Energieprestatiecertificaat voor verkoop: verplicht? Inhoud, structuur, kosten – snel uitgelegd

Het energieprestatiecertificaat in Duitsland – In het kort: Een energieprestatiecertificaat is wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning. De energiestatus van een woning is een van de belangrijkste factoren voor potentiële kopers bij het maken van hun beslissing. Het energieprestatiecertificaat geeft informatie over de energie-efficiëntie van de woning en voorspelt het toekomstige energieverbruik. De energie-efficiëntie wordt beoordeeld op een schaal van A+ tot H, waarbij H betekent dat er dringend actie moet worden ondernomen op het gebied van energierenovatie en dat het pand niet langer up-to-date is wat betreft energieverbruik.

Geen verkoop zonder energieprestatiecertificaat

Het maken van een energieprestatiecertificaat (in overeenstemming met §16 van de EnEV) mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde deskundigen. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar een deskundige met de juiste licentie. Volgens §16 EnEV moet elke potentiële koper van een woning een energieprestatiecertificaat ontvangen. Als eigenaar en verkoper van een woning ben je verplicht om het certificaat te laten opstellen en op te nemen in de verkoopdocumenten. Weigeren om het energieprestatiecertificaat voor te leggen is een administratieve overtreding en kan worden bestraft met een boete van maximaal 15.000 euro.

Waarom is het energieprestatiecertificaat zo belangrijk?

Het geeft de koper alle relevante informatie over de energiestatus van het pand. Het geeft ook informatie over het vorige energieverbruik en de verwachte energiekosten voor de toekomstige eigenaar. Een negatieve energiebalans geeft potentiële kopers aan dat renovatie nodig is, wat hoge kosten kan betekenen voor het vervangen van bijvoorbeeld de elektra en het verwarmingssysteem.

Energiecertificaat snel uitgelegd

De 5 belangrijkste feiten over het energieprestatiecertificaat

  1. Wettelijke verplichting: Een energieprestatiecertificaat is wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning.
  2. Beslissingscriterium: De energie-efficiëntie van een woning is een belangrijk criterium voor potentiële kopers.
  3. Informatie over energie-efficiëntie: Het energieprestatiecertificaat geeft informatie over de energie-efficiëntie van het huis en het voorspelde energieverbruik.
  4. Schaal van A+ tot H: Energie-efficiëntie wordt beoordeeld op een schaal van A+ tot H, waarbij H betekent dat renovatie dringend noodzakelijk is.
  5. Administratieve overtreding indien niet voorgelegd: eigenaars moeten het energieprestatiecertificaat laten opstellen en voorleggen; weigering kan worden bestraft met boetes tot 15.000 euro.

Het energieprestatiecertificaat, of de energiestatus van het pand, speelt ook een rol bij de taxatie en beoordeling van appartementencomplexen.

Structuur: Inhoud en structuur uitgelegd

Hier is een korte video waarin de afzonderlijke elementen van het energieprestatiecertificaat stap voor stap worden uitgelegd.

Vraag- of verbruikscertificaat? Kosten en baten

Beide vormen werken, maar hier is het verschil tussen:

  1. Verbruikscertificaat
  2. Vraag certificaat

Consumptiecertificaat snel uitgelegd

Een verbruikscertificaat kost meestal 100 euro, terwijl een vraagcertificaat tussen de 300 en 500 euro kost. De kosten van het energieprestatiecertificaat worden gedragen door de eigenaar, die verplicht is om deze gegevens te verstrekken bij de verkoop van het huis. Een zinvol energieprestatiecertificaat biedt meer gedetailleerde informatie voor de koper en wordt daarom aanbevolen, ook al kost het meer.

Het verbruikscertificaat is gebaseerd op de laatste 3 jaarrekeningen van de energieleverancier. Het geeft informatie over het energieverbruik van het gebouw in het verleden en biedt in vergelijking met het verbruikscertificaat minder nauwkeurige gegevens over de energiestatus en het toekomstige verbruik.

  • Kosten: Een verbruikscertificaat is goedkoper dan een vraagcertificaat, dat duurder is.
  • Historische referentie: Gebaseerd op de laatste 3 jaarrekeningen van de energiemaatschappij.
  • Beperkte informatieve waarde: Biedt minder nauwkeurige gegevens over de energiestatus en het toekomstige verbruik in vergelijking met het vereiste certificaat.

Vraagcertificaat snel uitgelegd

Het vraagcertificaat kost tussen de 300 en 500 euro en bevat specifieke feiten die ter plaatse worden gecontroleerd door een energieconsultant. In tegenstelling tot het verbruikscertificaat kijkt het vraagcertificaat vooruit naar het energieverbruik. Een specialist beoordeelt ter plaatse de staat van het gebouw, de isolatie en het verwarmingssysteem om een prognose op te stellen voor de energiebalans.

Het vereist een gedetailleerde inspectie ter plaatse door een specialist en biedt nauwkeurigere gegevens over de energiestatus en het toekomstige verbruik dan het verbruikscertificaat. Vanwege de nauwkeurigheid en informatieve waarde is het behoeftecertificaat vaak zinvoller voor potentiële kopers.

  • Kosten: Een vraagcertificaat is duurder dan een verbruikscertificaat.
  • Toekomstgericht: Houdt rekening met toekomstig energieverbruik en de energievereisten van het gebouw.
  • Specialistische beoordeling: Vereist een gedetailleerde beoordeling door een specialist op locatie om een uitgebreide prognose voor de energiebalans te maken.

Vastgoed taxeren [jaar]

Huis taxeren, woning taxeren, waar moet je op letten voor een goede verkoopprijs? Je vindt mijn tips hier: