Bemiddeling in onroerend goed privé: Koper, verkoper en koopovereenkomst – procedure

Particuliere makelaardij – U kent 1) een pand dat verkocht moet worden en 2) een koper? Nu heb je het idee dat je zou kunnen optreden als een agent voor het onroerend goed en het verzamelen van een makelaarscommissie. Maar is dat mogelijk? De verkoop van een onroerend goed verloopt volgens een vaste procedure, van het onroerend goed-exposé tot de verkoopfase, de bezichtiging, de onderhandelingen, de benoeming bij de notaris, het koopcontract en de betaling van de rekeningen, de notaris, de makelaar en de grondoverdrachtsbelasting. Lees hier meer over alle 3 de fasen: Verkopend eigendom. Het is een feit dat u, zelfs als u geen makelaar bent, een commissie kunt krijgen voor de bemiddeling in een onroerend goed. Het belangrijke motto is: Alleen zij die schrijven, blijven. Laten we daarom eens kijken naar het makelaarsproces en het makelaarscontract, dat u ook als particulier moet hebben om recht te hebben op commissie.

Procedure: Onroerend goed makelaardij (prive) van huis & flat

U heeft de kans om een woning te bemiddelen, maar u bent geen makelaar? Dit is geen enkel probleem bij de eenmalige makelaardij van een onroerend goed.

PS: Dit artikel is een overzicht. Gelieve u in detail te informeren over specifieke gevallen.

Elke burger met verantwoordelijkheidszin mag contracten sluiten, zelfs bij de tussenhandel in onroerend goed. Er zijn een paar grenzen die van u een commerciële handelaar maken, waarover ik vaak heb geschreven in de blog. Om het kort te houden: u mag maximaal 3 panden in 5 jaar makelen, ook zonder handelsvergunning. Ook kunt u hier de meest recente informatie over de wet vinden: Handel in commercieel onroerend goed (extern).

In principe geldt het motto dat in de inleiding is beschreven:

Alleen zij die schrijven blijven

Dus, zoals altijd in de zakenwereld, zet alles op papier.

Procedure en checklist: Verkoper, koper, koopovereenkomst

Dit artikel is bedoeld om u een snelle, korte checklist te geven.

Interne commissie en externe commissie uitgelegd

Bij de verkoop van een onroerend goed zijn er twee soorten makelaarscourtage. Indien de verkoper de kosten van de makelaar betaalt, wordt dit “interne commissie” genoemd. Als de koper van het onroerend goed betaalt, wordt dit “externe commissie” genoemd.

  • Interne commissie: Verkoper
  • Buiten commissie: Koper

Uw cliënt is, in de regel, ofwel de verkoper ofwel de koper.

Makelaarsovereenkomst voor makelaarscourtage: voorbeeld (gratis)

Nu komt het makelaarscontract in het spel. Om later recht te hebben op een makelaarscourtage, moet u een schriftelijk bewijs hebben, het makelaarscontract.

U kunt goede en gratis voorbeeldsjablonen krijgen van de verschillende kamers van koophandel en industrie (IHK). Bijvoorbeeld, hier:

In de overeenkomst of het contract moet duidelijk worden vermeld dat u, als de agent, het onroerend goed hebt aangeboden/verstrekt. Hiervoor is dan een overeenkomstige makelaarscourtage verschuldigd.

Hoeveel is de makelaarscourtage?

Makelaarscourtage voor particuliere aankopen – Veel zaken zijn in Duitsland extreem gereglementeerd, maar de makelaarscourtage is anders. In de meeste gevallen was het duidelijk wie de kosten voor de makelaar moest dragen: de koper van een onroerend goed. In het nieuwe jaar zal er het een en ander veranderen, want voor het eerst zal de verdeling van de makelaarscourtage tussen koper en verkoper van een onroerend goed duidelijk door de wetgever worden geregeld. Wat zegt de nieuwe wet over de provisie van de makelaar? Hier is een snel inzicht:

De hele 3, 5, 7 %, alleen voor bemiddeling?!

U hebt al iets geleerd over het bedrag van de commissie in de link naar de makelaarscommissie. Hoe duurder het onroerend goed, hoe lager het tarief. Voor eigendommen van meer dan 10 miljoen bedraagt het percentage eveneens minder dan 3%. Om er zeker van te zijn dat je uiteindelijk echt een commissie krijgt, moet je vanaf het begin eerlijk zijn.

Makelaars krijgen 3%, 5% of 7% omdat zij veel taken verrichten in het hele proces van de verkoop van een onroerend goed.

Als een professionele partner, gaat men verder. U bent aanwezig gedurende het gehele proces, althans in de CC van de correspondentie. Het gaat er ook om de belangen van de verkoper en de koper samen te brengen. Bovendien moet ik reclame maken voor het onroerend goed – alleen “belangstelling” garandeert niet dat de potentiële koper ook werkelijk zal kopen. Als koper en verkoper het eens zijn, regelen zij de rest, zoals de datum van de notaris, welke notaris, koopovereenkomst, enz. zelf. Makelaars zitten nog steeds in de CC.

De laatste afspraak is dan de notariële akte, de “handdruk” daarna. Dan heb ik geld verdiend en kan ik de rekening presenteren.

Koopcontract: passage over onroerend goed makelaardij

In grote lijnen moet in het koopcontract staan,

Vastgoed makelaardij kwam via makelaar XY, commissie bedraagt XY, is verschuldigd bij de inwerkingtreding van het contract. Als het contract in werking treedt, is automatisch commissie verschuldigd.

Conclusie: Bemiddeling, Contract, Coutage

In een particuliere makelaardij moet u zich er altijd van bewust zijn dat u als makelaar altijd de zwakste schakel in de keten bent. Je “maakt alleen een exposé” en dan krijg je “zoveel geld”. Daarom is het des te belangrijker dat u alles op papier zet, inclusief het koopcontract, voordat u de eigenaar aankondigt en het pand gaat bezichtigen.

Hier zijn weer de links naar de gratis voorbeeldsjablonen van de verschillende Kamers van Koophandel en Industrie (IHK).