Verkoop van onroerend goed bij scheiding: Vragen, antwoorden, tips en procedure in geval van scheiding

Verkoop van onroerend goed in geval van echtscheiding en scheiding van tafel en bed – Wie besluit te trouwen en te huwen, is meestal van plan zijn leven voor altijd met zijn echtgenoot door te brengen en alles wat hem toebehoort te delen. Wanneer men trouwt, denkt niemand eraan dat er uiteindelijk een echtscheiding zal komen en mogelijk zelfs een geschil over bezittingen. Maar in 2017 bedroeg het scheidingspercentage in Duitsland meer dan 36 procent, wat aantoont dat helaas niet alle huwelijken eeuwig stand houden. Vaak zijn vreemdgaan, het dagelijkse leven inclusief routine of zelfs financiële problemen de redenen voor een scheiding. Tip! Hier vind je mijn gratis XXL gids van A-Z: Verkopen van onroerend goed en hier kunt u terugkeren naar de gids: Echtscheiding & onroerend goed.

Key Facts -

Echtscheiding en onroerend goed: de belangrijkste vragen en antwoorden

Nu, wat voor soort eigendom je ook moet verkopen na je scheiding: Dat hangt af van de locatie. Wanneer u een flat verkoopt, een huis verkoopt, een stuk grond verkoopt en nog meer wanneer u een meergezinswoning wilt verkopen. De ligging van uw eigendom is een doorslaggevende waarderingsfactor. Zo ook de stof en het meubilair. Particulier verkopen betekent risico’s aanvaarden en fouten maken. Van taxatie van onroerend goed tot contracten, belastingen en kosten.

Als een echtscheiding leidt tot de verkoop van een huis, moet u goed geïnformeerd zijn.

Bent u aan het scheiden of wilt u een scheiding aanvragen? Hebt u de mogelijkheid om redelijk en objectief over de scheiding te praten met de partner van wie u gaat scheiden? Dan rijst nu de vraag: wie is de eigenaar van wat? Als u een gezamenlijk goed bezit, zoals een huis, moet u zich nu afvragen: wie is de eigenaar van het huis en hoe kan dit na de echtscheiding worden verdeeld?

Mensen die jarenlang samen in een huis wonen, vragen zich meestal niet af: van wie is het eigenlijk? Samenwonen suggereert ook een gemeenschappelijk huis en er is zelden nog een “mijn” en “jouw”, maar vaak een “ons”. Aangezien de binneninrichting meestal wordt gekozen volgens de ideeën en wensen van beide echtgenoten, wordt het gevoel van saamhorigheid enorm versterkt.

Onderwerp echtscheiding: Artikelen en gidsen

Alvorens in te gaan op de details – van de verkoop – vindt u hier meer gedetailleerde artikelen over echtscheiding en de verkoop van een huis of appartement.

Feiten: Kinderen, procedure en onderhoud

Leven: Redenen, scheidingsjaar en naamsverandering

Voorwoord – Gratis fooi? Ja!

Al mijn tips in deze gids zijn gratis voor u. Als makelaar bemiddelen wij in eigendommen met een verkoopwaarde van 1 miljoen euro of meer in de categorie luxe eigendommen. Wij geven u graag tips en trucs voor uw verkoop, gratis, gedetailleerd en stap voor stap uitgelegd. Kijk ook eens naar onze links, waar u meer gedetailleerde informatie vindt over de afzonderlijke onderwerpen. Als u uw eigendom met ons wilt verkopen: Weet je wat ons onverslaanbaar voordeel is? Wij bereiken zelfstandig meer dan 250.000 lezers per maand, wat neerkomt op een totaal van 3 miljoen mensen per jaar. Wij zijn onafhankelijk van de gewone vastgoedportalen en bereiken een solvabele, speciale doelgroep. Bovendien bieden wij in onze zone buiten de markt interessante kopersgroepen en investeerders aan tot wie u geen toegang hebt via de gebruikelijke aanbiedingen. Lees hier meer: Makelaars in onroerend goed.

Wie is eigenaar van het huis / condominium?

Indien echter een echtpaar besluit niet langer samen te leven en te scheiden, is het onbelangrijk welk gevoel is opgekomen, maar de feiten worden in aanmerking genomen. De inschrijving in het kadaster is altijd doorslaggevend voor wie eigenaar is van het huis. In het kadaster vindt u altijd de eigenaar die ingeschreven stond toen u het eigendom kocht. Als u daar alleen staat ingeschreven, bent u ook automatisch de enige eigenaar van het pand. Meestal wordt gekozen voor inschrijving als enige eigenaar indien de aankoop bijvoorbeeld vóór het huwelijk is geschied, of indien het bepaalde voordelen biedt om slechts één echtgenoot in te schrijven. Indien er slechts één eigenaar in het kadaster is ingeschreven, is het volgens de wet duidelijk wie de eigenaar van het onroerend goed is. Niettemin wordt de andere echtgenoot niet zomaar uit het huis gezet, ook al heeft de geregistreerde enige eigenaar een volmacht op grond waarvan hij of zij de andere echtgenoot kan vragen het huis te verlaten. Dit verzoek om te verhuizen is gekoppeld aan een toegestane tijd die aan de verhuizende partner moet worden gegeven. Bovendien moet de enige eigenaar de kosten van de verhuizing dragen. Voorts kan aan de niet-eigenaar een verblijfsrecht worden toegekend, dat eveneens op beperkte basis kan worden toegekend.

