Vakwerkhuis: historische huizen met balken kopen, renoveren of verkopen? Vergelijking & tips

Een vakwerkhuis kopen – Investeren in een woning of een huis verkopen is altijd een kwestie van de juiste aanpak. Dit is met name het geval bij historische gebouwen zoals vakwerkhuizen. Vooral in onze breedtegraden zijn vaak schattige, historische gebouwen te vinden, maar is het de moeite waard om in zo’n oud metselwerk te investeren of is het beter om voor nieuwbouw te gaan? In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over architectuur, renovatie en vooral de financiering van een vakwerkhuis. Klik hier om terug te keren naar het overzicht met definities en voor- en nadelen van de meest voorkomende woningtypes.

Vakwerkhuis: bouwstijl, kenmerken en architectuur

Iedereen die in Duitsland is opgegroeid, heeft ze gezien. Maar je weet waarschijnlijk pas hoe het is om in zo’n huis te wonen als je de kans hebt gehad. De huizen zijn echter niet voor iedereen geschikt en vergen veel werk. Hoe de bouwwijze de woonsfeer beïnvloedt, kunt u hier lezen.

Laten we beginnen met het deel dat voor sommigen interessanter lijkt en voor anderen minder interessant, maar dat de basis vormt voor het begrijpen van de kenmerken van de huizen. Als architectuur u helemaal niet interesseert en u liever meteen tot de kern van de zaak komt, dan kunt u gewoon verder gaan met de voor- en nadelen van de huisvorm.

Vakwerkhuizen waren in de 17e eeuw een goede optie om huizen te bouwen van plaatselijk beschikbare materialen. De bouw van vakwerkhuizen is uiterst geraffineerd, want de plaatsing van balken en steunbalken vereist grote zorgvuldigheid. In ruil daarvoor stond er aan het eind van de bouw een wind- en weerbestendig gebouw, dat zelfs in staat was warmte op te slaan.

U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van bungalow tot rijtjeshuis!

Bouwmethode: Bijzondere kenmerken en verschillen

Met de industrialisatie en de toenemende onderlinge verbondenheid van de wereld is de plaatselijke beschikbaarheid van bouwmaterialen naar de achtergrond verdwenen, aangezien de benodigde materialen veel gemakkelijker kunnen worden ingevoerd. Vakwerkhuizen werden toen echter, net als nu, gekenmerkt door hun basisconstructie van hout.

De zichtbare houten balken zijn ook wat de huizen voor velen zo charmant maakt. Als men overweegt een huis in vakwerkstijl te verbouwen, is het raadzaam het niet te bepleisteren, omdat dit voor veel mensen het karakteristieke zou tenietdoen.

Voordat u gaat bouwen, moet u beslist nagaan of het stuk grond dat u hebt uitgekozen, de bouw van huizen met houten skelet toelaat. De gemakkelijkste manier om erachter te komen of dit het geval is, is het raadplegen van het kadaster, dat sowieso de moeite waard is om te bekijken voordat u een woning of huis koopt.

In ieder geval is het belangrijk te weten dat het vinden van materialen en van een ingenieursbureau of architect die vertrouwd zijn met houtskeletbouw, veel moeilijker kan zijn dan bij andere woningvormen.

Voor- en nadelen van een huis met houten skelet: renovatie, bijkomende kosten en meer

De positieve en negatieve effecten van de huisvorm hangen volledig af van de vraag of het om een nieuw of een oud gebouw gaat. Wanneer het gebouw voor het laatst werd gerenoveerd, kan ook een rol spelen doordat het een grote invloed heeft op de omstandigheden van het huis.

Voordelen: Charme en duurzaamheid?

Wat maakt een vakwerkhuis voor u persoonlijk bijzonder? Deze vraag kan op verschillende manieren worden beantwoord, maar vaak wordt de sentimentele waarde als een pro-argument aangevoerd. Of je nu bent opgegroeid in een stad omringd door vakwerkhuizen, oma in een vakwerkhuis woonde of gewoon gefascineerd bent door de historische bouw, veel dingen maken de stijl bijzonder. Bovendien heeft een vakwerkhuis architectonisch heel wat in petto:

  • Historische charme
  • Duurzaam bouwen
  • Stabiele constructie

Nadelen: Herontwikkeling, monumentenzorg & Co.

Vooral de aankoop van een oud vakwerkhuis heeft niet bepaald de beste associaties. Helaas zijn deze vooroordelen vaak waar. Een oud gebouw zoals een vakwerkhuis valt vaak in de energie-efficiëntieklassen E-H, wat betekent dat het veel extra kosten met zich meebrengt. Bovendien zijn er een of twee obstakels die de renovatie in de weg staan.

