Hoe uw huis schoon te houden – goed en effectief schoonmaken

Hygiëne is niet alleen belangrijk voor uw welzijn, maar ook voor uw gezondheid en de waarde van uw huis. Schoonmaken is niet een van de favoriete taken van de meeste mensen, maar toch is het belangrijk om uw huis regelmatig schoon te maken.

Schoonmaak schema – hoe vaak moet je wat schoonmaken?

Het is niet alleen belangrijk om goed en grondig schoon te maken, maar ook om te weten wat moet worden schoongemaakt, hoe vaak en wanneer. Sommige dingen moeten dagelijks worden vernieuwd, terwijl het voor andere voldoende is om ze om de paar maanden te controleren.

Dagelijks – het bed opmaken, de afwas en ’s morgens opruimen

Bed opmaken.

Elke dag, voor je het huis verlaat, moet je je bed opgemaakt hebben en de ergste rommel verwijderd. Dit is vooral goed voor uw welzijn, want er is niets beters dan na een zware dag thuis te komen en in een keurig opgemaakt bed te gaan liggen en niet de hele kamer te hoeven opruimen. Zorg er dus voor dat de vuile was ’s morgens in de wasmand gaat, de kussens zijn opgeschud en de sprei over het bed ligt. Je begint de dag goed en kunt hem ook weer goed eindigen.

Afwassen

Het principe is vergelijkbaar met dat van het opmaken van het bed, want wie wil er na een dag hard werken thuiskomen en de opgedroogde resten van het ontbijt op de keukentafel aantreffen? Daarom zorg je er ’s morgens eerst voor dat de restjes in de vuilnisbak belanden, de vuile vaat in de afwasmachine en de etensresten terug in de koelkast. Een minimale tijdsinvestering die u aan het eind van de dag een hoop stress en zenuwen zal besparen.

Om de twee dagen

Stofzuigen

Stofzuigen is een must in elk huis, want stof verspreidt zich sneller dan je kunt zien en ook kruimels en vuil verspreiden zich onbedoeld snel in alle hoeken van het huis. Voor alle luie mensen die toch van netheid houden, is een dweil aan te bevelen, waarmee u snel om de twee dagen de vloer kunt schoonvegen, het meeste stof en de meeste kruimels kunt wegnemen en kunt ontspannen. Dit betekent minder werk voor u aan de stofzuiger en toch schone vloeren. Natuurlijk bespaart dweilen u niet van stofzuigen en daarom moet u toch minstens één keer per week goed stofzuigen.

Keukenoppervlakken nat vegen

Vooral in keukens waar dagelijks wordt gekookt, is het essentieel om de werkoppervlakken ten minste om de twee dagen grondig te reinigen met een allesreiniger. Watervlekken moeten ook van de kranen en de gootsteen worden verwijderd. Vergeet niet uw keukendoek en handdoek vaak genoeg te vervangen om te voorkomen dat u vuil met vuil bestrijdt.

De vuilnis buiten zetten

Het vuilnis moet naar buiten worden gebracht en bij voorkeur zodra het ook maar gedeeltelijk vol is. In de zomer trekt het niet alleen veel insecten aan, maar begint het ook te lekken en te schimmelen door de vele fruitresten. U wilt deze stank niet in uw keuken, en daarom moet u het afval vaak genoeg weggooien. Dit geldt niet alleen voor de keuken, maar ook voor de rest van het afval in huis.

Een keer per week.

Badkamer & vloerreiniging

De badkamer moet ten minste één keer per week worden schoongemaakt, omdat ongewenste ziektekiemen zich hier snel ophopen. De regel is “beknibbel nooit op water”, want veel water is een goede manier om ziektekiemen en vuil weg te spoelen. Gebruik allesreinigers, sanitairreinigers en azijnreinigers om de bacteriën in uw badkamer te verwijderen. In bepaalde kamers moeten de vloeren ook vaker worden gedweild. Dit is vooral belangrijk in de badkamer en de keuken, omdat de vloer hier bijzonder snel vuil wordt. Op tegels, houten vloerplanken en andere harde vloeren is één rondgang met de dweil voldoende.

Afstoffen

Stof moet ten minste eenmaal per week worden afgeveegd en bij voorkeur eenmaal op alle oppervlakken, omdat het zich hardnekkig in elk spleetje vastzet. U kunt hiervoor het beste een plumeau gebruiken en geen doek. Het is ook het beste om eerst af te stoffen en dan te stofzuigen, aangezien er veel stof op de vloer valt wanneer u afstoffen doet. Vooral in kamers die op de straat uitkijken, hoopt zich veel stof op, dat regelmatig moet worden verwijderd.

Beddengoed verschonen

Het beddengoed moet een keer per week verschoond worden. Zo krijgen niet alleen mijten of schimmelsporen geen kans, maar kunt u ook rustig en vredig slapen. Het is ook beter voor uw huid om in schoon beddengoed te slapen dan in beddengoed dat 3 weken is gebruikt. Vergeet niet uw slaapkamer regelmatig te luchten en ook uw beddengoed.

Om de veertien dagen of langer

Reinigen van de wasmachine / oven

Vooral in wasmachines hopen bacteriën zich snel op en de trend om op koude of lage temperaturen te wassen versterkt dit verschijnsel alleen maar. Dit leidt vaak tot stinkende wasmachines. Zorg er daarom voor dat u ten minste om de twee weken een lading handdoeken of soortgelijke artikelen wast op 95 of 60 graden Celsius, of indien nodig zelfs een leeg wasprogramma. Dit zal ervoor zorgen dat bacteriën zich niet verspreiden of vermenigvuldigen. Het is ook verstandig om de deur en het wasmiddelbakje na elke wasbeurt een beetje open te laten, zodat vocht kan verdampen en zich geen lucht kan ophopen.
Als uw oven geen zelfreinigende functie heeft, kunt u gewoon zuiveringszout met water mengen en dit op de vuile plekken aanbrengen, het even laten inwerken en het daarna afvegen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat ingebakken voedsel gaat stinken of de oven verder verontreinigt.

Apparaten ontkalken

Keukenapparatuur moet ook regelmatig worden ontkalkt. Dit geldt in het bijzonder voor de waterkoker en het koffiezetapparaat. Dit is gemakkelijk te doen door azijnessence of citroenzuur te gebruiken. Als huismiddeltje kunt u ook zuiveringszout oplossen in heet water. Vergeet niet om met genoeg water te spoelen.

Veeg de koelkast schoon

De koelkast kan snel een bacterie broeinest worden. Want vaak lekt er iets uit of blijven er kruimels en restjes achter. Om te voorkomen dat uw koelkast in het vuil verdwijnt, moet u hem regelmatig schoonmaken en schoonmaken. Natuurlijk helpt het ook om direct na vuil te vegen, maar een regelmatig schoongemaakte koelkast hoort gewoon bij een schoon huis.

Ramen wassen

Het schoonmaken van ramen is waarschijnlijk een van de meest vermoeiende taken. Afhankelijk van de vervuilingstolerantie, de dakoverstek en de oriëntatie van het raam, moet dit om de drie tot zes maanden gebeuren. Ramen op het platteland worden minder snel vuil dan die in de stad, maar u moet de taak niet eeuwig uit de weg gaan en de vuile ramen onder ogen zien.