Verhuis tips & tricks: verhuizen zonder stress
Na een lange zoektocht, is het eindelijk zover. U heeft uw droomhuis gevonden, de contracten zijn getekend en nu is het tijd om de volgende stap te zetten. Voor velen is de verhuizing een stressvolle daad die veel lichamelijk werk en zenuwslopende ongelukken met zich meebrengt. Voor de meeste mensen is dit gedeelte waarschijnlijk het meest onaangename op weg naar hun droomhuis. Een verhuizing kan echter ook zonder een duur verhuisbedrijf veel minder stressvol worden gemaakt.
Verhuis zonder stress en geniet met volle teugen van uw nieuwe woning
De meeste mensen denken aan verhuisbedrijven wanneer ze denken aan stressvrij verhuizen, en natuurlijk is dit een goede manier om de stress van het verhuizen tot een minimum te beperken. Dit gaat echter meestal gepaard met hoge kosten en zelfs bij verhuisbedrijven gaat er wel eens iets mis. Vooral wanneer de nieuwe woning, nieuwe meubels, verbouwingen, enz. al veel geld hebben opgeslokt, nemen velen de verhuizing liever in eigen hand. Om alles goed te doen, goed te plannen en zo geld, tijd en zenuwen te besparen, volgen hier enkele tips en trucs voor een stressvrije verhuizing.
Nog meer tips? De 3-delige special over verhuizen:
- Deel –
Verhuis Checklist: Herregistratie, tijdschema en verpakking - Deel – Verhuis tips: Verhuizen zonder stress
- Deel – Verhuizen & feliciteren: De mooiste spreuken
Uitzoeken – wat weg moet, moet weg
Zodra de contracten zijn ondertekend en de nieuwe woning officieel van u is, moet u beginnen met inpakken en plannen. De eerste op je checklist moet echter opruimen zijn. Verhuizen is de perfecte gelegenheid om het oude van het nieuwe te scheiden en de spullen weg te doen die toch maar rondslingeren. Begin met de zolder/kelder, zodat in uw nieuwe woning dezelfde dozen niet gewoon weer in de opslag verdwijnen en nooit meer worden aangeraakt. Maar ook zaken als uw kleerkast, voorraadkast, keuken of zelfs decoratieve voorwerpen moeten grondig worden opgeruimd. Wees niet bang om dingen uit te zoeken en misschien weg te geven, iets te verkopen op de rommelmarkt of iets te schenken aan hulporganisaties of de Ark.
Dozen inpakken – organisatie is de sleutel
Veel mensen nemen het inpakken van dozen licht op, maar het is veel werk en vereist een goede organisatie. Dit is waar je de eerste bouwsteen legt voor een stressvrije verhuizing. Pak de dozen systematisch in volgens de kamers in de nieuwe woning. Pak bijvoorbeeld alles wat in de toekomstige slaapkamer thuishoort – zelfs als de spullen zich niet in de slaapkamer in uw huidige woning bevinden – in dozen in en label ze niet alleen met ‘slaapkamer’ maar ook met de inhoud van de doos. Tijdens de verhuizing zelf weten de helpers dan precies welke doos in welke kamer thuishoort en weet u bij het uitpakken meteen wat er in de doos zit en waar het thuishoort. Zo raken er geen dingen zoek of moet je naar bepaalde dingen zoeken. Hoe beter u de dozen inpakt, hoe gemakkelijker het later zal zijn om ze uit te pakken. Zorg er vooral voor dat de dozen niet te zwaar worden ingepakt. Een doos mag niet meer dan 20 kilo wegen, want een dergelijk gewicht is niet alleen moeilijk te dragen, maar kan ook te veel zijn voor de doos en deze kan scheuren. Pak zware voorwerpen naar beneden in en verdeel het gewicht gelijkmatig in de kist. Kuss kwetsbare voorwerpen goed in om verlies te voorkomen. Gewoon krantenpapier helpt al om te voorkomen dat glazen of serviesgoed breken. U moet ook vloeistoffen inpakken die goed kunnen lekken om onaangename verrassingen te voorkomen.
Haal de verhuisdozen vroeg genoeg en begin zo vroeg mogelijk met inpakken, want dan kom je later niet in onnodige stress. Verhuisdozen kunnen zowel gekocht als gehuurd worden, want als u eerlijk bent, zult u waarschijnlijk niet zo veel dozen nodig hebben. Verhuisbedrijven verhuren de dozen, maar er zijn ook enkele aanbiedingen online. Hoeveel dozen er nodig zijn, hangt af van een groot aantal factoren. Er is een vuistregel voor het schatten van het aantal dozen dat u nodig zult hebben. U moet dus rekenen op 10-15 dozen voor een kamer in een gedeelde flat, ongeveer 30 dozen voor een kleine flat met 1-2 kamers en 20-25 dozen per persoon voor een groter huishouden met meerdere personen.
Zodra u de sleutel van uw nieuwe woning hebt ontvangen, loont het de moeite om vóór de verhuizing geleidelijk dozen naar de nieuwe woning te verhuizen om de verhuiskosten zo laag mogelijk te houden. Dozen voor de kelder of de zolder of gewoon dingen die je in het dagelijkse leven niet nodig hebt. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid werk die de verhuizing met zich meebrengt, maar voorkomt ook stress, aangezien u veel van tevoren kunt doen. Vergeet ook niet om de belangrijkste dagelijkse spullen in een aparte doos in te pakken, want die kunt u direct in de nieuwe woning gebruiken. Markeer deze speciale doos dus goed, zodat u gereedschap, schoonmaakgerei of een zaklamp onmiddellijk bij de hand hebt.
Organiseer helpers – zorg voor verhuisbedrijven of vrienden
Een verhuisbedrijf is natuurlijk een goede optie, maar het kan erg duur zijn. De andere optie is om helpers in te huren om de verhuizing samen met u uit te voeren. Vrienden, kennissen of familieleden zijn hier meestal een goede optie, en een pizza ’s avonds is voor hen voldoende betaling. Zorg dat je genoeg helpers hebt en plan er ook een paar met veel kracht. Dozen zijn één ding, maar meubels worden al snel een uitdaging en hebben een paar sterke handen nodig. Het is het beste om uw vrienden en familie te vragen zodra de verhuisdatum vastligt, omdat helpers misschien een dag vrij moeten nemen of verlof moeten aanvragen. Om op de verhuisdag zelf zoveel mogelijk stress te vermijden, moet u uw verhuishulpen van tevoren goed plannen. Wie zal het busje besturen? Wie zal dozen en kartons dragen? Wie zal het meubilair monteren? Wie past er op de kinderen en wie zorgt er voor de catering? Vorm teams en werk als zodanig. Zorg van tevoren voor voldoende drinkwater voor iedereen en ook de catering moet in orde zijn om uw helpers tevreden te houden.
Regel de transporteur vroeg genoeg, zodat je niet met lege handen komt te staan. Het is de moeite waard de bestelwagen de dag vóór de verhuizing op te halen en een paar testrondjes te rijden, aangezien dergelijke bestelwagens anders rijden dan gewone auto’s. Zorg er ook voor dat u over het vereiste rijbewijs beschikt om een dergelijke bestelwagen te besturen. Vaak zijn busjes door de week goedkoper dan in het weekend en veel verhuizers bieden ook speciale busjes te huur aan, met inpakdekens, spanbanden of verhuisdozen.
Vooraf organiseren – alle kleine dingen waar u aan moet denken bij een verhuizing
Een punt dat vaak wordt vergeten zijn de kleine dingen die van tevoren moeten worden geregeld. Dit omvat bijvoorbeeld het organiseren van het no-stopping bord voor de dag van de verhuizing. Een voldoende grote parkeerplaats voor het oude en het nieuwe pand is van essentieel belang. Zo vermijdt u een hoop stress bij het zoeken naar een parkeerplaats of eventueel ook het bureau van openbare orde. U moet deze aanvragen bij het betrokken verkeersbureau, de plaatselijke overheid of het districtskantoor. Het kan zijn dat u de borden zelf moet ophalen, ophangen en weghalen, dus vraag goed na hoe de organisatie werkt. Meestal moet u dit 7-14 dagen voor de verhuisdatum aanvragen. Er zijn ook kosten aan verbonden, die u moet berekenen en die van stad tot stad verschillen. Andere kleine dingen die u moet onthouden, zijn de data voor het overhandigen van de sleutels van de oude flat, het aanvragen van de post, het maken van een afspraak voor herinschrijving bij de plaatselijke autoriteiten, het opnemen van de meterstanden voor elektriciteit, gas en water in beide woningen, enzovoort. Om ervoor te zorgen dat u niets vergeet, is hier een checklist van de belangrijkste zaken die u moet organiseren voordat u verhuist.
Checklist voor verhuizing – zodat u niets vergeet tijdens de verhuizing
- Opruimen en schoonmaken van de flat / het huis
- Haal verhuisdozen
- Plan de inrichting van de nieuwe flat
- Koop nieuwe meubelen vroeg genoeg en neem de leveringstermijnen in acht
- Verlof aanvragen voor de verhuizing
- Renovatiewerkzaamheden in de nieuwe en oude flat
- Plan de verhuisdatum realistisch
- Organiseer verhuishulpen
- Organiseer data voor de overdracht van de oude flat
- Stel de autoriteiten, ziektekostenverzekeraars, banken, verzekeringsmaatschappijen, enz. op de hoogte van uw nieuwe adres.
- Verzoek om doorzending van de post (2-3 weken voor verhuisdatum)
- Huur vervoerder / verhuisbedrijf
- Vraag geen stop zones aan voor de oude en nieuwe woning
- Organiseer babysitters voor kinderen / huisdieren
- Pak verpakkingsmateriaal zoals kranten, noppenfolie, pakdekens, enz.
- Gereedschapskist in elkaar zetten
- Ontdooi vriezers / koelkasten tijdig
- Organiseer catering voor verhuizers
- Buren informeren over de verhuizing ( nieuwe en oude )
- Het schoonmaken van de oude en nieuwe flat
- Controleer de trap op mogelijke schade vóór de verhuizing en documenteer deze.
- Vraag een afspraak aan bij het Registratiebureau voor Ingezetenen
- Auto herinschrijving
- Noteer de meterstanden voor elektriciteit, gas en water in de oude en de nieuwe flat.
Nog meer tips? De 3-delige special over verhuizen:
- Deel –
Verhuis Checklist: Herregistratie, tijdschema en verpakking - Deel – Verhuis tips: Verhuizen zonder stress
- Deel – Verhuizen & feliciteren: De mooiste spreuken