Particulier verkopen of een makelaar inschakelen – voor- en nadelen

Particulier of makelaar – Als u een woning verkoopt, hebt u twee mogelijkheden voor uw bod. U kunt altijd besluiten een particulier bod te publiceren en uw huis zonder makelaar aan te bieden. Voor een professioneel proces zult u op veel gebieden extra moeite moeten doen om documenten te verkrijgen, het onroerend goed te laten taxeren en een verkoopbevorderend exposé op te stellen.

Een makelaar inhuren of particulier verkopen?

Indien u daarentegen een makelaar inschakelt, zal uw eigendom niet vrij van commissie aan de koper worden aangeboden, maar wel op professionele wijze en zonder uw persoonlijke betrokkenheid. Beide opties hebben voor- en nadelen. Als u tijd wilt besparen, moet u afzien van de onderhandse verkoop en kiezen voor een makelaar. Als u de woning provisievrij aan uw klanten wilt aanbieden, kunt u deze zelf verkopen, maar nu moet u alle bureaucratische details zelf regelen. Het komt erop neer dat het raadzaam is de beslissing te nemen op basis van uw beschikbare tijd en uw ervaring op de onroerend-goedmarkt.

Hoe denken potentiële kopers?

De meeste potentiële kopers willen geld besparen en betalen, naast een gunstige onroerendgoedprijs, lage bijkomende kosten. Indien een vastgoedaanbod commissievrij wordt geadverteerd, zal het zeker belangstelling wekken en op het eerste gezicht interessant blijken voor de koper. Hoewel steeds meer mensen particuliere koop niet uitsluiten, willen kopers niet zonder een plausibele waardebepaling van het onroerend goed, een op de marktwaarde gebaseerde biedprijs en professionele begeleiding.

Eigenaars zijn niet fulltime, wat resulteert in periodes waarin u niet beschikbaar bent voor potentiële kopers. Aangezien het digitale tijdperk de verwachting van reactietijd heeft verkort, kan particuliere verkoop snel tot problemen leiden en door de potentiële koper als niet zo positief worden ervaren. Het foutenpercentage in de offerte en in het verkoopgesprek is ook voor particuliere verkopers enorm en blijft niet verborgen voor een potentiële koper.

Waarom particuliere aanbiedingen zelden een goede oplossing zijn

Kunt u zich voorstellen dat u op elk moment op telefoontjes kunt reageren of per e-mail bereikbaar bent? Bent u bereid de hoge kosten, die kunnen oplopen tot 1.000 euro voor een taxatie, het aanvragen van het energiecertificaat, het verkrijgen van de documenten voor de verkoop van het huis en het coördineren van bezichtigingsafspraken met uw privéleven en professionele activiteiten, op u te nemen? Bent u mentaal sterk en in staat om een prijsonderhandeling in te gaan zonder dat uw antwoord op emotie is gebaseerd?

Als dit het geval is en u al ervaring hebt met de verkoop van onroerend goed, is er zeker niets dat u ervan weerhoudt onderhands een bod uit te brengen. De meeste eigenaars verkopen hun eigendom echter maar één keer in hun leven en op dat moment bevinden zij zich in een emotionele situatie die hun kijk op het rationele vertroebelt. Deze omstandigheid komt bijvoorbeeld tot uiting in een te hoge aanbiedingsprijs of in een prijsvaststelling die ver onder de hoogst mogelijke verkoopwaarde ligt ten gunste van tijdwinst bij de verkoop.

Makelaarscontract: tips en hulp

U wilt een huis of appartement verkopen, hebt geen ervaring op de vastgoedmarkt en wilt koste wat kost fouten vermijden? Dan doet u er goed aan gebruik te maken van de uitgebreide diensten van een makelaar en de tijdrovende en ingewikkelde verkoop van uw woonhuis te vereenvoudigen. Wanneer u een makelaar in de arm neemt, hoeft u de verkoop van uw woning niet in uw planning op te nemen, aangezien alle taken rechtstreeks door uw makelaar worden overgenomen en in uw belang worden uitgevoerd.

Taken van een makelaar

In principe vervult een makelaar alle taken die belangrijk zijn voor en tijdens de verkoop- en verhuurfase. Hij stelt een exposé op, bepaalt de marktwaarde van uw eigendom, maakt reclame voor uw eigendom en fungeert vervolgens als tussenpersoon tussen u en belangstellenden. Terwijl het opstellen en publiceren van een advertentie een tijdrovende maar eenmalige taak is, maakt het beantwoorden van vragen van klanten deel uit van de dagelijkse werkzaamheden van een makelaar.

Commissie voor de makelaar – De belangrijkste voorschriften

Meer dan 80 procent van alle eigendommen te koop of te huur worden bemiddeld. Dit betekent dat de eigenaar een makelaar opdracht geeft om het aanbod bekend te maken en alle taken tot aan het sluiten van de overeenkomst voor zijn rekening uit te voeren. Professionele makelaardij is een dienst die wordt overeengekomen tussen de cliënt en de makelaar. Nadat de dienst is verricht, is een commissie, de zogenaamde courtage, verschuldigd. Wie de provisie betaalt, hangt af van het soort provisie en de reden voor de provisie. Als u uw eigendom via een makelaar verkoopt, betaalt de koper meestal. Voor verhuur geldt sinds 2015 het kopersprincipe, zodat de ontvanger van de factuur en de betaler van de commissie identiek is aan de persoon die opdracht heeft gegeven voor een makelaarsdienst.