Berlijnse huurgrens ongedaan gemaakt! Constitutioneel Hof beëindigt experiment – dreiging van huurbetaling met terugwerkende kracht
Berlijnse huurgrens – De Berlijnse huurgrens is onwettig en dus ontoelaatbaar! Het Federale Constitutionele Hof heeft dit in april beslist. Hoewel sommige woningcorporaties hun huren niet tot het oude niveau hebben opgetrokken ondanks het einde van de huurlimiet, eisen vele verhuurders nu terugbetalingen en verhogen zij hun huren opnieuw. Maar waarom is de huurprijsgrens ongedaan gemaakt, wat zijn de gevolgen voor verhuurders en huurders, en wat is de politieke reactie op het besluit en het nieuwe wetsontwerp? Dit alles en nog veel meer informatie over de huurprijsgrens, de werking ervan, de effecten en gevolgen, en de alternatieven vindt u hier.
Huur cap is ongrondwettelijk!
Tip! Aan het eind is er het persoverzicht, een samenvatting van het belangrijkste nieuws uit de vastgoedwereld. Er staan interessante artikelen in de FAZ over het onderwerp “Nieuw leven voor godshuizen”, verbouwing van voormalige kerken, monumentenzorg en nog veel meer. U vindt al het onroerend goed nieuws direct hier: Onroerend goed nieuws.
Als hoofdstad en cultuurstad isBerlijn een van de populairste plaatsen om in Duitsland te wonen. Geen wonder dat de huren de laatste jaren zijn gestegen en dat de vastgoedmarkt lucratiever lijkt dan ooit tevoren. Het valt nog te bezien of en zo ja wanneer de huurlimiet weer van kracht wordt of dat verhuurders hun hoge prijzen kunnen blijven vragen. Hier vindt u informatie over de actuele gebeurtenissen rond de huurgrens in Berlijn.
De wet betreft een voorraad van:
340.000 tot 512.000 appartementen in Berlijn
Wat zegt de huurlimiet?
De huurbeperking moest betaalbare huisvesting in de grote stad Berlijn weer mogelijk maken. Volgens schattingen zijn de huren van 340.000 tot 512.000 flats gedaald, in sommige gevallen met enkele honderden euro’s. Tot grote ergernis van verhuurders en huiseigenaren! Omdat ze uiteindelijk de wet aanklaagden.
Nadat de huurlimiet in Berlijn uiteindelijk door het Federale Constitutionele Hof ongrondwettelijk was verklaard, haalden veel verhuurders en eigenaars opgelucht adem. De discussie over de hoge huurprijzen is echter nog niet ten einde. Bovendien doen geruchten de ronde dat de vastgoedgigant Vonovia zal fuseren met de vastgoedgroep Deutsche-Wohnen, wat zou resulteren in de grootste vastgoeddeal in de Duitse geschiedenis.
Huurders en verhuurders: Statistieken
Tip! Hier vindt u nog meer statistieken over huisvesting, bouw en onroerend goed.
Publieke opinie: goed of slecht?
Denkt u dat de maatregel van Berlijn om een huurplafond in te voeren goed of slecht is?
Mening van de huurders:
- Tamelijk goed: 81%
- Tamelijk slecht: 14%
Totaal oordeel
- Tamelijk goed: 71%
- Tamelijk slecht: 24%
Meer statistieken vindt u op Statista.
Opinie in de politieke partijen
Het is ook interessant om eens te kijken naar de partijen in Duitsland. Denkt u dat de maatregel van Berlijn om een huurplafond in te voeren goed of slecht is? Gesorteerd op partijvoorkeur.
- Partij = tamelijk goed / tamelijk slecht
- Links = 85% / 11
- Groenen = 83% / 15%
- SPD = 79% / 13%
- CDU/CSU = 68% / 27%
- AfD = 60% / 33
- FDP = 47% / 44
Als u van plan bent naar de hoofdstad te verhuizen, een woning wilt kopen of verkopen, of er al woont, geven wij u nu een overzicht van de populairste en mooiste wijken van Berlijn.
