Makelaars in onroerend goed Istanbul: Condominium, Huis en Investeringen

Istanbul – De vastgoedsector was in het afgelopen decennium goed voor ongeveer 8,4 procent van het BBP. De investeringen in de onroerend-goedsector bedroegen vorig jaar 5,9 miljard USD per jaar. Als een makelaar, weet je: Istanbul is perfect voor investeerders, kapitaalverschaffers en degenen die later zelf willen wonen en zaken willen doen in een van de meest bruisende, Europees/Aziatische metropolen. In vergelijking met andere metropolen krijgen vastgoedinvesteerders veel vierkante meters voor hun geld, bijvoorbeeld 4x zoveel als in New York en bijna 30% meer dan in Berlijn. De metropool met miljoenen inwoners wordt beschouwd als een belangrijk centrum voor handel, financiën, media en cultuur. Istanbul ligt tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Het stadsgebied omsluit de Bosporus, een zeestraat met een groot aantal schepen. De opmerkelijke transitlocatie wordt aangevuld door twee luchthavens. Goede infrastructuur, een stabiele economie en veel cultuur – welkom in Istanbul. Tip! Analyse Economie en Politiek: Kapitaalinvesteringen Istanbul: Vastgoed als financiële investering?

Nieuwe investeringen! Bekijk onroerend goed nu

İyi günler – Hier zijn onze nieuwe eigendommen waar u nu in kunt investeren:

Istanbul, 41250: Villa in Kartepe

1.810 SqFt Cardpe

Istanbul, 34530: Penthouse Loft in Kumburgaz

2.970 SqFt Kumburgaz – $570,000

Investeren en kopen in Istanbul? Condo, herenhuis of landhuis

Een miljoenenstad op twee continenten – Istanbul is de snelst groeiende grote stad in Europa. Geen enkele andere stad krijgt er zo snel zoveel inwoners bij. Dit betekent dat nergens anders in Europa zoveel nieuwe flats worden gebouwd. Daarom is de vastgoedmarkt van Istanbul een van de heetste adressen in Turkije. Op het eerste gezicht is er nauwelijks verschil tussen de Europese en de Aziatische zijde.

Turkije is een van de meest veelbelovende vastgoedmarkten in Europa en de mantra “locatie, locatie, locatie” is vooral waar voor dit land. Strategisch gelegen op het kruispunt van Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië en met bijna 82 miljoen inwoners, biedt Turkije grote kansen voor vastgoedontwikkelaars en investeerders door de combinatie van een grote bouwsector met een groeiende commerciële en industriële productie.

Thuisbasis van 82 miljoen mensen + Stabiele groei

Investeringen, stadsvernieuwing en megaprojecten

Bron: Investeringsbureau van het voorzitterschap van de Republiek Turkije

De vastgoedsector was in het afgelopen decennium goed voor ongeveer 8,4 procent van het BBP. Aan de investeringskant bedroeg de instroom van BDI 13 miljard dollar, waarbij vastgoed en bouw goed waren voor 5,9 miljard dollar (45 procent) van de totale BDI in 2018. Stadsvernieuwing en megaprojecten domineren de agenda voor de nabije toekomst, vooral in Istanboel. Tot de projecten in de stad behoren Marmaray, het Kanaal van Istanbul, de Yavuz Sultan Selim-brug, de Euraziatunnel, de drie verdiepingen tellende Grote Istanbul-tunnel en de derde luchthaven van Istanbul. Het initiatief voor stadsvernieuwing en -ontwikkeling zal 7,5 miljoen wooneenheden omvatten. De begroting van het initiatief bedraagt 400 miljard dollar, met een grote bijdrage van de particuliere sector.

