Ambachtslieden oplichterij! Hoe beschermt u zich tegen buitensporige rekeningen
Vaklui worden vaak opgeroepen in noodgevallen. Of het nu gaat om een gesprongen pijp of een lekkend dak met waterschade die al aanwezig is. Als er iets gebeurt, pak je het telefoonboek of ga je zoeken op Google. Natuurlijk vertrouwt men op de inhoud en belt men vaak het snelst beschikbare telefoonnummer. Maar het is niet altijd een gerenommeerde vakman die aan de deur komt. Telkens weer waarschuwen slachtoffers van fraude voor overdreven rekeningen of zelfs volledig onterecht uitgereikte rekeningen. Maar als de vakman eenmaal in zijn eigen flat of huis is, durven velen niets meer te zeggen. Vooral wanneer de halve wasmachine al uit elkaar is gehaald of de druppelende leiding is gerepareerd. Opdat u niet in de trucs van de oplichters trapt, hebben wij vandaag een lijst met goede tips voor u!
Frauduleuze ambachtslieden: gerenommeerd of niet?!
De meest voorkomende fouten en trucs die je tegenkomt:
- Te hoge vakmansrekening
- Vakman duurt te lang / komt helemaal niet
- Ambachtslieden krijgen betaald voor pauzes
- Berekening van buitensporige materiaalkosten
Wij zijn allen klanten en klanten hebben rechten. Vandaag, op Wereld Consumenten Dag, 15 maart, willen wij ook een paar tips geven!
Slotenmaker: nooddienst rekent te hoge rekening
Als je jezelf buiten je voordeur sluit, moet je een slotenmaker bellen. Er zijn veel hulpdiensten! Als u in het telefoonboek of Google zoekt, vindt u vaak relevante pagina’s met centrale nummers. In plaats van een plaatselijke slotenmaker te bellen, belt u een centraal nummer ergens in Duitsland. Als de deur eenmaal open is, kom je niet meer van de bediende af. Het doel van de hulpdienst: snel contant betalen en weer verder. Maar dat is precies de verkeerde manier! Als je de prijs betaalt, ga je akkoord en heb je weinig kans om later je geld terug te krijgen. Fraudeurs vragen tot 2.000 euro om deuren te openen.
Tip voor de slotenmaker: gedeeltelijke betaling
Als u de prijs niet redelijk vindt, moet u de werknemer alleen het bedrag betalen dat u juist acht en om een factuur vragen. U kunt de prijzen van het centrum voor consumentenadvies als richtsnoer gebruiken. Het consumentenadviescentrum adviseert om deuren te openen:
- 60 – 80 euro voor opening overdag
- Tot 150 euro zondag en ’s nachts
Al het andere is afzetterij! In het algemeen, niet alleen voor de slotenmaker, zijn er enkele basisprincipes die je altijd moet weten. Wat je moet weten is:
- Waar is de waterkraan van mijn huis of andere centrale dingen?
- Maak vooraf een lijst van gerenommeerde handelaars, zodat u in geval van nood snel toegang hebt
- Voor de veiligheid moet er altijd een sleutel bij de buren blijven.
Market Check doet een test voor ambachtslieden: het resultaat
Buitensporige werkmanskosten – wat te doen?
Veel mensen willen geen buitensporige vakmansrekening betalen. Het maakt niet uit of het gaat om buitensporige materiaalkosten of ook pauzetijden of overdreven of zelfs dubbel aangerekende reisafstanden. Er rijzen ook veel vragen over het onderwerp pauzes, bijvoorbeeld:
- Is de pauze betaald?
- Hoe zijn de pauzes geregeld?
Net als bij de slotenmaker moet u nooit een rekening betalen die te hoog is – voor u – ter plaatse. Vooral niet onder druk van een vakman. Nog meer tips? Lees hier de uitstekende tips van Focus: Vakmanfactuur te hoog? Dit is hoe je jezelf kunt verdedigen
Anwalt.de geeft ook advies, dat u hier kunt vinden: Consumentenbescherming: een opgeblazen factuur van een handelaar aanvaarden?
- Algemene tips: Wanneer de vakman komt
- Consumentenbescherming: Te hoge factuur van de vakman ondanks eerdere kostenraming?
- Controleer de factuur zorgvuldig
- Hoe zit het met de garantie?
Verbreking van een ambachtscontract: 10 vragen en antwoorden
Deze nieuwe video geeft een overzicht van alles wat belangrijk is: “Of het nu gaat om een te hoge factuur van een vakman of om gebrekkige uitvoering van het werk, in onze praktijk krijgen we vaak te maken met juridische geschillen die voortvloeien uit de diensten van een vakman. Wat veel consumenten niet weten: Overeenkomsten inzake werk en diensten kunnen ook onder het herroepingsrecht van de consument vallen indien de overeenkomst is gesloten in het kader van verkoop op afstand. […]” – de video met alle vragen en antwoorden:
Waar kunt u oneerlijke handelaars melden?
“Slechte handelaars” forum of sociale media. Op veel plaatsen kunt u vaklui beoordelen die niet volledig voldoen aan de beloofde service. De meest populaire beoordelingsportalen zijn met name:
- Sociale netwerken zoals Facebook
- Recensies via Google
- Yelp beoordelingen
- Forum
Gestern haben wir in der Redaktion über #Handwerker #Abzocke gesprochen, insbesondere Betrug beim #Schlüsseldienst. So schützen Sie sich! https://t.co/4Oyd8Kmp2Rhttps://t.co/4Oyd8Kmp2R
— IhrHausverkauf.de (@ihrhausverkauf) March 19, 2019
Niet alleen onder slotenmakers zijn er “zwarte schapen”, ook na de huidige storm waarschuwen velen voor dakdekkers die het niet zo nauw nemen, zoals hier:
Nach dem Sturm: Vorsicht vor "Dach-Haien" https://t.co/Upjk1Zb96C#R+V-Infocenter #Orkan #Orkantief #Eberhard #Dachdecker #Dach-Haie #Handwerker #Haustür #Vertrag #Abzocke #Betrug #Sturm #Sturmschäden #Wohngebäudeversicherung pic.twitter.com/eHoZ0cLmoE
— PR Gateway (@presseticker) March 13, 2019
Techbook geeft daarom ook praktische tips tegen de oplichtingsmethoden van handelaars:
VORSICHT ABZOCKE!
So erkennen Sie unseriöse Handwerker auf Google https://t.co/YlAzVYeDkg via @techbook— Holzhaus Wolfgang Brandt – Blockhausbau (@DasHolzhaus) March 1, 2019