Heeft een contract met een bouwvereniging zin? Definitie, vergelijking en rekenmachine

Bouwspaarcontract – In het verleden werd het bouwspaarcontract beschouwd als de klassieke spaarbelegging voor iedereen die de droom van een eigen huis wilde verwezenlijken. Enkele jaren geleden waren er hogere rentevoeten voor bouwsparen, waardoor het aanbod interessanter werd voor potentiële eigenaars en de besparingen hoger. Maar ook vandaag nog, ondanks de lagere rentevoeten, heeft het bouwspaarcontract zijn aantrekkingskracht niet verloren en vormt het een stabiele basis als u een huis wilt bouwen, een condominium wilt financieren of een bestaand onroerend goed wilt kopen.

Besparing op gebouwen kort beschreven

Bouwsparen wordt gerekend tot het eigen vermogen en vermindert dus het bedrag dat u moet inbrengen in een vastgoedfinanciering zonder bouwspaarder. Als u spaart met een bauspar, hoeft u zich alleen zorgen te maken over de bijkomende kosten van de aankoop als het gaat om het eigen vermogen, terwijl het andere deel van het eigen vermogen wordt verrekend met het bauspar-bedrag.

Bouwspaarcontract als eigen vermogen: vastgoedfinanciering

Elk besparingscontract voor een gebouw begint met een besparingsfase, die gewoonlijk 7 tot 8 jaar duurt, afhankelijk van de besparingssom voor het gebouw.

Sluiting van de overeenkomst en het bedrag van de bouwvereniging

Bij het afsluiten van het contract bepaalt u het gewenste spaarbedrag voor het gebouw en berekent u de maandelijkse uitgaven die u nodig hebt om het gewenste bedrag te sparen. De rente op bouwspaarcontracten is op dit moment niet erg hoog, maar vormt toch een basis voor uw latere aankoop van onroerend goed. Na de spaarfase bevat een bouwspaarcontract 40 procent van de som die u voor de aankoop van uw onroerend goed hebt geraamd.

Spaarfase, dan leningfase

In fase twee, d.w.z. na het einde van de spaarfase, begint de leningsfase van de bouwspaarovereenkomst. Dit komt neer op 60 procent en biedt u de mogelijkheid om via de bouwvereniging een gunstige bouwfinanciering te verkrijgen. Een bouwspaarcontract wordt betaalbaar op het moment dat de 40 procent is bereikt en komt automatisch in de leningsfase.

Hebt u intussen al gebouwd of hebt u momenteel geen pand op het oog dat u zou willen financieren? Vervolgens hebt u de mogelijkheid om het gespaarde bedrag plus rente aan u te laten uitbetalen wanneer u overgaat naar de leenfase en naar eigen goeddunken over het geld kunt beschikken. Een bouwspaarcontract is de moeite waard voor jonge gezinnen, paren en alleenstaanden die een huis willen kopen en het op een later tijdstip willen kopen.

Hoe werkt bouwsparen?

In feite zijn er zoveel vragen over het onderwerp van bouwspaarcontracten:

  • Hoe lang moet ik in een bouwspaarcontract storten?
  • Hoe werkt het met het contract van de bouwvereniging?
  • Welk bouwspaarbedrag is zinvol?
  • Waarom is sparen zinvol?

Alvorens te beslissen over een bouwspaarcontract, dient u zich grondig te informeren over de rentevoeten en de contractuele details. De aanbiedingen voor bouwspaarcontracten zijn veelzijdig en verschillen in hun contractuele bestanddelen van bouwspaarbank tot bouwspaarbank. Daarom is het de moeite waard vergelijkingen te maken en het aanbod te vinden dat qua rentevoet en algemene voorwaarden het beste bij u past.

Blijf flexibel tijdens de contractperiode door bijvoorbeeld te kiezen voor een bouwspaarcontract met variabele betalingen of speciale betalingen. Indien u het bauspar bedrag wilt verhogen of verlagen, moet deze optie voor u beschikbaar zijn zonder extra kosten. Dergelijke variabele bauspar-contracten zijn niet standaard, maar zijn toch mogelijk bij sommige bausparkassen.

Voor wie is een bouwspaarcontract de moeite waard?

Een bouwspaarcontract biedt u het voordeel dat u het gespaarde bedrag kunt gebruiken in plaats van eigen vermogen en een basis kunt leggen voor de financiering van onroerend goed.

Aangezien u rente ontvangt over uw spaarbedrag, kunt u in tegenstelling tot een spaartegoed zonder rente het kapitaal verhogen en veel gemakkelijker uw doel van 40 procent bereiken. Veel woningkredietspaarders vragen zich af waarom het spaarbedrag 40 procent is, terwijl 20 tot 30 procent eigen vermogen voldoende is voor bouwfinanciering. Bedenk dat naast de prijs van het onroerend goed ook de bijkomende aankoopkosten moeten worden betaald, die, afhankelijk van de regio, tussen 13 en 15 procent bedragen.

In het bouwspaarcontract zijn de bijkomende kosten opgenomen tegen 15 procent en blijft er een eigen vermogen over van 25 procent, dat u inbrengt in de financiering.

Van bouwspaarcontract naar eigen woning

De weg van het bouwspaarcontract naar uw laagrentende gefinancierde woning bestaat uit vier stappen. Eerst bepaalt u, voordat u een bouwspaarcontract afsluit, het bouwspaarbedrag en betaalt u de afsluitprovisie voor uw contract. Nu begint de spaarfase, waarvoor u tussen 7 en 8 jaar moet uittrekken, afhankelijk van de betaling en de bouwspaarsom. Zodra u 40 procent van het contractueel overeengekomen bouwspaarbedrag hebt bereikt, is uw bouwspaarcontract klaar voor betaling. Dit betekent dat u nu een offerte voor een onroerend goed lening van de bouwvereniging zult ontvangen.

Bouwspaaraanbiedingen van de experts

Natuurlijk kunt u andere aanbiedingen krijgen en vergelijken of de bouwvereniging u de beste voorwaarden biedt of dat het meer de moeite waard is om het spaargeld op te nemen en uw aankoop van onroerend goed op een andere manier te financieren. Experts in bouwsparen adviseren niet alleen een bouwspaarcontract dat aan uw behoeften is aangepast, maar berekenen ook uw individuele voordeel wanneer uw bouwspaarcontract klaar is voor betaling. Wenst u advies, om uw persoonlijke voorwaarden te vergelijken en de beste vastgoedfinanciering te vinden?

Huur deskundigen in.