Twee eigenaars: voorgestelde oplossingen

Indien beide echtgenoten eigenaar zijn van het huis of zelfs van het condominium, moeten beide personen ook in het kadaster zijn ingeschreven. Als dit het geval is, kunnen de echtgenoten bij een echtscheiding verschillende wegen bewandelen.

Enerzijds kan het huis aan een derde worden verkocht, anderzijds kan het huis gedeeltelijk worden geveild of, ten derde, kan de ene echtgenoot zijn of haar aandelen aan de andere overdragen. Als het huis aan een derde moet worden verkocht, heeft u de prettigste en gemakkelijkste weg gekozen, omdat het huis als het ware wordt opgedeeld. De gemeenschappelijke bezittingen worden verkocht en de opbrengst van de verkoop wordt onder hen verdeeld. Dit proces verloopt snel en daarna kunnen u en uw nog steeds of ex-echtgenoot ieder hun eigen weg gaan.

Wat gebeurt er met de kinderen?

Als er echter kinderen in het spel zijn, wil het aanstaande echtpaar de woning meestal ten minste voor de kinderen behouden, zodat zij niet uit hun vertrouwde omgeving worden weggerukt. Het is niet ongewoon dat ouders die gaan scheiden en een gezamenlijk onroerend goed bezitten, besluiten dit niet aan een derde te verkopen. Zij willen niet van de kinderen verwachten dat zij van stad of dorp veranderen, dat zij aan nieuwe mensen en een nieuwe omgeving wennen en dat zij het huis waarin zij zijn geboren en opgegroeid of nog opgroeien, moeten verlaten.

Er moet echter nogmaals worden verduidelijkt wie de eigenaar van het onroerend goed is en indien beide echtgenoten eigenaar zijn, moeten zij een gezamenlijke oplossing vinden. In dit geval is het vaak raadzaam dat de echtgenoot die het huis verlaat, zijn eigen aandelen overdraagt aan de echtgenoot die nog in het huis zal wonen – waarschijnlijk met de kinderen. Als dit gebeurt en de aandelen worden overgedragen, gaat het hele eigendom over op de partner die in het huis blijft wonen. De overdracht geschiedt echter alleen door volledige uitbetaling van de aandelen in het huis. Zowel de verkoop aan een derde als de betaling van de aandelen in het onroerend goed veronderstellen reeds dat de echtgenoten het eens kunnen worden en samen oplossingen willen vinden.

Verdeling veiling

Helaas is dit echter niet altijd het geval, omdat echtscheidingen vaak gepaard gaan met kwetsuren en veel emoties, wat ertoe kan leiden dat de fronten verharden en het echtpaar niet tot een akkoord komt. In dat geval is het mogelijk om een veiling aan te vragen. Het doel van een splitsingsveiling is de ontbinding van een voorheen bestaande gemeenschap. Bij dit soort veiling wordt het onroerend goed, dat als ondeelbaar wordt beschouwd, omgezet in geld, dat verdeelbaar is. Dit geld behoort echter nog steeds toe aan de gemeenschap en wordt in bewaring gegeven ingeval men het niet eens kan worden over verdeling of betaling. Een veiling bij opbod zou altijd het laatste redmiddel moeten zijn om een huis “kwijt te raken” via een echtscheiding.

Tip. Verkoop van de markt (niet openbaar)

Off market betekent dat de verkoop van uw eigendom nooit publiekelijk zichtbaar zal zijn. Uw eigendom zal alleen worden aanbevolen aan een interne, solvabele groep kopers met een ideale constellatie. Off Market-verkoop wordt met name gebruikt door prominente personen die de verkoop, alsmede het adres, de foto’s en nog veel meer geheim willen houden. Ook particulieren maken gebruik van de dienst, bijvoorbeeld wanneer de familie of de buurt niet op de hoogte mag zijn van de aanstaande verkoop. Voor zo’n discrete, niet-marktconforme verkoop heb je een gerenommeerde makelaar met een goed netwerk nodig. Uw voordeel: niemand komt achter de verkoop.

  • Van de markt verkopen

Gelijkstelling van winsten, volle eigendom en mede-eigendom

Alles over gelijkschakeling van winsten, enig eigendom en gezamenlijk eigendom.

