Bedrijfsbelasting (GewSt) eenvoudig uitgelegd: berekening, aftrek en aanslagvoet
Handelsbelasting – De meeste juridische bedrijfsvormen zijn onderworpen aan belasting. Naar gelang van de rechtsvorm zijn
Bedrijfsbelasting (GewSt) – belasting voor handelsondernemingen
De bedrijfsbelasting – kortweg GewSt – wordt over het algemeen geheven over de inkomsten van elke Duitse handelsonderneming en is dus gebaseerd op de objectieve verdiencapaciteit van de betrokken onderneming. Aangezien naamloze vennootschappen, vennootschappen op aandelen en dergelijke op grond van hun rechtsvorm altijd als handelsondernemingen worden beschouwd, is de bedrijfsbelasting verplicht voor vennootschappen – ongeacht de samenstelling van het stichtende team.
Andere belastingen voor ondernemingen:
- Vennootschapsbelasting (KSt)
Inkomstenbelasting (ESt) Vermogenswinstbelasting (KapESt) - Belasting over de toegevoegde waarde (BTW)
Als u meer wilt weten over belastingen voor vastgoedondernemingen, kunt u hier meer te weten komen:
Handelsbelasting in detail – inning, heffing en aftrek
Als voorwerp- of vermogensbelasting is de bedrijfsbelasting naar haar aard een van de echte belastingen. In feite behoort het tot de gemeentelijke belastingen en draagt het in aanzienlijke mate bij tot hun financieel stelsel. De gemeenten hebben het recht de belasting te heffen en het voor één jaar geldende belastingtarief bij besluit vast te stellen. De bedrijfsbelasting is betaalbaar per kwartaal op 15 februari, 15 mei, 15 augustus en 15 november in gelijke delen bij wijze van voorschot. Deze belastingen zijn vanaf het belastingtijdvak 2008 niet langer aftrekbaar als bedrijfskosten, maar kunnen als forfaitair bedrag in mindering worden gebracht op de te betalen inkomstenbelasting.
Data voor de vooruitbetaling van de bedrijfsbelasting:
- 15 februari
- 15 mei
- 15 augustus
- 15 november
Volgens de wet op de bedrijfsbelasting (Gewerbesteuergesetz, GewStG) kunnen natuurlijke personen en personenvennootschappen hun belastingdruk verminderen met een belastingvrij bedrag – momenteel 24.500 euro; rechtspersonen kunnen hun belastingdruk verminderen met een verlaagd belastingvrij bedrag – momenteel 3.900 euro.
Welke ondernemingen zijn onderworpen aan de bedrijfsbelasting?
De meeste handelsondernemingen moeten bedrijfsbelasting betalen. Aangezien alle vennootschappen in beginsel als commerciële ondernemingen worden beschouwd, is dit type belasting bijzonder relevant voor de naamloze vennootschap (GmbH) en de aandelenvennootschap (AG).
Daarnaast zijn vennootschappen onder firma (OHG) en burgerlijke vennootschappen (GbR) doorgaans onderworpen aan bedrijfsbelasting – althans voor zover hun jaarinkomen meer dan 24.500 euro bedraagt. Een GbR onder freelancers blijft echter vrijgesteld van bedrijfsbelasting. Hetzelfde geldt voor de freelancers zelf: Een eenmanszaak moet alleen bedrijfsbelasting betalen als de oprichter van de vennootschap een kleine handelaar of een geregistreerd koopman is (bv. Kfm.).
Vennootschapsvormen in een oogopslag
Meer informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u onder de volgende links. Beginnend met de eenmanszaak en de geregistreerde handelaren… aan de verschillende partnerschappen en corporaties… tot andere vennootschappen zoals de familiestichting – alle essentiële aspecten van oprichting, aansprakelijkheid, belastingdruk en meer worden eenvoudig en begrijpelijk uitgelegd! Allereerst een overzicht van de afzonderlijke rechtsvormen van vennootschappen:
- Eenmanszaak (EU)
- Freelancer
- Kleine handelaren
- Geregistreerde handelaren (e. K.)
- Stille genootschappen
- BGB-vennootschappen / burgerlijke maatschap (GbR)
- Partnerschappen
- Commanditaire vennootschap (KG)
- Vennootschap onder firma (OHG)
- Naamloze Vennootschap en Compagnie Limited Partnership(GmbH & Co KG)
- Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en Vennootschap onder firma(GmbH & Co OHG)
- Corporaties
- Naamloze vennootschap (AG)
- AG & Co KGaA
Commanditaire vennootschap op aandelen (KGaA) - Naamloze vennootschap (GmbH)
- GmbH & Co KGaA
- Ondernemingsvennootschap / UG (beperkte aansprakelijkheid)
- Europese vennootschap / Societas Europaea (SE)
- SE & Co KGaA
- Naamloze vennootschap (AG)
- Andere bedrijven
- Stichtingen / Familiestichtingen
- Verzekeringen
- Partnerschappen
- Geregistreerde verenigingen (e. V.)
- Geregistreerde coöperaties (e. G.)
Belastingen in Duitsland: Lijst
Vennootschapsbelasting (KSt), inkomstenbelasting (ESt), vermogenswinstbelasting (KapESt), omzetbelasting (USt), bedrijfsbelasting (GewSt) – wie betaalt wat? In dit overzicht van de verschillende soorten belastingen in Duitsland vindt u relevante belastingen voor u als individu en voor uw onderneming, afhankelijk van de rechtsvorm die u hebt gekozen. Ook, na de belasting lijst: Hoe werkt de belastingcyclus rond het maandelijks financieel overzicht, het jaarlijks financieel overzicht en de balans? Een beetje inzicht voor degenen die hun eerste bedrijf opzetten. Welke belastingen zijn er? Eenvoudige uitleg, definities, belastingoptimalisering, inzicht in belastingen.
Belastingen: Lijst