Notariskosten en makelaarscourtage: definitie, bedrag en berekening

Notariskosten & makelaarscourtage – Onderdeel van het proces van elke vastgoedverkoop is dat alle bijkomende kosten worden betaald. Maar wie betaalt de makelaarscourtage en de notariskosten? Hoe wordt de commissie van de makelaar berekend? En hoeveel is de rekening van de notaris? Hier vindt u meer informatie. Terug naar: Een woning verkopen.

Rekeningen van notarissen en makelaars: wie betaalt?

Na de koopprijs moet de koper gewoonlijk de notaris en de makelaar betalen. Er is hier echter een kleine wijziging en daarom wordt deze apart vermeld. Met de nieuwe makelaarswet worden, onder voorbehoud, de kosten voor de makelaar bij onderhandse verkoop verdeeld tussen koper en verkoper. Volgens deze nieuwe wet moet de verkoper ten minste de helft van de kosten voor de makelaar betalen.

Hier samengevat:

  • Onderhandse verkoop: koper en verkoper betalen
  • Commerciële verkoop: koper betaalt

Notariskosten bij de verkoop van onroerend goed: honoraria en berekening

De weg naar de notaris is onvermijdelijk. Hij is de laatste neutrale instantie die nodig is voor de voltooiing van de verkoop – een neutrale tussenpersoon tussen koper en verkoper, om het zo maar te zeggen. De kosten van de notaris hangen niet alleen af van het bedrag van de koopprijs, maar ook van zijn werkzaamheden tijdens de afwikkeling van de verkoop. Deze worden afzonderlijk aangerekend in de loop van de verkoop.

Bedrag van de aankoopprijs + notariskosten = notariskosten

Bijzonder geval: Wanneer betaalt de verkoper?

Zoals reeds gezegd, betaalt de koper de notariskosten. Ook hier zijn er echter uitzonderingen. Indien de rechten van derden, d.w.z. de rechten van andere betrokken personen of instellingen, uit het kadaster moeten worden geschrapt, moet de verkoper daarvoor zelf betalen. En er is nog een ander geval: als de koop op het laatste moment niet wordt gesloten, maar er al gebruik is gemaakt van de diensten van de notaris, moet de verkoper ook hier aansprakelijk zijn.

Wanneer betaalt de verkoper:

  • Vervallenverklaring van rechten van derden
  • In gebreke blijven van de koper

Notarisrekening: activiteiten en taken

Als u aan het eind van de verkoop van het onroerend goed de factuur van uw notaris ontvangt, kunt u precies zien welke werkzaamheden hier in rekening zijn gebracht. Dit omvat zowel de opstelling van het koopcontract als de inschrijving in het kadaster.

Dit is waar je voor betaalt:

  • Opstelling van het koopcontract
  • Registratie van de grondlasten
  • Annulering van de grondlasten
  • Inschrijving in het kadaster
  • Uitvoering van het koopcontract

Bij de verkoop van een onroerend goed zijn zowel koper als verkoper altijd afhankelijk van een notaris:

Bestandsimmobilie mit eleganter Fassade, Erker und offenem Dachgeschoss

Bereken de notariskosten: Tabel

Uiteindelijk blijft de vraag open: Hoe hoog zijn de kosten voor de notaris? In de regel kunt u rekenen op 1,5%.

Bereken de notariskosten:

Aankoopprijs x ~ 1,5% = notariskosten

In aantallen:

400.000 x 1,5% = 6.000 euro

Er is een landelijk tarief voor. In de GNotKG vindt u deze twee tabellen met vergoedingen, die u als leidraad kunt gebruiken (uittreksel – vanaf 12/2020):

Waarde eenvoudige vergoeding dubbele vergoeding
10.000 euro 75 euro 150 euro
50.000 euro 165 euro 330 euro
100.000 euro 273 euro 546 euro
500.000 euro 935 euro 1.870 Euro
1.000.000 euro 1.735 Euro 3.470 Euro
1.500.000 euro 2.535 Euro 5.070 Euro

Bron: Alex Fischer(notariskosten)

Makelaarscourtage: definitie en bedrag

De makelaarskosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd. Indien een makelaar betrokken was bij de verkoop van het huis, het appartement en het onroerend goed, moet hij of zij uiteindelijk ook voor zijn of haar diensten worden betaald. Het is belangrijk op te merken dat u deze kosten pas hoeft te betalen wanneer het onroerend goed met succes is verkocht.

Koperscommissie, verkoperscommissie & gemengde vorm

Zoals reeds gezegd, delen koper en verkoper gewoonlijk de courtage van de makelaar, aangezien beiden van zijn diensten hebben geprofiteerd. Het is echter ook mogelijk dat slechts één van de twee partijen de makelaarscourtage betaalt. Dit wordt dan een koperscommissie of externe commissie genoemd en een verkoperscommissie, ook wel interne commissie genoemd.

Er zijn dus in totaal 3 mogelijkheden:

  1. Koperscommissie / externe commissie
  2. Verkoperscommissie / interne commissie
  3. Gemengde vorm

In het geval van een koperscommissie betaalt de koper 100% van de commissie van de makelaar. In het geval van een verkoperscommissie is de verkoper verantwoordelijk voor het betalen van de makelaarscommissie. Belangrijk: Voor de verkoop van flats en eengezinswoningen worden de makelaarskosten sinds 2021 gelijk verdeeld tussen koper en verkoper als gevolg van een wetswijziging. Indien het echter gaat om de verkoop van meergezinswoningen, handelspanden of panden met gemengd gebruik, blijft de makelaarscourtage vrij onderhandelbaar.

Vrij verhandelbare makelaarscommissie op:

  • Appartementsgebouwen
  • Commercieel onroerend goed
  • Objecten met gemengd gebruik

Bereken makelaarskosten: percentage

Of het nu een verkoperscommissie of een koperscommissie is – het bedrag van de makelaarscommissie varieert naar gelang van de deelstaat, de locatie en het soort eigendom. In principe kunt u tussen 3,5% en 7,1% verwachten.

Makelaarscourtage: 3,5% tot 7,1%

Op naar de laatste stap: belastingen betalen

Zodra de makelaarscourtage en de notariskosten zijn betaald, bent u bijna klaar! Nu is het gewoon een kwestie van het betalen van eventuele belastingen die verschuldigd zijn. Maar belastingen zijn niet altijd verschuldigd bij de verkoop van een eigendom. Ontdek hier wanneer u belastingvrij kunt verkopen.

Bestandsimmobilie mit blauer Fassade und weißen Fenstern

Terug naar stap 16: de overdracht van de eigendom

Een van de laatste stappen is de overdracht van het eigendom. Hiertoe stelt u een overdrachtsprotocol op en overhandigt u ook de sleutels. Lees hier meer over wat in het overdrachtsprotocol moet worden opgenomen en welke sleutels u moet overhandigen:

  • Overdracht van het eigendom