Wonen in Berlijn: individueel en kleurrijk
Berlijn is individueel, creatief en vol mogelijkheden. Meer dan 3,5 miljoen mensen hebben hun centrum van leven hierheen verplaatst. Als internationale locatie is Berlijn een aantrekkelijke plaats om te wonen voor mensen van over de hele wereld. Terwijl de wijk Wilmersdorf in Charlottenburg overtuigt met zijn goed onderhouden groene ruimtes, inspireren de woonwijken Prenzlauer Berg en Weißensee in Berlijn-Pankow met hun onklopbare prijzen en centrale ligging. U wilt uw flat, uw appartementsgebouw of uw stuk grond in de wereldmetropool Berlijn verkopen? Met onze gratis gidsen en tips over de onderwerpen verkoop van onroerend goed en taxatie van onroerend goed, bent u goed voorbereid. Lees hier meer:
De meest populaire districten om te wonen en te verblijven zijn:
- Pankow
- Charlottenburg
- Wilmersdorf
- Friedrichshain-Kreuzberg
- Prenzlauer Berg
- Kreuzberg
- Wannsee
- Steglitz
- Schöneberg
Onroerend goed verkopen in Berlijn
De stad wordt gekenmerkt door talrijke bezienswaardigheden en plaatselijke recreatiegebieden, maar ook door zijn goede infrastructuur. Als woonplaats is Berlijn erg populair bij mensen van alle leeftijden. Als u besluit een woning te koop aan te bieden in Berlijn, kunt u meestal koopprijzen realiseren die boven het gemiddelde liggen in vergelijking met andere Duitse steden van deze omvang. De aankoopprijs per vierkante meter is in de afgelopen 4 jaar met ongeveer 65% gestegen.
- Lees hier meer over het verkopen van onroerend goed in Berlijn
Onroerend goed reus: Fusie van Vonovia & Deutsche-Wohnen
Het zou de grootste deal zijn in de geschiedenis van de Duitse vastgoedmarkt. De miljardenbedrijven in onroerend goed Vonovia en Deutsche-Wohnen willen fuseren. Wat in het verleden herhaaldelijk door de Deutsche-Wohnen werd afgewezen, moet nu werkelijkheid worden. Het overnamebod van Vonovia is aantrekkelijk en veelbelovend. Zowel het Vonovia-aandeel als het Deutsche-Wohnen-aandeel zijn in de afgelopen jaren in waarde gestegen. Meer informatie vindt u hier:
Onroerend goed nieuws:
De Süddeutsche Zeitung zegt: “Vonovia hoeft geen huurhaai te worden”. Het Handelsblatt kopt zelfs “Share deals loophole: Why the merger of Vonovia and Deutsche Wohnen is triggering a fiscal debate” en de ARD waarschuwt “Mergerplannen alarm huurders”. De krantenkoppen zijn nu wel bekend. Hier zijn meer nieuwtjes uit de vastgoedsector:
Focus Online: KfW-lening bespaart kopers van onroerend goed duizenden
De Focus Online blog bericht over “Studie toont aan: Wie moet er betalen? In sommige regio’s boycotten kopers nu de exorbitante vastgoedprijzen” en “Bouwfinanciering: bouwgeld is nog nooit zo goedkoop geweest” . Meer nieuws en huidige wetten:
- Gastartikel van Carsten Zimmermann: KfW-lening bespaart kopers van onroerend goed duizenden – maar nu wordt de financiering een loterijprijs!