Gelijkstelling van winsten – winsten voor beide echtgenoten in geval van echtscheiding

Indien twee personen een huwelijk aangaan zonder huwelijkscontract, leven zij volgens de wet in gemeenschap van goederen. Winst wordt gedefinieerd als het bedrag waarmee het eindvermogen van een van de echtgenoten het oorspronkelijke vermogen overschrijdt. Tijdens het huwelijk blijven de twee vermogens dus gescheiden, en bij de echtscheiding vindt er een verevening van de opgebouwde vermogenswinst plaats. Met andere woorden, elke echtgenoot wordt geacht uit het huwelijk te komen met hetzelfde bedrag aan opgebouwde winsten. De experts van Lukinski leggen uit hoe het moeilijke onderwerp van onroerend goed bij de verevening van winsten moet worden aangepakt.

Enig eigendom – financiële gevolgen en rechten

Indien slechts één van de echtgenoten in het kadaster is ingeschreven als eigenaar van het onroerend goed, behoort het goed ook na de echtscheiding alleen aan deze echtgenoot toe. Tijdens de scheidingsperiode kan de rechter het goed ook voor gebruik afstaan aan de niet-eigenaar, maar alleen als deze echtgenoot geen betaalbare woning kan vinden voor zichzelf en de gezamenlijke kinderen. Dit verandert echter niets aan de eigendom van het onroerend goed.

Een onroerend goed heeft echter ook financiële gevolgen voor de verevening van de winsten. Een onroerend goed dat tijdens het huwelijk is gekocht, gebouwd of uitgebreid dan wel gemoderniseerd, vertegenwoordigt een waardevermeerdering en is derhalve relevant voor de verevening van de meerwaarden. Een geërfd goed of een goed dat reeds voor het huwelijk deel uitmaakte van het vermogen, telt alleen mee voor de verevening van de winsten als het tijdens het huwelijk is gemoderniseerd of uitgebreid. Tijdens de echtscheiding mag de eigenaar van het onroerend goed echter niet zomaar doen met het onroerend goed wat hij of zij wil. Indien de echtscheiding of de regeling van de gescheiden winst nog niet is beëindigd, heeft hij of zij bijvoorbeeld de toestemming van de ex-partner nodig voor de verkoop.

Gemeenschappelijk bezit – verschillende oplossingen

Als de goederen gelijkelijk of ook evenredig aan de echtgenoten toebehoren, wordt het moeilijk in geval van echtscheiding, omdat de vraag hoe het na de echtscheiding verder moet met de gezamenlijke goederen, niet altijd gemakkelijk te beantwoorden is. Wie mag er in het pand wonen, wordt het verkocht of wordt het verder gefinancierd? Dit probleem vloeit voort uit het feit dat met de echtscheiding niet tegelijkertijd ook de mede-eigendom eindigt. Gescheiden echtgenoten blijven dus ook na de echtscheiding gezamenlijk verantwoordelijk voor het onroerend goed. Er zijn verschillende benaderingen van dit vraagstuk, die naar gelang van de situatie meer of minder geschikt zijn:

  • Het eigendom kan worden overgenomen door de ene partner die de andere uitkeert. Dit vormt echter een winst die van invloed is op de verevening van de winsten.
  • Het eigendom kan worden overgedragen aan een gemeenschappelijk kind en beide echtgenoten zoeken iets nieuws
  • Afhankelijk van de omstandigheden van het pand kan een grote eengezinswoning worden omgebouwd tot een tweegezinswoning. Indien de echtgenoten dit wensen, kan het onroerend goed aldus worden verdeeld in twee gelijkelijk op zichzelf staande eenheden.
  • Het onroerend goed kan worden verkocht en de winst kan evenredig tussen de echtgenoten worden verdeeld
  • Indien geen overeenstemming wordt bereikt over de toekomst van het goed, is het laatste redmiddel een veiling bij opbod, waarbij het goed door een openbare executoriale rechtbank wordt verkocht.

Lopende vastgoedkredieten bij echtscheiding – communicatie tussen de echtgenoten

Indien onroerend goed wordt gefinancierd met een lening, moet deze ook na de scheiding worden terugbetaald. Hoe dit probleem moet worden aangepakt, moet echter los van de andere vastgoedkwesties worden behandeld. Een veel voorkomende oplossing is het wijzigen van de betalingswijze. Indien tot de scheiding de hoofdverdiener de lening terugbetaalde, kan de terugbetaling na de scheiding in gelijke delen over beide partners lopen. Indien het gemeenschappelijke woonvermogen aan één echtgenoot wordt overgedragen, kan de aflossingsovereenkomst ook dienovereenkomstig worden gewijzigd.

