Scheiding van pensioenrechten: Bedrijfspensioen, hertrouwen en pensioenverevening – is de helft weg?

Pensioenrecht na echtscheiding – Wie wil scheiden, wordt met veel onbeantwoorde vragen geconfronteerd. Een daarvan is het pensioen en hoe dat bij de scheiding wordt behandeld. In dit verband worden echtgenoten geconfronteerd met het woord pensioenverevening, dat niets anders betekent dan dat de tijdens het huwelijk verworven pensioenrechten tussen de echtgenoten worden verdeeld. Terug naar de gids: Echtscheiding en onroerend goed.

Verevening van pensioenrechten – wat gebeurt er met het pensioen in geval van scheiding

De pensioenverevening wordt pas een probleem op het moment van de echtscheiding, omdat beide partners ook na de echtscheiding verzekerd willen zijn van hun oude dag. Maar hoe wordt deze pensioenverevening verdeeld, wie profiteert ervan en hoe eerlijk is het eigenlijk?

De feiten – wie profiteert van pensioenverevening?

Mensen die werken, verwerven op verschillende manieren pensioenrechten voor de oude dag. Terwijl werknemers meestal verplicht verzekerd zijn bij de Duitse pensioenverzekering, hebben ambtenaren recht op een ambtenarenpensioen en zorgen zelfstandigen idealiter op eigen verantwoordelijkheid voor hun oude dag.

In geval van echtscheiding zorgt de pensioenverevening ervoor dat de begunstigde echtgenoot in zijn of haar eigen pensioen kan voorzien, onafhankelijk van de andere partner. Oorspronkelijk had de wetgever met dit recht het huisvrouwenhuwelijk voor ogen, waarbij de echtgenote voor de gezamenlijke kinderen zorgt en dus afziet van haar eigen inkomen en spaargeld voor de oude dag. In geval van pensioenverevening worden de tijdens het huwelijk verworven pensioenrechten dus gelijkelijk verdeeld. Dit recht geldt echter niet voor niet-gehuwde en niet-huwelijkse partners, aangezien in deze relaties elke persoon verantwoordelijk blijft voor zichzelf.

  • Iedereen die werkt, verwerft pensioenrechten voor de oude dag
  • In geval van echtscheiding moet de oudedagsvoorziening voor beide partners worden geregeld, hetgeen wordt geregeld door pensioenverevening

Welke rechten zijn inbegrepen? – Pension & Co.

De cijfers maken duidelijk hoe belangrijk pensioenverevening is, want in 2011 hebben meer dan 716 000 gepensioneerden van pensioenverevening geprofiteerd en hun pensioen met gemiddeld 210 euro per maand aangevuld door de pensioenaanspraken van hun ex-partner over te dragen. Maar welke pensioenrechten vallen überhaupt onder pensioenverevening? De wet bepaalt dat alle pensioenuitkeringen die een echtgenoot tijdens het huwelijk uit arbeid heeft verkregen, in de pensioenverevening worden opgenomen. Uitkeringen die een compenserend karakter hebben, zoals pensioenen uit hoofde van ongevallen- of levensverzekeringen, komen echter niet voor verevening in aanmerking.

  • Het pensioen behoort tot de rechten die zijn geregeld in het kader van de aanpassing van de pensioenrechten.
  • Niet voor vergoeding in aanmerking komen uitkeringen die een compenserend karakter hebben

Verevening van pensioenrechten vermijden – is dat mogelijk?

Pensioenverevening is niet altijd eerlijk en wordt daarom in bepaalde gevallen niet toegepast. Als het huwelijk minder dan drie jaar duurt, als de vereveningswaarde lager is dan 50 euro per maand of als het pensioenverschil slechts ongeveer 25 euro per maand of minder bedraagt, wordt pensioenverevening niet nodig geacht.

Als geen van de bovenstaande punten van toepassing is, kan pensioenverevening echter ook op een andere manier worden voorkomen. Wie pensioenverevening in een notariële huwelijksovereenkomst heeft uitgesloten, vermijdt een pensioenvereveningsprocedure tijdens de echtscheiding. Een dergelijke overeenkomst kan echter nog tijdens de echtscheiding worden gesloten, mits de echtgenoten beiden financieel verzekerd zijn voor de oude dag en met de overeenkomst instemmen. De pensioenverevening kan echter ook worden vermeden door haar te combineren met de verevening van de opgebouwde winsten op het ogenblik van de echtscheiding. Hier kan bijvoorbeeld een eigendom worden overgedragen voor een oudedagsvoorziening, mits de familierechtbank deze overeenkomst passend acht.

  • Pensioenverevening is in bepaalde gevallen niet nodig
  • Pensioenverevening kan ook worden uitgesloten door een notariële overeenkomst

Conclusie over pensioenverevening – zo belangrijk is de verordening voor gehuwden

Op het eerste gezicht is pensioenverevening billijk voor beide partijen, maar in de praktijk blijkt dat alleen de echtgenoten met problemen te kampen hebben. Het wordt vooral problematisch voor echtparen die pas op latere leeftijd scheiden. Waar beide partners samen goed verzekerd waren voor de oude dag, zitten zij na de scheiding vaak met slechts twee arme huishoudens. Als een echtscheiding op jonge leeftijd wordt afgerond, hebben beide partijen nog de mogelijkheid om hun pensioenen aan te vullen terwijl zij blijven werken, terwijl oudere echtparen vaak met de financiële ondergang worden geconfronteerd. In plaats van een schematische verdeling kan het voor oudere echtparen daarom vaak gunstiger zijn als één partij de pensioenrechten behoudt en deze ruilt tegen andere vermogensbestanddelen, zoals een woning. De wetgeving hier is dus niet helemaal optimaal, omdat zij niet iedereen dezelfde mogelijkheden biedt en vooral voor oudere echtparen onvermijdelijk moeilijk kan zijn.

  • De pensioenverevening regelt in feite de oudedagsvoorziening op billijke wijze, maar houdt geen rekening met het nadeel dat sommige groepen ervan ondervinden
  • Vooral oudere echtgenoten worden niet bevoordeeld door pensioenverevening

De belangrijkste vragen over pensioenen na echtscheiding

Er rijzen veel vragen over het onderwerp echtscheiding en pensioenen. De gelijkschakeling van de pensioenen en de billijke oudedagsvoorziening voor beide partijen is een belangrijk onderwerp. Om ervoor te zorgen dat er voor u geen vragen onbeantwoord blijven, beantwoorden de experts van Lukinski alle belangrijke vragen over het onderwerp echtscheiding en pensioenen.

Wat is pensioenverevening in geval van echtscheiding?

De pensioenverevening betreft alle rechten op ouderdomspensioen die tijdens het huwelijk zijn verworven. Het gaat dus om het pensioen en hoe dat tussen de echtgenoten wordt verdeeld.

Hoe snel is een scheiding?

De duur van een echtscheiding hangt in de eerste plaats af van de vraag of de echtscheiding wordt betwist dan wel minnelijk wordt geregeld. Minnelijke scheidingen nemen gewoonlijk tussen drie en zes maanden in beslag, terwijl betwiste scheidingen tot een jaar kunnen uitlopen.

Wat zijn de kosten van een echtscheiding?

De kosten van een echtscheiding verschillen van geval tot geval. De rechtbank bepaalt het grootste deel van de kosten, die ook afhangen van hoeveel advocaten er nodig zijn en hoe lang de echtscheiding duurt.

Wie betaalt de scheiding?

Normaal gesproken worden de kosten met elkaar verrekend. Dit betekent dat elke partij haar eigen advocaat en de helft van de gemaakte gerechtskosten betaalt.

Wat is winst in het huwelijk?

Winst is een toename van het vermogen tijdens het huwelijk. Aan het einde van het huwelijk moet dit worden berekend voor de wederzijdse vereffening van de winsten.

Hoe lang duurt het om de aanpassing van de pensioenrechten te verwerken?

Een echtscheiding waarbij de pensioenverevening achterwege wordt gelaten, duurt gewoonlijk niet langer dan vier maanden. Echtscheidingen waarbij pensioenverevening wordt toegepast, nemen tussen vijf en negen maanden in beslag.

Kan de scheiding worden geweigerd?

In beginsel kan de echtgenoot een echtscheiding weigeren. Dit is echter niet mogelijk op permanente basis, aangezien een verplichte echtscheiding uiterlijk na drie jaar door de rechter kan worden uitgesproken.

Echtscheiding: gids, hulp en tips

Echtscheiding is ingewikkeld, dat is waar. Maar je bent niet alleen! Veel mensen gaan scheiden en de meesten vinden altijd een goede oplossing. Slechts een klein percentage eindigt met vechten. Zodat u zich goed kunt voorbereiden, vindt u hier onze kleine gidsen en tips over echtscheiding, familie, geld en onroerend goed.