Besparen in het huishouden: kosten besparen, koken, verwarmen voor alleenstaanden en het gezin
Geld besparen in het huishouden – overheidssubsidies, gebruik van apparaten, milieubewust wassen, of afvalscheiding. Het maakt niet uit in welk huishoudelijk gebied: u kunt overal veel geld besparen. Wij laten u zien hoe, waar en wanneer u geld kunt besparen en zo uw
Koken, verwarming, energie – besparing in het huishouden
Woont u in een huishouden met kinderen? Dan weet u ongetwijfeld dat het niet altijd goedkoop is om de kinderen bezig en gelukkig te houden. Maar niet iedereen leeft in een gezin of in een huishouden met kinderen. Er zijn ook genoeg jongere en oudere mensen die alleen wonen of gewoon zonder kinderen. Daarom hebben wij alle nuttige tips voor u op een rijtje gezet over hoe u geld kunt besparen in een huishouden met kinderen, maar ook in het huishouden in het algemeen.
Huishouden,
- Alle tips:
Save Vermogensopbouw Beheer van activa
Hoe u als gezin geld kunt besparen
Bent u zich ervan bewust dat u als gezin geld kunt besparen? En we hebben het niet over de kinderbijslag waar je recht op hebt, als je die hebt. Nee, we hebben het over kortingen, toelagen of tips en trucs om geld te besparen op speelgoed of vrijetijdsbesteding. Wij hebben al deze adviezen hieronder voor u gebundeld en samengevat.
Maak gebruik van overheidssubsidies voor gezinnen, indien nodig
Naast de kinderbijslag zijn er ook extra subsidies van de staat voor gezinnen met een laag inkomen. De staat verstrekt subsidies, vooral voor onderwijs en opvoeding van kinderen. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente en nagaan of u ook recht heeft op overheidssubsidies.
Welke subsidies je kunt gebruiken:
- Moederschapsuitkering
- Kinderbijslag
- Kinderbijslag
- Medeverzekering (niet op premie- of bijdragebetaling berustend)
- Ouderschapsuitkering
- Bedrag van de vrijstelling voor alleenstaande ouders
- Riester pensioen
- Kosten voor kinderopvang
- Onderhoud
- Wijziging van belastinggroep
- Subsidie voor gebouwen
Beperk het gebruik van technische apparaten bij uw kinderen
Ouders kopen graag alles voor hun kinderen wat ze willen. Men moet echter ook nagaan of de kinderen werkelijk veel baat hebben bij deze producten. Veel kinderen zouden graag vanaf een bepaalde leeftijd over de nieuwste technische apparaten beschikken, maar men mag niet uit het oog verliezen dat het gebruik van technische producten pas vanaf een bepaalde leeftijd geschikt lijkt. Als u eerlijk bent, zult u beseffen dat kinderen op zo’n jonge leeftijd geen behoefte hebben aan de nieuwste spelconsole, de nieuwste tablet of de nieuwste smartphone.
Toezicht op gezinsuitgaven
Het is altijd belangrijk een overzicht te hebben van uw uitgaven, maar dit is iets moeilijker wanneer er meerdere leden in een huishouden zijn. Daarom moet u kijken naar de uitgaven van de afzonderlijke gezinsleden, om die zo nodig samen te verlagen. Een begrotingsboek, bijvoorbeeld, is daarbij zeer nuttig.
Kortingen voor gezinnen – Hoe geld besparen op vrijetijdsactiviteiten met kinderen
Niet alleen bepaalde groepen mensen kunnen profiteren van geselecteerde aanbiedingen, maar ook gezinnen. Dus als u met uw gezin reist, kunt u geld besparen op culturele evenementen of vrijetijdsactiviteiten zoals een pretpark of een zwembad. Evenzo kunt u geld besparen in de bioscoop als de kinderen jonger zijn dan 12 jaar.
Meer tijd samen doorbrengen – Om sociaal gedrag en individuele momenten als gezin te bevorderen
Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen speelgoed hebben. Het is echter minstens even belangrijk om als gezin tijd met elkaar door te brengen. Bouw zandkastelen, maak een wandeling of speel thuis samen een gezelschapsspel. Dit zal niet alleen het sociale gedrag van uw kind stimuleren, maar ook samen onvergetelijke herinneringen creëren.
Hoe je de tijd kan doorbrengen als een familie:
- Gemeenschapsspelletjes spelen
- Ga een eindje wandelen
- Samen dingen bouwen
- Maak samen met uw kinderen huiswerk
Samen dingen maken – van speelgoed tot bankjes voor buiten
Het hoeft niet altijd het duurste of nieuwste speelgoed te zijn. Een goed alternatief is om samen speelgoed te maken voor uw kinderen. Er is geen grens aan je verbeelding! Niet alleen kunt u het speelgoed voor de kinderen zelf maken, u kunt ook gemakkelijk een bankje of bedje maken. Om dit te doen, heb je gewoon een paar euro pallets nodig en je kunt aan de slag. Laat je fantasie de vrije loop!
Maak een kookplan voor jezelf
Maak een kookplan en plan uw maaltijden daarop vooruit. Op die manier kunt u zien welk voedsel u nog in huis hebt en wat u nog nodig hebt, vergelijkbaar met een boodschappenlijstje. Op die manier kunt u niet alleen veel geld, maar ook tijd besparen. Als u namelijk al hebt gepland wat er op een bepaalde dag zal worden gekookt, hoeft u niet na te denken over wat u zou kunnen koken en dan te beseffen dat u misschien niet alle ingrediënten in huis hebt.
- Plan je maaltijden vooruit door dit te doen
- Kijk welk voedsel je nog in huis hebt
- U hoeft zich geen zorgen te maken over wat u kunt koken, want u hebt het al van tevoren gepland via het kookplan.
Hoe goed te sparen in het huishouden
Er zijn veel manieren om geld te besparen in het huishouden. U hoeft niet altijd drastische maatregelen te nemen, maar kunt veel geld besparen door kleine veranderingen aan te brengen in uw dagelijks leven. Hieronder hebben wij een aantal tips en trucs voor u op een rijtje gezet over hoe u veel geld kunt besparen in het huishouden.
Zet je water af
Als je je tanden poetst of je handen wast, zorg er dan voor dat je het water afsluit. Dit betekent dat u het water moet afsluiten wanneer u uw handen inzeept of wanneer u uw tanden poetst. Als het water tijdens deze periodes niet de hele tijd loopt, kunt u op lange termijn uw waterverbruikskosten verminderen.
Hoe je was ook op een milieubewuste manier kunt wassen
Als u geld wilt besparen op de was, kunt u dat gemakkelijk en op een milieuvriendelijke manier doen. U moet bijvoorbeeld niet het korte wasprogramma van uw wasmachine gebruiken. De reden hiervoor is dat deze programma’s in korte tijd veel energie vergen, waardoor uw kosten uiteindelijk aanzienlijk stijgen.
Wassen bij lage temperaturen
Een andere tip is dat u uw wasgoed op een lagere warmte moet wassen. Het is aan te bevelen uw kleding te wassen op ongeveer 30 tot 40 graden Celsius. Dit beschermt niet alleen de stof van uw kleding, maar verbruikt ook 33% minder energie. De enige kledingstukken die om hygiënische redenen niet op een lage temperatuur mogen worden gewassen, zijn sokken, ondergoed, beddengoed of kledingstukken waarin u veel hebt gezweet.
- Gebruik geen kort wasprogramma
- Korte wasprogramma’s zijn duurder omdat in korte tijd veel energie moet worden gebruikt
- Was je was af en toe met de hand
- Was uw wasgoed op lage temperaturen
- Kledingstukken zoals sokken, ondergoed, beddengoed of kledingstukken waarin u veel hebt gezweet, mogen niet op een lage temperatuur worden gewassen.
Douchen in plaats van baden – water besparen in de badkamer
Wie af en toe een lekker bad wil nemen, moet dat kunnen doen. Het is echter niet aan te raden om elke dag of bijna elke dag een bad te nemen. De eenvoudige reden hiervoor is dat baden bijna 180 liter water verbruikt, veel meer dan douchen. U moet dus niet afzien van baden in bad, maar u moet het gewoon wat meer beperken om meer geld te besparen op het waterverbruik.
- Tijdens het baden wordt tot 180 liter verbruikt
- Waarvan je 10 minuten kunt douchen zonder het water af te sluiten
- Zet het water uit als u zich inzeept in de douche en bespaar nog meer geld
Schokventilatie in de winter – verwarmingskosten verlagen zonder modernisering
Niet alleen in de winter, maar ook op elk ander moment van het jaar moet u uw huis ventileren door alle ramen een paar minuten open te zetten. Door alle ramen een paar minuten open te zetten, wordt de luchtvochtigheid geventileerd en vermindert u uw energiebehoefte. Zet dus meerdere keren per dag de ramen helemaal open, zodat de lucht in de kamers goed wordt ververst en u geen warmte verliest.
