Zolderflat: verbouwen, huren of kopen – voordelen & nadelen op een rijtje

Zolderflat – U wilt een flat kopen, een flat huren of een flat verkopen? Dan moet je alles weten over je eigendom. Er zijn veel verschillende soorten flats, zoals de oudbouwflat, de maisonnetteflat of de zolderflat, maar hier willen wij u graag nader kennis laten maken met de zolderflat: De zolderflat heeft geen bijzonder goede reputatie onder flatzoekers. Mensen klagen over ondraaglijke temperaturen in de zomer en harde wind- en regengeluiden in de herfst. Om deze reden zijn de prijzen voor dit type flat gedaald, maar wij zullen u hier vertellen of het nog steeds de moeite waard is om de ruimte onder het dak om te bouwen tot een moderne flat. U vindt er ook de voor- en nadelen van een zolderflat en een checklist voor het verbouwen van uw zolder tot een flat. U kunt meer lezen over de algemene typen flats en hun voor- en nadelen in ons overzicht: Flat types.

Zolderflat: lage prijzen voor volwaardige woonervaring?

“Maar het is een zolderflat” is al veel te lang een argument tegen een flat. Toch worden de kwaliteiten die dit soort flat met zich meebrengt, volledig onderschat. De verwaarloosde flats hebben potentieel dat op een grote manier naar buiten kan worden gebracht, vooral als u de eigenaar bent.

Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!

Moderne zolderflats: Oppervlakte en kamerindeling

Wat is een zolderflat eigenlijk? De naam spreekt eigenlijk voor zich. Zolderflat is de term die wordt gebruikt om een flat aan te duiden op de verdieping direct onder het dak.

Een voorwaarde om een flat daadwerkelijk als een zolderflat te kunnen opvatten, is dat de dakhellingen ook deel uitmaken van de wooneenheid, en dus bijvoorbeeld de ruimte in de flat verkleinen. Soms hebben dakhellingen zelfs een negatief effect op de bruikbare woonruimte. Penthouse-flats kunnen ook wooneenheden zijn op de bovenste verdieping van een huis, maar deze worden nooit gekenmerkt door hellingen.

Een ander type flat onder het dak is de mansarde flat. Dit is ook een vorm van wonen op de bovenste verdieping van een huis. De naam verraadt echter al dat de dakvorm niet het klassieke zadeldak is, maar een mansardedak, dat steeds meer te vinden is in grote steden zoals bijvoorbeeld Parijs. De helling van de zijmuren onder het mansardedak is niet zo extreem als die van een klassieke dakvorm.

Bereken oppervlakte en bepaal kamerindeling

Natuurlijk kunnen de schuine daken een negatief effect hebben op de leefruimte, omdat volgens het voorschrift voor de berekening van de leefruimte, de leefruimte pas volledig wordt meegerekend vanaf een plafondhoogte van 2 meter. Alles onder een plafondhoogte van 1 meter wordt bij de oppervlakteberekening volledig buiten beschouwing gelaten. Vanaf een hoogte van 1 meter, telt de helft van de vierkante meters.

In een zolderflat kan je dus een behoorlijke hoeveelheid vloeroppervlak krijgen, maar het gebruik ervan is beperkt. Daarom is het belangrijk om de indeling van de flat slim te ontwerpen om er het beste uit te halen.

Deze optie staat open voor huurders, maar ook voor eigenaars die meer mogelijkheden hebben om uit te breiden en zo de ruimte onder het dak te maximaliseren.

Voor- en nadelen: Temperatuur, oppervlakte en bijkomende kosten

Nadat wij reeds bepaalde factoren hebben aangestipt, zullen wij nu dieper ingaan op de voor- en nadelen van deze vorm van huisvesting. Dit moet u helpen om een beslissing te nemen over uw toekomstige huurflat, uw eigen woning of zelfs de flat die u als eigenaar wilt verhuren en om deze voor belangstellenden aantrekkelijk te maken.

Voordelen: Lagere bijkomende kosten en wonen met een uitzicht?

Veel van de voordelen van een flat brengen ook nadelen met zich mee. Dit geldt niet alleen voor de zolderflat, maar voor veel verschillende soorten flats. Omdat smaken en prioriteiten ook enorm verschillen. Wij hebben deze voordelen gevonden met betrekking tot zolderflats:

  • Lage verwarmingskosten
  • Mooi uitzicht
  • Grote ramen
  • Gunstige leefruimte

Nadelen: Stormachtige hoogtes en hete zomernachten?

Natuurlijk zijn de flats niet zonder nadelen, maar laten we eerlijk zijn: geen enkele flat heeft dat. Het komt erop aan de kleine eigenaardigheden zo aangenaam mogelijk te maken en ze vooral tijdens de uitbreiding te onderkennen om van meet af aan zoveel mogelijk problemen te voorkomen.

  • Zomerhitte
  • Lawaai tijdens storm
  • Verminderde leefruimte
  • Beperkte toegankelijkheid, indien van toepassing

Tip. Bouwen op zolder: prijzen & isolatie : Lees hier nog meer over zolderverbouwing.

Een zolderflat verbouwen: Upgrading, kosten, bouwvergunning & Co.

De bovenverdieping ombouwen tot een volwaardige wooneenheid is iets waar veel mensen hun hersens over breken. En dat moet ook, zodat u aan het eind van het project een ruimte hebt die aan uw behoeften voldoet. Hopelijk zullen u of uw huurders klachtenvrije, plezierige tijden doorbrengen in de flat. Om deze hoop in vervulling te doen gaan, hebben wij een aantal aspecten voor u op een rijtje gezet.

Kosten: Hoeveel kost de verbouwing van een zolderflat?

De prijs voor het verbouwen van een zolderflat hangt volledig af van het bedrag en de omvang van de verbouwingsmaatregelen. Als bijvoorbeeld de keuken en de badkamer opnieuw moeten worden ingericht, moeten er misschien nieuwe leidingen worden gelegd, waardoor de prijs de hoogte in zal schieten.

Als u de leefruimte wilt maximaliseren, moet u overwegen het dak zo nodig te verhogen. Afhankelijk van de grootte en de staat van het huis zal deze maatregel alleen al 5000 € of meer kosten.

U kunt het beste nadenken over de maatregelen die u wilt nemen om de flat onder het dak te transformeren. Zodra u dit duidelijk is, zoekt u de prijzen van de afzonderlijke punten uit. Het internet, bouwbedrijven en ingenieursbureaus kunnen u helpen met deze vragen.

Bouwvergunning: Wat is de juridische situatie met betrekking tot de uitbreiding van appartementen onder het dak?

Je hebt besloten om uit te breiden en er is geen weg meer terug? Dan is er maar één ding dat u in de weg kan staan: het ontbreken van een bouwvergunning. Afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden zult u altijd een bouwvergunning nodig hebben. Dit kost ongeveer 0,5% van de totale conversie.

Een kleine tip voor wie geld wil besparen: in sommige federale staten is geen bouwvergunning vereist voor zolderverbouwingen, zolang het slechts om een uitbreiding van het eigen pand gaat.

Verwijdering zonder toestemming kan leiden tot boetes, bouwstop of zelfs tot ontmanteling van de genomen maatregelen.

Checklist voor de zolderverbouwing

Dat kan heel wat zijn om over na te denken. Om er zeker van te zijn dat u een aantal zaken in gedachten heeft, hebben wij een lijst van de belangrijkste factoren samengesteld:

  • Financiering
  • Bouwvergunning
  • Aansluitingen voor water, elektriciteit en co.
  • Isolatie en isolatie
  • Temperatuurmaatregelen, zoals airconditioning
  • Uitbreiding van de raampartijen
  • Slimme kamerindeling

5 dingen die u moet overwegen voordat u een zolderflat koopt

Eindelijk, uw droom van een eigen huis staat op het punt uit te komen, en deze ene zolderflat is bijzonder aantrekkelijk voor u. Maar de beslissing is moeilijk, want je hebt zoveel slechte dingen gehoord over het leven onder het dak dat je niet zeker weet of het echt zo’n flat moet zijn? Wij hebben een paar praktische tips voor u om ervoor te zorgen dat uw eigen flat geen totale ramp wordt. Dit zou een speciaal kenmerk van elke zolderflat moeten zijn:

  • Airconditioning
  • Aansluitingen voor water, elektriciteit en verwarming
  • Natuurlijk licht
  • Genoeg bruikbare leefruimte
  • Geluidsisolatie van het dak

Wil je eindelijk je eigen flat hebben? Neem dan een kijkje in onze gids voor het kopen van een flat, die u in detail voorbereidt op het kopen van een condominium.

Financiering: eigen vermogen en leningen voor het kopen van een huis

Voordat u een eigen huis koopt, moet u zich afvragen hoeveel vrij kapitaal u elke maand gebruikt voor huurkosten. Bovendien loont het de moeite om de reserves die u anders zou aanleggen, in de berekening op te nemen.

In combinatie krijgt u dan de maandelijkse afbetaling die u voor het huiskrediet kunt betalen. Daartoe moet u er ook zeker van zijn dat dit bedrag niet veel zal veranderen in de komende jaren waarin uw lening zou lopen.

Een andere factor is het bijeen te brengen eigen vermogen. Als vuistregel wordt aangenomen dat het beschikbare eigen vermogen ten minste 10 % van de aankoopprijs moet dekken.

  • (beschikbaar kapitaal voor huur + spaarrente) x looptijd lening in maanden + beschikbaar eigen vermogen n = realistische aankoopprijs onroerend goed
  • N > 10 % van de prijs van het onroerend goed

Bovendien is het belangrijk dat deze berekening niet te krap is, want naast de zuivere onroerende kosten zijn er nog heel wat extra kosten, zoals de betaling van een notaris en enkele andere zaken die vaak worden vergeten. In ieder geval moet de aankoop van een huis goed doordacht zijn en moet de financiële duurzaamheid in ieder geval gewaarborgd zijn.

Koop- en huurovereenkomst: valkuilen in een vroeg stadium herkennen

Als koper of huurder van een appartement zet u niet alleen een grote stap, u neemt ook verantwoordelijkheid op u en maakt juridisch bindende afspraken met de verhuurder of verkoper van het pand. Deze bindende beslissingen zijn achteraf zeer moeilijk te herroepen en kunnen u meer kosten dan alleen zenuwen.

Daarom is het de moeite waard de contracten grondig te controleren op mogelijke valkuilen. Als u een rechtsbijstandverzekering hebt, is het mogelijk dat u dit door een advocaat laat doen. Indien u het contract echter zelf wilt controleren, dient u met de volgende zaken rekening te houden.

  • Geen afstand van beëindiging
  • Geen gestaffelde huren
  • Inaanmerkingneming van huurgebreken
  • Wie betaalt voor kleine reparaties?

Alles wat u moet weten voordat u een woning huurt, vindt u in ons artikel over het huren van een woning!