Waterschade in de woning – en nu?

Vochtige plekken op muren, vloeren of plafonds en een muffe, vochtige geur zijn de eerste tekenen van vochtigheid in huis. Waterschade is dan niet ver weg. Daar kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn, en niet allemaal betekenen ze direct hoge kosten en grote schade.

Waterschade – verzekering, oorzaak en uw rechten

Of het nu gaat om een lekkend dak, een verstopt afvoersysteem of een defecte waterleiding. Vocht is nooit een goed teken, maar sommige schade kan sneller worden hersteld dan andere. Dus zodra u de gevolgen van mogelijke waterschade in uw woning opmerkt, is het tijd om te handelen, want water en vocht verspreiden zich sneller dan u denkt.

Oorzaken van waterschade – dak, afvoer of toch een pijp

Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken waar het vocht vandaan komt. En daar zijn veel verschillende oorzaken voor. Of het nu een lekkend dak is of een gesprongen pijp. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende manieren om de waterschade te behandelen. Raadpleeg een deskundige en laat u goed adviseren.

Dakschade

Beschadigde dakbedekkingen of drassige daken zijn vaak de oorzaak van vochtigheid in huis. Om waterschade door dakbeschadiging te voorkomen, moet u alle dakoppervlakken, zowel plat als hellend, regelmatig inspecteren op beschadigingen. Van bijzonder belang zijn schoorstenen, verlichtings- en ventilatieopeningen, maar ook dakramen. Na zware stormen of onweer is het de moeite waard om zelf het dak te controleren. Een blik door het dakraam of van een afstand met een verrekijker kan verschoven of ontbrekende dakpannen of beschadigingen aan het licht brengen. Een huiseigenarenverzekering met storm- en hagelschade beschermt u tegen dergelijke schade. Het dekt de kosten van dakreparaties en renovaties in het huis na het binnendringen van vocht als gevolg van regen, hagel of storm.

Schade aan de regengoot of regenpijp

Schade aan kapotte of verstopte dakgoten of regenpijpen kan ook resulteren in waterschade. Tijdens regen- of onweersbuien is het daarom de moeite waard de regengoot regelmatig te controleren. Lekken zijn gemakkelijk op te sporen en grote schade kan worden voorkomen. U moet echter bijzondere aandacht besteden aan regengoten, omdat deze meestal niet kapot zijn of een lek vertonen, maar gewoon zwaar vervuild zijn met bladeren, mos of vuil. Het regenwater kan dan niet meer goed weglopen en er ontstaat een terugstroming, waardoor het water overstroomt. Dit kan ook waterschade veroorzaken. De beste manier om dit probleem te vermijden is uw dakgoten goed te onderhouden en er regelmatig bladeren en vuil uit te verwijderen.

Schade aan de afvoer

Een afvoersysteem kan waterschade veroorzaken als de ringafvoer ontbreekt of verstopt is en het kwelwater niet meer goed kan worden afgevoerd. Doorweekte vloeren of muren kunnen dan het resultaat zijn. U kunt dit voorkomen met een vochtmeetapparaat. Dit zal snel controleren of er waterschade is of niet. Investeer in zo’n toestel, want hoe vroeger waterschade wordt opgespoord, hoe lager de vervolgkosten.

Schade aan de waterleiding

Schade aan een waterleiding is waarschijnlijk de meest voorkomende reden voor waterschade. Als u vochtige plekken op plafonds of muren opmerkt, moet u onmiddellijk controleren of het om een defecte leiding gaat. Controleer dit door in het hele huis geen water te gebruiken. Noch bij de kraan, de vaatwasser of de wasmachine, noch bij het doorspoelen van het toilet. Als de watermeter verbruik blijft aangeven, zit er ergens een lek in de leiding. Als dit het geval is, breng dan onmiddellijk uw huiseigenaren verzekering op de hoogte. Zij dekken de kosten van eventuele schade aan de waterleiding of verwarmingsbuizen.

Beschadiging van de terugstroombeveiliging van de rioolbuis

Er bestaat een zogenaamd terugstuwniveau. Indien onder dit niveau wordt gebouwd en leidingen worden gelegd, moet worden nagegaan of het terugstuwniveau in de afvalwaterstatuten is vastgelegd. Dit achterwaterpeil is gewoonlijk de bovenrand van de straat. Bij ongewoon veel neerslag kan het gebeuren dat het water zich dan in het huis verzamelt. Om dit te voorkomen is er een terugstroombeveiliging voor de rioolbuis, die in dit geval het teruggestroomde water terugleidt naar de rioolleiding en zo waterschade in uw huis voorkomt. Controleer deze beveiliging dus regelmatig, als u er een hebt, om dergelijke schade te voorkomen. Deze schade wordt niet gedekt door de verzekering van de huiseigenaar en vereist het afsluiten van een speciale verzekeringspolis tegen natuurrampen.

Stormschade en regenwater – wie is verantwoordelijk voor de schade?

Vooral zware onweersbuien en regen leiden herhaaldelijk tot ondergelopen kelders en waterschade. Vooral in huurflats rijst achteraf altijd de vraag wie de schade op zich zal nemen als de verzekering niet in werking treedt. In sommige gevallen is de huurder verplicht de schade te herstellen, in andere echter ook de verhuurder, hetgeen met name afhangt van de oorzaak van de schade.

Indien de schade te wijten is aan foutief gedrag van de huurder, moet de huurder ook daarvoor betalen. Zo is de huurder bijvoorbeeld verplicht ervoor te zorgen dat er tijdens langere afwezigheden geen water via open ramen het appartement binnendringt. Het behoort ook tot de plicht van de huurder om de afvoer van het balkon schoon te houden, zodat er tijdens een zware onweersbui geen water via het balkon naar binnen kan lopen. Indien de huurder deze verplichtingen niet nakomt en er waterschade ontstaat door nalatigheid van de huurder, is de huurder aansprakelijk voor de schade.

De verhuurder daarentegen moet betalen voor waterschade veroorzaakt door regen, storm of onweer en moet deze ook herstellen. De verhuurder hoeft echter alleen te betalen voor schade aan meubilair of stoffering als gevolg van waterschade als hij daarvoor verantwoordelijk is. Een dergelijk geval doet zich bijvoorbeeld voor wanneer de verhuurder niets heeft gedaan aan lekken in de isolatie, hoewel de huurder hem daarop heeft gewezen.

Verzekering – welke waterschade is gedekt?

Waterschade wordt niet noodzakelijk gedekt door de verzekering. Het hangt van de oorzaak van de waterschade af of de verzekering dit dekt of niet. Dus voordat u een verzekering afsluit, moet u goed uitzoeken wat is inbegrepen. Opstal-, storm- en inboedelverzekeringen dekken waterschade alleen onder bepaalde voorwaarden.

Waterschade door leidingwater

Indien de waterschade is veroorzaakt door leidingwater, bijvoorbeeld door een gebroken leiding of iets dergelijks, zal de opstal- en inboedelverzekering de kosten van de reparatie gewoonlijk zonder problemen dekken.

Waterschade door rioolwater

Waterschade veroorzaakt door rioolwater is slechts in bepaalde gevallen gedekt. In dergelijke gevallen dekt de opstal- en inboedelverzekering de kosten alleen als het water is gelekt uit een afvoerleiding van de waterleiding. In dit geval dekt de verzekering de kosten echter meestal zonder problemen.

Waterschade veroorzaakt door een lekkend dak of regenwater

Dit soort waterschade wordt gewoonlijk niet gedekt door de opstalverzekering. Dit is namelijk alleen van toepassing als het water uit een leiding van de watervoorziening is ontsnapt en niet als het via het dak is binnengedrongen. In dat geval kunt u, indien nodig, terugvallen op een stormverzekering. Deze beschermt echter alleen schade veroorzaakt door een storm met een minimum windsnelheid van 60 km/u. In dat geval wordt de schade niet door de verzekering gedekt. In dit geval is de schade verzekerd als vaste onderdelen van het gebouw, zoals dakpannen of goed afgedichte ramen of buitendeuren, door de storm zijn beschadigd. In alle andere gevallen moet de eigenaar de schade zelf betalen.

Waterschade door overstroming

Waterschade door overstromingen moet afzonderlijk worden verzekerd en is niet inbegrepen in de opstal- en inboedelverzekering. Onder overstroming wordt in dit geval verstaan de inundatie van land en bodem door watermassa’s die buiten hun oevers zijn getreden.