Onroerend goed Canada – Waar te koop, Vastgoed, Huis, Investering

Noord-Amerika / Canada – Er is nog nooit een beter moment geweest om te investeren in Canadees onroerend goed. Canada biedt een unieke combinatie van hoge levenskwaliteit, diversiteit in vastgoedtypes en levensstijl, en een sterk repertoire van opkomende steden. Hier is een gids voor Canadees onroerend goed, de markt, waar te kopen, wat te zoeken bij het kopen van onroerend goed en nog veel meer. Planning is zeker belangrijk bij het investeren in onroerend goed, deze gids moet alle onzekerheden wegnemen over waarnaar te kijken bij het kopen van onroerend goed.

Het ware noorden is sterk

Een bloeiende economie, groeiende metropolen, een eindeloos cultureel aanbod. Canada is een van de snelst groeiende landen ter wereld in termen van economie, populariteit en nog veel meer. Zijn burgers worden over de hele wereld verwelkomd, zoals blijkt uit het feit dat het volgens WorldAtlas een van de populairste landen ter wereld is. Het is beroemd om zijn aboriginalgeschiedenis, zijn uitgestrekte natuur en de Rocky Mountains, maar ook om zijn beroemde metropolen zoals Toronto en Montreal.

 • Het meest populaire land in de wereld

Is Canada een goede plek om te wonen?

Op de ranglijst van ’s werelds meest leefbare steden staat Canada met drie steden in de top 10 (#5 Calgary, #6 Vancouver, #7 Toronto). Zelfs voor op zijn populaire buurman New York. Meer dan enig ander land. Maar dat niet alleen, het scoort ook hoog in andere statistieken. Het onderwijssysteem wordt beschouwd als een van de beste ter wereld, de steden zijn steeds meer op nieuwe technologie en moderniteit georiënteerd. Ondertussen is het ook een van de meest multiculturele en geglobaliseerde landen ter wereld, dat vaak wordt beschouwd als een model van goede integratie. Dit is wellicht een van de redenen waarom zijn staatsburgerschap een van de sterkste paspoorten ter wereld biedt. Vancouver en Montreal, die op de toekomst zijn gericht, worden regelmatig gerekend tot de beste steden op het gebied van groen vervoer.

 • Drie van de tien meest leefbare steden
 • Beste steden voor groen vervoer

Canada’s Natuur

De Canadese natuur is uniek in de wereld, en mensen van over de hele wereld waarderen de uitgestrekte ongerepte natuur. De rotsachtige bergen bieden enkele van de beste skigebieden ter wereld, Banff is een vorstelijk bergstadje midden in de wildernis, en het luxueuze Fairmont Lake Louise hotel staat overal op ansichtkaarten op de koelkast. Hieronder een blik op de rijkdommen van West-Canada.

Hoe zit het met de harde feiten?

Canada telt 38 miljoen inwoners. Met 9.984.670 km2 is het het op een na grootste land ter wereld, maar ook een van de dunst bevolkte. Dit gebied is verdeeld in provincies of territoria (het equivalent van staten in de VS). Als gevolg van het koloniale verleden zijn de officiële talen Engels en Frans, waarbij Frans alleen wordt gesproken in de grote oostelijke provincie Québec. Het land neemt ook elk jaar deel aan de G7-top en is een van de politiek machtigste landen ter wereld. Qua cultuur en tradities lijkt Canada (althans het Engelstalige deel) sterk op zijn zuiderbuur, de VS. Zijn hoofdstad Ottawa is slechts de vierde grootste stad van het land, na (in volgorde):

 • Toronto – 2.93m
 • Montreal – 1.78m
 • Calgary – 1,02 m

Geen olie meer – De Canadese economie

Canada is sterk afgestapt van zijn vroegere op olie gebaseerde economie. Desondanks groeit de economie nog steeds (zie hieronder), met een bbp-groei van 1,9% in 2018. Met een bbp van xx is het de 10e grootste economie ter wereld. Volgens de prognoses van Canada’s grootste banken zal de Canadese economie in het derde kwartaal van 2019 groeien met een percentage van 36% op jaarbasis. Voor de Verenigde Staten is dat 20%. De vergelijking met de VS is gemakkelijk te maken vanwege het marktgerichte economische systeem. Tot de belangrijkste sectoren behoren de automobielindustrie en andere industrieën, bosbouwproducten, mineralen en aardolie. Dit blijkt ook uit het feit dat de grootste handelspartner de Verenigde Staten zijn, die ongeveer 75% van Canada’s export afnemen.

Van het totale inkomen van de staat komt 32,2% voor rekening van de belastingen. Deze bestaan gedeeltelijk uit inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Op federaal niveau bedragen deze percentages respectievelijk 33% en 15%. Deze verschillen echter naar gelang van de provincies, waar elke provincie zijn eigen belastingtarieven heeft. Ten slotte zijn zij ook gestaffeld, waarbij hogere inkomens overeenstemmen met hogere belastingtarieven.

 • Nationwide Vennootschapsbelasting: 33
 • Federale inkomstenbelasting: 15%

Belastingen in Canada – Uitleg

Belastingen in Canada zijn vrij eenvoudig te begrijpen, maar ze worden vaak verkeerd begrepen. Mensen zeggen dat ze erg hoog zijn, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Het belastingstelsel in Canada verschilt sterk van dat van zijn zuiderburen, de VS.

Wilt u meer weten over hoe de onroerendgoedbelasting in de V.S. werkt?

