Leven met kinderen – 13 tips om de kinderkamer leuk in te richten

De kinderkamer is een ruimte die goed gepland en doordacht moet zijn. Want als de kinderen in de woonkamer spelen en in het bed van de ouders slapen, is het mogelijk dat de kinderkamer gewoon niet is ingericht op een manier die geschikt is voor kinderen. Zowel voor de opvoeding als voor de netheid van het hele huis is het belangrijk de kinderen vanaf het begin te laten zien hoe je met hun speelgoed omgaat en orde houdt in hun kamer.

Een opgeruimde kinderkamer – minder stress, meer orde en plezier voor het gezin

Natuurlijk moeten kinderen kunnen spelen en rommel maken, maar het is een belangrijk onderdeel van het ouderschap om hen te laten zien dat je de rommel ook moet opruimen. Om u een hoop stress te besparen, helpt een goed gestructureerde kinderkamer om orde te bewaren en een fijne feel-good zone voor uw kinderen te creëren. Ontdek hier hoe u de rest van het huis op een geweldige manier kunt inrichten:“Interieurontwerp voor uw droomhuis“.

Tip 1 – Neem de tijd en zet niet alles al klaar tijdens de zwangerschap

Natuurlijk is zwangerschap een opwindende ervaring en van sommige aanstaande moeders wordt gezegd dat zij een zogenaamd “nestbouwinstinct” hebben. Natuurlijk wilt u alles voor uw kind kopen en het nieuwe gezinslid op een goed georganiseerde manier in uw gezin verwelkomen, maar zulke vroeg ingerichte kinderkamers leiden vaak tot slechte aankopen. Je moet de situatie altijd langzaam benaderen. Goed georganiseerd zijn en de belangrijkste zaken in huis hebben voordat de baby komt, is meer dan verstandig. Een wieg voor het ouderlijk bed, een plaats om de baby te verschonen, wat kleertjes, luiers of de eerste knuffel zijn verstandige investeringen, om nog maar te zwijgen van een goede nachtrust voor de aanstaande ouders. Dingen als een kleerkast, een wieg of een speelkleed en/of strik zijn echter voorbarige aankopen. Het is beter om de tijd te nemen en te wachten tot u kunt inschatten wat de behoeften van uw gezin werkelijk zijn. Elke baby is anders en heeft andere dingen nodig. Je komt er pas achter wat goed is voor je kind als je hem of haar leert kennen. Dus wacht en wees geduldig. Alles komt met de tijd.

Tip 2 – Zorg voor een kindvriendelijk opbergsysteem

Als je van je kind verwacht dat hij zijn kamer netjes houdt, moet je het hem wel mogelijk maken dat te doen. Opbergruimte mag niet buiten het bereik van het kind zijn, laden of deuren moeten gemakkelijk te verplaatsen zijn, zodat het kind gemakkelijk orde kan houden. Eén doos voor Playmobiles, één voor Lego, één voor knutselspullen en potloden. Deze dozen moeten gemakkelijk kunnen worden opgeborgen op een plank op kinderhoogte. Zo weet uw kind altijd direct waar wat hoort en kan het de boel gemakkelijk netjes houden. Ruzies over het opruimen van de kamer worden vermeden. Maak het uw kind zo gemakkelijk mogelijk, dan zal het spelenderwijs leren hoe eenvoudig opruimen kan zijn.

Tip 3 – Stem de kleuren op elkaar af

Een veel voorkomende misvatting is dat felle muurkleuren geschikt zijn voor kinderen. Elk kind ontwikkelt mettertijd zijn eigen voorkeuren voor kleuren en patronen, of die nu roze, blauw, groen of rood zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom je de hele kinderkamer in deze kleur zou moeten bekleden. Dit ziet er niet alleen overladen uit, maar ook benauwend en brengt uw kind geen plezier. Het beste is om samen met uw kind een kleur uit te zoeken en de kamer een eigen charme te geven met kleuraccenten en accessoires. Een witte muur is niet slecht. Verf de muur samen met je kind, het maakt ze trots en ze leren er tegelijk iets van.

