Nadelen: Alleen verantwoordelijkheid, geen counseling, volledige aansprakelijkheid
De nadelen van het opzetten van een eenmanszaak kunnen ook snel worden gelokaliseerd: Ten eerste sta je er als directeur alleen voor bij alle beslissingen: Je hebt geen partner, een oprichtersteam of een team van aandeelhouders om je te adviseren. Ten tweede ben je volledig en onvoorwaardelijk aansprakelijk voor elke verkeerde beslissing en elk financieel verlies – zowel commercieel als privé. Ten derde is het aan jou om je eigen vermogen op te bouwen en zo meer financiële zekerheid te creëren voor je eenmanszaak.
- Enige verantwoordelijkheid
- Geen begeleiding door anderen
- Volledige aansprakelijkheid
- Enige uitbreiding van eigen vermogen
Evaluatie: vormvrij & flexibel voor eenzame vechters
Na het vergelijken van de voor- en nadelen komt het volgende naar voren: als jij jezelf zou omschrijven als een typische eenzaat en graag zelfstandig beslissingen neemt om zelf de vruchten van je ondernemerswerk te plukken, dan is een eenmanszaak waarschijnlijk iets voor jou! Het gebrek aan formele vereisten en de flexibiliteit op het gebied van financiering maken een eenmanszaak een aantrekkelijke rechtsvorm voor starters en starters die een ongecompliceerde start willen maken en veel willen bereiken zonder veel kapitaal.
Individueel vastgoedbeheerbedrijf
Als je voet aan de grond wilt krijgen in de vastgoedsector, kan het opzetten van een eenmanszaak interessant voor je zijn: veel makelaars hebben hun eigen bedrijf op deze manier opgezet en zijn bijvoorbeeld gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan eigendommen. Ook jij kunt zonder grote problemen een eenmanszaak voor onroerend goed opzetten. Totdat je verkoopvolume de drempel van “100.000 euro” bereikt, kun je je vastgoedactiviteiten uitvoeren als freelancer of als kleine ondernemer. Daarna volgt meestal de inschrijving in het handelsregister en schakel je over naar de rechtsvorm van een geregistreerd bedrijf.
Een vastgoedbedrijf starten zonder startkapitaal
Een eenmanszaak in de vastgoedsector is vooral de moeite waard als je net begint en wilt proeven van de vastgoedwereld. Hoewel je als eenmanszaak geen grote belastingvoordelen hebt, hoef je geen enorm startkapitaal klaar te hebben liggen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij het oprichten van een besloten vennootschap (GmbH). Je kunt ook inkomsten uit verhuur en leasing duidelijk scheiden van de winst uit je bedrijf.
Met “Fix & Flip” strategie naar de vastgoed GmbH
Met de “fix and flip” strategie kun je onder andere eigendommen kopen, upgraden en doorverkopen om snel kapitaal op te bouwen. Afgezien van een zekere financiële basis om überhaupt een huis of flat te kunnen kopen die gerenoveerd moet worden, heb je waarschijnlijk de hulp nodig van een bekwame belastingadviseur om te beginnen… maar met een gezonde handelsmarge van 20% tot 30% en een jaar of twee werk, kun je je vastgoedbedrijf zeker snel uitbreiden en je eenmanszaak omzetten in een naamloze vennootschap.
Belastingen voor eenmanszaken: inkomstenbelasting, btw en bedrijfsbelasting
Als eenmanszaak moet je op de hoogte zijn van bepaalde soorten belastingen, want als je je bedrijf opricht, ontvang je inkomsten uit je handel of freelancewerk. De belastingwetgeving bepaalt dat je naast inkomstenbelasting, die je ongetwijfeld al kent uit eerdere arbeidsrelaties, ook btw en – met uitzondering van freelancers – bedrijfsbelasting moet betalen.
- Inkomstenbelasting (ESt)
- Belasting toegevoegde waarde (btw)
- Indien van toepassing, bedrijfsbelasting (GewSt)
U kunt hier lezen welke belastingen u kunt verwachten van een naamloze vennootschap:
Conclusie: Eenmanszaak – voor wie is het de moeite waard?
Als je bereid bent om een beheersbaar risico te nemen om snel en gemakkelijk je eigen bedrijf te starten, heb je geen enorme financiële reserves nodig en betaal je ook relatief weinig belasting over je winst. Een eenmanszaak is daarom ideaal voor jonge ondernemers die hun leven in eigen handen willen nemen, niet alleen dromen van zelfontplooiing en niet willen wachten tot ze genoeg startkapitaal hebben gespaard.
Vanuit het oogpunt van vastgoedbeheer is een eenmanszaak vooral de moeite waard voor starters die hun kapitaal liever direct investeren in de aankoop van onroerend goed in plaats van het aandelenkapitaal te beleggen in een vennootschap. Als je succesvol bent, moet je echter overwegen om je krachten te bundelen met andere eenmanszaken, hetzij als een civielrechtelijk samenwerkingsverband (GbR) of rechtstreeks als een vennootschap.
Meer informatie over het burgerlijk partnerschap (GbR) vind je hier:
Vergelijking: Eenmanszaak, eenmans GmbH, kleine AG of ondernemend bedrijf?
Als je van plan bent om je bedrijf zelfstandig op te zetten, kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen: Aan de ene kant is er de klassieke eenmanszaak, waarbij je optreedt als freelancer of geregistreerd handelaar of een klein bedrijf opzet. Anderzijds kun je kiezen tussen de eenmans GmbH en de ondernemersvennootschap – vaak een “mini-GmbH” genoemd – of een kleine naamloze vennootschap oprichten.
