Gemeenschap van erfgenamen – Communiceer openlijk en vind overeenstemming

Uit de praktijk blijkt dat een gemeenschap van erfgenamen het zelden eens is. Onenigheid en openlijke geschillen over een onroerende nalatenschap leiden echter tot verliezen die u met voorzichtigheid kunt vermijden. Voorkom conflicten over de nalatenschap door advies in te winnen bij makelaars en met onze steun de beste weg te vinden. Indien in het testament niet anders is bepaald, zijn alle mede-erfgenamen gelijkelijk gerechtigd en gehouden. Dit betekent dat een verkoop vaak de beste oplossing is en u de mogelijkheid biedt om de opbrengst van de nalatenschap onder alle mede-erfgenamen te verdelen en zo het probleem van een erfenisgeschil te vermijden.

Boedelverdeling of huisverkoop in gemeenschap van erfgenamen?

Voor een winstgevende verkoop is het belangrijk dat u als gemeenschap van erfgenamen reeds vóór de verkoop van het onroerend goed tot een akkoord bent gekomen. De overeenkomst kan, wat natuurlijk het beste geval is, worden bereikt met wederzijdse instemming van alle mede-erfgenamen. Indien een minnelijke schikking en een gemeenschappelijk besluit onmogelijk zijn, heeft elke erfgenaam het recht om een afrekening te eisen en zijn deel van de erfenis te laten uitbetalen. In het geval van verharde fronten gaat deze beslissing meestal gepaard met een gedeeltelijke veiling en het bijbehorende financiële verlies voor alle mede-erfgenamen.

Gemeenschap van erfgenamen – Communiceer openlijk en vind overeenstemming

Wij raden u aan samen te beslissen en, in het beste geval, te verkopen. Door de verkoop van het huis wordt de gemeenschap van erfgenamen ontbonden op het moment dat de opbrengst van de verkoop over alle mede-erfgenamen wordt verdeeld en wordt uitgekeerd. Een gemeenschap van erfgenamen die verenigd is, kan de verkoop uitvoeren zonder dat verschillende eigenaars in het kadaster zijn ingeschreven en kan dus sneller verkopen. Voor de belanghebbenden is de gemeenschap van erfgenamen vaak een hinderpaal bij de besluitvorming, waardoor de verkoop van het huis vertraging kan oplopen of onder de marktwaarde kan komen te liggen.

Open communicatie in gemeenschap van erfgenamen sluit verliezen en risico’s uit!

Als burgerlijke maatschap krijgt u te maken met een aantal taken in gemeenschap van erfgenamen. Zodra u hebt besloten te verkopen, zullen makelaars namens u optreden en de mogelijkheid uitsluiten dat u het geërfde onroerend goed voor minder dan de waarde of slechts met grote moeite zult verkopen.

Meer informatie over het onderwerp “erfenis”:

Successierechten

Voor veel erfgenamen zijn verdriet, vreugde en smart nauw met elkaar verbonden. Wanneer u een huis erft, gaat dit proces altijd gepaard met een pijnlijk, emotioneel verlies. Na enige tijd breekt er een lichte vreugde uit en realiseer je je dat je een huiseigenaar bent. Tegelijk komt de vrees dat de fiscus successierechten van u zal eisen en dat u dit bedrag alleen zult kunnen betalen als u het huis verkoopt. U hebt een vrijstellingsbedrag waaronder doorgaans geen successierechten verschuldigd zijn. Het bedrag van deze uitkering hangt af van uw graad van verwantschap met de overledene. Echtgenoten kunnen onroerende goederen belastingvrij erven tot 500.000 euro, kinderen tot 400.000 euro. Om te voorkomen dat u speculatiebelasting moet betalen, moet u overwegen of u zelf in het geërfde huis wilt gaan wonen als het minder dan 10 jaar geleden is gekocht. Alles over successierechten.

Beargumenteerd

Idealiter betalen de erfgenamen van een gemeenschap van erfgenamen eventuele schulden snel uit de nalatenschap en ontbinden zij vervolgens de gemeenschap van erfgenamen door het overschot naar rato van aandelen te verdelen. Dit is echter vaak niet de realiteit. Geschillen binnen de gemeenschap van erfgenamen zorgen er vaak voor dat zij nog jaren na de erfenis onopgelost blijven. Elk lid van een dergelijke gemeenschap van erfgenamen heeft het recht om te allen tijde ontbinding te vorderen, zelfs zonder geldige reden. Meer informatie over de ontbinding van een gemeenschap van erfgenamen.

