Premies en successierechten: feiten en tips

De successierechten werden in hun huidige vorm reeds in 1906 in het Duitse Rijk ingevoerd. Sindsdien is er wel het een en ander veranderd, maar de wet is nog steeds op dezelfde uitgangspunten gebaseerd. De belangrijkste daarvan is dat een erfenis wordt beschouwd als een vermeerdering van het vermogen van de erfgenamen en dus moet worden belast als elk ander inkomen. Andere beginselen, zoals de gelijkheid van echtgenoten en geregistreerde partners, zijn sinds 1906 aanzienlijk veranderd.

Successietoelagen – wat wordt belast en wat niet?

Om de erfgenamen te beschermen tegen een grote financiële last, gelden verschillende belastingtarieven en -toeslagen naar gelang van de graad van verwantschap. Deze uitkeringen omvatten verschillende zaken die niet hoeven te worden belast, zodat de erfgenamen niet het meest hoeven te betalen als belasting, vooral in het geval van een grote nalatenschap. U kunt nu nagaan welke belastingvrije sommen er zijn en hoe hoog ze zijn voor de respectieve gezinsleden.

Pensioenuitkeringen – precies geregeld voor kinderen en echtgenoten

Pensioenuitkeringen zijn verschuldigd als de partner of de kinderen afhankelijk waren van de financiële steun van de overledene. Voor echtgenoten bedraagt de pensioentoelage 256 000 euro, op voorwaarde dat de overlevende echtgenoot geen weduwen- of bedrijfspensioen heeft waarvoor geen successierechten verschuldigd zijn. Indien een dergelijk pensioen bestaat, wordt de waarde van het pensioen bepaald op basis van de verwachte duur van de uitkeringen en wordt de pensioentoelage met deze waarde verminderd.

Kinderen hebben recht op pensioenuitkeringen die worden aangepast aan de leeftijd van het kind op het ogenblik van het overlijden. Zuigelingen tot de leeftijd van 5 jaar hebben recht op een pensioentoelage van 52.000 euro. Vanaf dit punt daalt de pensioenuitkering om de vijf jaar met ongeveer 10.000 euro. Kinderen tussen 20 en 27 jaar kunnen dus aanspraak maken op een pensioentoeslag van 10 300 euro, maar deze toeslagen zijn alleen relevant als de kinderen geen eigen pensioenuitkering hebben, zoals een wezenpensioen.

  • Pensioentoeslagen zijn van toepassing indien de partner of kinderen financieel afhankelijk waren van de overledene
  • Echtgenoten en geregistreerde partners ontvangen 256.000 euro
  • Kinderen ontvangen 52.000 euro, maar het bedrag wordt onder bepaalde voorwaarden verlaagd

Successierechten: slim gebruik van aftrekposten – tips van een gespecialiseerde advocaat

Andere toelagen – verschillend afhankelijk van de graad van verwantschap

De andere uitkeringen, naast de pensioenuitkeringen, worden geregeld volgens de graad van verwantschap en zijn onafhankelijk van de bestaande nabestaandenpensioenen of het eigen vermogen. Dienovereenkomstig erven echtgenoten en geregistreerde partners een toelage van 500.000 euro. Kinderen van de overledene of kleinkinderen van de overledene kunnen, als hun ouders vóór de erfenis overlijden, aanspraak maken op een uitkering van 400.000 euro. Kleinkinderen van wie de ouders nog in leven zijn, kunnen aanspraak maken op een belastingvrije som van 200.000 euro. Voor achterkleinkinderen of de eigen ouders van de overledene gelden uitkeringen van 100.000 euro. Alle andere erfgenamen kunnen aanspraak maken op een belastingvrije som van 20.000 euro. Om ervoor te zorgen dat bij een erfenis zo weinig mogelijk belasting hoeft te worden betaald, kan de erflater lang voor zijn overlijden belangrijke beslissingen nemen en deze in het testament vastleggen.

Alleen wat overblijft van de nalatenschap na aftrek van de aftrekposten is belastbaar. Elke belastbare verkrijging wordt naar beneden afgerond op een volle €100. De individuele belastingtarieven van de successierechten hangen af van de verschillende belastingklassen van de erfgenamen en zijn ook progressief gestaffeld.

  • Verdere aftrekmogelijkheden gelden zowel voor erfenissen als voor schenkingen
  • De toelagen zijn gebaseerd op de graad van verwantschap

Schenkingen – aftrekposten en schenkingsrecht

Successierecht en schenkingsrecht zijn nauw met elkaar verbonden. Vrijwel dezelfde aftrekmogelijkheden gelden als bij een erfenis, maar de als schenking gegeven rechten mogen slechts eenmaal in de tien jaar belastingvrij worden nagelaten. Erflaters die de successierechten voor hun erfgenamen willen verminderen, moeten dus tien jaar voor hun overlijden beginnen met het wegschenken van hun vermogen. In het geval van patchworkgezinnen betekent deze regeling dat het zinvol kan zijn de kinderen van de echtgenoot te adopteren om de belastingvrije bedragen gelijk te maken aan die van de biologische kinderen. De adoptie heeft geen gevolgen voor de erfopvolging van de andere biologische ouder.

