Interieur als verkoopsargument voor een woning

Een essentieel verkoopelement is de binneninrichting. Als u een huis of appartement voor een betere prijs wilt verkopen, moet u ook zorgen voor een aantrekkelijke binnenhuisarchitectuur. Dit kan de prijs van het onroerend goed aanzienlijk opdrijven. Deze trend is reeds onderkend in de VS. Dit is ook waar de term home staging vandaan komt. Deze term verwijst naar de professionele aanpassing van lokalen om de verkoop te bevorderen. Licht, kleur en meubilair worden doelgericht gebruikt om de flat of het huis visueel zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Het ontwerp van de muren en vloeren valt ook onder dit gebied. Deze huis enscenering kan de verkooptijd verkorten en de prijs met wel 15% verhogen. Home staging probeert de binnenhuisarchitectuur zo te ontwerpen dat het zoveel mogelijk potentiële kopers aanspreekt. Dit begint met het opruimen van het huis of de flat. Het opruimen gebeurt in alle kamers van de kelder tot de zolder. Daarna worden ook de meubels verwijderd. De aspirant-koper moet de flat naar eigen inzicht kunnen inrichten. Persoonlijke bezittingen van de oorspronkelijke eigenaar van het appartement of huis dienen dan hoogstens als toebehoren.

Kopen met je ogen

Een eigendom wordt in de eerste plaats gekocht met de ogen. Dit betekent dat de visuele indruk de beste kant van het pand moet weergeven. Slechts ongeveer 20 % van alle mensen heeft een goed ontwikkeld ruimtelijk gevoel. Een volledig ontruimde flat kan dus voor velen problemen opleveren. Daarom worden in de ontruimde flat of woning alleen de zogenaamde centrale punten heringericht. Dit kan de serre zijn of de open haard in de woonkamer. De zintuigen van potentiële kopers worden specifiek aangesproken met licht, geuren en kleuren. Het op elkaar afstemmen van de kleuren van de muren en de vloeren draagt in grote mate bij tot de visuele afstemming. Dan wordt de binnenhuisarchitectuur weer aangepakt. De nu bijna lege flat is op de belangrijkste plaatsen voorzien van passend meubilair en dienovereenkomstig ingericht. Huisstyling benadrukt de gebruiksmogelijkheden van de kamer en de grootte van de kamer. Dit geeft de aspirant-koper een duidelijk beeld van het interieur van het pand. De meeste kopers beslissen in de eerste seconden voor of tegen een woning. De eerste indruk telt. Huisstyling mag echter geen valse indrukken geven. Het kan ook constructiefouten of schade aan of in het gebouw niet uitsluiten. Deze methode is alleen bedoeld om het aankoopproces te verkorten en de best mogelijke prijs voor het onroerend goed te verkrijgen.

De geschiedenis van huis enscenering

Home staging werd uitgevonden door de Amerikaanse makelaar Barbara Schwarz. Op basis van haar jarenlange beroepservaring besefte zij dat het gemakkelijker is een eigendom te verkopen als het ook de emoties van de koper aanspreekt. De meeste te koop staande eigendommen tonen de geschiedenis van het huis of appartement, maar niet de toekomst. Kopers willen eigenlijk niets te maken hebben met meubelstukken die afkomstig zijn van de oorspronkelijke eigenaar. Hij wil in de eerste plaats weten of hij zich op zijn gemak kan voelen in het nieuwe pand. Huisstyling wordt sinds de jaren negentig beschouwd als een apart werkterrein voor binnenhuisarchitecten en -ontwerpers. In Duitsland bestaat sinds 2010 een aparte beroepsvereniging voor home stagers. Sinds de oprichting van het eerste homestagingbureau in Hamburg in 2006 zijn er nu meer dan 200 dienstverleners actief op dit gebied.

Het belang van binnenhuisarchitectuur

Binnenhuisarchitectuur is vandaag de dag van bijzonder belang, aangezien veel gebouwen niet nieuw worden gebouwd, maar worden verbouwd en gerenoveerd. Hier wordt het interieurontwerp uitgedaagd om nieuwe ruimtelijke oplossingen te vinden. De inrichting van kamers heeft niet alleen een esthetisch, maar ook een psychologisch en sociaal karakter. Een leefruimte is er om je goed in te voelen. Het is het beste als de nieuwe eigenaar van het huis of appartement zich kan identificeren met de kamers. Interieurontwerp zorgt ervoor dat deze wensen voor welzijn in de praktijk worden gebracht. Als u zelf een huis of een nieuwe flat koopt, zult u snel merken of de ruimtelijke indeling bij u past en of u zich prettig voelt in de kamers. Als deze factoren bij de aankoop van een onroerend goed al positief zijn, zal een aspirant-koper eerder geneigd zijn zich tot aankoop te verplichten.

Er zijn verschillende elementen die worden gebruikt bij de architectonische vormgeving van interieurs. Deze omvatten, bijvoorbeeld:

  • De verlichting
  • De kleur van de muren
  • De grondsoort
  • De symmetrie van het interieur
  • De accessoires

Licht

Het verlichtingsontwerp van een kamer moet in de eerste plaats het interieurontwerp volgen. Lichtkleur kan ook emoties bepalen. Koele lichtkleuren hebben een stimulerend effect, terwijl warme lichtkleuren een kalmerend effect hebben. De kleur wordt gemeten in Kelvin (K). Warm licht heeft een kleurtemperatuur tot 3.300 K en koud licht een temperatuur van meer dan 5.000 K. Lichtbronnen mogen in geen geval verblinden. Lichtbronnen moeten zo worden geïnstalleerd dat zij het oog niet rechtstreeks bestralen en niet door voorwerpen worden weerkaatst.

