Documenten voor de financiering van onroerend goed: exposé, plattegrond, huurcontract & Co. – checklist

Succesvolle vastgoedfinanciering – U hebt gekozen voor een vastgoedbelegging of een vastgoedinkomen, u hebt een commercieel en technisch onderzoek uitgevoerd en nu wilt u aan de financiering beginnen? Of u nu veel of weinig eigen vermogen hebt, hier bent u afhankelijk van de steun van uw bank. Of het nu gaat om een flat, huis of appartementsgebouw, de volledigheid van uw documenten is belangrijk voor uw financieringsaanvraag. Ontdek in onze gids welke documenten uw bankadviseur hiervoor nodig heeft – van het vastgoedexposé tot de huurcontracten, inclusief een checklist aan het eind!

Documenten voor de bank: foto’s, energiecertificaat & koopcontract

Financieringsaanvragen voor de aankoop van onroerend goed behoren tot de dagelijkse werkzaamheden van uw bankadviseur. Als u punten wilt scoren met uw financieringsaanvraag, moet u alle belangrijke documenten direct overleggen. Dit bespaart uw bank tijd en energie, omdat zij niet om nieuwe documenten hoeft te vragen. In plaats daarvan kan het financieringsplan snel worden opgesteld en het financieringsproces worden voltooid. Om een snelle goedkeuring van de financiering tegemoet te zien, raden wij u aan uw documenten in twee mappen voor te bereiden:

  1. Map: Kredietwaardigheid
  2. Map: Object

Laten we nu de objectmap eens nader bekijken:

Huis & appartement: basisgegevens van het eigendom

Allereerst heeft de bank een eigendomsdossier nodig met de basisgegevens van het huis of appartement. Tenslotte moet de bank de stamgegevens van het onroerend goed kennen. Hiervoor kunt u ofwel een exposé of een factsheet maken.

U heeft de volgende mogelijkheden:

  • Onroerend goed exposé
  • Factsheet

Foto’s van gebouw en eigendom

Naast de belangrijkste basisgegevens heeft de bank ook enkele foto’s van het pand nodig, zodat zij een visuele indruk kan krijgen. Zorg ervoor dat de foto’s bij goed licht zijn genomen. Daglicht is het beste voor dit. U moet er ook voor zorgen dat de foto’s van goede kwaliteit zijn, zodat de details van de woning kunnen worden gezien. De bank heeft niet alleen foto’s nodig van het onroerend goed zelf, maar ook van de onmiddellijke omgeving en, indien nodig, van de gemeenschappelijke eigendommen.

U moet hier foto’s van bijvoegen:

  • Eigendom
  • Gemeenschapseigendom
  • Onmiddellijke omgeving

Perceel kaart, plattegrond & verzekering

Bovendien heeft de bank de kadastrale kaart van het onroerend goed en de plattegrond van het terrein nodig. De plattegronden van de woning en de berekening van de woonruimte moeten eveneens worden bijgevoegd. Een ander belangrijk document is het uittreksel uit het kadaster. Het kadaster is een officieel, openbaar register en bevat de juridische betrekkingen tot het onroerend goed. Naast grondlasten, hypotheken en pandrechten op onroerend goed, bevat het ook nadere informatie over de respectieve eigendoms- en woonverhoudingen.

De volgende documenten moeten ook aan de bank worden toegezonden.

  • Perceelkaart en terreinplattegrond
  • Plattegronden
  • Berekening leefruimte
  • Uittreksel kadaster
  • Opstalverzekering
  • Energiecertificaat

Om de bank in staat te stellen zich een nauwkeurig beeld te vormen van het onroerend goed, zijn de plannen van de verdiepingen en het terrein van bijzonder belang:

Bijzonder geval: Huurovereenkomst voor gehuurd goed

U kunt een pand kopen dat al dan niet verh uurd is. Als u een huurwoning koopt, moet u ook de huurcontracten aan de bank geven. Indien het goed niet verhuurd is, is deze stap uiteraard niet nodig.

Bijzonder geval: Vereniging van huiseigenaren (WEG)

Als u een huis of een flatgebouw koopt als onderdeel van eenvereniging van eigenaars (WEG), voeg dan de splitsingsverklaring toe aan uw eigendomsdossier, evenals relevante overeenkomsten, de laatste drie notulen van de vergaderingen van eigenaars, de besluitenbundel en het contract van de WEG-beheerder. De staat van kosten en de aanslag van de onroerende voorheffing moeten ook in uw map zitten.

Hier is een kort overzicht:

  • Verklaring van scheiding – met certificaat van afzondering
  • Verzameling van resoluties – laatste 3 vergaderingen van eigenaars
  • WEG beheerscontract
  • Huis servicekosten verklaring
  • Onroerende voorheffing

Aan het eind: ontwerp koopovereenkomst

Het laatste object in de map is dan uw ontwerp-koopcontract, dat aldus de onroerend goed map compleet maakt.

Leestip: Stel een koopcontractop

Object map voor de bank: Checklist

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste documenten in één oogopslag;

  1. Exposé / fiche van het eigendom
  2. Foto’s van gebouw en eigendom
  3. Perceel kaart, plattegrond, verzekering & Co.
  4. Huurcontract (indien beschikbaar)
  5. Documenten van de WEG (indien beschikbaar)

Zodra u al deze documenten bij elkaar hebt, staat niets een succesvolle financiering meer in de weg!

Wilt u meer weten over het kopen van een appartement of huis? Dan kunt u hier van A tot Z alles te weten komen: koop of huur, financiering van een condominium, flat zoeken, vastgoedportalen, makelaars, taxatie, koopprijzen, onderhandelingen en belastingen. Kennis en ervaring van experts, in één gids.

✓ Een gids
✓ Alle feiten
Tips van insiders
✓ Aankoop checklists

Leer stap voor stap het proces van het kopen van een flat en veel insider tips!