Breng licht in het donker – de beste verlichtingsideeën voor kleine kamers
In principe bieden kleine kamers weinig ontwerpruimte. Dit geldt voor de keuze van het meubilair, dat niet te veel ruimte in beslag mag nemen maar ook niet te klein mag zijn, alsook voor de decoratie en, uiteraard, de verlichting. Kleine kamers hebben vaak geen ramen, bijvoorbeeld in badkamers of gastentoiletten. Maar zelfs zulke kamers moeten verlicht worden en dat is niet zo gemakkelijk.
De keuze van verlichtingssystemen – een wereld op zich
De verlichting van kamers is zeer veelzijdig. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, keuzes en vooral creatieve vrijheid in verlichting. Zogenaamde lichtontwerpers zijn speciaal opgeleid om met behulp van gesofisticeerde systemen van lampen, vensters en diverse technieken een ruimte optimaal te verlichten. Natuurlijk gaat het er niet altijd om veel licht in elke hoek van de kamer te brengen, maar om het licht op veel verschillende plaatsen aan de vereiste omstandigheden te kunnen aanpassen.
Indirecte verlichtingssystemen – onopvallend en elegant verlichten van de ruimte
De indirecte verlichtingssystemen zijn ideaal voor kleine ruimten Zij worden meestal verborgen achter b.v. een spiegel, een accent of een voorwerp en verlichten zo indirect de ruimte. Dit licht is zeer zacht en discreet, wat zeer uitnodigend en gezellig is in kleine kamers. Voor een kleine badkamer zonder ramen, bijvoorbeeld, is indirecte verlichting achter de badkamerspiegel geschikt. Een zeer discrete manier om een deel van de kamer te verlichten zonder te verblinden.
https://www.instagram.com/p/BlS8wIxAJk1/?tagged=interiorlighting
Directe verlichtingssystemen – verlichtingsontwerp gebruiken als stijlmiddel
Directe verlichtingssystemen zijn alle soorten lampen of verlichting die rechtstreeks kunnen worden waargenomen. Het mooie van deze verlichting is dat u ze altijd kunt zien en zo ook de kamer kunt versieren. Bovendien geeft een directe lichtbron veel licht en kan daardoor de kamer goed verlichten. Een direct verlichtingssysteem kan dus worden gebruikt als decoratie en om de ruimte in te richten. In kleine ruimten kunnen directe lichtbronnen goed als accessoires worden gebruikt. Een te hoge lichtintensiteit heeft al gauw een verblindend effect, dat in dit geval ten koste van alles moet worden vermeden. Verschillende warme lichtbronnen met lage verlichtingssterkte zijn geschikt voor kleine ruimten en vormen een aanvulling op de inrichting van de ruimte.
https://www.instagram.com/p/BjpLh7HAy_6/?tagged=interiorlighting
Dynamische verlichtingssystemen – de gepersonaliseerde vorm van verlichting
Dynamische verlichtingssystemen helpen om de verlichting individueel aan te passen aan de dagelijkse routine, de individuele smaak en de activiteit van de klant. Om bepaalde stemmingen te creëren of zich aan te passen aan externe omstandigheden, worden de lichtkleur, helderheid, verlichtingssterkte en lichtrichting aangepast. Met behulp van LED-technologieën is het zelfs mogelijk om gekleurd dynamisch licht te creëren. Bij dynamische verlichting worden deze processen bewaakt door geprogrammeerde regelsystemen.
Adaptieve verlichting is ook een dynamisch verlichtingssysteem, maar het helpt om kunstmatige lichtbronnen aan te passen als aanvulling op het daglicht, afhankelijk van de externe omstandigheden. Dynamische verlichtingssystemen kunnen ook in kleine ruimten worden gebruikt. Ze kunnen helpen om de kamer dynamisch te doen lijken ondanks zijn kleine afmetingen.
https://www.instagram.com/p/BLfVE6bDh6b/?tagged=lightningsystem
LED-verlichting – milieuvriendelijk, energiebesparend &
LED-verlichtingssystemen vertegenwoordigen de toekomst van de verlichting, omdat zij vele voordelen hebben ten opzichte van vele andere. LED-verlichting kan in elk type verlichting worden gebruikt en is daarom zeer flexibel in het gebruik. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende lichtintensiteiten, lichtkleuren en lichtsterkten.