Verdeling veiling

De gedeeltelijke veiling is een speciale variant van de gedwongen verkoop en wordt gebruikt wanneer meerdere personen eigenaar zijn van een zaak. Vaak gaat het om een stuk grond of een onroerend goed dat wordt geveild en waarvan de opbrengst onder de eigenaars wordt verdeeld. Deze situatie doet zich vaak voor in gemeenschappen van erfgenamen wier nalatenschap een goed of grond omvat. In gemeenschap van erfgenamen verdelen de erfgenamen de eigendom van de goederen van de nalatenschap. Meer informatie over de scheidingsveiling.

De belangrijkste vragen over het onderwerp gemeenschap van erfgenamen:

Bij gemeenschappen van erfgenamen rijzen vaak veel vragen. Van de juiste belastingaangifte tot de ontbinding van de gemeenschap van erfgenamen zijn er veel twistpunten die vragen oproepen.

Wat is een onverdeelde gemeenschap van erfgenamen?

Een onverdeelde gemeenschap van erfgenamen beschrijft alle erfgenamen van een overledene. Dit wordt van kracht als er meer dan één erfgenaam is en er dus automatisch een gemeenschap van erfgenamen wordt gevormd. De onverdeelde gemeenschap van erfgenamen verliest echter haar werking met het begin van een geschil over de nalatenschap. Het is echter niet verplicht een gemeenschap van erfgenamen te verdelen.

Wat is de wettelijke erfopvolging?

Indien de overledene geen testament heeft nagelaten en de testamentaire beschikking ongeldig is, bepaalt de wet welke personen de erfgenamen zijn. De wettelijke erfopvolging is gebaseerd op bepaalde specificaties, zoals de graad van verwantschap en de huwelijksgoederenstatus van de overledene.

Wat wordt bedoeld met vereffening van nalatenschappen?

Indien zich in een gemeenschap van erfgenamen problemen voordoen bij de verdeling van de nalatenschap, heeft iedere erfgenaam het recht om een verdeling van de nalatenschap te vorderen. De erfenis wordt dan in gelijke delen verdeeld. Eerst het geërfde geld of soortgelijke effecten en vervolgens de geërfde voorwerpen, zoals onroerend goed en dergelijke.

Wat is een fractionele gemeenschap?

Onder gedeeltelijke eigendom verstaat men verscheidene personen die gezamenlijk eigenaar zijn van een zaak. De wettelijke regelingen voor deeltijdbezit zijn te vinden in de artikelen 1008 tot en met 1011 van het Duitse burgerlijk wetboek.

Wat kost het om een verklaring van erfrecht aan te vragen?

Een verklaring van erfrecht kan worden aangevraagd bij de probataire rechtbank. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de waarde van de nalatenschap. Indien een nalatenschap bijvoorbeeld 200.000 euro bedraagt, kost de verklaring van erfrecht 207 euro.

Wanneer erft de echtgenoot?

De echtgenoot erft alleen als er geen broers of zussen, grootouders, ouders of hun broers of zussen van de overledene zijn. In alle andere gevallen is het wettelijke erfrecht van de langstlevende echtgenoot beperkt tot een bepaald quotum van de nalatenschap.

Kunnen kleinkinderen erven?

Indien de kinderen van de overledene in leven zijn, sluit dit het kleinkind uit van de wettelijke erfopvolging (§ 1924 lid 2 BGB). Kleinkinderen kunnen dus alleen van hun grootouders erven als hun eigen ouders zijn overleden en dus uit de nalatenschap zijn verdwenen.

Wat is een stratificatiecontract?

Men spreekt van een stratificatie, een stratificatieovereenkomst of een stratificatiecontract wanneer de mede-erfgenamen van een gemeenschap van erfgenamen onderling een overeenkomst sluiten om een erfgenaam uit te sluiten uit de gemeenschap van erfgenamen. Dit wordt gewoonlijk gecompenseerd met een betaling.