Energiebesparende huizen – alles wat belangrijk is voor energie-efficiëntie in uw eigen huis

Het thema energiebesparing en milieuvriendelijkheid komt steeds meer op de voorgrond. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook als het gaat om huizen en vooral om woningbouw. Of het nu gaat om zonne-energie op uw eigen dak of verwarming in de vorm van een open haard. Wat maakt een energiezuinig huis in de eerste plaats tot een energiezuinig huis en waarmee moet rekening worden gehouden bij de bouw van zo’n huis?

Wettelijke voorschriften – verwarming, isolatie en zonne-energie

Natuurlijk zijn er enkele wettelijke voorschriften als het gaat om energiebesparing en met name energiebesparende huizen. Het is nu zelfs verplicht om energie-efficiënt te bouwen. Maar wat betekent dat precies? Daarbij gaat het met name om twee belangrijke punten. De correcte en up-to-date isolatie van het huis, maar ook de correcte verwarming van het huis. Het klinkt op het eerste gezicht moeilijker dan het is, want een energiezuinig huis helpt niet alleen het milieu, maar uiteindelijk ook uw portemonnee.

Verwarming en warm water – wat te overwegen bij het bouwen van een energiezuinig huis

Verwarming en waterverwarming spelen een cruciale rol bij energie-efficiëntie, aangezien beide het grootste deel van de energie in huis verbruiken. Momenteel werken gas- en olieverwarmingssystemen zeer efficiënt, maar het is onduidelijk hoe de prijzen en de continuïteit van de voorziening voor deze energiebronnen zich in de toekomst zullen ontwikkelen.

Dus welke alternatieven zijn er? De eenvoudigste is waarschijnlijk de energie van de zon, die bijna gratis is. U vangt het op door grote ramen op het zuiden en kunt aanvullende warmtepompen, thermische zonne-energie en pelletketels gebruiken om de rest te doen. Niet alleen wordt uw huis op een energiebesparende manier verwarmd, maar u doet ook iets goeds voor het milieu en verlaagt uw kosten.

Thermische isolatie – het belangrijkste op weg naar een energiezuinig huis

De technologie van thermische isolatie wordt voortdurend verbeterd en gewijzigd. Ramen met dubbele beglazing hebben tegenwoordig bijvoorbeeld een 50 tot 60 procent hogere isolerende werking dan ramen uit de jaren zeventig. Maar welke soorten isolatie zijn modern?

Tegenwoordig zijn ook de buitenoppervlakken van het huis en het dak geïsoleerd tegen warmteverlies door verbeterde isolatie. Hiervoor worden isolatiematerialen gebruikt zoals polystyreen isolatieplaten en houtvezelisolatiematerialen, die het energieverlies enorm beperken. Volgens de huidige energiebesparingsverordening (EnEV 2009) verliest iedereen die bij de bouw van zijn huis beknibbelt op isolatie, subsidiemogelijkheden of moet hij een boete betalen. Maar huiseigenaren moeten later ook investeren in de isolatie van hun woning. Het blijft echter niet bij het isoleren van de buitenoppervlakken en het dak. Alle leidingen voor verwarming en warm water moeten ook worden geïsoleerd, hetgeen wordt gewaarborgd door isolatieslangen. Maar als u niets wilt missen, moeten ook de rolluikkasten worden geïsoleerd, want dit is een gebied dat vaak wordt verwaarloosd. Een kleine moeite, maar wel een die ook het energieverbruik vermindert.

https://www.instagram.com/p/BnNy7IynVpW/?tagged=energiesparhaus

Energiebesparend huis – de verschillende modellen en hun verschillen

Door de huidige energiebesparingsverordening (EnEV 2009) is de vraag bij het bouwen van een huis niet langer of u een energiebesparend huis of een normaal huis wilt, maar hoeveel energie u in uw nieuwe huis wilt besparen. Dit is niet alleen van belang voor de energiekosten later, maar ook voor de financiering van het huis die vooraf nodig is. Men moet zich dus vooraf informeren over de verschillende energiebesparende huismodellen.

Het KfW-efficiëntiehuis – kenmerken, verschillen en wettelijke normen

Het begrip KfW-efficiºntiehuis dient in de eerste plaats te worden opgevat als een kwaliteitsaanduiding voor bijzonder zuinige energiebesparende woningen. Naast deze functie is zij echter ook van belang voor de financiële steun van de ontwikkelingsbank KfW. Dit model is onderverdeeld in 3 verschillende normen die aangeven hoe energiezuinig het huis werkelijk is en in hoeverre het huis onder de specificaties van de huidige energiebesparingsverordening valt. De KfW-efficiëntie huisnormen 40, 55 en 70 laten zien: Hoe kleiner het getal, hoe beter de energie-efficiëntie van het huis en hoe hoger de subsidie van de KfW-ontwikkelingsbank.

De KfW 40-efficiëntiehuisnorm legt echter nog strengere normen op: het moet 60 procent minder energie verbruiken dan een vergelijkbaar nieuw gebouw volgens de KfW 100-norm. Bovendien mag bij de constructie van de ramen geen hout worden gebruikt; in plaats daarvan moeten ramen met driedubbele beglazing van PVC-5 worden gebruikt. Het huis moet luchtdicht zijn en gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.

Het passiefhuis – isolatie is het allerbelangrijkste

Een passiefhuis is geen specifiek type gebouw. De aanduiding passiefhuis geeft alleen aan dat het huis zo goed thermisch geïsoleerd is dat het geen conventionele verwarming nodig heeft. Het heeft daarom passieve warmteterugwinning in combinatie met een ventilatiesysteem. Het doel is het warmteverlies door transmissie of ventilatie zo laag mogelijk te houden. De isolatie is zeer goed, vooral in gebieden zoals het dak, de bouwschil, de ramen en ook in de kelder, en is dus ondoordringbaar voor lucht. De verse lucht wordt aangevoerd door het ventilatiesysteem, dat deze tegelijkertijd kan verwarmen met behulp van de energie van de afgevoerde lucht.

Bij het plannen van een passiefhuis moet er meer dan bij enig ander huis op worden gelet dat de isolatie goed is en dat er geen lekken zijn. Ramen met driedubbele beglazing zijn een must, en deze moeten idealiter op het zuiden gericht zijn. Glazen fronten of oppervlakken die naar het oosten of westen zijn gericht, kunnen in de zomer snel leiden tot het ongewenste broedmachine-effect. Het ontbreken van verwarming bespaart u enorm veel geld en is bovendien goed voor het milieu. Het passiefhuis biedt dus niet alleen een constante temperatuur in huis, maar ook zeer compacte bouwvoorzieningen. Helaas is de bouw van een dergelijk huis zeer tijdrovend en daardoor duurder.

Het PlusEnergy huis – energieproducent en ideaal geval

Het PlusEnergyHouse doet zijn naam alle eer aan. Het is een echte mini-energiecentrale en combineert de technieken van passieve en nulenergiewoningen. Het produceert in de zomer meer energie dan het in de loop van het jaar kan verbruiken. Hoe kan zoiets werken en waarom zijn nog niet alle huizen PlusEnergy huizen?

Het PlusEnergy-huis combineert de technieken van goede isolatie, een modern verwarmingssysteem en een onevenredig groot fotovoltaïsch systeem. Deze combinatie zorgt ervoor dat het huis in zijn eigen behoeften voorziet en over andere energie beschikt die het vrij kan gebruiken, bijvoorbeeld om elektriciteit aan het plaatselijke stroomnet te leveren. De eigenaar ontvangt dus zelfs een kleine bijverdienste voor het feit dat zijn huis energie produceert. Vanuit ecologisch oogpunt is dit huis het ideale geval, niet alleen voor de eigenaar, maar ook voor het milieu. Maar wat is nu precies een buitenproportioneel ontworpen fotovoltaïsch systeem en wat doet het precies? Deze vraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden, want een fotovoltaïsch systeem is niets anders dan een zonnesysteem. Het gebruikt dus de energie van de zon om elektriciteit op te wekken en het huis van elektriciteit te voorzien. Dankzij de goede isolatie en het moderne verwarmingssysteem heeft het huis echter niet zoveel zonne-energie nodig als het fotovoltaïsche systeem levert en blijft er dus Storm over.