Soorten aandelen – overdraagbaarheid, juridische draagwijdte & verdeling van het aandelenkapitaal
Soorten aandelen – Een naamloze vennootschap houdt zich, zoals de naam al zegt, bezig met de handel in aandelen. U hebt toch wel gehoord dat aandelen kunnen stijgen en dalen. Misschien kent u ook iemand die zijn of haar vermogen in aandelen heeft belegd. Maar wat is een aandeel precies? Kort gezegd is een aandeel een document dat uw recht op het aandelenkapitaal van een naamloze vennootschap bepaalt en u een vast aandeel in de winst garandeert. In dit verband wordt vaak gesproken over het “effectiseren van een vordering”. Hier vindt u alle juridische formulieren en hier kunt u terug naar het AG-overzicht.
Soorten aandelen: overdracht, rechten en kapitaalsplitsing
Er zijn veel verschillende soorten aandelen, die op hun beurt tot verschillende categorieën behoren. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen soorten aandelen naar gelang van de mate van overdraagbaarheid, of naar gelang van de omvang van de rechten, of zelfs naar gelang van de wijze van verdeling van het aandelenkapitaal. Soms wordt ook de term “bestelpapier” gebruikt. Het gaat hier eenvoudigweg om effecten die op een specifieke naam zijn gesteld en waarvan de eigenaar kan veranderen door een overeenkomst, overdracht of bekrachtiging. Overigens verwijst endorsement naar de aantekening op een dergelijk effect, waardoor de rechten geheel of gedeeltelijk kunnen worden overgedragen. Het woorddeel “order” is dus afgeleid van “opdracht”, aangezien de overdracht van het aandeel wordt opgedragen.
In het algemeen kan de waarde van een aandeel – of een obligatie of een beleggingscertificaat – in twee waarden worden uitgedrukt: Enerzijds is er de nominale waarde, ook wel de nominale waarde genoemd, d.w.z. de in geld uitgedrukte getalswaarde, zoals die voorkomt op bankbiljetten, munten of effecten. Anderzijds is er de beurskoers, de prijs van effecten die op de beurs wordt bepaald – met andere woorden: de huidige marktwaarde.
Soorten aandelen naar mate van overdraagbaarheid
Bij het onderscheiden van soorten aandelen naar de mate van overdraagbaarheid worden aandelen aan toonder en aandelen op naam, alsmede aandelen op naam met beperkte overdraagbaarheid samengenomen.
- Aandelen aan toonder (inh.)
- Aandelen op naam (NA)
- Aandelen op naam met beperkte overdraagbaarheid (vink. NA)
Aandelen aan toonder – overdracht bij overeenkomst & inlevering
Aandelen aan toonder – kortweg: Inh. – worden gewoonlijk aan de toonder gesteld volgens hun benaming en vormen het standaardtype onder de soorten aandelen naar gelang van de mate van overdraagbaarheid. Zij kunnen door middel van een overeenkomst en overdracht aan een nieuwe eigenaar worden overgedragen, hetgeen de verhandelbaarheid van dit soort aandelen enorm vereenvoudigt. De enige beperking is dat de aandelen alleen mogen worden uitgegeven als zij volledig zijn volgestort.
Aandelen op naam – minimale storting 25% nominale waarde & agio
Aandelen op naam – afgekort: NA – zijn “geboren” orderpapieren in vorm. Volgens de wet moeten geboren orderpapieren als effecten worden beschouwd. Naast aandelen op naam gaat het om cheques en wissels. Aandelen op naam worden uitgegeven aan de aandeelhouder die in het aandelenregister is ingeschreven. Hierdoor wordt hij gemachtigd deel te nemen aan de algemene vergadering en zijn stemrecht uit te oefenen. Bovendien is hij de enige die recht heeft op dividenduitkeringen voor deze aandelen. Het minimumbedrag van de storting komt overeen met 25 procent van de nominale waarde en de premie. De eigendomsoverdracht van aandelen op naam geschiedt door bekrachtiging, overdracht plus inschrijving in het aandelenregister van de vennootschap, waardoor de verhandelbaarheid dienovereenkomstig wordt belast.
Aandelen op naam met beperkte overdraagbaarheid – overdracht met toestemming van de vennootschap
Aandelen op naam met beperkte overdraagbaarheid worden afgekort als vink. NA en vertegenwoordigen een bijzondere vorm van het conventionele aandeel op naam. Er zijn geen verschillen wat de kenmerken betreft, maar een aandeel op naam met beperkte overdraagbaarheid is slechts overdraagbaar indien de vennootschap haar goedkeuring bevestigt. Dit is bijzonder voordelig om de eigendom van de aandelen precies te controleren en om de intenties van andere ondernemingen om deze aandelen over te nemen, vroegtijdig te kunnen onderkennen. Indien echter vele kleine beleggers door grote aandeelhouders – bijvoorbeeld banken – worden vertegenwoordigd, kunnen aandelen op naam met beperkte overdraagbaarheid ook gemakkelijk worden overgedragen. Indien een aandeelhouder de AG verlaat, kan hij zijn vorderingen zelfs overdragen aan aandeelhouders die hem onbekend zijn, door middel van een blanco overdracht en de ondertekening van een speciale akte.
Soorten aandelen naar gelang van de rechtsvorm
Overeenkomstig de differentiatie van de soorten aandelen naar gelang van de omvang van de rechten, wordt een onderscheid gemaakt tussen gewone aandelen en preferente aandelen.
- Gewone aandelen (SA)
- Preferente aandelen (VA)
Gewone aandelen – oorspronkelijke vorm van het aandeel met viervoudig wettelijk recht
Gewone aandelen – afkorting: SA) – zijn het standaardtype onder de soorten aandelen wat de juridische reikwijdte betreft en vertegenwoordigen waarschijnlijk de meest oorspronkelijke vorm van alle aandelen. Gewone aandelen bevatten vier essentiële rechten: allereerst is er het recht op dividenduitkeringen, d.w.z. er is een wettelijke aanspraak op een bepaald aandeel van de balanswinst. Voorts stellen gewone aandelen de houder in staat deel te nemen aan de algemene vergaderingen van de naamloze vennootschap, met inbegrip van de uitoefening van zijn of haar eigen stemrecht. Een derde aspect betreft het recht op een aandeel in de liquidatieopbrengst, volgens hetwelk een deel van het geld van de liquidatie rechtens toekomt aan de houder van een gewoon aandeel. Tenslotte geeft een gewoon aandeel de houder ervan ook het recht om op de algemene vergadering genomen besluiten aan te vechten.
Bevoorrechte aandelen – voorrechten bij winstverdeling en vennootschapsvermogen
Preferente aandelen – afgekort: VA -, worden preferente aandelen genoemd omdat zij bepaalde voorrechten hebben ten opzichte van gewone aandelen. Meestal gaat het om voorkeursrechten bij de verdeling van de winst of om bijzondere aanspraken op het vermogen van de vennootschap. Preferente aandelen met meervoudig stemrecht – de zogenaamde meervoudig stemgerechtigde aandelen – zijn in Duitsland volgens de Duitse wet op de aandelenvennootschappen (AktG) niet toegestaan.
Preferente aandelen zonder stemrecht – ook wel preferente aandelen zonder stemrecht genoemd – worden beschouwd als een speciale vorm van preferent aandeel. Zij worden vaak gebruikt om eigen vermogen te financieren wanneer een kapitaalverhoging niet mogelijk is als gevolg van slechte aandelenkoersen. Ter compensatie van het verlies van stemrecht wordt de aandeelhouder bijvoorbeeld een hoger dividend of een recht van opvolging aangeboden, en kan tegelijkertijd aan het vereiste eigen vermogen worden voldaan.
Uittreksel uit de wet – § 12 AktG:
(1) Elk aandeel geeft recht op een stem. Preferente aandelen kunnen overeenkomstig de bepalingen van deze wet worden uitgegeven in de vorm van aandelen zonder stemrecht.
(2) Meervoudige stemrechten zijn niet toegestaan.
Soorten aandelen volgens de methode van verdeling van het maatschappelijk kapitaal
Bij de wijze van verdeling van het maatschappelijk kapitaal wordt een onderscheid gemaakt tussen aandelen a pari en aandelen zonder pari. De vorm en de eventuele toepasselijke minimumbedragen van de aandelen worden gespecificeerd in de Duitse wet op de aandelenvennootschappen (AktG).
- Nominale waarde aandelen
- Contingentaandelen
- Aandelen zonder nominale waarde
Uittreksel uit de wet – § 8 AktG:
(1) De aandelen kunnen worden uitgegeven in de vorm van aandelen à pari of in de vorm van aandelen zonder pari.
(2) De nominale waarde van de aandelen moet in ten minste één euro luiden. Aandelen met een lagere nominale waarde zijn van nul en gener waarde. De uitgevende instellingen zijn jegens de houders hoofdelijk aansprakelijk voor alle uit de uitgifte voortvloeiende schade. Hogere nominale aandelenbedragen moeten volledig in euro worden uitgedrukt.
(3) Aandelen zonder nominale waarde hebben geen nominale waarde. De aandelen zonder vermelding van nominale waarde van een vennootschap nemen in dezelfde mate deel in het maatschappelijk kapitaal. Het evenredige bedrag van het maatschappelijk kapitaal dat aan elk aandeel kan worden toegerekend, mag niet lager zijn dan één euro. Lid 2, tweede en derde zin, is van overeenkomstige toepassing.
(4. Het aandeel in het maatschappelijk kapitaal wordt, voor aandelen met nominale waarde, bepaald door de verhouding tussen de nominale waarde en het maatschappelijk kapitaal, en voor aandelen zonder nominale waarde, door het aantal aandelen.
(5) De aandelen zijn ondeelbaar.
(6) Deze bepalingen zijn ook van toepassing op aandeelbewijzen die vóór de uitgifte van de aandelen aan de aandeelhouders worden uitgereikt (tussentijdse aandeelbewijzen).
Aandelen tegen nominale waarde – Geldaandelen van 1 euro & pari
Aandelen tegen nominale waarde – soms ook nominale waardeaandelen of somaandelen genoemd – luiden, zoals de naam al aangeeft, in een vast nominaal bedrag of nominale waarde, die in geld wordt uitgedrukt. Zij mogen niet beneden pari worden uitgegeven, hetgeen betekent dat de nominale waarde niet lager mag zijn dan de marktwaarde. Als dit het geval is, wordt het verschil een korting genoemd. Als de nominale waarde van een aandeel boven pari is – d.w.z. als de nominale waarde hoger is dan de marktprijs – wordt het verschil een premie genoemd. De nominale waarde van aandelen wordt vastgesteld op ten minste één euro. De som van de nominale waarden is het maatschappelijk kapitaal van een vennootschap.
- Boven pari: nominale waarde > marktprijs (verschil in premie)
- Par: Nominale waarde = beurskoers
- Onder pari: Nominale waarde < marktprijs (verschil = disagio)
Aandelen zonder nominale waarde – quota-aandelen en aandelen zonder nominale waarde
Aandelen zonder vermelding van nominale waarde zijn een verzamelnaam voor aandelen die geen vermelding van nominale waarde hebben. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen quota-aandelen – als “echte aandelen zonder vermelding van nominale waarde” – en aandelen zonder vermelding van nominale waarde – als “aandelen zonder vermelding van nominale waarde”. Soms worden beide soorten aandelen ook aangeduid als echte of niet-echte quota-aandelen.
- Quota-aandeel: echt no-par (quota-)aandeel
- No-par aandeel: niet-echt no-par (quotum) aandeel
Quota-aandelen – aandelen in het maatschappelijk kapitaal
Echte aandelen zonder vermelding van nominale waarde zijn contingentaandelen waarvan het aandeel in het maatschappelijk kapitaal van een AG in een document wordt vermeld, bijvoorbeeld 1/1.000 of 1/50.000. Zij belichamen dus een fractie van het vermogen van de vennootschap die overeenkomt met het aandelenrecht en zijn niet, zoals het naamdeel “contingent” zou kunnen doen vermoeden, gebaseerd op een bepaald minimumbedrag van het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap. Bijgevolg kan voor deze aandelen geen nominale waarde worden berekend. Indien het percentage van het aandeel op het certificaat is vermeld, wordt het quotumaandeel “sprekend” genoemd. Bij een “stil” quota-aandeel ontbreekt deze notatie echter.
Let op: Hoewel echte contingentaandelen zonder vermelding van nominale waarde gebruikelijk zijn in onder meer de VS, Canada, België en Italië, zijn zij in het algemeen niet toegestaan in Duitsland, omdat deze aandelen verhandelbaar zijn en dus een extreme balansverduistering kunnen betekenen.
No-par aandelen – meest voorkomende soort aandelen sinds de invoering van de euro
Aandelen zonder vermelding van nominale waarde – afgekort met o. N. voor “zonder vermelding van nominale waarde” – worden als “niet-zuiver” beschouwd omdat zij noch in een bepaalde nominale waarde, noch in een bepaald quotum zijn uitgedrukt. Zij worden uitgedrukt in aantallen als resultaat van de deling van het maatschappelijk kapitaal door het aantal aandelen, waarbij hun nominale waarde fictief wordt berekend. In tegenstelling tot quota-aandelen belichamen no-par-aandelen dus een aandeel in het aandelenkapitaal van een AG en mogen zij niet onder een bepaald minimumbedrag van één euro per aandeel zakken. Zij zijn de meest voorkomende vorm van aandelen in Duitsland en werden oorspronkelijk ingevoerd om de omzetting van aandelen in euro’s voor naamloze vennootschappen te vergemakkelijken.
AG: stichting, rechtsvorm, onroerend goed aandelen
- Onroerend goed aandelen: Lijst van vennootschappen
- Naamloze vennootschap (AG)
- Onroerendgoedaandelenvennootschap (REIT-AG)
- Real Estate Ltd.
Onroerend goed aandelen: Lijst van vennootschappen
Onroerendgoedaandelen – Niet iedereen kan zich onroerend goed veroorloven als kapitaalinvestering. Via vastgoedaandelen kan iedereen echter deelnemen aan de vastgoedmarkt en geld investeren. De aandelenkoersen van de grote spelers stijgen jaar na jaar. Vonovia, Deutsche Wohnen, Dream Global, CBRE en Patrizia zijn enkele van de bekendste actieve bedrijven in Duitsland. Daarnaast zijn er nog meer dan 25 andere bedrijven. Wij hebben een overzicht van de meest populaire vastgoedaandelen voor u als belegger. Maar eerst, een blik op de risico’s van aandelen, de beurs, voor beginners en nieuwelingen. Nu de lijst en meer over de vastgoedmarkt, uw beleggingsmogelijkheden en alle prijzen in een oogopslag, hier in het artikel over vastgoedaandelen.
Naamloze vennootschap (AG): oprichting, aansprakelijkheid, rechtsvorm & Co.
Aktiengesellschaft (AG) – De naamloze vennootschap is een Duitse rechtsvorm die door ten minste één persoon is opgericht en door verschillende organen is georganiseerd. In plaats van een directeur wordt de vennootschap bestuurd door een raad van bestuur die uit ten minste één persoon bestaat. Zoals de naam al aangeeft, staat deze rechtsvorm van vennootschap in de eerste plaats voor de verhandeling van aandelen. Wilt u alleen of samen met anderen een vennootschap oprichten en vooraf meer te weten komen over vennootschapsrechtelijke vormen? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Onroerendgoedaandelenvennootschap (REIT-AG)
Vastgoedvennootschap op aandelen / REIT-AG – U vindt het idee van een kapitaalvennootschap helemaal niet slecht en vraagt zich nu af hoe u uw kapitaalvennootschap kunt combineren met de vastgoedsector? Een vastgoedonderneming is een onderneming die zich bezighoudt met de financiering, ontwikkeling, realisatie, verhuur of verhandeling van vastgoed – te beginnen met één onroerend goed tot en met een vastgoedportefeuille van drie of meer cijfers. Het beheer van onroerende goederen of onroerende goederen voor rekening van derden kan eveneens door een vastgoedmaatschappij worden verricht.
Immobilien GmbH & Vermögensverwaltende GmbH
Alternatief – In dit artikel leert u de basis over onroerend goed bedrijven. Kort uitgelegd: Een onroerendgoedmaatschappij is een onderneming die zich bezighoudt met het verhuren, ontwikkelen, financieren, realiseren en/of op de markt brengen. Het maakt niet uit of het om één of meerdere eigendommen gaat. Het beheer van residentieel en commercieel vastgoed – in eigen belang of als dienst aan derden – is ook een populair aandachtspunt voor vastgoedvennootschappen en vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid die activa beheren. Kom meer te weten over de belangrijkste voor- en nadelen van het kopen van onroerend goed en de te verwachten kosten.