- Dat blijkt uit de studie: Wie moet er betalen? In sommige regio’s boycotten kopers nu de exorbitante vastgoedprijzen
- Bouwfinanciering: bouwgeld is nog nooit zo goedkoop geweest
IM Immobilienmanager: Warburg-HIH Invest koopt hoofdbureau van politie bij Keulen
Deze week in IM Immobilienmanager o.a. artikelen over “Warburg-HIH Invest verwerft nieuw hoofdkantoor politie bij Keulen” en “ISG Duitsland benoemt nieuwe directeur” . Meer nieuws vindt u hier:
- In aanmerking komende Daikin-technologie in alle productgebieden
- ISG Duitsland benoemt nieuwe algemeen directeur
- Warburg-HIH Invest verwerft nieuw hoofdbureau van politie nabij Keulen
Frankfurter Allgemeine: Nieuw leven voor gebedshuizen
De Frankfurter Allgemeine bericht deze week bijvoorbeeld over “Nieuw leven voor gebedshuizen: Wat kan er van kerken worden” en “Veranderende wijken: Beelden van herinnering”. Meer nieuws van de afgelopen dagen:
- Nieuw leven voor gebedshuizen: wat kan er van kerken worden
- Huis in de aanbieding: huurder wanhopig gezocht
- Veranderende buurten: beelden van herinnering
Worden woningen duurder?
Nieuw in het zakenkatern Haufe van deze week is onder meer “Zonneverplichting in Baden-Württemberg: Wordt wonen duurder?” en “Wie komt, wie gaat? Nieuwe CEO bij Dr. Klein Wowi Digital; IC Group vervangt management”. Meer onroerend goed nieuws voor huurders, kopers en verkopers:
- Verplichte zonne-energie in Baden-Württemberg: Worden woningen duurder?
- Betrouwbare IT-beveiliging voor bedrijven – maar hoe?
- Wie komt, wie gaat? Nieuwe CEO bij Dr. Klein Wowi Digital; IC Group vervangt leiding
T-Online: Huizenprijzen blijven sterker stijgen dan huren
Deze week heeft T-Online onderwerpen als ” Vastgoed instorting in grote steden – deskundigen waarschuwen voor vastgoed zeepbel ” en ” Dure CO2 deelname – verhuurders eisen Seehofer’s ontslag ” . Nieuwe onderwerpen van de week:
- “Oververhitting” – huizenprijzen blijven sneller stijgen dan de huurprijzen
- Dure CO2-deelname – verhuurders eisen Seehofers aftreden
- Ineenstorting vastgoed in grote steden – deskundigen waarschuwen voor vastgoedzeepbel
Berlin.de: Vonovia met auditproces
Nieuwe artikelen en berichten van Berlin.de deze week zijn onder meer “Huurrem voor stadsflats in Berlijn” en “Onteigeningsinitiatief heeft bijna 200.000 handtekeningen” . Meer krantenkoppen van de week:
- Huurrem voor stadsappartementen in Berlijn
- Senaat: Na huisvesting aanbod van Vonovia met herziening proces
- Onteigeningsinitiatief heeft bijna 200.000 handtekeningen
Immobilien Zeitung: Hamburg bouwt flats als laatste in 1974
Deze week heeft Immobilien Zeitung interessante onderwerpen als “Hamburg bouwt evenveel flats als laatste in 1974” en “Soms blijft van de detailhandel alleen een apotheek en een supermarkt over” in het blad. De berichten en meer tips zijn hier te vinden:
- Hamburg bouwt evenveel flats als laatste in 1974
- Ook in Marburg is er een tekort aan woningen
- Soms is alles wat overblijft van de handel een apotheek en een supermarkt
Spiegel: Sociale beloften van de vastgoedbazen?
De Spiegel van deze week gaat over “”De omvang alleen al kan de een of de ander zorgen baren”” en “Wat hebben de vastgoedbazen aan sociale beloften?” . Meer nieuws van deze week:
- Wat voor goeds is de sociale belofte van de vastgoedbazen?
- Vastgoedgroepen bieden Berlijn duizenden flats te koop aan
- “Alleen al de grootte kan één of twee zorgen baren”