  • Vaak aan renovatie toe
  • Monumentenzorg
  • Uitgebreid zoeken naar deskundigen

Rehabilitatie: kosten, inspanningen en de vraag of de investering de moeite waard is

Een oud vakwerkhuis kopen en opknappen – veel mensen denken dat dit een optie is om tegen een lage prijs een mooi huis te krijgen. Dit idee is gebaseerd op het feit dat oude vakwerkhuizen vaak goedkoop kunnen worden gekocht, maar daar is een reden voor, want de renovatie van historische oude gebouwen kan vrij duur zijn. Wij hebben voor u uitgezocht welke kosten u kunt verwachten en met welke extra hindernissen u te maken zult krijgen.

Verbouwingskosten en financiering: Prijzen & tips

Denkt u erover om een vakwerkhuis te kopen en te renoveren? Denk er dan nog eens goed over na, want renoveren, vooral van een vakwerkhuis, kost echt geld. In het algemeen kunt u verwachten dat, afhankelijk van de staat van het pand, de opknapbeurt ongeveer 1.200 €/ m² zal kosten. Dit is bijna dezelfde prijs die u zou betalen voor een nieuw gebouw.

Het enige voordeel: het opknappen van de oude gebouwen wordt met subsidies gesteund. Namelijk in de vorm van een lening met een terugbetalingssubsidie. Verdere mogelijkheden voor de financiering van de bouw van een huis en wat er precies schuilgaat achter de verschillende kredietvormen zullen in de loop van dit artikel worden onthuld.

Monumentenzorg: Hoe weet ik of mijn huis een beschermd gebouw is?

Op zich is monumentenzorg iets positiefs, omdat het tot doel heeft historische herinneringen te bewaren en een stukje verleden in het heden en de toekomst te brengen. Tegelijkertijd maakt dit het voor kopers van oude gebouwen, vooral vaak vakwerkhuizen, soms moeilijk om van de verbouwing van het huis te genieten.

Uitzoeken of een huis op de monumentenlijst staat, blijkt vrij eenvoudig te zijn. Een simpel telefoontje naar het Bureau voor Monumentenbescherming is vaak voldoende om de informatie te krijgen. Hou gewoon het adres van het huis klaar en vraag het.

Investering: Vakwerkhuizen als belegging?

Natuurlijk is het mogelijk dat een volledig gerenoveerd vakwerkhuis meer geld opbrengt dan u oorspronkelijk in het goede stuk hebt geïnvesteerd. De tijd die vaak wordt besteed aan het inwinnen van informatie, eindeloze planning en de zenuwen die het upgraden heeft gekost, telt u echter niet mee in de kostenberekening.

Je ziet alleen uitgaven versus inkomsten, maar dat is een vergissing, want je kunt wel degelijk geld verdienen met onroerend goed, maar minder door vakwerkhuizen op te knappen en meer door slim te investeren. Als u nog steeds overtuigd bent van het opwaarderen van een vakwerkhuis, hebben we u hopelijk al wat ideeën gegeven, maar hier zullen we u vertellen hoe u onroerend goed als investering kunt gebruiken en uw geld kunt vergroten.

Open en closed-end vastgoedfondsen: Onroerendgoedbeleggingen & -fondsen

Vooral als u nog niet helemaal in de positie bent om uw eigen onroerend goed te kopen, zijn vastgoedfondsen een geweldige manier om geld te verdienen met onroerend goed tegen een relatief laag risico. Vastgoedfondsen van het open-end-type veranderen hun portefeuille voortdurend, terwijl vastgoedfondsen van het closed-end-type hun beleggingen aanhouden.

Beleggingsfondsen functioneren volgens het communautaire beginsel. Dit betekent dat het fonds begint met een bepaald basisbedrag. Dit wordt verhoudingsgewijs geïnvesteerd in verschillende onroerendgoedprojecten. Welke projecten dit zijn, hangt af van het thema van het fonds en de beheerder. U maakt deel uit van een groep beleggers die de investeringen en dus ook de opbrengsten delen. Uw winst wordt dus bepaald door de prestatie van het fonds en de hoeveelheid geld die u wilt beleggen.

Het is bijzonder belangrijk dat wij u vertellen dat u alleen geld moet investeren waarover u vrij kunt beschikken, omdat beleggingen op de kapitaalmarkt, tenzij u ervaren bent in de handel, op lange termijn moeten gebeuren om winst op te leveren. Het is ook zinvol om met bankadviseurs te praten als u uw eerste ervaring op de financiële markt wilt opdoen.

Winst maken met het verhuren van onroerend goed: Tips voor verhuurders

Als u zich inleest over het onderwerp geld verdienen met onroerend goed, zult u altijd de bewering tegenkomen dat verhuren de enige optie is om op de lange termijn geld te verdienen met onroerend goed. Maar hoeveel geld kunt u eigenlijk verdienen door te verhuren en welke belastingen moet u betalen over de huurinkomsten? We zullen het je vertellen.

Als u het onroerend goed nog aan het afbetalen bent, zult u uiteraard regelmatige afbetalingen aan de bank moeten doen. Afgezien daarvan betaalt u belastingen op het huren en verhuren van onroerend goed. Daarnaast zijn er onderhoudskosten en, afhankelijk van het huurcontract, kleine reparaties. Is uw huurwoning een vakantiewoning en bent u het grootste deel van het jaar niet ter plaatse? Dan kan het zijn dat u extra kosten voor een dienstverlener van uw inkomen moet aftrekken.

Winst = huuropbrengst – (belastingen + onderhoud + huisvestingskosten + bijkomende servicekosten)

Kapitaalinvesteringen: Interviews & tips van deskundigen

De hier vermelde punten zijn op een zeer neutrale manier gerapporteerd, zodat u uw eigen mening kunt vormen over de mogelijkheden van het investeren in onroerend goed. Als u meer wilt weten over onroerend goed als belegging, de voor- en nadelen van fondsen en hoe onroerend goed zich verhoudt tot andere beleggingen, dan bent u welkom in dit artikel, waarin we een vergelijking maken tussen geld dat wordt belegd in goud en in onroerend goed:

Eigendom kopen: Waar moet je op letten bij vakwerkhuizen

Denkt u er al een tijdje over om een vakwerkhuis te kopen, of kunt u het idee om er een te bezitten in ieder geval niet uit uw hoofd krijgen? Vervolgens geven wij u exclusieve tips over hoe u het perfecte vastgoed voor u kunt vinden en waar u op moet letten zodat uw investering een bijzonder hoge waarschijnlijkheid heeft om winstgevend te zijn.

Checklist voor huizen met houten skelet: efficiëntieklasse en bijkomende kosten

Wat heeft een vakwerkhuis te bieden om de investering de moeite waard te maken? Vooral bij vakwerkhuizen is grote voorzichtigheid geboden bij de aankoop, omdat er na de aankoop verborgen valstrikken kunnen opengaan als u niet van tevoren aandacht heeft besteed aan de details van het huis.

Natuurlijk zijn de leeftijd en de staat van het huis bijzonder belangrijk. Hoeveel renovatie is nodig, wat is de status van de isolatie en wat staat er op het energiecertificaat, want dat geeft informatie over het verbruik van het huis in termen van primaire energie in kilowattuur per jaar en per vierkante meter. Dit brengt ook snel mogelijke stookkosten aan het licht.

Het helpt ook om de behoefte aan optimalisatie van het huis vast te stellen. En niet te vergeten: renovaties van het verwarmings-, ventilatie- en energiesysteem worden door de staat gesubsidieerd. Je moet op de volgende dingen letten:

  • Monumentenzorg
  • Isolatie
  • Energie-efficiëntieklasse
  • Verwarmingssysteem
  • Ventilatie

Woningbouw en financiering van de aankoop van een huis: Tips

Om ervoor te zorgen dat niets uw droom van een eigen huis in de weg staat, hebben wij een aantal populaire financieringsmogelijkheden op een rijtje gezet. Als u meer wilt weten over de afzonderlijke onderwerpen, klik dan op de link onder de samenvatting om te worden doorverwezen.

Lijfrente lening: Uitleg, voordelen & nadelen

Deze lening is de meest gekozen vorm van vastgoedfinanciering. Lijfrenteleningen kunnen gemakkelijk aan de eigen omstandigheden worden aangepast, aangezien de aflossingen flexibel over de aflossingsperiode kunnen worden gespreid. De looptijd kan ook snel worden aangepast en biedt mogelijkheden van 5 tot 30 jaar, afhankelijk van het bedrag van de lening en de persoonlijke kredietwaardigheid. Lijfrenteleningen bieden momenteel de gunstigste, constante rentevoet.

  • Lijfrentelening: Voordelen, nadelen, afbetalingsplan en uitleg

Bouwleningen: Rente, berekening & Co.

Voor een bouwlening is het even belangrijk om de kredietwaardigheid van de persoon te toetsen. Daarom is het zinvol de aanbiedingen van verschillende aanbieders te vergelijken om de aanbieder te vinden die het beste bij u past. Omdat bouwleningen vaak vaste aanbiedingen zijn die minder flexibel van opzet zijn, maar soms ook zeer aantrekkelijke rentepercentages bieden.

  • Bouwlening: Lopende rente, rentevoet, rentevoetontwikkeling, berekening

Onroerend goed lening: eigen vermogen, rente, tips & vergelijkingen

Je hebt het juiste huis al gevonden en hoeft het niet te bouwen? Neem dan een stap terug van bouwfinanciering en kijk rond naar vastgoedleningen. Bij vastgoedleningen is het, net als bij alle andere financieringsmogelijkheden, belangrijk dat u niet zomaar een aanbod van internet gebruikt, maar dat u vergelijkt, advies vraagt en uw eigen persoonlijke eisen stelt. Deze moeten worden aangepast aan uw eigen financiële behoeften.

  • Onroerendgoed lening: bank, lening, eigen vermogen, rente, vergelijking + tips