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting wordt geheven door zowel de staat als de afzonderlijke provincies. De afzonderlijke provincies hebben verschillende belastingtarieven. Daarom is er in Canada, net als in de VS waar de staat en het graafschap dezelfde zaken belasten, bijvoorbeeld een federale en een provinciale inkomstenbelasting. Het federale deel is echter het grootst. De structuur van de Canadese inkomstenbelasting is gelaagd. De federale belastingtarieven liggen rond de 15-29%. Het hoogste belastingtarief van 29% begint bij inkomens boven CAD128.800. Daarnaast zijn er nog een paar procentpunten provinciale belastingen. Naast de inkomstenbelasting heffen sommige provincies nog andere belastingen op het loon, zoals Medicare.

 • Federale inkomstenbelasting: 15-29%.

Belasting op goederen en diensten

In het geval van de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) is er opnieuw het duale systeem van een federale belasting (GST) en een provinciale belasting (PST). Zij is onder meer verschuldigd over de verkoop van goederen en onroerende goederen en over diensten. De federale overheid heft 6% BTW en de afzonderlijke provincies kunnen nog eens tot 6% heffen. Inwoners van Vancouver, in Brits-Columbia, moeten bijvoorbeeld 6% extra betalen, terwijl dat in Calgary, Alberta, niet het geval is.

 • Landelijk Toegevoegde Waarde Belasting (BTW): 6%

Vermogensbelasting, successierechten, enz.

Beleggers zullen ook blij zijn te horen: In Canada is er geen vermogensbelasting, geen successie- of schenkingsrecht en ook geen kerkbelasting.

 • Geen onroerendgoedbelasting
 • Geen successierechten

Booming business – Canadees onroerend goed

De snelle economische groei van Canada is niet alleen te danken aan de sterke daling van de werkloosheid en de hoge bestedingen, maar vooral aan de verkoop van woningen en onroerend goed.

Overzicht van de vastgoedmarkt

Ottawa, met zijn gezonde economie, bevolkingsgroei, aantrekkelijke arbeidsmarkt en sterke vraag naar condominiums, is een dynamische Canadese huizenmarkt geworden. Toronto en Montréal blijven klassieke afzetmarkten. In Oost-Ontario en Quebéc blijven de vastgoedprijzen stijgen en in British Columbia wordt een stabilisatie verwacht.

Wie naar Canada verhuist na zijn huis te hebben verkocht in landen met hogere vastgoedprijzen, kan vaak een huis kopen met een aanzienlijk lagere hypotheek. Met uitzondering van de grootstedelijke gebieden zijn huurwoningen in Canada relatief goedkoop. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor een flat in het stadscentrum is 5.921 CAD, buiten de stad 4.090 CAD.

Huizenprijzen – Lijst

De gemiddelde huizenprijs geeft een goede indicatie van hoe duur en luxueus onroerend goed in steden is. Door dit te relateren aan het mediane inkomen krijgt men een factor die aangeeft hoe sterk de markt is en hoe betaalbaar onroerend goed is voor mensen met een normale baan in de stad. Hoe hoger de factor, hoe moeilijker het is om een huis te kopen met een normaal inkomen. Hieronder staan geselecteerde steden met de mediane huizenprijs en factor.

 • Toronto: 686.000 – factor 8,3
 • Edmonton: 353.000 – factor 3,6
 • Montreal: 306.000 – factor 4,6
 • Vancouver: 942.000 – factor 12,6
 • Winnipeg: 279.000 – factor 3,7
 • Halifax: 261.000 – factor 3,5

Hoe zit het met belastingen op onroerend goed?

U hoeft geen Canadees staatsburger te zijn of zelfs maar in het land te wonen om in onroerend goed te investeren, en onroerendgoedbelasting en rentekosten zijn aftrekbaar van de belasting. De onroerendgoedbelasting bedraagt 1% op 200.000 CAD, met een gemiddelde van 2%. Merk ook op dat, in tegenstelling tot in de VS, Canadees onroerend goed onderworpen is aan goederen- en dienstenbelasting. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de fiscale gevolgen voor alle fasen van de investering, van het bezit van het onroerend goed, het bewonen of verhuren ervan, tot de verkoop ervan.

De belasting op de overdracht van vastgoed die van toepassing is op de aankoop van een onroerend goed is niet uniform geregeld in heel Canada, waarbij de afzonderlijke provincies op hun beurt hun eigen tarieven vaststellen. Deze varieert van 0,5% tot 2% en is afhankelijk van de aankoopprijs van het onroerend goed. Sommige provincies heffen helemaal geen belasting.

 • Onroerende voorheffing: 2%
 • Overdrachtsbelasting: .5%-2%

De belangrijkste details

Huizen in Canada zijn eenvoudiger gebouwd dan, bijvoorbeeld, traditionele Midden-Europese huizen. De elektriciteitsvoorziening in de huizen is meestal ontworpen voor 110 volt. Internet is vrijwel overal in het land beschikbaar, zelfs op het platteland, via de telefoonlijn, glasvezel of satelliet. De gemiddelde Canadees besteedt 53 CAD per maand aan watervoorziening en gebruikt 25 kubieke meter water. Dit komt overeen met 2,12 CAD per kubieke meter waterverbruik.

 • CAD53 per maand voor water

Economie in Canada – Grafiek

Hieronder staat een grafiek van de twee belangrijkste Canadese beurzen, S&P/TSX.

Een jaar

Drie jaar