Investeren: Geld investeren in onroerend goed & co. – definitie, vergelijking en investeringstips
Investeren: Geld investeren in onroerend goed en aandelen – Hier vindt u alles wat u moet weten om geld te verdienen met onroerend goed. Definitie, vergelijking en beleggingstips, wij hebben de belangrijkste factoren voor u op een rijtje gezet. Tip! Aan het einde van het artikel over kapitaalinvesteringen in vergelijking, vindt u verdere links zoals: “Vastgoed koopgids voor huis & condominium” en “Nieuwbouwprojecten: Privé, proces, kosten”. Veel succes met uw investering. Als u vragen hebt over kapitaalinvesteringen en vermogensbeheer, kunt u contact opnemen met onze deskundigen.
- Lukinski Plant Expert – Contact
Welk systeem past bij mij? Definitie en betekenis
Of het nu een erfenis is, gewonnen in een loterij of gewoon op de normale manier verdiend: er zijn steeds meer mensen die geld hebben dat ze gewoon “over” hebben. Als het om nog grotere bedragen gaat, rijst de vraag: Wat kan ik met dit kapitaal doen, zodat het meer wordt zonder dat ik het zelf doe? Op de Duitse en de internationale markt is er een echte rijkdom aan mogelijkheden voor kapitaalinvesteringen. Maar welke van de beleggingen past bij mij en mijn wensen? Er is geen “juiste” weg door de jungle van beleggingen.
Gids door de beleggingsjungle
Oproepgeld, spaarboekjes, crowd-investing of goudstaven – wie de aanbiedingspagina’s van banken en andere makelaars in kapitaalbeleggingen openslaat, raakt al snel het overzicht kwijt over het aanbod. Vaak blijkt bij het lezen van de eerste paar zinnen dat de meeste adviseurs alleen hun eigen productassortiment in gedachten hebben. Het is dan ook een echte uitdaging om een gids te vinden in de beleggingsjungle. U zult zeker de “juiste” draad voor u persoonlijk vinden zodra u uw eigen beleggingsdoelstellingen hebt verduidelijkt.
Bestaat er zoiets als de “beste investering ter wereld”?
Het is geen teken van onwetendheid of grootheidswaanzin om te vragen om de beste investering ter wereld! Het antwoord hangt echter af van wie u het vraagt en vooral van wat de belegger zelf wil. De serieus georiënteerde belegger moet geen objectiviteit in de strikte zin verwachten. Het gaat dus in de eerste plaats om de eigen afweging welke doelstellingen ik aan de kapitaalinvestering verbind.
Vijf vragen voor serieuze beleggers
- Hoeveel kapitaal heb ik beschikbaar?
- Hoe lang kan ik zonder mijn kapitaal?
- Hoeveel tijd heb ik om voor mijn kapitaalinvestering te zorgen?
- Welk risico ben ik bereid te nemen?
- Hoeveel ervaring heb ik met kapitaalinvesteringen?
De antwoorden op deze vragen resulteren uiteindelijk in uw persoonlijke beleggingstype. Wat klinkt als “hokjesdenken” is sinds enkele jaren een juridisch effectieve basis voor serieus beleggingsadvies in de beleggingssector. Deze vragen zijn vooral bedoeld om beleggers te helpen zelf te bepalen of het aangeboden product aan hun behoeften beantwoordt. Op die manier is men beter beschermd tegen onaangename verrassingen. Het gaat immers om geld en dus om een wezenlijk deel van het eigen bestaan. Lang niet iedere belegger is multimiljonair en kan de mogelijke verliezen opvangen, die overigens zelfs de zogenaamd beste belegging ter wereld met zich meebrengt.
Kapitaalinvesteringen zonder risico is wat iedereen wil!
Volgens officiële ramingen ligt momenteel ongeveer 150 miljard euro als contant geld te slapen in Duitse huishoudens. Het totale vermogen van de Duitse huishoudens ligt in de orde van enkele biljoenen euro. De redenen hiervoor zijn velerlei. In wezen zit achter deze “bunker-methode” de angst om zijn geld te verliezen als men het niet – vaak letterlijk – onder het kussen heeft. Maar misschien schuilt er ook een behoorlijke mate van desoriëntatie achter, gezien de vele en gevarieerde beleggingsmogelijkheden. Trouw aan de tekst van het liedje van Nina Hagen “I can’t make up my mind, everything is so beautifully colourful here”!
Niet alleen beginners in de beleggingswereld dromen van een investering zonder risico met een maximaal rendement – d.w.z. de winst die het eigen geld via de beleggingsvorm oplevert. Er moet echter op dit punt worden gewezen: Er bestaat niet zoiets als een investering zonder risico! Omdat zelfs het klassieke spaarboekje of zelfs de “kussenmethode” de onzekerheid van de sluipende devaluatie van geld – inflatie genoemd – in zich dragen. Simpel gezegd: Als u vandaag 10.000 euro onder uw kussen of “op de bank” (d.w.z. spaarboekje) hebt, zult u er over tien of meer jaar minder mee kunnen doen in termen van de waarde (of koopkracht) van dit bedrag. In Duitsland lag dit in de afgelopen tien jaar tussen 0,3% en 2,6% (Statista). Met de huidige spaarrente – ook op girale deposito’s, bijvoorbeeld – van 0,2% tot 0,5% is het waardeverlies kleiner, maar nog steeds aanwezig.
Uw persoonlijke investeringstype
Dit maakt het al duidelijk: simpelweg niets doen met je kapitaal – hoe groot het ook is – kan niet de oplossing zijn. Tegelijkertijd kan en moet het leuk zijn om zich te verdiepen in iemands “persoonlijke beleggingstype”. Zelfs los van gesprekken met beleggingsadviseurs kunnen beleggers een eerste inschatting maken van hun beleggingstype. Dit betekent niet dat een besluit wordt genomen over de aard en de inhoud van de toekomstige investering.
In principe kan men zeggen: hoe groter de eigen bereidheid om risico’s te nemen en het vermogen om intensief met de investering om te gaan, des te groter de kans op rendement. Maar pas op: waar veel licht is, is ook veel schaduw! Want de kans op een rendement is ook het risico van een rendement, dus een verlies! Hoe goed is het dat er vaak zelfs meerdere aanbiedingen zijn voor elk type investering – mensen dus.
De klassiekers
Wie zich Wereldspaardag nog herinnert, herinnert zich ook dat zelfs de kleine centen die in die tijd werden gestort – vandaag centstukken – in totaal rente opleverden. In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw ontvingen spaarders tussen 4% en 5% rente. Dit gaat al jaren bergafwaarts. Vandaag brengt het spaarboekje slechts 0,02% rente op. In sommige gevallen worden zelfs boetes aangerekend voor inkomsten uit spaargelden. (Link naar statista renteontwikkeling in Duitsland). Toch zijn de klassiekers onder de spaarvormen van de Duitsers niet dood. Hier is een kort overzicht.
- Lees meer over Vastgoedaandelen
- Leer hoe u uw eerste aandeel kunt kopen
Spaarboek, termijndeposito, fondsen & Co
- Spaarboekje: 100% zekerheid; geen kosten, meestal beperkte opnamelimiet; zeer lage rente; opzegging vereist; zeer laag rendement.
- Oproepgeld: 100% zekerheid; geen kosten, onbeperkte opnamelimiet; lage rente (iets beter dan spaarrekening); kan op elk moment zonder opzegtermijn worden opgezegd; zeer lage opbrengsten.