Met een schenking kan dus in feite op de successierechten worden bespaard. De erflaters moeten zich bewust zijn van deze mogelijkheden en ze gericht gebruiken om minder van de nalatenschap aan belastingen te moeten betalen. Niet-huwelijkse partners moeten er rekening mee houden dat zelfs langdurige geregistreerde partnerschappen alleen recht geven op de gegeven belastingvoordelen als zij officieel erkend zijn, hetzij door het huwelijk, hetzij door registratie van het partnerschap.

  • Voor de schenkingsrechten gelden dezelfde belastingfaciliteiten als voor de successierechten.
  • De twee zijn nauw met elkaar verbonden en gaan uit van dezelfde premissen

Van belasting vrijgestelde goederen – kunstwerken, bibliotheken of huisraad

Naast de belastingvrije sommen zijn er ook goederen die belastingvrij zijn. Voor naaste familieleden in belastingklasse I worden roerende goederen, zoals huisraad of soortgelijke voorwerpen voor dagelijks gebruik, als belastingvrij beschouwd als zij een waarde van 42.000 euro niet overschrijden. Voor alle andere erfgenamen geldt hier een waarde van 12.000 euro. Indien kunstwerken, archieven of bibliotheken deel uitmaken van de nalatenschap, zijn zij doorgaans voor 60 procent vrijgesteld van belasting. Als de nalatenschap een gebouw omvat waarin een van de erfgenamen woont, kan dit ook van belasting worden vrijgesteld.

  • Sommige goederen zijn belastingvrij of tot een bepaald bedrag vrijgesteld van belasting
  • Archieven, kunstwerken en bibliotheken zijn voor 60 procent vrijgesteld van belasting

Lees meer over het thema: Op de juiste manier nalaten tijdens uw leven!

De belangrijkste vragen over belastingaftrek en successierechten

Aangezien de belastingvrije bedragen variëren naar gelang van de graad van verwantschap en ook afhankelijk zijn van de erfopvolging, rijzen er vaak vragen over dit onderwerp. Opdat u weet op welke toelage u recht heeft en hoeveel successierechten u verschuldigd bent, geven de experts van Lukinski antwoord op alle belangrijke vragen over toelagen en successierechten.

Hoe hoog is de vrijstelling voor successierechten?

De belastingvrije bedragen variëren naar gelang van de graad van verwantschap. Voor echtgenoten en partners geldt een bedrag van 500.000 euro, voor kinderen en kleinkinderen, als hun ouders al overleden zijn, geldt een bedrag van 400.000 euro. Voor kleinkinderen waarvan de ouders nog in leven zijn, geldt een bedrag van 200.000 euro en voor ouders en grootouders geldt een bedrag van 100.000 euro.

Hoe hoog is de belastingvrije som voor erfenissen tussen broers en zussen?

In geval van vererving tussen broers en zussen geldt een toelage van 20.000 euro. De erfgenamen zijn onderworpen aan belastingklasse 2.

Hoe kan ik successierechten vermijden?

De successierechten kunnen worden verminderd als de erflater reeds tijdens zijn leven begint met het wegschenken van zijn erfenis. Hier moeten enkele richtlijnen in acht worden genomen om te voorkomen dat er schenkingsrecht wordt geheven. Als alles in acht wordt genomen, kunnen de successierechten door de schenking worden verminderd en, afhankelijk van het geval, zelfs volledig worden afgeschaft.

Wanneer moet ik successierechten betalen?

Erfbelasting wordt betaald door iedere erfgenaam. Er wordt echter alleen belasting geheven over het bedrag dat boven de belastingvrije som uitkomt. Het mogelijke belastingvrije bedrag varieert naar gelang van de graad van verwantschap.

Is een schenking belastbaar?

De schenkingsrechten liggen zeer dicht bij de successierechten. In het algemeen moet een schenking op dezelfde wijze worden belast als een erfenis, maar hier gelden dezelfde aftrekmogelijkheden. Erflaters kunnen de successierechten dus tot een minimum beperken door tijdens hun leven een schenking te doen.

Tot wanneer is een erfenis belastingvrij?

Dit hangt af van de graad van verwantschap. Naaste familieleden zoals echtgenoten en kinderen hebben een hogere uitkering dan kleinkinderen, ouders of grootouders van de overledene.

Hoe hoog is de successierechten?

Het bedrag van de successierechten hangt af van de graad van verwantschap, het bedrag van de nalatenschap, maar ook van de respectieve aftrekposten. Hoe hoog de successierechten in elk individueel geval zijn, moet afzonderlijk worden berekend.