Je kunt hier meer te weten komen over de verschillende rechtsvormen voor solo oprichters:
- One-man GmbH – zie GmbH
- Ondernemend bedrijf / UG (beperkte aansprakelijkheid)
- Kleine aandelenvennootschap – zie AG
Eenmanszaak & eenpersoonsvennootschap met beperkte aansprakelijkheid
In principe verschillen de twee rechtsvormen voor een bedrijf – eenmanszaak en eenpersoonsvennootschap – niet veel van elkaar, omdat je in beide gevallen de enige aandeelhouder bent met uitsluitende bestuursbevoegdheid en vertegenwoordigingsbevoegdheid. Het doorslaggevende verschil zit hem echter in de vorm van aansprakelijkheid: als geregistreerd zakenman (e. Kfm.) of geregistreerd zakenvrouw (e. Kff.) bent u onbeperkt, direct en hoofdelijk aansprakelijk – als enig aandeelhouder van een eenpersoonsvennootschap met beperkte aansprakelijkheid bent u daarentegen alleen aansprakelijk voor het bedrijf tot het bedrag van de kapitaalinbreng die u hebt gedaan.
Ben je ook een eenmanszaak en wil je niet langer het enorme aansprakelijkheidsrisico dragen? Denk er dan eens over na om je eenmanszaak om te zetten in een eenpersoonsvennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De verandering van rechtsvorm is eenvoudig, maar kan een enorm verschil maken in geval van verliezen! Om persoonlijke aansprakelijkheid te vermijden, als onderdeel van de geregistreerde handelaren (e. K.), heb je alleen een notariële verklaring nodig die bevestigt dat je bedrijf een waarde heeft van ten minste 25.000 euro en deze samen met de openingsbalans indient bij het handelsregister. De eenmanszaak wordt praktisch overgedragen aan de GmbH als een bijdrage in natura.
Ondernemend bedrijf & kleine naamloze vennootschap
Als alternatief kun je overwegen om een ondernemende vennootschap (UG) op te richten. Vaak aangeduid als een “kleine GmbH” of “mini-GmbH”, is deze rechtsvorm een subvorm van de conventionele vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, maar in tegenstelling tot de “normale” GmbH vereist het slechts één euro als aandelenkapitaal. Het is daarom bijzonder aantrekkelijk voor solo-oprichters die geen 25.500 euro op hun bankrekening hebben staan. Zonder het aandelenkapitaal van een GmbH kan je imago bij de banken echter lager zijn en je kansen op een goede lening afnemen.
De zogenaamde “kleine AG” is vooral bedoeld voor eenzame strijders die hun naamloze vennootschap binnen een kleine groep mensen willen houden. Naast de individuele aandeelhouder, die ook de rol van de raad van bestuur op zich neemt, hoeven er slechts drie andere mensen te worden benoemd als leden van de raad van commissarissen. De oprichting van een naamloze vennootschap, ongeacht de grootte, is echter zeer complex en kostenintensiever dan de andere gangbare vormen van vennootschapsrecht. Daarom kan een eenpersoonsvennootschap met beperkte aansprakelijkheid of een ondernemersvennootschap geschikter zijn als u van plan bent uw bedrijf alleen op te richten. Je kunt ook overwegen om een eenmanszaak op te richten.
Gratis leren: Een bedrijf oprichten & juridische formulieren
Naast eenmanszaken zijn er nog enkele andere alternatieve bedrijfsvormen die interessant kunnen zijn voor jou als oprichter! Wil je meer weten over het starten van een bedrijf? Kom meer te weten over aandelenkapitaal, belastingen en de individuele voor- en nadelen van de verschillende soorten bedrijven.
Hier vind je alle rechtsvormen die je als oprichter in Duitsland kunt kiezen en een gids met een checklist:
- Rechtsvormen: Lijst
- Een bedrijf oprichten: Procedure, kosten en overzicht
Rechtsvormen: Lijst
Rechtsvormen – Welke soorten bedrijven zijn er? Als je je eerste bedrijf wilt oprichten, is het kiezen van de ideale rechtsvorm een van de eerste stappen in het bedrijfsvormingsproces. Of je nu een speciaal vastgoedbedrijf of een start-up wilt oprichten, ik heb hier alle soorten bedrijven in Duitsland voor je samengevat.
Bedrijfstypen in detail:
- Geregistreerde zakenman / geregistreerde zakenvrouw (e. K.)
- Vennootschap naar burgerlijk recht (GbR)
- Vennootschap onder firma (OHG)
- Commanditaire vennootschap (KG)
- Ondernemend bedrijf (UG)
- GmbH: naamloze vennootschap
- Vastgoed GmbH / vermogensbeheer GmbH
- Naamloze vennootschap (AG)
- Vastgoedbevak (REIT-AG)
- Societas Europaea (SE)
- Stichting / Familiestichting
Een bedrijf oprichten: Procedure, kosten en checklist
Een bedrijf oprichten (onroerend goed) – Wil je je eerste bedrijf oprichten? Vereisten voor jou als oprichter, aandelenkapitaal, aandeelhoudersovereenkomsten, opstartkosten, juridische formulieren en checklists. Het klinkt ingewikkeld voor beginners, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Het proces om een bedrijf op te richten is meestal relatief hetzelfde. Ik heb het opstartproces hier in eenvoudige stappen voor je samengevat. Leer hoe je je eigen bedrijf opricht. Na de grote gids over alle rechtsvormen en bedrijfstypen, ga ik vandaag dieper in op het opzetten van een (vastgoed)bedrijf voor beginners.