Luxe makelaars Toronto (Canada): Condo, huis en investering

Toronto – Toronto is niet alleen de grootste stad van Canada, maar trekt als een van de populairste metropolen van Noord-Amerika ook veel bezoekers: Het combineert winkelplezier met culinaire hoogstandjes, cultuur, sightseeing en buitengewone architectuur. Het is gelegen in de provincie Ontario aan de oevers van het Ontariomeer, een van de vijf Grote Meren op de grens met de VS. De hoofdstad van Canada, Ottawa, ligt 400 kilometer naar het noordoosten. Toronto is echter de thuisbasis van uiterst belangrijke bedrijven en universiteiten. Het is ook de thuisbasis van de Canadese effectenbeurs en de grootste luchthaven van het land. De naam Toronto komt van een rivier in het gebied, waarvan de naam afkomstig is uit de Mohawk taal en betekent “waar bomen in het water staan”.

Dit artikel maakt deel uit van onze reeks over de top vastgoedbestemmingen in Canada. Voor een volledig overzicht, zie Real Estate Canada – Real Estate Market Explained.

De superster stad in Canada

Toronto is een economische grootmacht, maar ook een cultureel centrum, vooral rond de oude stad, die beroemd is om zijn muziekscène en zijn bijzonder gevarieerde gastronomie. De inwoners van Toronto zijn ook erg enthousiast over sport. Op wedstrijddagen smult de hele stad – van basketbal in de zomer en ijshockey in de winter. De Niagara Falls en de stad Niagara Falls (Ontario) liggen op 130 kilometer afstand, en er zijn tal van mogelijkheden voor dagtochten vanuit Toronto. Ongeveer 320 kilometer stroomafwaarts van de St. Lawrence rivier liggen de Thousand Islands, een groep van ongeveer 1800 kleine eilanden die per excursieboot kunnen worden verkend. In Downtown Toronto staan meer dan 100 wolkenkrabbers van meer dan 100 meter hoog, het op één na hoogste aantal wolkenkrabbers in Noord-Amerika, na New York City. Naast zijn prachtige ligging aan het Ontariomeer, is het ook de thuisbasis van een van de grootste luchthavens ter wereld: Toronto Pearson Airport YYZ.

Bloeiende economie

Door de centrale ligging van Toronto en een verscheidenheid aan beleidsmaatregelen die de internationale handel bevorderen, heeft deze stad de grootste economische banden met en invloed van de Verenigde Staten. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw is de stad fenomenaal gegroeid, van een nogal bezadigd provinciestadje – “Toronto the Good” – tot een bruisende, bloeiende, kosmopolitische metropool. Samen met de omliggende gemeenten vormt Toronto de Golden Horseshoe, de grootste agglomeratie van Canada met 8 miljoen inwoners. Bovendien ligt de stad aan de rand van enkele van de beste landbouwgebieden van Canada met een klimaat dat gunstig is voor de teelt van een breed scala van gewassen, waardoor Toronto een transport-, distributie- en productiehub is geworden, zoals blijkt uit het feit dat de TSX (Toronto Stock Exchange) er gevestigd is. De bevolkingsgroei van Toronto is tussen 2013 en 2020 met 1,2% toegenomen, van 0,5% tot 1,7%.

  • Omvang: 632 vierkante kilometer
  • Metropolitaan gebied 5.905 km2
  • Bevolking: 2,73 miljoen (2016)

Investeren in onroerend goed in Toronto

Meer dan 50% van de groei van het Canadese BBP is toe te schrijven aan de vastgoedsector. Toronto neemt een belangrijk deel van deze groei voor zijn rekening. De goede ligging aan de noordwestelijke oever van het Ontariomeer heeft de laatste decennia tot een voortdurende bevolkingsgroei geleid. Vergeleken met de typische temperaturen in Canada, wordt het klimaat van Toronto nog steeds als gematigd beschouwd vanwege de zuidelijke ligging aan de buitenrand van het land. Met een BBP van 276,313 miljoen dollar is Toronto de op veertig na economisch machtigste stad ter wereld. In Canada is het de heetste vastgoedmarkt, samen met Montreal en Vancouver.