Voordelen & nadelen van LED-verlichtingssystemen – alles wat u moet weten
LED-verlichtingssystemen bieden vele voordelen. Bovenal zijn ze uiterst milieuvriendelijk en energiebesparend in vergelijking met hun voorganger, de gloeilamp. Dit is een belangrijke kwestie die van enorm belang is, vooral voor de gebruikers. Een ander voordeel is het formaat, want LED’s zijn veel kleiner dan gewone gloeilampen en zijn daarom veel flexibeler en gemakkelijker te gebruiken. Efficiëntie en duurzaamheid bieden ook grote voordelen, aangezien de LED doeltreffender en langer kan worden gebruikt dan de gewone gloeilamp.
De kleine lichtbron biedt nauwelijks nadelen. Ze zijn iets duurder in aanschaf dan gewone gloeilampen, en de kwaliteit van de kleine lampjes is van cruciaal belang voor hun functionaliteit. Deze nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen, en daarom hebben LED’s het bijna volledig gewonnen van de oude vertrouwde gloeilamp.
Combinatie van verlichtingssystemen afzonderlijk voor elke kamer
Natuurlijk hangt de optimale verlichting af van de individuele ruimte. Het kan echter mooi zijn om verschillende verlichtingscomponenten te combineren en zo elke kamer afzonderlijk in te richten. Er zijn een paar tips & trucs om het licht juist te plaatsen
Tips & trucs – hoe combineer ik verschillende lichtbronnen in mijn kamer?
Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoe de ruimte zal worden gebruikt. Zijn er plaatsen waar ik werk of lees waar ik meer of minder licht nodig heb? En vooral, hoe maak ik handig gebruik van de juiste lichtbronnen?
In kleine ruimten is het raadzaam om eerst een primaire lichtbron te kiezen. Dit komt omdat er in kleine ruimten niet veel vrije ruimte is om veel afzonderlijke lichtbronnen te plaatsen. Een primaire lichtbron helpt dus om het algemene licht voor de hele ruimte in te stellen. Afhankelijk van de ruimte kan dit een plafondarmatuur zijn of een indirect verlichtingssysteem dat veel licht geeft. Naast dit primaire licht kunnen een of twee andere kleine lichtbronnen worden geplaatst op geselecteerde plaatsen om hun functie te ondersteunen of te benadrukken. In een badkamer zou dit bijvoorbeeld de verlichting bij een badkamerspiegel zijn, aangezien dit de plaats is waar het meeste licht nodig is in de kamer. Dit is de plaats waar het meeste licht nodig is in de kamer. Deze secundaire lichtbron kan ook een zacht direct verlichtingssysteem zijn, bijvoorbeeld LED-strips die in de spiegel zijn ingebouwd. Maar een indirecte lichtbron zou hier ook mogelijk zijn. Individueel lichtontwerp in kleine ruimten kan daarom op veel verschillende manieren worden opgelost, afhankelijk van de grootte van de ruimte, de indeling en de ontwerpeisen.
https://www.instagram.com/p/BlK__YbnpJh/?tagged=bathroominterior
De perfecte verlichting voor kleine ruimtes – bijvoorbeeld gastentoilet
De klassieke kleine kamer is het gastentoilet. Deze ruimte, die vaak niet groter is dan een toilethokje, biedt heel weinig ontwerpruimte en meestal niet eens een raam. In zo’n kleine kamer mag het niet te licht of te donker zijn. Veel details zien er snel overladen uit, maar geen enkele te kaal.
Vakkundig een gastentoilet inrichten – zelfs de kleinste ruimte maakt een statement
Om het ontwerp goed te krijgen, moet u uw verlichtingssystemen afstemmen op verschillende dingen. De kleur van de muur speelt een doorslaggevende rol. Als de muur gewoon wit is, ziet de kamer er al heel licht uit en zou een sterke lichtbron de kamer alleen maar overbelichten. Als de muurkleur echter donkerder is, wordt hij snel benauwend, wat kan worden tegengegaan door een heldere lichtbron.
Kies dus eerst een muurkleur en combineer die vervolgens met een passende lichtbron. In kleine badkamers is een eenvoudige hanglamp vaak een goed idee, of gewoon goede verlichting van de badkamerspiegel. Combineer kleine bijpassende accessoires, zoals een kleine foto aan de muur, een elegant handdoekenrek en een chique toiletbril of decoratie op de vensterbank.
https://www.instagram.com/p/BmYbGsjnFoR/?tagged=guestwc