Verkoop: procedure en checklist (gratis)

Onroerend goed verkopen na echtscheiding – De prijzen van huizen, condominiums en landhuizen blijven stijgen. De trend naar het bezit van eigen vier muren zet door, zo blijkt ook uit een studie van de Bundesverband der Deutschen Kooperative Banken (BVR). In 2017 stegen de prijzen voor door de eigenaar bewoonde woningen opnieuw met 5,4 procent. De grote vraag heeft ook gevolgen voor de prijssituatie in de plattelandsgebieden. Overweegt u uw woning te verkopen? De situatie op de vastgoedmarkt is bijzonder gunstig voor verkopers. Neem geen beslissing voordat u een taxatie van de marktwaarde door een professional hebt laten uitvoeren. De experts van Lukinski bepalen gratis welke verkoopprijs voor uw woning haalbaar is. We zijn er altijd voor u online.

Hoeveel is mijn eigendom waard?

Welke prijs kan mijn eigendom op de markt opbrengen? Denkt u erover een expert in te huren? Wij van Lukinski kunnen u gratis helpen. Onze taxatie van onroerend goed is gebaseerd op actuele gegevens voor uw regio. Onze online dienst bepaalt uit alle vergelijkbare aanbiedingen de meest realistische prijsverwachting voor uw woning. De ervaring heeft geleerd dat onze beoordelingen als online makelaars veel beter aansluiten bij het huidige prijsniveau dan dure adviezen van deskundigen, die grotendeels op bouwmaterialen zijn gebaseerd.

Niemand kan precies voorspellen hoe lang de prijsexplosie op de vastgoedmarkt zal aanhouden. Onroerend goed verkopen is niet altijd een gemakkelijke beslissing. Er zijn persoonlijke redenen of financiële zorgen. Een woning die weinig wordt gebruikt of niet geschikt is voor de eigen situatie zorgt echter al snel voor extra kosten. Uitbreidingen, verbouwingen of lange woon-werkverkeeren drukken op het budget. De verkoop van een woning creëert niet alleen financiële vrijheid, maar ook de mogelijkheid om zich of het gezin op een meer gunstige plaats te vestigen. Alle woonlocaties zijn momenteel in trek: in de stad en op het platteland. Onze online onroerend goed dienst maakt gebruik van nieuwe procedures en methoden om het beschikbare aanbod op de markt te evalueren. Zo bepalen wij voor u, gratis, met welke koopprijs zij vrij snel een koper kunnen vinden.

Ons taxatieproces voor onroerend goed bewijst zich al jaren uitstekend. Met slechts enkele gegevens analyseren wij het onroerend goed, zodat u een realistische beoordeling krijgt voor de verkoop van een huis of appartement. Wij helpen u snel en gemakkelijk aan de beste prijs op uw regionale markt. Laat ons u tonen hoe wij u kunnen ondersteunen.

Bepaal de marktwaarde van het onroerend goed

Heeft u overwogen uw huis of appartement te verkopen? Dan geven wij u online een taxatie tegen marktwaarde. Pas dan kunt u beoordelen of u afstand wilt doen van het pand. Met de potentiële verkoopprijs door ons geschat, kunt u ook beslissen of het de moeite waard is een makelaar in te schakelen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen renovatie- en verbouwingsmaatregelen de moeite waard zijn, waardoor een nog bredere basis van belangstellenden kan worden gevonden. Een eigen beoordeling van de marktwaarde is met veel risico’s omgeven: zij is vaak gebaseerd op emotionele gehechtheid aan het onroerend goed, op de moeite en de tijd die in de renovatie zijn gestoken. Als de opgegeven verkoopprijs te hoog is, zullen zich nauwelijks serieuze belangstellenden melden. De stroom van bezoekers die niet echt geïnteresseerd zijn om te kopen, stopt vaak niet, zelfs niet na maanden. Dit kost tijd en zenuwen, en uiteindelijk accepteren veel huiseigenaren grote financiële verliezen.

Vraag advies aan een professional voordat u verkoopt. Wij zullen u een grondige en zorgvuldige schatting geven van de waarde van uw eigendom. Onze prijzen en aanbevelingen zullen u in staat stellen geschikte kopers voor uw eigendom te vinden. Hoe langer een woning op de markt staat, hoe groter de uiteindelijke prijskorting gewoonlijk moet zijn. Vermijd dit met Lukinski en ga meteen goed geïnformeerd en gesteund de vastgoedverkoop in. Met onze online taxatie van onroerend goed ontvangt u tijdig betrouwbare kengetallen en interessante feiten over de verkoop van uw onroerend goed. Als u dat wenst, kunnen wij alle diensten in verband met de verkoop van uw huis voor onze rekening nemen – van de schatting tot de notariële akte.

Verkoop je alleen?

Na het eerste onderzoek vertrouwen veel verkopers van onroerend goed er nog steeds op dat ze de verkoop van hun huis alleen aankunnen. Wat de verkoper werkelijk te wachten staat, is echter een zaak voor de professionals. Potentiële kopers kunnen opdagen bij de bezichtigingsafspraak om de prijs ongerechtvaardigd naar beneden te drukken. Er worden steeds meer gebreken ontdekt en vroeg of laat geeft de eigenaar het gefrustreerd op. Ook de juridische kant van de verkoop van onroerend goed wordt steeds meer beheerst door wettelijke voorschriften. Bij de bezichtigingsafspraak moet het energiecertificaat worden overgelegd en moeten vragen over het kadaster en de bouwmethode worden beantwoord. Ons professionele kantoor weet alle vragen competent en volledig te beantwoorden. Wij zijn u graag van dienst bij elke stap van uw onroerend goed project.

Onze cliënten bevestigen het keer op keer: het loont de moeite om ons in te schakelen bij de verkoop van onroerend goed. U kunt vertrouwen op onze ervaring en deskundigheid als het gaat om prijsonderhandelingen, het maken van bezichtigingsafspraken en het samenstellen van de verkoopdocumenten. Wij zullen u alle andere bureaucratische voorbereidingen uitleggen, waaronder het verkrijgen van uittreksels uit het kadaster. Niet alle informatie hoeft aan een potentiële koper te worden meegedeeld – wij adviseren u over alle zaken.

De checklist voor de documenten

Als u besluit uw huis of appartement te verkopen, zullen wij u de meeste documenten bezorgen, terwijl u het bouwbestek, de servicekostenverklaring en de bouwtekeningen klaar heeft. Als u de marktwaarde van uw huis al kent, zal onze checklist u helpen goed voorbereid te zijn op een vlotte verkoop:

Zodra tot de verkoop van een huis is besloten, moet een stortvloed van documenten worden verkregen voor de verschillende fasen van de verkoop. De bureaucratische vereisten voor de verkoop van onroerend goed zijn gericht tot potentiële kopers, notarissen, makelaars en andere instellingen.

  1. Verkoopdocumenten
  2. Energiecertificaat en uittreksel uit het kadaster
  3. Beschrijving van het gebouw en kadastrale kaart
  4. Speciale documenten voor speciale eigenschappen
  5. Zorg voor de documenten volgens de verkoopfase.

In principe zijn slechts enkele documenten verplicht bij de verkoop van een huis of appartement. Potentiële kopers zijn echter gewapend met een reeks aanbevelingen om de best mogelijke woning te bemachtigen – in termen van persoonlijke eisen en de te betalen prijs. Het kadastraal uittreksel moet uiterlijk bij de notaris worden overgelegd, maar veel kopers hebben de informatie van het document al nodig voordat zij tot aankoop besluiten. De bank die de lening verstrekt, moet in staat worden gesteld deze te inspecteren en met de financiering in te stemmen. Alle relevante documenten moeten tijdig voorhanden zijn om de verkoop van het huis of appartement zo snel en vlot mogelijk te laten verlopen. Documenten die moeten worden verkregen van overheidsinstellingen, kredietinstellingen en kantoren nemen vaak veel tijd in beslag. Met ons bent u aan de veilige kant – wij zullen veel van de documenten voor u verkrijgen en u tips geven over de bureaucratische vereisten voor de verkoop van onroerend goed. Wat wij voor u kunnen doen en welke documenten wij verkrijgen:

  • Opstelling van het verbruiksgerichte energiecertificaat, dat ongevraagd aan de belangstellenden moet worden voorgelegd tijdens de bezichtigingsafspraak.
  • Uittreksels uit het kadaster
  • Perceel kaart
  • Teksten over het voorwerp en de plaats voor de advertentie

De marketing begint al

Zodra de documenten zijn opgesteld, begint de marketingfase. Wij zijn ook deskundig en betrouwbaar beschikbaar voor het beantwoorden van vragen en het oplossen van problemen die zich kunnen voordoen. De gezamenlijk opgestelde advertentie wordt aangevuld met een overtuigend en professioneel exposé. Beide moeten foutloos, volledig, informatief en overtuigend zijn. Veelzeggende foto’s van het huis, de flat en de tuin zijn ook bijgevoegd. De documenten worden online gepubliceerd, wij zorgen voor de social media posts en ronden een gerichte marketing af met een virtuele tour.

Wanneer een afspraak voor bezichtiging wordt gemaakt, moet het huis of appartement in het beste licht worden gepresenteerd. De aspirant-koper moet zich op zijn gemak voelen in de woning, zodat de onderhandelingen gemakkelijker verlopen. Wij weten hoe we de voordelen van uw huis het best tot hun recht kunnen laten komen. Wij kunnen ook bezichtigingen voor u regelen en organiseren.

De kandidaat-koper zal de documenten naar zijn bank brengen voor een laatste kredietcontrole. Als de aankoopprijs en de taxatie van het onroerend goed overeenstemmen, kan de bank het onroerend goed financieren. Als de kredietwaardigheid van de aspirant-koper goed is, staat niets de bank in de weg de lening goed te keuren. Banken voeren vaak hun eigen taxaties van het onroerend goed uit. Indien de aankoopprijs te hoog wordt vastgesteld, zal het goed ofwel helemaal niet worden uitgeleend, ofwel slechts een aanzienlijk lager leningsbedrag worden verstrekt. Verkoopprojecten mislukken als de potentiële koper de financiële middelen niet kan opbrengen. Met onze taxatie van onroerend goed zorgen wij ervoor dat dit niet gebeurt. Wij schatten de prijs van uw residentieel en commercieel vastgoed realistisch en dicht bij de markt. Vertrouw op de professionals van Lukinski, voor maximaal succes bij de verkoop van uw woning.

De laatste stap is de notarisafspraak. Hier ontmoeten koper en verkoper elkaar voor de notariële akte van het koopcontract. Daarna volgt de wijziging in het kadaster, waardoor de verkoop officieel wordt.

Laatste tips voor een succesvolle verkoop

Elk van de verkoopfasen vergt tijd. Gewoonlijk duurt de hele verkoop van een huis 6 tot 9 maanden. Afhankelijk van het eigendom en de locatie, kan het langer duren om de juiste koper te vinden. Wij onderhouden een uitgebreide pool van serieuze en financieel zekere potentiële kopers die op zoek zijn naar een nieuw huis. De juiste koper voor uw huis of appartement kan al in onze boeken staan. Het is belangrijk dat de toekomstige koper serieus geïnteresseerd is in de aankoop en ook de financiële middelen op korte termijn kan veiligstellen. Wij ondersteunen ook de koper bij het vinden van een geschikte financiering voor zijn vastgoedaankoop. Als neutrale partner zijn wij een competente tussenpersoon in alle fasen van uw verkoopproject. Op onze stedenpagina’s kunt u zien hoe de regionale markt zich ontwikkelt. Daar krijgt u ook een overzicht van onze uitgebreide expertise in de deelstaten Hessen en Rijnland-Palts.

Met onze service, de eigentijdse online afhandeling en presentatie van uw woningverkoop, wordt u uitgebreid en gericht verzorgd wanneer u in zee gaat met het Lukinski Lukinski. Verzeker u van de beste verkoopprijs voor uw eigendom – met de Lukinski. Wij verkorten de verkooptijd en zorgen voor een vlotte verkoop van het pand.

Feiten en cijfers: Echtscheiding

Huwelijken en echtscheidingen in vergelijking

Huwelijken en echtscheidingen in Duitsland van 1960 tot 2008.

Statistik: Eheschließungen und Ehescheidungen in Deutschland von 1960 bis 2008 | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Echtscheidingspercentage in Duitsland

Hier ziet u het huidige echtscheidingspercentage in Duitsland van 1960 tot 2018.

  • 2018 (huidig): 32,94
  • 2010: 48,95%
  • 2000: 46,45%
  • 1990: 29,97%
  • 1980: 28,4%
  • 1970: 18,07%
  • 1960: 10,66%

Statistik: Scheidungsquote in Deutschland von 1960 bis 2018 | Statista

Waarom gaan vrouwen scheiden?

Volgens een enquête van het tijdschrift Brigitte zijn levensdoelen de belangrijkste reden voor echtscheiding. Van de 43.000 vrouwen noemde bijna 32 procent verschillende ideeën over de toekomst als belangrijkste reden. “We zijn uit elkaar gegroeid,” wordt vaak kort en bondig gezegd. Ontrouw staat op de tweede plaats met 29,2 procent. Hier zijn affaires van de partner de doorslaggevende reden voor echtscheiding. 10,9 procent van de ondervraagden noemt voortdurend geruzie, gekibbel en gekibbel als de belangrijkste reden om van hun man te scheiden, en is daarmee de op twee na meest voorkomende reden.

  1. Levensdoelen
  2. Zaken
  3. Geschil

Lees hier meer over de gronden voor echtscheiding.

Pre-huwelijkse voorwaarden beschermen tegen geschillen in geval van echtscheiding

Problemen vermijden vanaf het begin, dat kan met huwelijkse voorwaarden. Zelfs als mensen die een huwelijk aangaan er niet aan willen denken dat het op een dag zou kunnen eindigen, is het aan te bevelen om vanaf het begin een huwelijkscontract op te stellen. Omdat we nu weten dat de eigenaar van een eigendom altijd de persoon is die in het kadaster is ingeschreven. Om verdere ergernissen of onduidelijkheden te voorkomen, moet er echter altijd ook een huwelijkscontract worden gesloten.

Slechts een paar paren sluiten een huwelijkscontract

Helaas zijn er maar weinig echtparen die kiezen voor huwelijkse voorwaarden wanneer zij trouwen, omdat zij er op dat moment van uitgaan dat zij nooit uit elkaar zullen gaan of zelfs maar eerlijk tegen elkaar zullen zijn bij een scheiding. Maar helaas is dit zelden het geval en zijn “Wars of the Roses” eerder de regel. Wie dan geen huwelijkscontract heeft, kan snel in het nadeel zijn – vooral als het gaat om een woning waarin hij jarenlang heeft samengewoond.

Financiële geschillen in echtscheidingsprocedures

Welke rol speelden financiële geschillen in uw echtscheidingsprocedure?

Statistik: Welche Rolle spielten finanzielle Auseinandersetzungen bei Ihrem Scheidungsverfahren? | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Een huwelijkscontract is misschien niet erg romantisch, maar het kan veel stress voorkomen in geval van een echtscheiding. In dit contract kan bijvoorbeeld worden opgenomen wat er precies met het onroerend goed zal gebeuren in geval van een echtscheiding. Als de echtscheiding daadwerkelijk plaatsvindt, is er geen ruimte meer voor discussie, omdat het contract bindend is. Er hoeft niet meer te worden besproken welke kant zij op zullen gaan om het eigendom te verkopen, aangezien dit reeds is vastgelegd.

Huwelijkse voorwaarden: reglementen en overeenkomsten

Huwelijksvoorwaarden zijn dus echt niet te onderschatten en kunnen duidelijkheid brengen in vastgelopen situaties, want wat in de huwelijkse voorwaarden staat, zal ook worden uitgevoerd. Huwelijksvoorwaarden betekenen ook niet noodzakelijkerwijs harde regels en weinig ruimte voor de eigen ideeën van de echtgenoten, want deze overeenkomst kan vrij flexibel worden opgesteld.

Tip! Een dergelijke overeenkomst kan ook na het huwelijk worden gesloten.

  • Alle regelingen die in der minne worden getroffen, besparen een hoop stress
  • Overeenkomsten over de scheiding van goederen, alimentatie en de gelijkstelling van pensioenrechten
  • Een huwelijkscontract moet worden gesloten bij een notaris

De echtgenoten die bij het begin van het huwelijk een overeenkomst opstellen, kunnen zelf bepalen wat aan wie toebehoort, hoe de goederen en bezittingen bij de echtscheiding zullen worden behandeld, en welke onvoorziene omstandigheden zich kunnen voordoen en de verdeling kunnen beïnvloeden. Het is echter ook mogelijk voor de echtgenoten om een vaste regeling op te nemen, hetgeen door deskundigen en adviseurs wordt aanbevolen.

We kunnen de pijn van een scheiding niet wegnemen, maar we kunnen u wel tijd, geld en stress besparen

Ook al klinkt een huwelijkscontract onromantisch, het kan u veel kopzorgen besparen tijdens de scheiding. Als vanaf het begin duidelijk is hoe het individuele vermogen na de echtscheiding zal worden behandeld, zullen veel vragen tijdens de echtscheiding vanzelf worden opgehelderd. Deze emotionele aangelegenheid wordt aldus voor alle partijen vereenvoudigd, vooral wanneer onroerend goed deel uitmaakt van het onroerend goed. Maar ook als er geen huwelijkse voorwaarden zijn, is het altijd raadzaam voor de echtgenoten om de verschillende eigendomskwesties na de echtscheiding zo vreedzaam mogelijk te regelen.

Vragen en antwoorden: Echtscheiding

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant kan ook problemen en vragen oproepen en tot onenigheid tussen de echtgenoten leiden. Om ervoor te zorgen dat u volledig op de hoogte bent van de afspraken, beantwoorden wij alle belangrijke vragen over het onderwerp echtscheidingsconvenant.

Wat is vereffening van winsten bij echtscheiding?

Het doel van verevening is ervoor te zorgen dat beide echtgenoten het huwelijk met een even groot vermogen verlaten. Daarom wordt bij echtscheidingen van huwelijken zonder huwelijkscontract een verevening van de opgebouwde voordelen uitgevoerd, teneinde de individuele opgebouwde voordelen te vergelijken en te corrigeren.

Hoe vind ik de eigenaar van een eigendom?

De eigenaar van een onroerend goed is de persoon die in het kadaster als eigenaar is ingeschreven. Bij de aankoop van een onroerend goed moet de inschrijving in het kadaster worden gewijzigd om de aankoop rechtsgeldig te maken.

Wat kost een scheiding met een huis?

De kosten van een echtscheiding hangen van veel verschillende dingen af. Het vermogen van het echtpaar speelt een doorslaggevende rol, maar of de echtscheiding wordt betwist of overeengekomen is ook van invloed op de kosten. Indien goederen toebehoren aan huwelijken zonder huwelijkscontract, vindt er een verevening van de winsten plaats, waarbij ook rekening wordt gehouden met onroerende goederen. De kosten kunnen derhalve slechts afzonderlijk worden bepaald.

Wat is het scheidingsjaar?

Het scheidingsjaar is bij wet voorgeschreven. Echtparen moeten voorafgaand aan de echtscheiding een jaar gescheiden leven om de beslissing tot echtscheiding zorgvuldig te overwegen. Pas na dit scheidingsjaar is een echtscheiding mogelijk.

Hoe wordt de egalisatie van de winsten bepaald?

Het oorspronkelijke vermogen van elke echtgenoot wordt berekend op de dag van het huwelijk. Vervolgens wordt de huidige stand van het vermogen berekend en ten slotte wordt het verschil tussen de vermogenswinsten van de echtgenoten vastgesteld.

Wie draagt de kosten bij een echtscheiding?

In de regel worden de echtscheidingskosten met elkaar verrekend. Dit betekent dat beide echtgenoten hun eigen advocaatkosten dragen en ook de helft van de gerechtskosten betalen. Het bedrag van de procedurekosten wordt bepaald door de rechter, met inbegrip van de gemaakte advocaatkosten.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

De echtscheidingsovereenkomst is een contract tussen echtgenoten waarin alle belangrijke kwesties in verband met een echtscheiding vooraf onderhands worden geregeld, zodat deze kwesties tijdens de echtscheiding niet meer behoeven te worden geregeld.

Wat kost een notariële echtscheidingsovereenkomst?

De kosten voor de notariële echtscheidingsovereenkomst worden berekend op basis van de procedurele waarde van de echtscheiding. Dit bedrag moet dus per geval worden vastgesteld en kan niet als forfaitair bedrag worden genoemd.

Wat is een scheidingsovereenkomst?

De scheidingsovereenkomst regelt alle mogelijke kwesties voor de periode tussen de scheiding en de echtscheiding. Het kan nuttig zijn als echtparen alleen willen scheiden en voorlopig niet uit elkaar gaan.

Hoeveel kost een minnelijke scheiding?

De kosten van een echtscheiding met wederzijdse instemming worden bepaald door de waarde van de procedure en variëren van geval tot geval. De kosten zijn afhankelijk van het inkomen, het vermogen en het honorarium van de advocaat en moeten derhalve in het individuele geval worden vastgesteld.

Heb eigendom verkocht: Huis en flat

Een echtscheiding is vaak een trieste en pijnlijke breuk in het leven van een gehuwd paar, die mensen voor grote emotionele uitdagingen stelt. Wilt u in een dergelijke situatie nog steeds zorg dragen voor documenten, contracten en de verkoop van onroerend goed?

Concentreer je op jezelf en laat al het andere over aan Lukinski. Wij zullen u eerlijk en professioneel adviseren en proberen samen met u en uw echtgenoot oplossingen te vinden om uw eigendom tegen een goede prijs te verkopen. Scheiden is al moeilijk genoeg, je zou niet te maken moeten hebben met bezichtigingen en advertenties. Wij begeleiden u door het gehele verkoopproces en nemen de belangrijkste stappen voor u uit handen, zodat de huisverkoop het minste kwaad van de scheiding wordt. Laat u door ons adviseren als u op het punt staat uw eigendom te verkopen en overtuig uzelf van de voordelen van een professionele deskundige. Of het nu gaat om echtscheiding, erfenis, verhuizing of geldzorgen – wij zijn er om u te helpen en te adviseren. Lukinski is uw aanspreekpunt als het gaat om de verkoop van uw woning, waarvoor de investering meer dan de moeite waard is!

Echtscheiding: gids, hulp en tips

Echtscheiding is ingewikkeld, dat is waar. Maar je bent niet alleen! Veel mensen gaan scheiden en de meerderheid vindt altijd een goede oplossing. Slechts een klein percentage eindigt met vechten. Zodat u zich goed kunt voorbereiden, vindt u hier onze kleine gidsen en tips over echtscheiding, familie, geld en onroerend goed.

Verkopen van onroerend goed: XXL Gids + Checklists

Procedure, kosten en tips – alles in één groot gratis artikel voor land, flat, huis, villa, appartementsgebouw. Leer stap voor stap hoe u een woning kunt verkopen: woning verkopen.

Kent u de 3 fasen van de verkoop van een onroerend goed al?

  1. Voorbereiding: Voorbereiding eigendom en verkoop
    1. Timing
    2. Afspraak makelaar
    3. Documenten
    4. Vastgoed klaarmaken
    5. Bied prijs
    6. Exposé
  2. Verkoopfase: het pand op de markt brengen en kopers vinden
    1. Marketingstrategie
    2. Neem verzoeken aan
    3. Contact met belanghebbende partijen
    4. Kredietcontrole
    5. Data bekijken
    6. Verkoop praatje
  3. Verkooptransactie: Koopovereenkomst tot overdracht
    1. Koopovereenkomst
    2. Notaris afspraak
    3. Inschrijving in het kadaster en aankoopprijs
    4. Overdracht
    5. Facturen voor notaris en makelaar
    6. Belasting betalen

In deze gids leert u alle stappen stap voor stap. Perfect voor diegenen die hun eerste eigendom verkopen.

  • Eigendom verkopen