  • BBP van 276,313 miljoen dollar.
  • Een van Canada’s “heetste” vastgoedmarkten
  • Gemiddelde huizenprijs CAD686.000

Kaart: Lake Metropolis

Drone: Vliegen door Toronto

De onvergetelijke skyline van Toronto is bijna overal vandaan prachtig, maar zelden van bovenaf te zien.

Stadswijken: Markten en Drake Hotel

Toronto is de thuisbasis van veel groeiende, diverse culturen. Uit alle delen van de wereld, uit alle lagen van de bevolking en met alle aspiraties. Er heerst een jeugdige sfeer, gezellige straten en grootstedelijke flair.

Leslieville: Jonge gezinnen en co.

Leslieville in Oost-Toronto is een van die buurten waar al veel gebeurd is en voortdurend verandert. De vele kleine cafés en restaurants in de buurt zitten altijd vol met mensen van alle leeftijden. Veel creatieve mensen en jonge gezinnen vestigen zich in de nieuwe flats die overal worden gebouwd of die in oude fabrieksgebouwen worden gebouwd. De ouderen wonen er al jaren, vooral in de zijstraten van Queen Street East, waar hele rijen mooie bakstenen huizen uit vervlogen tijden staan. En ze hebben een tuin in het midden van de stad.

Queen West: tweede coolste buurt in de wereld

In Queen West vind je praktisch alles wat cool is. Super winkelen, talrijke kunst- en designstudio’s en een verscheidenheid aan muziekpodia en goede restaurants – en dat alles tegen de achtergrond van historische gebouwen. Wandel door de straten en je vindt verborgen galeries en boetiekhotels zoals The Drake. Geen wonder dat Vogue West Queen West de op één na coolste buurt ter wereld noemde!

Kensington Market: “Downtown Bohemia”

Kensington Market is als een klein Toronto in het midden van Toronto. Deze buurt, gelegen tussen Spadina Avenue en Dundas, Bathurst en College Street, wordt gekenmerkt door veel kleine, fel beschilderde huizen. Alles in Kensington is erg ambachtelijk. Weinig grote warenhuizen, en geen witte tafellakens in de restaurants. Er is ook veel culturele diversiteit. Je ontmoet zowel gepensioneerden als hun kleinkinderen. In de loop der jaren hebben immigranten uit het Caribisch gebied, Latijns-Amerika, Europa en Vietnam zich hier gevestigd en hun eigen stempel op de buurt gedrukt.

Liberty Village: Industrieel Chique

Liberty Village ligt aan de westkant van de stad, direct achter de stadionsporen. De jonge creatieve en vaak carrièregerichte mensen wonen hier in hoogbouwwijken, meestal omgeven door grote groene ruimten. Voormalige fabrieken in oude gebouwen zijn omgebouwd tot flats, cafés en restaurants. De industriële ziel leeft voort door de nieuwe bewoners: start-ups, digitale bureaus en reclamebureaus. Liberty Village ziet er heel anders uit.

Een blik op de hoogbouw in het Bay Street gebied.

Toronto: Goed geplaatst

Toronto is niet zomaar een Noord-Amerikaanse metropool. Het is uniek gelegen in zijn omringende natuur, met het legendarische Canadese Schild en uiterst vruchtbare landbouwgrond. Dit heeft de snelle economische groei zeker aangewakkerd, maar vandaag de dag is het de thuisbasis van start-ups, technologiebedrijven en gevestigde grote namen als Bell Canada en Alderwoods Group.

