Vermogenswinstbelasting (KapESt): Hoeveel? Vergoeding, GmbH, Aandelen & Recht
Vermogenswinstbelasting – De meeste legale bedrijfsvormen zijn onderworpen aan belasting. Naar gelang van de rechtsvorm zijn
Vermogenswinstbelasting (KapESt) – belasting op winstuitkering
De belastingwetgeving bepaalt dat – naast de inkomstenbelasting van elke natuurlijke persoon met de hoedanigheid van aandeelhouder – vermogenswinstbelasting wordt geheven van alle in Duitsland wonende natuurlijke personen die een winstuitkering ontvangen. Dit legt de last bij de ontvanger – maar niet bij het bedrijf. De vermogenswinstbelasting drukt zowel op de winstinkomsten van aandeelhouders van een GmbH als op de uitkering van dividenden aan aandeelhouders van een aandelenvennootschap.
Andere belastingen voor ondernemingen:
- Vennootschapsbelasting (KSt)
Inkomstenbelasting (ESt) - Belasting over de toegevoegde waarde (BTW)
- Handelsbelasting (GewSt)
Als u meer wilt weten over belastingen voor vastgoedondernemingen, kunt u hier meer te weten komen:
Vermogenswinstbelasting in detail – inning, heffing en bijzondere gevallen
Eenvoudigheidshalve wordt 25 procent van het dividend rechtstreeks door het AG ingehouden voor de aandeelhouders, vergelijkbaar met de manier waarop reguliere werkgevers loonbelasting (LSt) inhouden voor hun belastingplichtige werknemers. Vermogenswinstbelasting – afgekort als KESt, KapESt, KapErtSt of KapSt – is een speciale vorm van inkomstenbelasting die hier wordt geheven: Wanneer de belasting wordt ingehouden, wordt de inkomstenbelasting geacht te zijn betaald en behoeft het inkomen niet nader te worden aangegeven – althans voor zover geen ander soort inkomen van toepassing is of het bijzondere belastingtarief geldt.
Indien de zetel van een aandeelhouder zich daarentegen in het buitenland bevindt, treedt de zogenaamde bronbelasting in werking en moet rekening worden gehouden met de bepalingen van de overeenkomst ter voorkoming van dubbele belastingheffing (DTA) van het betrokken land. De definitieve bronbelasting wordt ook geheven op aandelen die als privé-vermogen in Duitsland worden aangehouden.
Toelage voor alleenstaanden en partners
De banken kennen verschillende opties toe zodat belastingbetalers belastingvrije bedragen voor zichzelf kunnen gebruiken en, indien nodig, kunnen verdelen. De zogenaamde spaardersuitkering is voor iedereen beschikbaar en bedraagt momenteel 801 euro per jaar voor alleenstaanden, en het dubbele voor echtgenoten en geregistreerde partners: 1.602 euro. De eerste euro boven de vrijstellingsgrens en alle volgende euro’s worden zoals gebruikelijk belast tegen 25 procent.
Welke vennootschappen zijn onderworpen aan vermogenswinstbelasting?
De meeste natuurlijke personen moeten inkomstenbelasting betalen. Als zij ook aandeelhouder zijn in een vennootschap – bijvoorbeeld een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (GmbH) of een naamloze vennootschap (AG) – is in veel gevallen ook vermogenswinstbelasting van toepassing. De vermogenswinstbelasting wordt ook wel de forfaitaire bronbelasting genoemd en drukt voornamelijk op dividenden en rente-inkomsten met een forfaitair belastingtarief van 25 procent. Gewoonlijk wordt de belastingdienst via de banken automatisch op de hoogte gebracht, vergelijkbaar met de manier waarop een werkgever loonbelasting betaalt voor zijn werknemers.
Vennootschapsvormen in een oogopslag
Meer informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u onder de volgende links. Beginnend met de eenmanszaak en de geregistreerde handelaren… aan de verschillende partnerschappen en corporaties… tot andere vennootschappen zoals de familiestichting – alle essentiële aspecten van oprichting, aansprakelijkheid, belastingdruk en meer worden eenvoudig en begrijpelijk uitgelegd! Allereerst een overzicht van de afzonderlijke rechtsvormen van vennootschappen:
- Eenmanszaak (EU)
- Freelancer
- Kleine handelaren
- Geregistreerde handelaren (e. K.)
- Stille genootschappen
- BGB-vennootschappen / burgerlijke maatschap (GbR)
- Partnerschappen
- Commanditaire vennootschap (KG)
- Vennootschap onder firma (OHG)
- Naamloze Vennootschap en Compagnie Limited Partnership(GmbH & Co KG)
- Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en Vennootschap onder firma(GmbH & Co OHG)
- Corporaties
- Naamloze vennootschap (AG)
- AG & Co KGaA
Commanditaire vennootschap op aandelen (KGaA) - Naamloze vennootschap (GmbH)
- GmbH & Co KGaA
- Ondernemingsvennootschap / UG (beperkte aansprakelijkheid)
- Europese vennootschap / Societas Europaea (SE)
- SE & Co KGaA
- Naamloze vennootschap (AG)
- Andere bedrijven
- Stichtingen / Familiestichtingen
- Verzekeringen
- Partnerschappen
- Geregistreerde verenigingen (e. V.)
- Geregistreerde coöperaties (e. G.)
Belastingen in Duitsland: Lijst
Vennootschapsbelasting (KSt), inkomstenbelasting (ESt), vermogenswinstbelasting (KapESt), omzetbelasting (USt), bedrijfsbelasting (GewSt) – wie betaalt wat? In dit overzicht van de verschillende soorten belastingen in Duitsland vindt u relevante belastingen voor u als individu en voor uw onderneming, afhankelijk van de rechtsvorm die u hebt gekozen. Ook, na de belasting lijst: Hoe werkt de belastingcyclus rond het maandelijks financieel overzicht, het jaarlijks financieel overzicht en de balans? Een beetje inzicht voor degenen die hun eerste bedrijf opzetten. Welke belastingen zijn er? Eenvoudige uitleg, definities, belastingoptimalisering, inzicht in belastingen.
Belastingen: Lijst