Vaatwasmachine vs. handwas – minder elektriciteit gebruiken op een milieuvriendelijke manier
Een oude mythe is dat de vaatwasser meer kost dan afwassen met de hand. Dit is echter slechts gedeeltelijk waar. Als u de vaatwasser meerdere keren aanzet voor kleinere voorwerpen, gebruikt u in feite meer water dan wanneer u de vaat wast. Als u de vaatwasser echter alleen inschakelt als hij echt vol is, kunt u uw waterverbruik verminderen en veel geld besparen.
Gebruik drinkflessen in plaats van plastic flessen – recycling en hergebruik
Natuurlijk zit er op de meeste plastic flessen statiegeld, wat betekent dat ze kunnen worden gerecycled. Plastic flessen zijn echter niet alleen schadelijker voor het milieu op lange termijn, maar ook duurder dan drinkflessen van glas of andere materialen. Er zijn geen grenzen als het op drinkflessen aankomt! Groot, klein, kleurrijk of effen – er zijn eindeloos veel variaties van drinkflessen tegen betaalbare prijzen.
- Recycling als alternatief voor wegwerpverpakkingen
- Elk jaar worden bijna 3 miljard wegwerpverpakkingen verbruikt (Bron: Deutsche Umwelthilfe)
- Er zijn geen grenzen aan creativiteit als het op drinkflessen aankomt
26 Tips: Geld besparen in het huishouden
De tuin water geven – Wanneer is het juiste moment?
Het is als de maaltijden in diëten – als je goed wilt afvallen, moet je op bepaalde tijden eten en niet eten om je metabolisme te stimuleren. Het is hetzelfde als je je tuin water geeft. Als u uw tuin ’s morgens of ’s avonds water geeft, helpt u de grond het water beter te absorberen. Op die manier kunt u niet alleen uw waterverbruik aanzienlijk verminderen, maar ook het milieu een handje helpen.
- De aarde absorbeert het water beter op bepaalde tijden
- De beste tijden zijn ’s morgens en ’s avonds
- U vermindert daarmee uw waterverbruik
- U beregent niet meer op onnodige tijdstippen wanneer de bodem het water toch al niet zo goed kan opnemen
Regenwater opvangen – Natuurlijke irrigatie om geld te besparen
Weet u hoe u nog meer geld kunt besparen bij het besproeien van uw tuin? Door regenwater op te vangen! Dit is heel gemakkelijk te doen met regenwatervaten of -tanks. Deze kunnen bovengronds of ondergronds zijn en zo al het water opvangen. Op die manier hoeft u niet alleen minder water uit de kraan te gebruiken voor irrigatie, maar gebruikt u ook de meest natuurlijke hulpbron die beschikbaar is voor het besproeien van de tuin.
Scheid het afval – zo beschermt u het milieu en uw portemonnee
Er wordt altijd gesproken over het scheiden van afval, maar veel mensen denken dat dit alleen is omwille van het milieu. Dit is gedeeltelijk waar, maar er zijn andere redenen om afval te scheiden. Een van deze redenen is de kostenfactor van een bak voor restafval. Wist u dat een restafvalbak tot 800 euro per jaar kost? Stel je nu eens voor dat je je afval niet scheidt. Het gevolg zou zijn dat u veel meer afval in de restafvalbak zou hebben, waardoor u niet meer toe zou kunnen met één bak en dus meer geld zou moeten betalen.
Voordelen van afvalscheiding
- Prullenbakken voor restafval kosten tot 800 euro per jaar
- Als afval niet wordt gescheiden, zijn er meer bakken voor restafval nodig, waardoor de jaarlijkse kosten voor de afvalbak stijgen.
- De gele, blauwe en biobakken zijn gratis.
- Je doet iets goeds voor het milieu
Als je de mogelijkheid hebt om papier te verbranden of compost te maken, is dat nog beter. U zou de compost kunnen hergebruiken voor uw tuin, wat u niet alleen geld zou besparen op afvalscheiding, maar ook iets goeds zou doen voor uw tuin.
Verwarm water in de waterkoker
Bent u zich ervan bewust dat het verwarmen van water met een waterkoker u meer geld kan besparen? Dit komt omdat het verwarmen van water op een kookplaat of een kookplaat meer energie verbruikt dan een waterkoker. Natuurlijk denken mensen vaak dat een waterkoker duurder is omdat hij in korte tijd veel energie verbruikt, maar dat is niet het geval. Wanneer kalk zich ophoopt, wordt de warmteafvoer belemmerd, en daarom moet u uw waterkoker regelmatig ontkalken.
De waterkoker in een oogopslag
- Handiger dan een kookplaat
- Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt het verwarmen ongeveer 2 tot maximaal 5 minuten.