Unieke geografie

Het smelten van het ijs uit de laatste ijstijd heeft het landschap van de regio Toronto gevormd. Ongeveer 11.000 jaar geleden werd Lake Ontario vervangen door Lake Iroquois, dat veel groter en dieper was. De oever is vandaag de dag nog steeds te vinden, ongeveer 12 kilometer landinwaarts vanaf de oever van het Ontariomeer. Met de opening van de St. Lawrence rivier, trok het water van het meer zich terug. Na verloop van tijd steeg het waterpeil tot wat het nu is, waardoor een moerassige kustlijn overbleef, maar wel een prachtige natuurlijke haven. Een ander fysiek kenmerk is de ligging van Toronto aan de monding van de rivier de Humber. Afgezien daarvan is het terrein van de stad bijna uniform vlak en vormde het de bedding van het meer. De hulpbronnen van het omringende land waren ook belangrijk voor de ontwikkeling van Toronto. De rijke sedimentgronden van Zuid-Ontario leverden uitstekende landbouwgrond op, en de oude rotsen van het Canadese Schild in het noorden waren niet alleen een bron van waardevolle delfstoffen, maar ook bedekt met sparren- en dennenbossen.

Economische moloch

Toronto is het hoofdkwartier van de vijf grootste banken van Canada, waaronder de Toronto-Dominion Bank en de Royal Bank of Canada. De Royal Bank of Canada is de grootste bank van het land met meer dan 60.000 werknemers. Canada’s grootste financiële instelling heeft het grootste kantorennetwerk in Canada met ongeveer 1.300 filialen. Sinds 1997 is op de TSX alleen elektronische handel via PC beschikbaar via het Computer Assisted Trading System (CATS). In de financiële metropool Toronto bevindt zich de oudste bank van Canada, de Bank of Montreal, die in 1817 werd opgericht. Sinds het midden van de jaren negentig heeft Toronto een hoger werkloosheidscijfer dan het gemiddelde van Ontario. Het gemiddelde huishouden in de metropool verdient ongeveer 80.000 Canadese dollar per jaar. De economie van de Canadese metropool in het oosten van Canada is thans zeer breed georiënteerd met talrijke bedrijven.

Wereldwijde cultuur

Toronto is ook de ideale plaats om aan globalisering te doen. Met vijf en een half miljoen inwoners is de Greater Toronto Area een van de grootste Noord-Amerikaanse megasteden. Maar het is veel veiliger, en de sociale verschillen zijn minder groot. De regio (en misschien wel heel Canada) heeft een manier gevonden om mensen een nieuw thuis te bieden zonder hun oude weg te nemen. De immigranten zijn jong, komen uit alle delen van de wereld en geven vorm aan het hele stadsleven.

Korte trip naar Toronto

De belangrijkste informatie voor een korte trip naar Toronto.

De vlucht: Toronto Pearson is een van de grootste luchthavens ter wereld. Het is gelegen in de buitenwijken van Mississauga en is goed verbonden met de stad per trein, bus, taxi en veerboot. Met de auto bent u in 17 minuten bij Union Station in het centrum van de stad, met de bus in 25 minuten. Maar er is een ander vliegveld in de stad. Voor Noord-Amerikaanse jetsetters is Billy Bishop Airport optimaal. Beroemd om zijn prachtige ligging en het uitzicht op de stad en het Ontariomeer bij aankomst, heeft het bestemmingen als Boston, Montreal, Chicago of New York.

Accommodatie: Er zijn hotels van alle soorten in de stad. Veel accommodaties bevinden zich in de wolkenkrabbers in het centrum van Toronto. Er zijn ook gevestigde luxehotels zoals het Ritz-Carlton en het legendarische Drake Hotel. Er zijn ook chique, kleine boetiekhotels in sommige wijken.

Toronto Stock Exchange / Beurs: Canada’s geldhoofdkwartier

Bay Street is het knooppunt voor alle financiële beurzen en het middelpunt voor de Toronto Stock Exchange.

Een jaar

De eenjarige grafiek van de Toronto Stock Exchange.

Drie jaar

De driejarige grafiek van de Toronto Stock Exchange.