- Vastetermijndeposito: 100% veilig; geen kosten; niet beschikbaar tijdens de overeengekomen looptijd; dus hogere rente dan bij spaarrekening of girale deposito; rente vast gedurende de hele looptijd; contract loopt automatisch af; zeer laag rendement
- Spaarobligatie: zie termijndeposito
- Forfaitair betalingsplan: Speciale vorm van (pensioen)verzekering; de “spaarder” ontvangt maandelijkse uitkeringen uit het ingelegde bedrag; minimumrente gegarandeerd (maar momenteel zeer laag); indien “kapitaaluitputting” is overeengekomen, worden uitkeringen gedaan tot het kapitaal (inclusief rente) is opgebruikt, waardoor hogere uitkeringen mogelijk zijn; zonder “kapitaaluitputting” zijn de maandelijkse uitkeringen lager, maar wordt levenslang uitgekeerd; laag rendement; zeer laag risico; zeer laag rendement
- Fonds: Een fonds is het beste te beschouwen als een “pot” waarin veel spaarders geld stoppen. De pot wordt beheerd door fondsbeheerders die het verzamelde geld investeren in aandelen, obligaties, onroerend goed en andere effecten. Er zijn verschillende soorten fondsen: aandelenfondsen beleggen hun kapitaal hoofdzakelijk in aandelen, obligatiefondsen kopen vastrentende effecten. Gemengde fondsen, bijvoorbeeld, bestaan uit aandelen en vastrentende effecten.
- Risico lager (bijv. obligatiefonds) of hoger (zuiver aandelenfonds) afhankelijk van fondstype; kosten voor fondsbeheer (bewaarloonkosten) en voor elke storting (emissietoeslag); in sommige gevallen extra kosten; fondsdeposito (gestort kapitaal) kan meestal op elk moment worden opgezegd; fondsdeelnemingsrechten zijn onderhevig aan koersschommelingen, zodat verliezen kunnen optreden – vooral als de beleggingsperiode in het fonds te kort is; rendementskansen vrij hoog afhankelijk van fondstype; geen eigen beheerinspanning nodig.
De racers
Ten laatste met de uitgifte van het zogenaamde “T-aandeel” van Deutsche Telekom beseften zowel spaarders als kapitaalbeleggers dat het kopen van aandelen in ondernemingen de moeite waard kan zijn. En ten laatste sinds de laatste financiële crisis in 2008 hebben veel beleggers hun geld in edelmetalen gestoken – bij voorkeur goud. Wat zijn de argumenten ervoor? Waartegen?
Aandelen, edelmetalen & Co.
Werden aandelen vroeger louter beschouwd als een speculatieve belegging in activa, vandaag worden zij beschouwd als een alternatieve kapitaalbelegging. Vooral in tijden van lage rente genieten aandelen een groeiende populariteit. Beleggers kunnen op twee verschillende manieren geld verdienen door in aandelen te beleggen. Enerzijds delen beleggers in de winst van de onderneming doordat de onderneming dividend uitkeert, en anderzijds kunnen beleggers profiteren van waardestijgingen door in aandelen te handelen. Deze laatste reden houdt echter ook risico’s in, aangezien het niet ongebruikelijk is dat aandelen in waarde dalen en dus ook tot een lagere verkoopprijs leiden. Totaal verlies van kapitaal is ook mogelijk!
Daarom betekent een belegging in aandelen een soms aanzienlijke hoeveelheid werk voor de belegger zelf. Hij moet steeds de koersontwikkeling van zijn belegging in het oog houden om snel te kunnen reageren in geval van “crashes”. Het is nog beter om te handelen voordat koersdalingen dreigen en zijn vermogen over te hevelen naar andere aandelen. Dit vereist al veel kennis over kapitaalmarkten en de innerlijke verbanden tussen bedrijven en hun markten. Daarnaast zijn er ook kosten voor de aandelenrekening en nog veel meer. Maar zoals ik al zei: er zijn talrijke beleggers die hun vermogen zeer aanzienlijk hebben vergroot door aandelen.
Goud en andere edele metalen
Een investering in goud of andere edele metalen kan op verschillende manieren worden gedaan. De meest gebruikelijke is de “fysieke investering” – d.w.z. de aankoop van het edelmetaal zelf, bijvoorbeeld in de vorm van staven of munten. Zogenaamde “op de beurs verhandelde goudproducten” omvatten uiteindelijk effecten die gebaseerd zijn op de goudprijs. Tenslotte kan men ook kiezen voor deelnemingen in goudmijnen als kapitaalbelegging.
Wie zijn geld in goud belegt, draagt in principe het risico van de ontwikkeling van de goudprijs. In tegenstelling tot een aandeel, ontwikkelt goud/edel metaal zijn waarde niet op eigen kracht zoals een bedrijf. De prijs van het edelmetaal hangt uitsluitend af van vraag en aanbod. Bovendien is er een wisselkoersrisico bij goudbeleggingen, aangezien de goudprijs in dollar wordt genoteerd en bij aan- en verkoop rekening moet worden gehouden met de wisselkoers tussen de euro en de dollar. Naar de mening van vele deskundigen zijn edele metalen vanuit een zuiver rendementsoogpunt eerder ongeschikt als kapitaalbelegging. Op lange termijn zijn de prijsschommelingen van goud zelfs veel groter dan die van aandelen. Als belegging is goud vooral geschikt voor beleggers die bang zijn voor een valutacrash, d.w.z. die bang zijn voor een massaal en snel waardeverlies van hun eigen geld. In dit opzicht is het ook zinvol om van “concreet goud” te spreken in het geval van onroerend goed als kapitaalbelegging. Het rendement van goede vastgoedbeleggingen is echter hoger dan dat van goud en minstens even veilig.
De exoten: Groene investeringen, hedgefondsen en zeldzame aardmetalen
Als dit alles te conventioneel voor u is, vindt u op de kapitaalmarkt ook talrijke mogelijkheden die de klassieke Duitse spaarder “expoten” zou noemen. Investeren in alternatieve vormen van energie is een andere optie die met een beetje financieel inzicht kan worden begrepen. Maar wat te denken van zeer speculatieve fondsen of beleggingen in voedingsmiddelen? Zelfs grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen worden aangeboden en gebruikt als kapitaalinvesteringen.
Groene investeringen
Beschikbaar als directe investeringen in bedrijven (aandelen) of in de vorm van fondsen; energieproducenten, voedselproducenten, enz. worden aangeboden; bij het fondsbeheer worden vaak beslissingen genomen volgens ethische criteria (geen wapenindustrie of -leveranciers, duurzame landbouwprojecten, bosbouw, enz.); rendementskansen en risico’s alsook kosten zijn vergelijkbaar met klassieke investeringen en fondsen.
Hedgefondsen
Beleggingsvorm voor grote bedragen (meestal zescijferige bedragen of meer); gesloten fonds (het geld is voor langere tijd niet beschikbaar); hedgefondsen speculeren meestal op de negatieve ontwikkeling van marktwaarden; risicovolle beleggingsvorm voor beleggers met een groot vermogen; deels ook institutionele beleggers (banken, verzekeringsmaatschappijen).
Wijnbank
In echte wijnkelders (meestal gelegen in de hoofdsteden van wijnbouwgebieden) worden wijnen van bijzonder bekende en goede wijngaarden opgeslagen door geselecteerde wijnbouwers; investeerders kopen de wijnen zelf en slaan ze op in de kluizen van de wijnbank; het rendement wordt gerealiseerd door verkoop; intussen zijn er ook fondsbeleggingen in wijnen; De fondsbeheerder is een werknemer van de wijnbank; de fondsen zijn bedoeld voor wijnbeleggers die niet noodzakelijkerwijs zelf met de “juiste” wijnen te maken willen hebben; de rendementen liggen beslist in de dubbele cijfers; het beleggingsrisico is echter zeer groot, omdat wijn als voedingsmiddel aan kwaliteitsschommelingen onderhevig is en de waarde ervan ook sterk van de vraag afhangt.
