De huisregels. Waar moet je op letten?
Huisregels moeten geschillen helpen voorkomen. Vooral in flatgebouwen komen veel verschillende meningen samen en moet de rust binnen de eigen vier muren worden bewaard. De huisregels moeten de meest voorkomende geschillen regelen en aldus conflicten voorkomen. Maar wat kunnen huisregels precies regelen en wat niet?
Huisregels in huurhuizen – hun rechten en plichten
Wonen in een flatgebouw met vreemden onder één dak kan niet altijd gemakkelijk zijn. De meningen lopen uiteen, vooral wat betreft de ruimten die gemeenschappelijk worden gebruikt, zoals de gang of de kelder. Om ervoor te zorgen dat alle huurders weten wat zij wel en niet mogen doen, zijn de belangrijkste regels en de meest voorkomende gevallen vastgelegd in de huisregels. Dus waar moet je je als huurder aan houden en wat gebeurt er als je de huisregels overtreedt?
https://www.instagram.com/p/Bn2q1x3jaHv/?taken-by=myhome_mystyle
Huisregels – verschillende soorten, wie bepaalt en wijzigt ze & gevolgen van overtredingen
Allereerst moet u weten dat er verschillende soorten huisregels zijn. Ten eerste die welke deel uitmaken van de huurovereenkomst en dus door u ondertekend en aanvaard zijn en ten tweede die welke buiten de huurovereenkomst bestaan. Het verschil is dat externe huisregels u geen rechten of plichten kunnen opleggen, aangezien u deze huisregels nooit hebt ondertekend of aanvaard. Deze huisregels beschrijven slechts ordelijke instructies over bepaalde onderwerpen. De externe huisregels kunnen dus te allen tijde door de verhuurder worden gewijzigd of aangepast. De huisregels in de huurovereenkomst daarentegen kunnen de huurder rechten en plichten opleggen. Bijvoorbeeld sneeuwruimen in de winter of het schoonmaken van het trappenhuis. Deze huisregels kunnen niet zomaar door de verhuurder worden veranderd, aangezien ze in de huurovereenkomst zijn vastgelegd en u eerst uw toestemming moet geven. Beide huisregels worden door de huisbaas vastgesteld en de punten die erin staan worden bepaald. Het is echter niet alleen de huisbaas die eist dat de huisregels worden nageleefd, maar alle bewoners van het gebouw.
Overtredingen van de huisregels maken ook een onderscheid tussen de twee soorten. Overtredingen van de in de huurovereenkomst vastgestelde regels kunnen leiden tot een waarschuwing en in ernstige gevallen tot beëindiging van de huurovereenkomst. Voor overtredingen van de externe huisregels kunnen normaal geen sancties tegen u worden genomen.
Wat mag wel en wat mag niet geregeld worden in de huisregels?
De huisregels zijn in het algemeen verantwoordelijk voor het regelen van het samenleven van verschillende partijen. Zij moeten ook regelen hoe de huurders hun flat en gemeenschappelijke ruimten moeten behandelen. Belangrijke rubrieken die in de huisregels moeten worden vermeld, zijn bijvoorbeeld:
- Netheid en orde
- Geluids- en stille tijden
- Veiligheidsvoorschriften
- Gebruik van gemeenschappelijke ruimten
- Verwarming en ventilatie
Om duidelijker te maken welke huisregels wat regelen, volgt hier een klein voorbeeld: In de huurovereenkomst kan worden bepaald dat de huurder de trap moet schoonmaken. De externe huisregels regelen dan hoe vaak, wat precies en hoe de trap moet worden schoongemaakt. Op die manier worden de verantwoordelijkheidsgebieden verdeeld over de verschillende huisregels. De externe huisregels mogen de verplichtingen van de huurovereenkomst echter niet uitbreiden, maar alleen preciseren. De huisregels kunnen de verhuurder ook geen verdere rechten verlenen. Maar de huisregels in de huurovereenkomst hebben ook hun grenzen. Ook hier mag de verhuurder bepaalde zaken niet voorschrijven die bij wet anders geregeld zijn. Deze omvatten, bijvoorbeeld, verwarming. De verhuurder mag in het huishoudelijk reglement niet voorschrijven wanneer de huurder al dan niet mag verwarmen, want volgens de wet heeft de huurder op elk moment van het jaar recht op een voldoende verwarmde, warme woning. Lees dus zorgvuldig de huisregels en ken uw verplichtingen.
