Luxe makelaars Montreal (Canada): condominium, huis en kapitaalinvestering

Montreal – Een stad in beweging. Traditionele grote bedrijven zoals de National Bank of Canada en Bombardier delen hun terrein met opwindende nieuwe start-ups die werken aan nieuwe technologieën zoals programmeren en kunstmatige intelligentie. Canada is een van de snelst groeiende economieën ter wereld, met vastgoed dat goed is voor meer dan 50% van de groei van het BBP. Dit betekent dat het een van ’s werelds populairste landen is voor investeringen in onroerend goed, en een van de populairste plaatsen om te investeren is Montreal. Montreal heeft een van de populairste kunst- en cultuurscenes van Noord-Amerika, kilometers waterkant, veel groene ruimten, maar ook een enorme financiële en industriële sector en een exploderende startup-scene. Er is een rijke variëteit aan onroerend goed, van rustige luxe maisons in Outremont tot moderne flats omringd door cafés en boetieks in le Plateau.

Dit artikel maakt deel uit van onze reeks over de top vastgoedbestemmingen in Canada. Voor een volledig overzicht, zie Real Estate Canada – Real Estate Market Explained

Montréal: cultuur en luxe

Deze bruisende eilandmetropool is de tweede grootste stad van Canada en de grootste stad van Canada’s enige Franstalige provincie, die Europa en Noord-Amerika scheidt. De tweetalige stad is beroemd om zijn culturele bezienswaardigheden. muziek, kunst en eten, maar ook een groeiende scene voor internationale start-ups en academici. De stad is gebouwd rond de historische Mont-Royal, een berg met een park dat is ontworpen door dezelfde ontwerper van het centrale park. Het wordt in het zuiden begrensd door de wolkenkrabbers die de iconische skyline van de stad vormen en in het oosten door hippe, jeugdige multiculturele gemeenschappen.

Een economische hotspot

De stad onderscheidt zich van vergelijkbare steden als Toronto en Vancouver door haar historische Franse wortels en een bloeiende financiële sector die de stad tot de nummer één voor investeringen in onroerend goed heeft gemaakt. Door haar gelijkenissen met New York en haar grote architectuur is de stad ook een centrum voor film- en televisieproductie. De 1,5 miljoen inwoners zijn gehuisvest in een groot stedelijk gebied van 4.259 km². In Montreal, is de bouw overal. Eenrichtingsstraten, busstroken en fietspaden dringen het individuele verkeer steeds verder terug – en verbeteren de eens zo slechte lucht. Groene muren en daktuinen, aangelegd door technoboeren met geavanceerde kennis, maken van deze stad een vooruitstrevende plek die nog vele jaren een hotspot zal zijn.

Topbedrijven als Air Canada, de National Bank of Canada en Bombardier hebben hier hun hoofdkantoor. De economie is zeer gediversifieerd met een sterk Franstalig segment. De industrie is de traditionele economische basis van Montréal, maar deze industrie verplaatst zich steeds meer uit de stad. Andere belangrijke industrieën zijn voeding, drank en tabak. Veel interessanter is echter de aanzienlijke groei in nieuwe industrieën zoals lucht- en ruimtevaart, geneesmiddelenonderzoek, elektronica, videospelletjes en computerprogrammering. De haven van Montréal is de grootste binnenhaven ter wereld en behandelt 26 miljoen ton goederen per jaar.

  • 1,5 miljoen inwoners
  • De thuisbasis van de groeiende markten van de nieuwe industrieën

Investeren in onroerend goed: de plaats om te zijn

Van de totale groei van het BBP in Canada was meer dan 50% te danken aan de vastgoedsector. Met een bbp-groei van 3% stond Montreal op de eerste plaats van alle Canadese steden in 2019. Deze groei is grotendeels te danken aan het feit dat het de snelst groeiende vastgoedmarkt in Canada is en de eerste keuze voor vastgoedinvesteringen in het land. Deskundigen zeggen dat de veiligheid tegen woningrampen de stad onderscheidt van andere luxesteden zoals Toronto en Vancouver. Er is niet alleen een grote vraag naar woningen, maar ook naar de bouw van onroerend goed. In juni waren er 15.445 verhuureenheden in aanbouw, 3,14% meer dan de maand ervoor. Dit is een stijging met 30,36% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Een groot deel van het woningbestand van Montreal is gebaseerd op huurflats, met tot 2000 woningen die als voltijdse Airbnb of andere huuraccommodaties functioneren.

  • 3% stijging van het BBP
  • Solide bouw van verhuureenheden
  • Gemiddelde prijs voor een huis CAD306.000

Kaart: Aan de kust

Buurten: Van klein Italië naar de grote stad

Montréal is de thuisbasis van veel groeiende gemeenschappen met diverse culturele achtergronden en jeugdige sferen, met gezellige straten en moderne locaties. Toch is het stadscentrum de thuisbasis van bruisende industrie met glazen wolkenkrabbers.

Vieux-Montréal (Oud-Montréal): kasseien in de metropool

Vieux-Port maakt deel uit van het historische centrum van de stad, met oude gebouwen en pittoreske straatjes die worden bezocht door paardenkoetsen. Het ligt direct aan de oever van de St Lawrence rivier en biedt tal van woningen aan de rivier, waaronder een uitzicht op de oude klokkentoren. De Oude Haven is de thuishaven van musea, festivals, eetkraampjes en atletiek in de open lucht. Op zomeravonden strijden straatartiesten en kunstenaars om de ruimte op het Jacques Cartier Square, omringd door uitgestrekte restaurantterrassen, terwijl de geplaveide straten van de rue St Paul en de rue Notre-Dame rustige galeries en sfeervolle wijnbars bieden om even op adem te komen. In de winter worden in deieux-port evenementen georganiseerd zoals het “Igloo Festival” of een ijsbaan met glühwein. Deze aspecten maken het tot de ideale locatie voor investeerders die op zoek zijn naar woningen met een huiselijke sfeer en een traditionele woning.

Plateau-Mont-Royal: kunstenaars en academici

Deze grote wijk in het noordoosten van het centrum van Montréal herbergt het grootste aantal kunstenaars per hoofd van de bevolking in Canada en creëert een unieke woonomgeving. Twee van de belangrijkste verkeersaders van de stad – de Rue St-Denis en de Boulevard St-Laurent – hebben hun drukste secties als ze het plateau doorsnijden. Talrijke boetieks, apportez-votre-vin (BYOB) restaurants, bars en cafés liggen in de straten van het plateau. Het is ook de thuisbasis van de wijk Mile-End, met het hoogste onderwijsniveau per hoofd van de bevolking in Noord-Amerika, en enkele van de beste restaurants en eetgelegenheden in Canada. Hoewel het Plateau nog steeds betaalbaar is, zijn de huren sneller gestegen dan het stadsgemiddelde omdat het Plateau wordt beschouwd als dé plek om te wonen. De hipste artiesten, studenten en academici noemen deze plek hun thuis.

  • Opgericht in 1870 als Côte-de-la-Vision

Een kruispunt in Ville-Marie waar universiteiten, financiers en luxe flats naast elkaar leven

Ville-Marie: Het Manhattan van Montreal

Ville Marie is het financiële en economische centrum van Montreal, met belangrijke handelsroutes. Het is aantrekkelijk voor investeerders in onroerend goed vanwege zijn bruisende, kosmopolitische gebied met internationaal gerenommeerde universiteiten en hoofdkantoren van bedrijven. Met een constante bevolkingsgroei. Terwijl de westelijke helft van Ville Marie omzoomd is met wolkenkrabbers, vinden degenen die hier komen wonen een uitweg uit de drukte in het oostelijke deel, dat het Quartier Latin, de Village en Old Montréal omvat, met zijn gemeenschapsatmosfeer en restaurants, kleine winkels en delicatessenzaken. Deze buurt wordt vaak de locatie voor Hollywoodproducties vanwege de visuele gelijkenis met New York.

  • 89.170 inwoners

Rosemont: Markten en gezellige straatjes

Rosemont is een stijlvolle, gezellige buurt. Het is onder andere de thuisbasis van Little Italy, een kleine wijk waar de beste geluiden, smaken en cultuur van het oude land te vinden zijn. Net als de Jean-Talon markt, een levendige boerenmarkt met verse levensmiddelen en delicatessen. Er zijn ook een aantal ongelooflijke mogelijkheden om te winkelen in de omgeving, waaronder Deuxieme Edition, een vintage designerwinkel. Het is goedkoper om iets te huren of te kopen, maar de ligging in het centrum van de stad en de nabijheid van alle andere hippe buurten maken het een welkom alternatief voor nieuwkomers.

Outremont: weg van de drukte

Een culturele mix van Franse expats, chassidische en upper class Montrealese vormen samen een unieke verzameling van gemeenschappen in Outremont. Het ligt aan de noordkant van Mount Royal en ten westen van Mile End. Met een overvloed aan Victoriaanse herenhuizen, chique winkels, cafés, restaurants en parken is Outremont trots op zijn hoge levenskwaliteit. Het centrum achter de berg ligt grotendeels verscholen, wat betekent dat het perfect is voor gezinnen die op zoek zijn naar een rustiger gebied zonder het contact met de stad te verliezen. De prijzen van luxe onroerend goed zijn hier hoog en stijgen nog voortdurend.

Montreal: anders dan alle anderen

Montreal is een stad die moeilijk te vergelijken is met andere. De architectuur wordt vaak vergeleken met die van New York, de enorme haven met die van Hamburg, het financiële district met die van Frankfurt, maar de start-up scene lijkt meer op die van Berlijn. Dit alles speelt zich af in een Franssprekende stad in Canada. Zijn geschiedenis is al even onvergelijkbaar.

Tweetalig

Een van de aantrekkelijkste aspecten van de unieke stijl van Montreal is dat het eerst werd gesticht en gevestigd door Franse kolonisten en later door de Britten. Het is dus een stad met twee harten, en overal waar je komt word je begroet met “bonjour, hi”. Het betekent dus een unieke investeringsmarkt. De laatste jaren vormen Franse emigranten de tweede grootste immigrantengroep in de provincie. Montreal, dat is de Amerikaanse droom à la française. Vooral veel Fransen, zonder noodzakelijkerwijs Canadees staatsburger te zijn, hebben zich gevestigd in “Le Plateau” in Montréal, een voormalige volkswijk met bomenrijke straten en huizen van twee of drie verdiepingen, waar zich thans vele cafés en restaurants bevinden. Inwoners zeggen dat je hier eindelijk fatsoenlijke bakkerijen en delicatessenwinkels kunt vinden.

Het eilandleven

Montreal zelf ligt op een eiland. Dat wil zeggen, een uitgestrekt eigendom aan het water met uitzicht op de beroemde St-Lawrence rivier. Maar er zijn ook andere eilanden in de omgeving, zoals Île Ste-Hélène en Île Notre-Dame, gebouwd uit het puin van de aanleg van het beroemde ondergrondse systeem. Op Île Ste-Hélène ligt La Ronde, het grootste pretpark met ’s werelds hoogste dubbele houten achtbaan en een enorm terrein waar onder meer het wereldberoemde Osheaga Festival wordt gehouden. Op Île Notre-Dame ligt het Casino de Montréal, met speeltafels en meer dan 3.200 speelautomaten, een renbaan waar de Grand Prix van Montréal wordt gehouden, en een zwemmeer.

De ondergrondse stad

De ondergrondse stad is een infrastructureel meesterwerk. Het bestaat uit een reeks ondergrondse structuren en tunnels die de burgers coole sluiproutes en unieke architectuur bieden. Het maakt deel uit van een van de grootste metronetwerken ter wereld, een winkelcentrum, waaronder een enorm winkelcentrum, en meer dan 30 km aan tunnels. Dit betekent dat veel woon-werkverkeer in de stad kan worden afgelegd zonder dat men in de wintermaanden de kou hoeft te trotseren.

Reis naar en in Montreal

Montreal heeft een uitgebreid ondergronds netwerk dat gebruikt wordt door financiers van hogerhand en studenten. Het is ook de thuisbasis van Montreal-Trudeau International Airport (genoemd naar Pierre-Elliot Trudeau, de vader van de huidige premier Justin Trudeau), de derde drukste luchthaven in Canada, alleen overtroffen door Toronto en Vancouver. Het is ook de snelst groeiende, met 4,5% meer passagiers dit jaar dan vorig jaar.

Vanaf de luchthaven, die pal naast het stadscentrum ligt, is het slechts 15 minuten met de auto naar het centraal station in het hart van het stadscentrum.

Montreal als economische grootmacht

De recente immense groei en het financiële succes van Montreal zijn historisch gedocumenteerd. Lange tijd was het het financiële centrum van Quebec en een belangrijke speler in Canada. In 2008 zijn de beurzen van Montreal en Toronto gefuseerd, waardoor Toronto het echte financiële centrum is geworden.

Toronto Stock Exchange: Canada’s geldhoofdkwartier

King Street is het knooppunt voor alle financiële beurzen en het middelpunt voor de Toronto Stock Exchange.

Een jaar

Drie jaar