Zeldzame aardmetalen
Er wordt geïnvesteerd in grondstoffen (aardmetalen of metalen) voor de industriële produktie van meestal elektronische produkten; minder interessant voor kleine investeringen van enkele 10.000 €; lange vastleggingsperiode van het kapitaal; zeer riskant wegens soms sterke waardeschommelingen; kunstmatig geproduceerde substituten kunnen deze natuurlijke grondstoffen overbodig maken; dan bestaat het risico van totaal verlies van het kapitaal.
Conclusie: Kapitaalinvesteringen – Wat heeft zin?
Hoe ongebruikelijker de beleggingsvorm, hoe beter de belegger de markt moet kennen. Vooral als men afhankelijk is van zijn geld, bijvoorbeeld voor de oudedagsvoorziening. Het klinkt misschien een beetje “stoffig” voor vrienden als je niet investeert in wijn of indium (grondstof voor de productie van flatscreens). Maar daar staat tegenover dat men met conventionele beleggingen (nu zeker ook met groene beleggingen) een grote mate van stabiliteit en zekerheid geniet. Als u uw geld in onroerend goed investeert, kunt u uw investering zelfs in het echt zien en aan andere mensen laten zien.
Onroerend goed als investering wordt steeds populairder
De term “concreet goud” voor een onroerend goed als een kapitaalinvestering is hierboven reeds genoemd. In feite is de vergelijking van het kopen van een flat of een huis voor beleggingsdoeleinden met het populaire edelmetaal niet vergezocht. Bij onroerend goed als investering gaat het ook om zekerheid en een goed rendement in gelijke mate. Onroerend goed groeit zeker niet uit tot de spreekwoordelijke rendementshemel, maar biedt wel een grote mate van zekerheid wat de waardeontwikkeling betreft en zelfs twee bronnen waaruit het rendement van het geïnvesteerde kapitaal wordt gevoed.
Forfaitair betalingsplan
Dit laatste werkt altijd als de investeerder niet zelf in het gekochte onroerend goed woont. Want dan is er naast de waardestijging van het onroerend goed ook nog de maandelijkse huuropbrengst. Net als bij een kapitaalaflossingsplan ontvangen kopers van huurflats of -huizen op deze manier maand na maand geld van de kapitaalinvestering. De opbrengst van de waardestijging als zodanig kan slechts worden gerealiseerd bij de verkoop van het onroerend goed.
Netto jaarlijkse koude huur
Zoals bij alle financiële investeringen zijn er ook in de onroerendgoedsector een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden. In de eerste plaats is het belangrijk een passende aankoopprijs te betalen in verhouding tot de verwachte huurinkomsten. 20 keer de netto jaarlijkse koude huur is een goede richtlijn voor een aankoop. Als gevolg van de huidige lage rente zijn er zelfs aanbiedingen in aantrekkelijke regio’s van Duitsland waar de koopprijs 25 tot 30 maal de netto jaarlijkse koude huur bedraagt.
Dit is reeds het tweede uitroepteken: bij onroerend goed als investering speelt de ligging van het appartement of huis een centrale rol. Aanhoudend hoge of zelfs stijgende huuropbrengsten kunnen alleen worden verkregen op gewilde woonlocaties en in gewilde regio’s. Naast werkaanbod en recreatiemogelijkheden voor huurders spelen ook micro-locaties naar winkelvoorzieningen, scholen, enz. een belangrijke rol. De beste basis voor een hoog huurrendement is een zeer lage aankoopprijs met hoge huuropbrengsten. In de huidige marktsituatie is dit echter vrij zeldzaam.
Veiligheid van de investering
Ook het type onroerend goed heeft een belangrijke invloed op de veiligheid van de kapitaalbelegging! Gezien de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens lijkt het aantrekkelijk om te investeren in eenpersoonsappartementen. Voor studenten of senioren, bijvoorbeeld. Bij dit soort huisvesting moet echter rekening worden gehouden met een groter verloop van huurders en dus hogere tussentijdse kosten voor het vinden van huurders, enz. Er moet ook rekening worden gehouden met huurderving op korte termijn.
Wie echter zijn kapitaal investeert in een onroerend goed – flatgebouw of appartement – op een goede tot zeer goede locatie, hoeft zich geen zorgen te maken over een zekere waardeontwikkeling en het rendement van de huurprijzen. Realistisch gezien, zijn ze 5% en meer.
5 Vormen van belegging in onroerend goed
De aankoop van onroerend goed als kapitaalbelegging is vrij klassiek. Er zijn echter ook vastgoedbeleggingen die functioneren als fondsen of aandelen. In dit geval is de belegger niet de enige eigenaar van een onroerend goed, dat hij ook zelf kan betreden.
Onroerend goed aandelen
Kapitaal wordt belegd in onroerendgoedmaatschappijen door aandelen te kopen; momenteel zeer hoog rendement; maar ook hoge instapprijzen; verdere prestaties op lange termijn zeer onzeker; hoog koersschommelingsrisico; beheerskosten, enz. Hier vindt u alle actuele dagkoersen van de top 20 vastgoedaandelen.
Onroerendgoedobligaties
Hier is het geïnvesteerde kapitaal in principe gedekt door een kadastrale inschrijving; het kapitaal kan dus geheel of ten minste gedeeltelijk worden terugverdiend door verkoop van het onroerend goed; de kadastrale inschrijving is echter meestal niet van eerste rang, zodat zelfs bij verkoop van het onroerend goed een volledig verlies van het kapitaal kan optreden; alleen voor ervaren investeerders; hoge rendementen mogelijk
Onroerendgoedfondsen
Het in het fonds geïnvesteerde kapitaal wordt gespreid over vele vastgoedbeleggingen; risicospreiding biedt zekerheid; dit leidt tot beheerskosten; het risico van slechte vastgoedwaarden in het fonds vermindert het rendement; “closed-end vastgoedfondsen” zeer riskant en alleen nuttig voor beleggers op lange termijn
Crowd investing
Sinds enkele jaren een zeer populaire vorm van beleggen in onroerend goed; “crowd financing” is ook mogelijk met zeer kleine bedragen vanaf 10 euro; de belegger kan zelf het onroerend goed voor zijn belegging kiezen en is dus zijn eigen fondsbeheerder; risico van totale wanbetaling wordt beperkt door brede diversificatie; risico door gebrek aan inspraak in de ontwikkeling van het beleggingsvastgoed; de aangeboden projecten zijn vaak tweederangs omdat banken ze niet wilden financieren; bij insolventie worden de crowd investors als laatste bediend en komen meestal met lege handen te staan
Aankoop van onroerend goed
Eigendom van een onroerend goed wordt beschouwd als de veiligste vorm van kapitaalbelegging in de onroerendgoedsector; stabiele en zekere waardeontwikkeling indien de criteria inzake aankoopprijs en ligging in acht worden genomen; extra kapitaalbehoefte niet noodzakelijk indien het onroerend goed in goede staat verkeert; eigen tijdsbehoefte voor het beheer van de kapitaalbelegging aanwezig, maar eerder laag; dubbele rendementsbetalingen uit huurrendement en vervreemdingsrendement; winst uit verkoop van het onroerend goed belastingvrij vanaf tien jaar na aankoop
Conclusie: De “beste investering ter wereld”?
De “beste belegging ter wereld” is dus de belegging die het best bij u als beleggingstype past. Als u op zoek bent naar zekerheid en rendement in gelijke mate en “staying power” hebt, moet u overwegen een onroerend goed te kopen. Er is iets op de markt dat past bij elke “portemonnee”. Zoals bij alle beleggingen moet u proberen het risico zo veel mogelijk te spreiden. Dus waarom niet eerst een fatsoenlijk appartement kopen en verhuren en dan het resterende kapitaal investeren in een andere – wellicht kortlopende of meer speculatieve – investering? In ieder geval moet u goed advies inwinnen en de mogelijkheden en risico’s zo goed mogelijk kennen.