- Water opgewarmd door de waterkoker kost meestal maar 2 tot 4 cent
- Het moet een automatische uitschakelfunctie hebben om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden.
- Verwarm alleen zoveel water als echt nodig is.
- Door regelmatige ontkalking kan de warmte weer correct worden afgegeven
- Ontkalking met huismiddeltjes zoals: Citroenzuur of azijn
- Dankzij een goede isolatie vloeit 80 procent van de energie in het water en slechts de resterende procent in het milieu.
- Kijk uit naar de blauwe engel, Duitslands eco-label
Toch moet u zich afvragen of u de waterkoker wel moet gebruiken: moet u echt kokend water hebben of is het voldoende als het warm is? Een temperatuurregelaar op de waterkoker, bijvoorbeeld, is hiervoor nuttig. Bovendien mag u slechts tot 1,5 liter in de waterkoker verwarmen als u die wilt gebruiken om te koken. Anders zal het energieverbruik weer toenemen en hebt u geen geld bespaard.
Lucratief koken en bakken
Wist u dat u veel energie en geld kunt besparen bij het koken? Er zijn een paar heel eenvoudige tips over hoe u uw energieverbruik kunt minimaliseren wanneer u bakt en kookt.
Bespaar geld op bakken
- Laat de oven niet voorverwarmen
- Als u de oven eerder hebt gebruikt, kunt u de restwarmte na het uitschakelen gebruiken om de oven opnieuw te gebruiken.
Geld besparen op koken
- Gebruik altijd een deksel om te koken, zodat er minder waterdamp en warmte ontsnapt en minder energie nodig is om warmte op te wekken
- Net als bij het bakken kunt u ook de restwarmte van de kookplaat gebruiken om efficiënt te besparen.
- Laat warm eten volledig afkoelen alvorens het in de koelkast te zetten.
- Kook meer om minder energie te verbruiken bij het koken en eet de restjes de volgende 1 à 2 dagen op.
Sparen: Adviseur en financiële controle
In de eerste plaats is het belangrijk om een stabiele basis te hebben. U moet steeds de regelmatige en eenmalige uitgaven in het oog houden. In onze gids vindt u waardevolle tips en trucs om stap voor stap een solide financiële basis te leggen.
- Spaarwijzer:
Financiële controle - Sparen in het dagelijks leven (basis)
Checklists: Bespaar op abonnementen, boodschappen, huishouden, elektriciteit & Co.
Bovendien zijn er nog veel afzonderlijke gebieden waarop gemakkelijk veel geld kan worden bespaard. Elke week, elke maand, zodat een solide financiële basis steeds dichterbij komt:
Abonnementen opslaan - Besparen
Rijden redden Bespaar vrije tijd Budget besparen Bespaar Reizen Elektriciteit besparen Opslaan
Investeer: Investeringen
Met stabiele financiële middelen is het dan de moeite waard om vooral over de eerste kapitaalinvesteringen na te denken, zodat uw geld – passief – voor u werkt.
Beheer van activa
Rijkdom accumulatie: Onroerend goed, aandelen, cryptocurrency … ?!
Wanneer is het zinvol om vermogen op te bouwen door strategisch intelligent te beleggen? Op 20, 30, 40 of zelfs op 50? Bestaat er een eenvoudige formule of tips voor investeringen met een goed rendement? Hoe zit het met het risico, afhankelijk van het soort investering? Hier is een diepgaande kijk op vermogensopbouw, voor beginners. Zonder eigen vermogen en met weinig eigen vermogen. Van het principe van effectief handelen (sparen), rekenvoorbeelden, beleggingsideeën en eerste tips.
De vermogensopbouw op lange termijn begint niet wanneer de activa tijdig nodig zijn. Dit betekent bijvoorbeeld kort voor pensionering of kort voor een beslissing wanneer geld “moet” worden uitgegeven. Bijvoorbeeld aan het eind van het jaar of als het om grotere investeringen gaat, ook vóór verkiezingen, bijvoorbeeld de Bondsdagverkiezingen (momenteel met donatie / stichting WEG). Maar – we willen bij het begin blijven.
Rijkdom accumulatie: Onroerend goed, aandelen, cryptocurrency … ?! Kapitaalopbouw met 20, 30, 40 jaar – tips
Sparen: Electriciteit, water, belastingen, reizen & Co. – Bouw vermogen op zonder te werken!
Of het nu gaat om elektriciteit, water, belastingen, reizen of verhuizen, vrije tijd, het dagelijks leven of winkelen: u kunt altijd geld besparen! Hier kunt u zien hoe u uw vermogen kunt verhogen door gericht te sparen:
- Alle tips:
Save