Tip 4 – Gebruik meubilair dat met u meegroeit

Voor elke ontwikkelingsfase van de kinderen een volledig nieuwe set meubels kopen en die na een paar maanden naar de kelder verbannen, zou niet alleen geldverspilling zijn, maar ook een onnodige verspilling van bergruimte. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. Of het nu gaat om de bekende ‘Tripp Trapp’-stoel, die zelfs geschikt is voor baby’s met verschillende opzetstukken en tot op schoolleeftijd kan worden gebruikt, of om kinderbedden die later als bureau of bankje kunnen worden gebruikt. Zelfs de luiertafel kan gemakkelijk worden omgebouwd. Nadat de kleintjes de zindelijkheidstraining met succes hebben voltooid, kan het bovenblad worden verwijderd en verandert de luiertafel in een gewone commode met veel opbergruimte. Andere bedden worden geleverd met een ombouwkit waarmee een babybed kan worden omgebouwd tot een bed voor kinderen tot 6 jaar. Dankzij de goede technieken kunnen de meubels meerdere keren worden gebruikt, wat niet alleen duurzaam is, maar ook gemakkelijk voor de portemonnee.

Tip 5 – Laat je niet opjagen door trends

Ook al hebben je kinderen een groot rolmodel of zijn ze fan van helden als de IJskoningin, Cars, Kapitein Sharky, Brandweerman Sam of Bibi & Tina, dat betekent nog niet dat de hele kinderkamer er meteen mee overspoeld moet worden. Deze helden hebben immers maar een beperkte levensduur en dus worden speelgoed, behangpapier, meubelstukken, beddengoed of andere fanartikelen al snel wegwerpartikelen. Opdat ouders niet elke par maanden de hele kinderkamer opnieuw hoeven in te richten, kunt u met uw kind afspreken om producten als poppen, boeken of bedrukte kussens van de helden, maar niet als muur- of meubeloppervlakken te gebruiken.

Tip 6 – Kindvriendelijk en niet te volwassen inrichten

De vergissing: alles is hier zo mooi puristisch! Er is ook een tapijt in non-kleuren en mooi gerangschikte opgezette dieren van gebroken wit haakgaren op een smaakvolle bedsprei. De oplossing: Iedereen weet van Instagram kinderkamers. Kamers die zo smaakvol zijn dat als je thuis naar de plastic-gekleurde chaos van de kinderen kijkt, je gaat twijfelen aan je eigen “stijl van levensopvoeding”. Maar portalen als Instagram en Pinterest geven geen beeld van de werkelijkheid, maar van mooi geordende levende utopieën. Je kunt ze imiteren, maar je moet ze niet te serieus nemen. Bovendien moeten kinderen de vrijheid krijgen om hun eigen smaak te ontwikkelen bij het inrichten. Als uiteindelijk een compromis wordt gevonden tussen de wensen van het kind en die van de volwassenen, zijn beide partijen een stuk dichter bij vrede in het gezin gekomen.

Tip 7 – Vergeet de rolluiken niet

Natuurlijk wil iedereen voor de kinderen een kinderkamer met veel licht, zodat er veel daglicht in de kamer komt, de zon ook af en toe naar binnen schijnt en de kinderen niet alleen met lampen worden verlicht. Er is echter één probleem waar zeker rekening mee moet worden gehouden. Want iedereen die ooit heeft geprobeerd een baby of peuter een dutje te laten doen in een kamer met veel licht, weet wat er op het spel staat. Want hoe belangrijk daglicht in elke hoek van de kamer ook mag zijn, het is van essentieel belang te zorgen voor een correcte en vooral doeltreffende verduistering. Als de kamer geen ingebouwde rolluiken heeft, moet u ondoorzichtige gordijnen, vouwluiken of jaloezieën installeren. Dit garandeert niet alleen het welzijn van uw kind, maar ook een goede nachtrust voor u.

Tip 8 – Creëer knuffelhoekjes en retraites

Een kinderkamer moet uit meer bestaan dan alleen een bed, een plank, een schildertafel of bureau en een kast. Want ook kinderen hebben hun toevluchtsoord nodig, een plek om zich terug te trekken en met speelgoed te spelen, in een boek te bladeren of te dromen. Een klein hoekje in de kinderkamer waar uw kind zich kan terugtrekken, kan bijvoorbeeld een kleine binnentent zijn, een hoop kussens met een afdakje of een kleine bank. Dit is ook een geweldige plek voor uw kinderen om met anderen te spelen, zich te verstoppen en zich gewoon thuis te voelen.

Tip 9 – Moderne tapijten horen niet thuis in de kinderkamer

Het onderwerp vloerbedekking in de kinderkamer is niet zo eenvoudig. Een weelderige flokati is niet echt geschikt, maar een groot kleurrijk kindertapijt is ook niet per se de beste keuze. Denk in praktische termen, want het is gemakkelijk om een beker sap om te laten vallen, viltstiften te laten rondslingeren of vuile schoenen het tapijt te laten bevuilen. Dus minder is hier zeker meer en vooral makkelijker schoon te maken. Met een kortpolig tapijt in subtiele kleuren kan het zeker niet fout gaan. Vermijd felle kleuren en zorg ervoor dat het gemakkelijk schoon te maken is. Dit bespaart u hoofdpijn en dure schoonmaakrekeningen.

Tip 10 – Een bureau is een must

Niet alleen schoolkinderen moeten een bureau op hun kamer hebben, maar ook jongere kinderen kunnen een werkplek goed gebruiken. Zij leren niet alleen aan een bureau te werken, maar kunnen er ook schilderen, knutselen of in alle rust spelen. Uiterlijk wanneer de kinderen naar school gaan, moet er echter een bureau zijn, want zij moeten thuis hun huiswerk kunnen maken, in alle rust kunnen werken en leren. De eettafel zal niet eeuwig als vervanging kunnen dienen, want u zult hem af en toe ook nodig hebben voor gasten of afspraken en het is belangrijk dat uw kind leert om gestructureerd te werken op zijn eigen plaats.

Tip 11 – Het juiste bed voor de juiste leeftijd

Zoals vermeld in tip 4, zijn er geweldige bedden die meegroeien met uw kind. Maar zelfs deze alternatieven helpen maar voor een bepaalde tijd en vroeg of laat heeft uw kind een nieuw bed nodig. Vaak rijst de vraag of u voor een hoogslaper of een gewoon bed moet kiezen, en ook deze beslissing moet u goed overdenken. Enerzijds hebben hoogslapers het voordeel dat ze enorm veel ruimte besparen en anderzijds bieden ze in de stapelbedvariant plaats aan twee broers en zussen in kleinere kamers. U moet echter de capaciteiten van uw kinderen goed inschatten en een hoogslaper is niet zonder problemen. Veilig in en uit bed klimmen is voor sommigen een uitdaging. Sommige kinderen kunnen niet zonder gevaar in de hoogslaper klimmen tot ze vijf jaar oud zijn. Dus om letsel te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw kind tegen het bed aankruipt en hem misschien helpen met een net of rooster om vallen ’s nachts te voorkomen.

Tip 12 – Knus licht voor een behaaglijke sfeer

Natuurlijk is een plafondlamp nodig, maar het mag niet de enige lichtbron in de kamer zijn. Op zichzelf ziet het er al snel steriel en niet erg gezellig uit. U zou dit principe ook in de andere kamers van uw huis moeten volgen, dus waarom niet in de kinderkamer. Verschillende kleine lichtbronnen naast de plafondlamp geven de kamer diepte en gezelligheid en u krijgt een geweldige sfeer. Een bureaulamp, zodat uw kind kan tekenen, knutselen, schrijven of puzzelen in perfect licht. Een nachtlampje dat monsters onder het bed laat verdwijnen, maar ook een wandlampje heeft zijn eigen charme en bespaart ruimte.

Tip 13 – Gebruik mobiele organizers

Al het speelgoed, knutselspullen enz. altijd in de huiskamer staan, hoewel ze eigenlijk hun plaats hebben in de kinderkamer? Dit klinkt sommigen misschien bekend in de oren, maar er is een geweldige oplossing om de dagelijkse zwerftocht van Lego-sets en hulpstukken te vermijden. Draagbare opbergers kunnen hun gewicht in goud waard zijn. Dit kan een mooie stoffen doos zijn, een mand of een mooie doos. Na het spelen kan alles daar snel worden verzameld en in een mum van tijd ligt alles weer op zijn plaats tot het spel de volgende dag weer opnieuw begint. Kleine trucjes die u en uw kind kunnen helpen om het spelen nog leuker te maken!