Kleur

Ook de kleurstelling van de wanden speelt architectonisch een grote rol. Voor kleine kamers moeten lichte kleuren worden gebruikt. Dit geldt ook voor het plafond. De vloer daarentegen moet eerder donkerder worden uitgevoerd. Wandlampen die het bovenste deel van de muren verlichten, doen de kamer hoger lijken. In hoge kamers, die vooral in oude gebouwen te vinden zijn. Als hier het plafond in donkerder kleuren is geschilderd, lijken de kamers minder hoog. Lichtbronnen mogen daarentegen alleen op de wanden worden gericht. Hierdoor lijkt de kamer ruimer. In de regel doen donkere kleuren een lange kamer korter lijken, terwijl lichte kleuren de diepte van de kamer vergroten.

De vloer

Vloerbedekkingen zijn ook divers en worden beschouwd als een designelement. De vloer is het element waar alles op staat. Daarom is ook het ontwerp ervan van groot belang. Voor een woonkamer of een slaapkamer zijn alle soorten parket het meest geschikt. Ze zijn natuurlijk en gemakkelijk te onderhouden. Tegelvloeren worden meestal gebruikt in badkamers, toiletten of keukens. Ze zijn echter kouder dan parketvloeren, maar robuuster en gemakkelijk te ontdoen van nat vuil. Laminaatvloeren zijn ook gemakkelijk schoon te maken en zijn geschikt voor de hal of studeerkamer. Voor een zacht en behaaglijk warm gevoel bij het lopen zijn tapijten ideaal. Ze zijn ideaal voor woon- en slaapkamers. Maar het schoonmaken is iets tijdrovender. Tapijt is gevoelig voor vlekken en kan na verloop van tijd geuren absorberen. Linoleum vloeren maken nu een comeback. In tegenstelling tot vroeger imponeert linoleum niet meer alleen met zijn gemarmerde bruine tinten, maar imiteert het nu ook andere materialen zoals hout of marmer. Deze vloer is zeer robuust en geschikt voor bijna alle kamers. Alleen badkamers zijn uitgesloten, omdat linoleum zeer gevoelig is voor vocht. De trend naar natuurlijk wonen vraagt ook om nieuwe materialen. Intussen is kurk ingeburgerd als vloerbedekking. Deze vloeren zijn zeer elastisch en hebben een warm effect. Kurk wordt verkregen uit de schors van bomen, wat betekent dat er geen bossen hoeven te worden gekapt. Het is gewoon een hernieuwbare grondstof en dus zeer milieuvriendelijk. Kurkvloeren zijn ook geschikt voor alle kamers, behalve de badkamer. Marmeren vloeren, daarentegen, zijn koud maar luxueus. Bovenal geven marmeren vloeren een meerwaarde aan elk onroerend goed. Marmeren vloeren zijn echter zeer koud en gevoelig voor zuren zoals azijn, citroenzuur of rode wijn. Het ontwerp van het plafond is weer een onderdeel van het interieurontwerp dat uw woning kan verfraaien. Voor hoge plafonds is het aan te raden gedurfde kleuren te gebruiken. Het gebruik van donkere, felle kleuren zal het plafond naar beneden trekken. De kamer lijkt niet meer zo hoog. Hoge kamers kunnen in feite een stationshal flair uitstralen. Om te voorkomen dat er een zaalsfeer ontstaat, kunnen comfortabele en stoffen meubels helpen. De lege ruimte onder een hoog plafond kan worden opgevuld met passende armaturen. Lage plafonds kunnen een kamer benauwend maken. Om dit tegen te gaan, moeten deze plafonds in lichte kleuren worden geschilderd. Ze laten de kamer dan hoger lijken. Met de juiste lichtbronnen kunnen deze ruimten ook hoger worden doen lijken.

Textiel

Een kamer kan ook visueel verfraaid worden met textiel. Kussenhoezen kunnen worden vervangen en gordijnen vernieuwd. Alles wat in een kamer gemakkelijk kan worden veranderd, telt als decoratie. Dit omvat hoofdzakelijk accessoires, tafeldecoraties en kleine meubelstukken. In principe geeft textiel warmte en gezelligheid aan elke kamer. Als het bij de verkoop van een huis niet mogelijk is alle meubelen te verwijderen omdat de eigenaar ondertussen nog in het huis woont, moeten al deze zaken in ieder geval grondig worden schoongemaakt of, idealiter, worden vervangen door nieuwe stoffen of details. Moderne binnenhuisarchitectuur houdt zich met al deze detailkwesties bezig. Het kan zowel in aanmerking worden genomen bij de verkoop van een huis of appartement als bij een aankoop. Binnenhuisarchitectuur draagt in belangrijke mate bij tot de visuele en esthetische vormgeving van woonruimten. Vooral in de wereld van vandaag zijn de eisen van mensen die op zoek zijn naar een huis of geïnteresseerd zijn in onroerend goed hoger dan in het verleden. Zij hechten belang aan gezelligheid en een aangename woonsfeer.