Investering laatste 5,9 miljard USD / jaar

Verkochte huizen: Onroerend goed in Turkije

Het totale aantal verkochte woningen op de Turkse vastgoedmarkt bereikte 1,4 miljoen eenheden in 2018; de verkoop van woningen aan buitenlanders begon ook te stijgen na de afschaffing van de wederkerigheidswet in 2012. In 2018 werden in Turkije 39.663 huizen verkocht aan buitenlanders, een stijging van 78,3 procent op jaarbasis. Wat de huizenverkoop aan buitenlanders betreft, was Istanbul de best presterende provincie met 14.270 verkopen in 2018, gevolgd door Antalya met 7.938 verkopen, Bursa met 2.720 verkopen en Ankara met 2.133 verkopen.

39.663 huizen gekocht door buitenlanders

Kantoor en handel: Onroerend goed in Istanbul

Tegen eind 2019 zal de bestaande klasse A kantorenvoorraad in Istanbul meer dan 5,7 miljoen vierkante meter bedragen. De jaarlijkse groei van de bruto verhuurbare oppervlakte op de kantorenmarkt bedroeg gemiddeld ongeveer 42 procent tussen 2010 en 2019. Er is meer dan 1,7 miljoen vierkante meter kantoorruimte in aanbouw en de totale klasse A kantorenvoorraad zal naar verwachting tegen het einde van 2023 bijna 7,4 miljoen vierkante meter bruto verhuurbare oppervlakte bedragen.

Ondanks de groei van de laatste jaren ligt Turkije nog steeds onder het Europese gemiddelde wat de totale verhuurbare oppervlakte per persoon betreft. Dit wijst op een potentieel voor verdere groei van de detailhandel in Turkije.

Samengevat: Istanbul in cijfers

Totaal aantal woningverkopen in Turkije tussen 2013 en 2018:

 • 8 miljoen

Totale woningvoorraad in Turkije in 2018:

 • 34,2 miljoen

Totaal aantal huizenverkopen aan buitenlanders in Turkije tussen 2013 en 2018:

 • 134,000

Klasse A kantoorbenodigdheden in Istanbul in 2019:

 • 5,7 miljoen vierkante meter

Actief bruto verhuurbaar oppervlak in winkelcentra in heel Turkije in 2019:

 • 14,5 miljoen vierkante meter

Totale voorraad logistieke panden in Istanbul in 2019:

 • 4 miljoen vierkante meter

Direct kopen, huren & financieren

Tip! Koop nu, huur eerst, woon later. Vooral als u zelf wortels in Turkije heeft en in Duitsland woont, is dit een aantrekkelijke optie voor de financiering van onroerend goed. Lees meer hier: Kopen en huren.

Kaart: Stad en regio

Uitzicht vanaf de Bosborus

Hoeveel kost een vierkante meter? Steden vergelijking

Hier kunt u de huidige prijzen per vierkante meter wereldwijd zien. De grote vraag is hoeveel leefruimte je krijgt, bijvoorbeeld, voor 1.000.000 US dollar. Net als de “Big Mac Index” is deze berekening goed om verschillende steden met elkaar te vergelijken.

Terwijl je in Monaco slechts 16 m² voor 1 miljoen kunt kopen, in New York 25 m² en in Londen 28 m², kun je als investeerder in Istanbul voor dezelfde prijs 98 m² krijgen. Ter vergelijking: in Berlijn zou u momenteel 77 m² krijgen.

Voor 1 miljoen US dollar krijg je:

 • Monaco – 16 m²
 • New York – 25 m²
 • Londen – 28 m²
 • Berlijn – 77 m²
 • Istanbul – 98 m²

Wonen in Istanbul

Condominium

Chic, modern en vooral nobel, zo bouwen en wonen de mensen in Istanbul het liefst. Zij hebben ook graag verse bloemen, die hier in het mediterrane klimaat bijna het hele jaar door groeien en bloeien.

Veel ruimte is natuurlijk inbegrepen.

Landhuis of stadsvilla?

