Explainer video: Foreclosure kort en bondig samengevat

Inbeslagneming – Bevindt u zich in de onfortuinlijke situatie dat uw huis in beslag wordt genomen en wilt u nu weten hoe de hele zaak in zijn werk gaat en hoeveel tijd u nog heeft om uw woning in bezit te houden? Of bent u op jacht naar een koopje en wilt u zich daarop voorbereiden en te weten komen hoe een executieveiling werkt en welke tips er zijn?

Gedwongen verkoop snel uitgelegd – procedure, tips & trucs

Als u geen zin hebt om lange uiteenzettingen te lezen over de procedure van een gedwongen verkoop of over de tips en trucs, hebben wij hier enkele video’s voor u samengesteld waarin deze onderwerpen op een begrijpelijke en goede manier worden uitgelegd.

Lees ook:

Als u als bieder wilt deelnemen aan een gedwongen verkoop of u wordt geconfronteerd met de gedwongen verkoop van uw eigen onroerend goed, is het eerste wat u zich afvraagt hoe een dergelijke procedure eigenlijk werkt. De procedure is altijd dezelfde en stevig geregeld. In deze video leert u de exacte procedure van een gedwongen verkoop. Claus Roppel legt de procedure op zo’n manier uit dat die voor elke leek begrijpelijk is. Om überhaupt een tenuitvoerleggingsprocedure te kunnen inleiden, moet eerst aan bepaalde voorwaarden voor tenuitvoerlegging zijn voldaan.

De handhavingsvereisten

  • Titel – een document, gerechtelijke uitspraak of executoriale titel waarin de ten uitvoer te leggen vordering is vastgesteld.
  • Clausule – Officiële verklaring van uitvoerbaarheid
  • Betekening of kennisgeving – de titel moet aan de schuldenaar zijn betekend voor of bij de aanvang van de tenuitvoerleggingsprocedure

In deze video legt Christian Schmitt uit met welke zaken rekening moet worden gehouden bij deelname aan een executieveiling en geeft hij nuttige tips en vinkjes.

Koopjesjagen op executieveilingen

Als u nog niet zeker weet of u moet deelnemen aan een executieveiling, kan deze video nuttig voor u zijn. Zijn koopjes gemeenschappelijk op een afscherming veiling, of heb je meestal betalen het gangbare tarief, of zelfs meer?

Deze video gaat over tips die u kunnen helpen bij de voorbereiding van een executieveiling. Het is verstandig om het evenement een paar keer te bekijken voordat u zelf een executieveiling bijwoont. U kunt de data van de gedwongen veilingen vinden op websites, zoals Zvg24, of op de aankondigingsborden van de betrokken plaatselijke rechtbanken. De meeste bieders gaan naar een gedwongen verkoop met het doel een koopje te krijgen. Maar om dit doel te bereiken, moet u zich goed voorbereiden op de gedwongen verkoop.

Kansen en risico’s

In deze video leert u meer over de mogelijkheden en risico’s van een executieveiling. Hier zijn 4 dingen die u zeker moet overwegen voordat u deelneemt aan een executieveiling:

  1. Herziening van de taxaties van de marktwaarde
  2. Kadastrale bestanden controleren
  3. Noteer het bestandsnummer van het object om nog meer informatie te verkrijgen.
  4. Indien mogelijk, maak een afspraak voor bezichtiging

Risico’s van een gedwongen verkoop – Wat u in gedachten moet houden

Natuurlijk zijn er ook bepaalde risico’s verbonden aan een gedwongen verkoop. Een gedwongen verkoop houdt risico’s in waarvan u zich zeker bewust moet zijn. Hier hebben wij mogelijke risico’s voor u op een rijtje gezet, zodat u zich kunt voorbereiden op de situatie in geval van een gedwongen verkoop.

Persoonlijke bezichtiging zelden mogelijk

Alvorens deel te nemen aan een openbare verkoping van een onroerend goed, is het belangrijk om vooraf voldoende informatie in te winnen. Helaas is het zelden mogelijk het interieur van een woning van tevoren te inspecteren, aangezien de bewoner geen inzage in het interieur hoeft te geven. Daarom komen eventuele beschadigingen of gebreken vaak pas achteraf aan het licht.

Bestaande huur moet blijven – tenzij eigen gebruik nodig is

Als u een reeds gehuurde woning op een veiling koopt, wordt u automatisch de huisbaas en heeft u niet het recht de huur op te zeggen, tenzij u de woning voor eigen gebruik nodig heeft. U bent dus tot op zekere hoogte gebonden aan de huurders.

Bieder biedt meer dan financieel mogelijk is

Bij een gedwongen verkoop bestaat altijd het risico dat men in een zogenaamde “biedingswoede” terechtkomt. Als de wens om het goed op een veiling te kopen bijzonder groot is, neemt het risico toe om in een dergelijke situatie terecht te komen. De actieve bieders drijven elkaar op en merken op een gegeven moment niet meer dat ze de limiet die ze zelf hebben gesteld al hebben bereikt. Als gevolg hiervan kan het gebeuren dat men zichzelf financieel in de vernieling rijdt. Zodra een gedwongen verkoop is gesloten, is er geen herroepingsrecht meer.

Geen garantie op constructiefouten

Het is bijzonder vervelend wanneer u erin geslaagd bent een eigendom op een veiling te kopen en er nadien bouwgebreken optreden. Het nadeel van een verplichte veiling is dat er geen garantie is voor constructiefouten.

Na het bekijken van deze video’s, zou je genoeg moeten weten over het proces, tips en trucs. Wilt u nog meer weten over het proces van een executieveiling? Dan kunt u hier meer te weten komen: