Naamsverandering na echtscheiding: kinderen, rijbewijs & feiten

Naamsverandering na echtscheiding – Vaak willen echtgenoten na een echtscheiding hun achternaam veranderen om de echtscheiding te verwerken, of gewoon om hun geboortenaam weer aan te nemen. Hierbij moet echter rekening worden gehouden met een aantal zaken die zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Om u een overzicht te geven van de belangrijkste feiten, lichten de deskundigen van Lukinski het onderwerp naamswijziging na echtscheiding in detail toe. Terug naar de gids: Echtscheiding en onroerend goed.

De naamsverandering – vereisten, procedure en de kinderen

In geval van echtscheiding wordt de gehuwde naam aanvankelijk door beide echtgenoten ongewijzigd voortgezet. Indien gewenst kan een echtscheiding echter ook worden aangegrepen om een naamswijziging te vragen. Dit is vooral gebruikelijk in geval van betwiste echtscheidingen. Er zijn verschillende manieren om de achternaam te veranderen. De meisjesnaam kan opnieuw worden aangenomen, er kan een dubbele naam worden gecreëerd uit de gehuwde naam en de meisjesnaam, of de gehuwde naam uit het eerste huwelijk kan opnieuw worden aangenomen. Wat zijn de vereisten en procedures hiervoor, waar moet rekening mee worden gehouden en hoe zit het met de namen van de gezamenlijke kinderen?

De belangrijkste dingen in een oogopslag:

  • Een naamswijziging kan alleen worden doorgevoerd nadat een echtscheiding definitief is geworden, d.w.z. wanneer er geen rechtsmiddelen meer openstaan tegen de echtscheidingsbeschikking.
  • Een naamswijziging kan alleen worden doorgevoerd bij een registratiekantoor dat het familieregister bijhoudt. Hiervoor zijn bepaalde documenten nodig, zoals de echtscheidingsbeschikking met rechtsgevolgen en een identiteitskaart of paspoort.
  • Kinderen kunnen hun achternaam na een scheiding alleen onder bepaalde omstandigheden veranderen
  • De burgerlijke stand rekent voor een naamswijziging een waarmerkings- en legalisatietaks van 25 euro aan. Daarnaast zijn er de kosten voor de wijziging van belangrijke documenten, zoals de identiteitskaart.

De voorwaarden – rechtsgeldige echtscheiding

Om de achternaam na een echtscheiding te veranderen, moet het huwelijk wettelijk gescheiden zijn. Van een definitieve echtscheiding is sprake wanneer er geen beroep meer mogelijk is tegen de echtscheidingsbeschikking. Daartoe moeten beide echtgenoten tijdens de echtscheidingszitting afstand doen van hun recht om in beroep te gaan of moet geen van beide echtgenoten binnen een maand via een advocaat bezwaar maken tegen de echtscheidingsbeschikking. In de echtscheidingsbeschikking wordt de rechtsgeldigheid van de echtscheiding door de rechter vastgesteld door middel van een aantekening van rechtsgevolgen. Om dit te verkrijgen moet de na de echtscheiding betekende echtscheidingsbeschikking opnieuw naar de rechtbank worden gezonden met het verzoek om de aantekening van het gezag van gewijsde. Alleen dan kan het document als een rechtsgeldige echtscheiding worden beschouwd en voor de naamswijziging worden gebruikt.

  • Een naamswijziging kan na een echtscheiding alleen worden doorgevoerd als de echtscheiding juridisch bindend is.
  • Een echtscheiding is pas definitief als er geen rechtsmiddelen meer openstaan tegen de echtscheidingsbeschikking

De procedure – naamswijziging bij de burgerlijke stand

De naamswijziging kan na de echtscheiding worden doorgevoerd bij de bevoegde burgerlijke stand, aangezien hier het familieregister wordt bijgehouden. Hiervoor zijn enkele documenten vereist. Enerzijds de echtscheidingsakte met het definitieve vonnis, een identiteitskaart of paspoort en, in voorkomend geval, een gewaarmerkt afschrift van het huwelijksregister indien de betrokkene na het huwelijk is verhuisd. Indien al deze documenten beschikbaar zijn, kan de naamswijziging direct ter plaatse worden uitgevoerd. Het registratiekantoor rekent een bedrag van ongeveer 25 euro aan voor de waarmerking en de legalisatie. Daarnaast zijn er kosten voor de afgifte of wijziging van belangrijke documenten, zoals de identiteitskaart, het paspoort, kredietkaarten of het rijbewijs.

  • Een naamswijziging kan alleen worden doorgevoerd bij een registratiekantoor dat het familieregister bijhoudt.
  • Bepaalde documenten zijn vereist, zoals het echtscheidingsvonnis met het definitieve vonnis en een identiteitskaart of paspoort.

De kinderen – naamsverandering alleen onder bepaalde voorwaarden

De scheiding van een huwelijk heeft aanvankelijk geen invloed op de naam van de gemeenschappelijke kinderen. Als de ouder bij wie het kind na de scheiding woont echter hertrouwt en nog meer kinderen uit het tweede huwelijk krijgt, kan het gebeuren dat het kind uit het eerste huwelijk een andere naam heeft dan de rest van het gezin en zich buitengesloten voelt. In een dergelijk geval kan het kind uit het eerste huwelijk onder bepaalde voorwaarden de naam aannemen die het gezin uit het tweede huwelijk als huwelijksnaam gebruikt. Het kind moet minderjarig en ongehuwd zijn en samenwonen met de ouder die de naam wenst te wijzigen. Bovendien moet de ouder het alleenrecht hebben, anders moet de andere ouder instemmen met de naamswijziging. Als het kind de naam van de andere ouder draagt, moet hij of zij ook instemmen met een naamswijziging. Als het betrokken kind ouder is dan vijf jaar, moet hij of zij ook instemmen met de naamswijziging. Als aan deze voorwaarden is voldaan, staat niets het kind in de weg zijn naam te veranderen.

  • Kinderen kunnen hun achternaam veranderen na de scheiding van hun ouders
  • Een naamsverandering van de kinderen is echter alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden

Echtscheiding – voorwaarde, scheidingsjaar, naamsverandering

De belangrijkste vragen over naamsverandering na echtscheiding

Het onderwerp naamsverandering roept vaak vragen op. Is een naamsverandering wel nodig, welke naam zou het meest zinvol zijn en is een naamsverandering wel de moeite waard? Om het voor u gemakkelijker te maken te beslissen of een naamswijziging voor u geschikt is, beantwoorden wij voor u de belangrijkste vragen over het onderwerp naamswijziging na echtscheiding!

Wat kost de naamswijziging na de scheiding?

Voor de naamswijziging bij de burgerlijke stand zijn er kosten voor de waarmerking en de echtverklaring van ongeveer 25 euro. Daarnaast zijn er kosten voor de afgifte of wijziging van documenten zoals identiteitskaarten, paspoorten of rijbewijzen.

Hoe kun je je naam veranderen?

De naam kan na een echtscheiding worden gewijzigd bij de burgerlijke stand die het familieregister bijhoudt. Indien de familie echter na het huwelijk is verhuisd, kan dit ook bij het bureau van de burgerlijke stand van de nieuwe woonplaats, dat de documenten naar het oorspronkelijke bureau van de burgerlijke stand stuurt.

Kunnen de kinderen de naam van de moeder aannemen?

Indien de gemeenschappelijke kinderen na de echtscheiding bij de moeder wonen en de moeder hertrouwt, kunnen de kinderen uit het eerste huwelijk de aangehuwde naam aannemen van het tweede huwelijk van de moeder.

Kan ik mijn meisjesnaam weer aannemen na de scheiding?

Ja, er zijn verschillende manieren om uw achternaam te veranderen na een scheiding. Een daarvan is de meisjesnaam terug te nemen of te kiezen voor een dubbele naam bestaande uit de gehuwde naam en de meisjesnaam.

Kunnen kinderen dubbele namen hebben?

Kinderen kunnen na een echtscheiding geen dubbele naam aannemen alleen omdat een van de ouders besluit een dubbele naam aan te nemen. Wijziging van de naam van de kinderen is slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

Wat is de getrouwde naam?

Een gehuwde naam is een familienaam die door beide echtgenoten wordt vastgesteld en door alle leden van het gezin wordt gedragen. Een familienaam hoeft niet te worden vastgesteld op het moment van het huwelijk. De echtgenoten kunnen de namen die zij op het ogenblik van het huwelijk hebben gebruikt, ook na het huwelijk behouden.

Echtscheiding: gids, hulp en tips

Echtscheiding is ingewikkeld, dat is waar. Maar je bent niet alleen! Veel mensen gaan scheiden en de meesten vinden altijd een goede oplossing. Slechts een klein percentage eindigt met vechten. Zodat u zich goed kunt voorbereiden, vindt u hier onze kleine gidsen en tips over echtscheiding, familie, geld en onroerend goed.