Een vakantiehuis of een weekendhuis kopen? Niet ver van Istanbul, op slechts 20 minuten met de auto met een gratis ritje, vindt u Kartepe, het “Ischgl van Turkije”:

Hagia Sophia: Symbool en Traditie

Vrienden, gezelligheid en vrije tijd

Statistieken

Zoals u hierboven al hebt kunnen lezen, biedt Istanbul veel ruimte voor investeerders in onroerend goed. Terwijl je in Monaco slechts 16 m² voor 1 miljoen kunt kopen, kun je als investeerder in Istanbul 98 m² voor dezelfde prijs krijgen. Ter vergelijking: in Berlijn zou u momenteel 77 m² krijgen. Maar naast de zuiver kwantitatieve factoren van onroerend goed spelen ook de economische en politieke factoren een rol bij de keuze van de vestigingsplaats. Hier is een blik op de huidige onderzoeken en voorspellingen voor de toekomst van Istanbul.

Lees hier meer interessante artikelen over geld investeren in Turkije:

 • Kapitalanlage Istanbul (Turkije): Vastgoed als investering? Economie + Ontwikkeling

BBP (bruto binnenlands product): prognose 2024

Bruto binnenlands product (bbp) in lopende prijzen van 1980 tot 2018 en prognoses tot 2024 (in miljarden VS-dollars).

Statistik: Türkei: Bruttoinlandsprodukt (BIP) in jeweiligen Preisen von 1980 bis 2018 und Prognosen bis 2024 (in Milliarden US-Dollar) | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Groei BBP (bruto binnenlands product): prognose 2021

Turkije: reële groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 1980 tot 2019 en prognoses tot 2021 (jaar-op-jaar).

Statistik: Türkei: Wachstum des realen Bruttoinlandsprodukts (BIP) von 1980 bis 2019 und Prognosen bis 2021 (gegenüber dem Vorjahr) | Statista

Inflatiepercentage: prognose 2021

Inflatiecijfer van 1980 tot 2019 en prognoses tot 2021 (in vergelijking met het voorgaande jaar).

Statistik: Türkei: Inflationsrate von 1980 bis 2019 und Prognosen bis 2021 (gegenüber dem Vorjahr) | Statista

Bevolking: prognose 2024

Hier ziet u de totale Turkse bevolking van 1980 tot 2018 en de prognoses tot 2024 (in miljoenen inwoners).

Statistik: Türkei: Gesamtbevölkerung von 1980 bis 2018 und Prognosen bis 2024 (in Millionen Einwohner) | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Prijsniveaus in vergelijking: wonen in de stad

Hoe goedkoop of duur is het leven in Istanbul? Vergeleken met de andere metropolen zie je al snel dat het leven in Istanbul relatief goedkoop is met slechts 66,3 punten. In Duitsland bedraagt het prijspeil momenteel 73,8 (München) en 72,6 (Frankfurt). Prijsniveau in de belangrijkste metropolen van de wereld (in punten):

 • Oslo 103.0
 • Zurich – 100.0
 • Tokio – 83,4
 • New York – 74.1
 • Londen – 73.9
 • Istanbul – 66,3

Statistik: Preisniveau* in den weltweit wichtigsten Metropolen im Jahr 2011 (in Punkten) | Statista

Rangschikking: Fragiele statenindex (FSI)

Rating volgens de index van kwetsbare staten (FSI) van 2010 tot 2020.

Statistik: Türkei: Bewertung nach dem Fragile States Index (FSI) von 2010 bis 2020 | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Het weer in Istanbul

Istanbul is zeer aangenaam, zelfs in de zomer stijgt de temperatuur zelden boven de 30 graden.

Max. / Min. (°C) gemiddeld:

 • Juli meestal 29 ° / 20 °
 • Augustus meestal 29 ° / 20 °
 • September meestal 25 ° / 17 °
 • Oktober meestal 20 ° / 13

Huidig weer: temperatuur, wind & zonuren

Temperaturen vandaag:

Regen en wind in Istanbul: