Tips & trucs voor het vinden van een woning

Bij het zoeken naar een huis of appartement om te kopen, maar natuurlijk ook om te huren, kunt u verschillende manieren en kanalen gebruiken. De meeste zoekers kijken rond op bekende onroerend goed portalen en beperken de getoonde resultaten door ze te filteren op basis van hun behoeften. Minder gebruikelijk, maar niet ongewoon in tijden van verschuivende vraag/aanbod verhoudingen, is het plaatsen van uw eigen advertenties voor zoekopdrachten naar onroerend goed. Terwijl verkopers vaker kiezen voor een makelaarsservice, weten maar weinig potentiële eigenaars dat ze ook contact kunnen opnemen met een makelaarskantoor en hen de opdracht kunnen geven met de zoektocht . Wanneer u een huis zoekt via een makelaar, moet u oppassen dat u niet onbedoeld een eenzijdige overeenkomst met hen aangaat. Dit zou betekenen dat u geen opdracht kunt geven aan een andere makelaar, noch kunt profiteren van een aanbod van een andere makelaar op het internet dat u overtuigt. Het is zeker aan te raden om het zoeken van een woning te versnellen door verschillende kanalen en zoekformulieren te gebruiken. Als u tijd wilt besparen en niet elke dag portaalsites wilt doorzoeken, kan een makelaarskantoor zeker een goede oplossing zijn. Met Lukinski tekent u geen knevelcontract en profiteert u van professionele ondersteuning die u tijdig binnen uw eigen vier muren krijgt. Wanneer u opdracht geeft tot het zoeken van een woning, is het belangrijk dat u uw wensen kenbaar maakt en specifiek bent over alle criteria die voor u relevant zijn. Het volstaat niet uw maximumprijs en de woonoppervlakte of de grootte van het perceel op te geven. Uiteindelijk kan een makelaar alleen professioneel voor u werken als hij uw wensen kent en een gerichte zoektocht kan starten op basis van uw informatie. Als u zelf op zoek bent, moet u verschillende huizen en flats vergelijken op basis van de bijkomende kosten. Extra kosten tot 17%, afhankelijk van de federale staat, zijn niet ongewoon. U moet weten: zowel de vraagprijs als de commissie van de makelaar zijn binnen een bepaalde marge onderhandelbaar en met veel inlevingsvermogen, maar ook met een beetje onderhandelingsvaardigheid, kunt u uw droomhuis voor een lagere prijs verwerven.

Zelf zoeken of een makelaar inhuren?

Deze beslissing is gebaseerd op hoeveel tijd u wilt investeren in het zoeken naar een huis of appartement. Veel zoekers doen het zonder makelaar omdat er een commissie verschuldigd is wanneer het contract wordt ondertekend. Als u de aanbiedingen van onroerend goed op het internet bekijkt, zult u merken dat u, op enkele uitzonderingen na, over het algemeen een makelaarscommissie betaalt wanneer u koopt. Daarom moet u uw geluk in eigen hand nemen en contact opnemen met een makelaarskantoor. De kostenfactor is niet anders dan de commissie die u betaalt wanneer u een contract ondertekent indien de eigenaar van wie u koopt een makelaar heeft aangesteld. Zelf op zoek gaan brengt heel wat hordes met zich mee en duurt meestal langer dan je in eerste instantie zou denken. Veel eigendommen komen niet eens op de portalen waar u uw zoektocht begint. Zodra u uw zoekspecificaties aan een makelaarskantoor hebt doorgegeven en een bestelling hebt geïnitieerd, ontvangt u informatie over elk binnenkomend onroerend goed dat aan uw criteria voldoet, evenals het exposé voor bezichtiging. Als het eigendom u bevalt, kan een afspraak worden gemaakt om het te bezichtigen en kan de aankoop in uw belang worden gestart. Als de woning niet aan uw verwachtingen voldoet, worden er geen kosten gemaakt en gaat de makelaar verder met zoeken. Een gekwalificeerde makelaar met goede referenties zal uw droomflat of -huis meestal sneller vinden dan u, of dan een professionele collega die weinig ervaring en geen groot netwerk heeft. Het loont dus de moeite om vooraf vergelijkingen te maken en zich niet alleen te concentreren op het provisiepercentage, maar vooral op de dienstverlening en de competentie. U kunt ook zelf op zoek blijven gaan naar een makelaar, mits u bij het opstellen van het contract aandacht besteedt aan de in het volgende punt genoemde factoren.

Onroerend goed zoeken met makelaarscontract – hier moet u op letten!

Je hebt de neiging om het zoeken naar vastgoed uit te besteden en niet elke avond na het werk met vastgoedportalen bezig te zijn. Dan komt het aan op een makelaarscontract, dat u altijd schriftelijk dient op te stellen. Er is geen wettelijke verplichting voor een geschreven makelaarscontract. Maar om mogelijke juridische geschillen in geval van onenigheid te voorkomen, dient u mondelinge afspraken uit te sluiten en naar de schriftelijke vorm te verwijzen. Naast de concrete informatie over de zoekopdracht, d.w.z. de grootte en de ligging van het onroerend goed, het aantal kamers, de inrichting en de standaard, alsmede het budget dat u aan een onroerend goed wilt besteden, behoren nog andere feiten tot de contractuele inhoud. Leg de looptijd van het contract nauwkeurig vast met een datum en leg ook het provisiebedrag en de vervaldatum van de provisie schriftelijk vast. De reikwijdte van de activiteiten voor het vastgoedonderzoek moet eveneens in detail worden beschreven. Om een exclusieve verbintenis jegens de makelaar uit te sluiten, mag het opgestelde document geen exclusieve opdracht zijn. Zelfs als een makelaar die uitsluitend in opdracht handelt, zijn uiterste best zal doen om u tevreden te stellen, beperkt u uw actiemogelijkheden. Voor percelen en koopwoningen wordt gewoonlijk een contractperiode van zes tot acht maanden vastgesteld. Als u op zoek bent naar een uitzonderlijk goed, kan de periode ook één jaar zijn. Als u geen eenmanscontract hebt ondertekend, is er geen verplichting die u verbiedt een aanbod van een andere agent te aanvaarden. Indien u uw droomhuis vindt in de advertenties van een concurrent, moet u ofwel afzien van uw exclusieve commissie ofwel uw contractuele verplichtingen nakomen en een betaling doen.