De meest voorkomende geschillen over huisregels
Natuurlijk zijn de huisregels bedoeld om geschillen te voorkomen, maar ze komen toch steeds weer voor. Natuurlijk verschillen de huisregels naar gelang van het huis en de omstandigheden, maar er zijn algemene regels die geschillen moeten voorkomen. Vragen die steeds opnieuw worden gesteld en onderwerpen die niettemin steeds weer tot geschillen leiden, zijn bijvoorbeeld:
Vergrendelen van de voordeur
Dit punt is een twistpunt voor veel appartementsgebouwen, omdat de een zich niet veilig voelt zolang de deur niet op slot is, terwijl de ander niet in een gevaarlijke situatie naar de sleutel wil moeten zoeken. In dit geval mag de huisbaas voorschrijven wat hij denkt dat juist is. Hij kan bepalen dat de deur om veiligheidsredenen gesloten moet blijven, maar evengoed dat zij open moet blijven om redenen van brandveiligheid. De juridische situatie hier is niet duidelijk en ook in de rechtszaal lopen de meningen uiteen.
Bezoekers
Een ander twistpunt is de kwestie van de bezoekers, want officieel mag het de huurder niet verboden of verboden worden bezoekers te ontvangen. Zelfs beperkingen, zoals alleen een bezoek zonder hond, zijn niet toegestaan. Wat de huisbaas wel kan doen, is de huurder uit het huis verbannen. Indien een bezoeker meermaals negatieve aandacht trekt, bijvoorbeeld door de rust te verstoren of schade te veroorzaken, kan de verhuurder deze persoon de toegang tot de woning ontzeggen en wordt het bezoek verboden. Indien een bezoeker langer dan zes weken in het gehuurde appartement verblijft, moet de verhuurder daarvan in kennis worden gesteld.
Rustige tijden en lawaai
De meest gebruikelijke stille uren, die in de huisregels zijn vastgelegd, zijn ’s middags tussen 13.00 en 15.00 uur en ’s nachts tussen 22.00 en 06.00 uur. In het weekend kunnen deze tijden echter verschillen. Tijdens deze stille uren moeten alle huurders rekening houden met lawaai. Luide muziek of lawaai van spelende kinderen moet worden vermeden. De uitzondering is echter lawaai van baby’s of kleine kinderen. Dit moet zelfs ’s nachts getolereerd worden. De huurder mag douchen of baden tijdens deze tijden echter niet verbieden. Uit consideratie voor de rest van het huis mag er ’s nachts echter niet urenlang worden gedoucht – vooral niet in gebouwen met een hoog geluidsniveau.
Fietsen- of kinderwagenstalling
Kinderwagens, rolstoelen of rollators mogen door de huurder in het trappenhuis worden geparkeerd, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er geen andere geschikte opslagruimte beschikbaar is en dat van de huurder niet kan worden verwacht dat hij het voorwerp naar de flat draagt omdat de lift ontbreekt of te klein is. Indien echter een voorwerp in de gang wordt geplaatst, mogen de brandveiligheidsvoorschriften niet worden overtreden, zodat geen enkele huurder door het voorwerp in gevaar kan worden gebracht. Voor fietsen geldt hier een iets andere regel. In principe mogen ze niet in het trappenhuis worden geparkeerd. Als er geen fietsenkelder of andere bergruimten zijn en de fiets voor het gebouw gevaar loopt te worden gestolen, kan de huurder de fiets op de binnenplaats stallen of meenemen naar zijn eigen flat.