Advertenties plaatsen – heeft dat zin?

Wanneer u op zoek bent naar uw huis of droomflat, kunt u gebruik maken van alle mogelijkheden. Het plaatsen van een advertentie kan heel nuttig zijn als u potentiële eigenaars van de juiste informatie voorziet. Of u adverteert op een onroerend goed portal of liever op gemeentelijke advertentiesites hangt af van de vraag of u geld wilt uitgeven aan het zoeken of een gratis oproep wilt starten. U moet echter niet te veel verwachten van een advertentie. Zeer weinig eigenaars verkopen eigendommen particulier en nog minder eigenaars van huizen en appartementen lezen advertenties en reageren op verzoeken. Toch is het een mogelijkheid, op voorwaarde dat u de advertentie alleen als een aanvullende maatregel beschouwt en niet als de enige strategie.

Checklist voor het zoeken naar onroerend goed

Zowel wanneer u zelf op zoek gaat als wanneer u een makelaar inschakelt: definieer uw wensen en wees specifiek. In uw hoofd heeft u al een idee voordat u op zoek gaat naar een woning, dat u kunt gebruiken als basis voor uw zoektocht en om aanbiedingen te vergelijken. Als u samen met uw partner op zoek gaat, moet u de checklist met alle criteria op papier zetten en uw beider wensen duidelijk maken. De grootte en de ligging van het huis, het aantal kamers of een badkamer met ligbad zijn slechts basisspecificaties. In het geval van percelen, bijvoorbeeld, is het belangrijk dat u het toekomstige gebruik preciseert en dat u uw zoekopdracht uitvoert op basis van de geschiktheid van een perceel. Als u op zoek bent naar een huis om onmiddellijk in te trekken, richt u dan niet op panden met een renovatieachterstand of panden die gemoderniseerd moeten worden. Accepteer je weinig vakmanschap ten gunste van een passende prijs, bepaal dan precies op welk gebied je compromissen zult sluiten. De aankoop van oudere eigendommen vereist bijzondere aandacht. In dit geval kan het raadzaam zijn om vóór de aankoop een taxateur in te schakelen om de bouwsubstantie en vochtigheid te controleren. Het is ook raadzaam om een ouder verwarmingssysteem en de elektrische bedrading te controleren. Deze en andere punten maken deel uit van de checklist die u bij elke zoektocht naar een woning bij de hand moet hebben. Wanneer u een makelaar opdracht geeft, geef hem dan een kopie van de lijst en vereenvoudig de zoektocht voor hem of haar door duidelijk aan te geven wat u wilt en wat u consequent afwijst.

Liever vastgoed zoeken bij particuliere verkopers: dit zijn de feiten

Voor uw zoektocht naar het droomhuis of een modern condominium, heeft u besloten om volledig af te zien van extra kosten voor een dienst. U geeft zelf geen opdracht aan een makelaar en sluit uit dat u bij aankoop betaalt voor de makelaar in opdracht van de eigenaar. In dit geval hebt u de mogelijkheid om u te concentreren op particuliere aanbiedingen en commissievrij van de eigenaar te kopen. Het voordeel ligt voor de hand: u betaalt geen commissie en betaalt de koopprijs, alsmede de notariskosten en de overdrachtsbelasting, wanneer het contract wordt ondertekend. Er zijn echter enkele nadelen aan het particulier kopen. Het vinden van commissievrije woningen is relatief moeilijk, omdat de meeste eigenaren verkopen via een makelaarskantoor. Als u een commissievrij object heeft gevonden, maak dan een afspraak met de eigenaar om het te bezichtigen. Als er sympathie is, kan het gesprek heel goed verlopen en u veel kennis over het pand opleveren. Als er antipathie is, kan een bezichtigingsafspraak van een uur zich voortslepen en een onaangename ervaring worden. Het opstellen van contracten is ook zeer ingewikkeld bij een particuliere aankoop. Als noch u noch de eigenaar ervaring hebben met koopcontracten voor onroerend goed, zijn fouten onvermijdelijk en is goed (meestal juridisch) advies vaak duur. De onderhandse aankoop houdt een hoog risicopotentieel in en is meer geschikt voor vastgoedzoekers die deskundig zijn op het gebied van de bouw of op juridisch gebied en aldus een kerngebied van de transactie met bekwaamheid kunnen realiseren.

Snel en veilig in een nieuw huis – Lukinski Lukinski biedt ondersteuning bij de zoektocht naar onroerend goed!

U kunt op verschillende manieren naar onroerend goed zoeken. De gemakkelijkste en veiligste manier is te zoeken met Lukinski. Als ervaren makelaar komen wij er in het eerste gesprek met u achter wat u zoekt en waar u vooral waarde aan hecht. Wij werken tegen gunstige commissies en vinden in ons grote netwerk tijdig het huis of de flat volgens uw specificaties. U hoeft niet zelf voor de contractafhandeling te zorgen. Als wij voor u op zoek gaan, begeleiden wij u vanaf de aankoop van het onroerend goed tot aan de notariële akte, de inschrijving in het kadaster en de overdracht van het onroerend goed.